Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Грета Тунберг и 600 младежи съдят Швеция заради изменението на климата


ЗАД ЕКОЛОГИЗМА СТОИ КОМУНИЗМА

Над 600 млади хора, сред които и климатичната активистка Грета Тунберг, дадох под съд шведското правителство заради неговата, според тях, недостатъчно силна реакция на изменението на климата, съобщиха Франс прес и АП. "В шведската правна система досега не е провеждан съдебен процес за климата от такъв мащаб", каза Ида Едлинг от комитета "Аврора", който е вносител на иска.

Защо климатичните промени са измама? Защото са реални, но не са причинени от хората

Жалбата беше символично оповестена на демонстрация в Стокхолм. Документите вече са изпратени в цифров вид до съд в шведската столица, съобщиха от движението.

Над 600 души на възраст под 26 години са се подписали под 87-страничния документ, който иска от съда да постанови, че държавата е нарушила човешките права на гражданите си с провежданата климатична политика.

Жалбата е била подготвяна близо две години, но бе подадена в момент, когато новото дясно правителство на Швеция е подложено на сериозни критики заради липсата си на амбиции в областта на борба срещу промените в климата. Решение на шведския парламент от 2017 г. гласи, че до 2045 г. скандинавската страна трябва да има нулеви нетни емисии на парникови газове в атмосферата и да добива 100 процента от енергията си от възобновяеми източници.

Инициативата е първа в шведските съдилища, макар че Швеция вече беше изправена пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) заедно с 32 други държави през 2020 г. от шестима млади португалци, също критикуващи предполагаемата ѝ липса на действия срещу глобалното затопляне.

"Ако спечелим, ще бъде постановено, че шведската държава е длъжна да даде своя принос към глобалните мерки, необходими за поддържане на целта от 1,5 градуса", обясни Ида Едлинг.

През последните години все повече организации и граждани подават съдебни искове за предполагаеми бездействия на правителства по въпросите на климата, отбелязва АФП. В станал емблематичен случай през декември 2019 г. Върховният съд на Нидерландия нареди на правителството да намали емисиите си на парникови газове поне с 25 процента до края на 2020 г. Подобен случай във Франция, станал известен като "Случая на века", накара над два милиона граждани да признаят провала на държавата в борбата срещу глобалното затопляне.

В доклад, публикуван във вторник, Шведският институт по метеорология и хидрология посочва, че средната температура в страната се е повишила с почти два градуса от края на 19-и век, което е два пъти по-бързо от средното за света. Снежната покривка вече се задържа с две седмици по-малко и валежите в скандинавската държава са се увеличили. 

Източник: БТА

Голямото нулиране на личната собственост - план за завземане на земната природа от глобалния елит за да спрат производството на храни в името на борбата с изменението на климата

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

БУНТ ПРОТИВ БОГ

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Путин за културата на „събуждане“ - казва, че страната му я е преживяла и това е довело до десетилетия на тирания

Източник/ци: Грета Тунберг и 600 младежи съдят Швеция заради изменението на климата | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!