Следвайте "Буднаера" в Телеграм

За хартиени самолетчета, може. За вдигане на доходи, ... пръст: Парламентът одобри сделка за 1.3 млрд. долара за втора партида F-16


Генерал Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Парламентът одобри на първо четене ратификацията на договора за покупка на още осем изтребителя F-16. "За" гласуваха 152 депутати, "против" бяха 42, а 7 се въздържаха. Христо  Гаджев от ГЕРБ пък предложи договорът да бъде ратифициран и на второ четене в същото заседание.

Основният спор бе между ГЕРБ, "Демократична България" с БСП и "Възраждане".

Румен Гечев заяви, че в договора била посочена само прогнозна стойност. Можело цената да се окаже друга и да се наложи да се плащат още милиарди. Николай Дренчев от "Възраждане" коментира, че това изобщо не било договор, защото в него нито било посочено нито какво ще се получи, нито кога, нито колко трябва да се плати.

Депутатите вече дадоха принципна подкрепа за сделката. В началото на месеца покупката бе одобрена от комисията по отбрана и в пленарна зала. Предвижда се за новите машини да се похарчат 1.296 млрд. долара.

Според военния министър Димитър Стоянов първите осем военни самолети F-16, купени с предишния договор, се очакват през 2025 година, а вторите са с хоризонт 2029 - та година.

По думите България се нуждае от още машини. След гласуването той заяви, че след вземането на политическото решение за купуване на F-16 през 2019 г. експертните мнения вече нямали значение. Той подчерта, че без втория договор няма да има въоръжение за машините.

"Ако останем само с първия договор, ще имаме осем чудесни самолета, но няма да имат високоточно оръжие, въоръжение въздух-земя, няма да боекомплект, за да се изпълняват задчите. Във втория договор всички дефицити от първия договор са добавени", заяви той.

Жизненият цикъл на сегашните МиГ-29 няма да стигне до 2029 г. Междувременно се появиха идеи за купуване на други машини на лизинг, докато поръчаните F-16 бъдат произведени. Засега тази идея не среща особена подкрепа в парламента.

Появи се и информация, че Нидерландия е готова да предостави излишни самолети F-16 на източноевропейските си сюзници в НАТО, за да изпратят те МиГ-ове на Украйна. Според Стоянов на България е предложено единствено обучение на пилоти, но не и машини. 

Източник: mediapool.bg

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

Генерал Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Нечувано зло! Организирано отнемане на органи от живи хора!

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

Ето как САЩ осъществиха Великата октомврийска социалистическа революция и наложиха комунизма на света: Червената симфония (революцията под рентген) 

Фотоархив на комунистическите зверства

Източник/ци: Парламентът одобри сделка за 1.3 млрд. долара за втора партида F-16 | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!