Следвайте "Буднаера" в Телеграм

България подкрепи въвличане, оръжие и Евроатлантически ценности? Мижав протест за "Мир и неутралитет"

Руската дума въведе огромни глоби за пропаганда на Евроатлантически ценности: ЛГБТ, педофилия и смяна на пола

Българите не са тъпи. Те само изглеждат така, но лудия професор не ги разбира и вероятно няма да може да разбере никога. И затова си има причина

В общонационалния поход се включиха хора от София, Варна, Силистра, Велико Търново, Свищов, Горна Оряховица, Ямбол, присъстваха и политически лица

Граждани се събраха пред Народното събрание, за да изразят протеста си срещу изпращането на оръжия в Украйна, за решаването на конфликта по мирен път, както и срещу изпращането на жива сила към военния конфликт.

Според протестиращите евентуално изпращане на оръжия от България към Украйна би означавало и вероятна мобилизация на жива сила, предава БТА.

Руското министерство на отбраната: САЩ са създали вариант на коронавирус с 80% смъртност

Снимка: БТА

Гражданската инициатива "Майки срещу войната" организират подписка за мирно решаване на военния конфликт и неизпращане на оръжия в Украйна, както и за запазване на неутралитет от България. Подписката ще бъде внесена в Народното събрание, президентството и Министерския съвет. 

Снимка: БТА

Да се присъединят към гражданите пред парламента са поканени всички политически сили, като  присъстваха и представители на "БСП за България".

От първия ден подкрепяме това България да не участва във войната, да не изнасяме оръжие, България да бъде страната на мира, проблемите да се решават по демократичен начин, а не чрез жертви и убийства и изпращане на оръжие. Ясно е какво искат нашите избиратели и затова сега съм тук, каза пред журналисти заместник-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски.

В отговор на въпрос как ще коментира заявеното намерение от съпредседателя на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков да подаде съдебен иск срещу него, Свиленски каза, че всеки българин има право да се обърне към съда.

Общобългарски поход се организира по същото време в големите градове в страната. 

Снимка: БТА

Подписи за мир и неутралитет на България във войната в Украйна събираха днес в центъра на Силистра, предава БТА.

Според организаторите от Движение "Майки срещу войната" това е изцяло гражданска инициатива и цели да се покаже отношението на българския народ към решението за изпращане на оръжие в Украйна и прякото или косвено въвличане на България в конфликта.

"Искаме България да се погрижи първо за себе си и собствените си деца и бедстващите хора в страната. Да изпращаме военна техника, при положение, че нямаме достатъчно за собствената си армия, за нас е нередно", каза Милена Хорозова, организатор на инициативата.

Събраните подписи ще бъдат обработени в електронен вариант и ще бъдат внесени в Народното събрание.

Жители на Велико Търново, Свищов и Горна Оряховица също се включиха в инициативата "Общобългарски поход за мир и неутралитет", съобщава още БТА. 

Снимка: БТА

Хората се събраха пред паметника "Майка България" във Велико Търново за да заявят, че са против изпращане на военна помощ към Украйна и че не са съгласни с решението на Народното събрание. Те посочиха, че са научили за инициативата от социалните мрежи.

"Изпращането на оръжие до Украйна няма да доведе до мир, а до ескалация на напрежението в цяла Европа, този конфликт между двата братски народа е подклаждан отвън, а това което ни притеснява, е че в Народното събрание преобладават агресивно мислещи хора", каза Татяна Илиева, която е от Свищов, но участва в протеста, за да заяви своето мнение.

"Оръжието не е решение, което може да доведе до мир, само мирни преговори могат да помогнат", посочи Татяна Димитрова от село Вардим. "За да има мир не може да се подкрепя нито едната, нито другата страна в този конфликт, разумно трябва да се подходи към националния интерес на българската държава", посочи Илия Илиев от Горна Оряховица.

"Протестирам, както срещу войната, така и срещу въвеждането на еврото без референдум, защото влизайки в еврозоната ние ще вземем и активите и пасивите на държавите членки", каза великотърновецът Петко Ганчев. Част от участниците в протеста се подписаха в подписка, чиято цел е в рамките на следващите две години да започнат преговори за напускане на Европейския съюз или за оставане в него с по-добри условия за България.

Десетки варненци също се включиха днес в похода и се обявиха против изпращането на оръжия за Украйна или други страни извън НАТО и ЕС. 

Снимка: БТА

Според един от инициаторите на протеста - Георги Великов, решението на Народното събрание да подкрепим Украйна с военна помощ ни въвлича в конфликт, с който страната ни няма и не би трябвало да има нищо общо. България трябва да приема хора, които са пострадали, да им помага, да изпраща хуманитарна помощ, но не и да се меси, посочи Великов.

Той уточни, че е подкрепил протеста, защото е учител и това го кара да се замисля какво ще е бъдещето на децата в страната ни. 

Снимка: БТА

НАТО има защитна функция, а и Украйна не е член на алианса, коментираха изказващите се на протеста. Те поставиха и въпроса защо България се готви да изпраща помощ, за каквато всъщност няма нужния капацитет, добавя БТА.

Великов каза още, че от днес във Варна започва събирането на подписка против военната помощ за Украйна, както и за каквито и да било други държави. 

Снимка: БТА

И граждани на Ямбол се включиха в обявеното в страната днес шествие. Между тридесет и четиридесет души се събраха пред сградата на читалище "Съгласие 1862". Сред тях бяха и представители на политическите партии БСП, "Възраждане" и "Изправи се, България".

"Протестът е насочен към тези 175 депутати в българския парламент, които успяха да гласуват това решение за военна помощ за Украйна, което е изключително притеснително. Всички ние желаем да има мир. Не желаем да се изпраща оръжие, на която и страна да е. Никъде не се е постигнал мир с оръжие", каза пред репортер на БТА организаторът на шествието Жени Димитрова. 

Снимка: БТА

Според протестиращите изпращане на оръжия от България към Украйна би означавало и вероятна мобилизация на жива сила. "Не е записано военнотехническа помощ в текста на решението, което гласуваха, а само военна помощ. Това е изключително притеснително. Кой ще ни гарантира, че няма да се изпраща жива сила? Това решение ще бъде атакувано в Конституционния съд", добави Димитрова. 

Снимка: БТА

По думите ѝ протестът е граждански, но са поканени всички партии. Събралите се преминаха в мирно шествие по централната улица "Георги Раковски" в Ямбол, посочва БТА.

Руското министерство на отбраната: САЩ са създали вариант на коронавирус с 80% смъртност

Руската дума въведе огромни глоби за пропаганда на Евроатлантически ценности: ЛГБТ, педофилия и смяна на пола

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

БУНТ ПРОТИВ БОГ

Дълбоката държава в САЩ е виновна за касапницата в Украйна

Източник/ци: "Мир и неутралитет за България": Стотици граждани на шествие против оръжието за Украйна | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!