Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Протоколи доказват измами с машините


Протоколи от гласуване в изборни секции показват разминавания и измами с машините от проведените избори на 2 октомври.

ПП с процедури се опитват да блокират парламента за Изборния кодекс

Отцепникът от ИТН Радостин Василев, който премина към ПП, нарече Бойко Борисов “падишах”

Има съмнения - има факти

Протоколи от машинното гласуване доказват измамите, които се правят с машините, видяха депутатите в пленарна зала при започналото второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс. От “Продължаваме промяната” и “Демократична България” се опитаха с процедурни хватки да блокират работата на парламента по текстовете, които връщат смесеното гласуване - по избор с машини и с хартиени бюлетини. Но по време на започналите дебати лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и лидерът на БСП Корнелия Нинова показаха от парламентарната трибуна протоколи от машините, в които отчетените гласове се разминават. “Секция от община Трявна. Брой контролни разписки, разпечатани от машината - 229, брой положени подписи в избирателните списъци - 229. Броят разписки и броят подписи на физическите носители съвпада. Но броят потвърдени гласове в машинния протокол е 227, нещо, което няма физически как да бъде контролирано. Физическите носители съвпадат, а електронните гласове се различават и това е една секция”, посочи Карадайъ. И продължи с пример в обратната посока, но от секция в Девня: “Контролни разписки - 349, положени подписи в избирателните списъци - 349, брой потвърдени гласове от машинното гласуване - 350”.

Депутатите от ПП и ДБ направиха многократни опити да се спре гледането на промените в Изборния кодекс за смесеното гласуване и настояваха вотът да бъде само с машини.

“Ето затова, когато говорим, че има съмнения - има факти. Въпросът е, имайки тези факти и съмнения, от една страна, и от друга - притеснението на част от хората да отидат да гласуват заради машините, наша задача е да намерим онази формула, че да има доверие в изборния процес”, категоричен бе Мустафа Карадайъ.

“Някой да излезе и да ми каже какво значи това “Дневникът е подправен”. Някой да излезе и обясни защо при решение на ЦИК да се броят 100% от разписките, все още няма официален доклад има ли разминаване месец и половина по-късно. Някой да излезе и да ми обясни какво значи ето това - машина отчела едно, намерени разписки - друго... Мога да продължа с десетки случаи в цялата страна. По няколко гласа. 12 000 секции по 5 гласа какво прави? 60 000. Това е почти една парламентарна група”, заяви от парламентарната трибуна и Корнелия Нинова.

Още преди началото на дебатите от “Промяната” направиха заявка за изказване на над 50 от депутатите си и то по заглавието на законопроекта. “Нека променим заглавието на Закон за промяна в Изборния кодекс с цел контрол на гласа на изборите от партийни централи”, каза акад. Николай Денков, а малко преди това съпартиецът му Настимир Ананиев предизвика председателстващия заседанието Йордан Цонев да му наложи наказание, заради крясъци в пленарна зала.

Квесторите бяха подканяни на няколко пъти да се намесват, за да не се стига до сериозни пререкания между депутатите.
„Демонстрирате повече от час загуба на парламентарно време, ние ще отхвърлим текстовете за обществения съвет към ЦИК и район чужбина”, обеща Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Отцепникът от ИТН Радостин Василев, който премина към ПП, репликира Десислава Атанасова: “Бяхте привикана в централата на ГЕРБ, където вашия падишах ви каза, че могат да бъдат изтеглени. Вашият резултат не се гради на избори, а на купуване на гласове и фалшифициране през всички тези години”.

“Аз падишах нямам, нито цар. Но много ме притеснява, че мислите така. Не всички сме управляеми, замислете се защо мислите, че всеки може да бъде управляван”, отговори му Десислава Атанасова. “Някои хора имат фиксации. Стават, лягат с името на чужд партиен лидер. Вие като сте изпаднали в шизофрения, вижте себе си”, каза Маноил Манев от ГЕРБ по повод на намесването на името на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в дебатите по промените в Изборния кодекс.

Връзката между здравето и морала

Където има повече добри хора, има по-малко бедствия

Източник/ци: Протоколи доказват измами с машините - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!