Връзката между здравето и морала

(Minghui.org) Биан Чие, известен лекар от древен Китай, веднъж водил разговор с императора на Вейвен. Когато той попитал за медицинските умения на неговите братя и сестри, Биан казал, че най-големият му брат е най-добър, следван от втория му брат и че самият той е най-посредствен лекар.

Тогава императорът попита защо.

„По-големият ми брат открива болестта въз основа на вътрешния дух на човека, за да може да премахне болестта, преди да се формира. Той е известен само в семейството ни. Вторият ми брат лекува болестта в началото й, така че е известен в нашето село. Аз използвам акупунктура, предписвам лекарства и проследявам терапии за мускули и кожа. Така аз съм известен на много хора, дории в други страни."

Този пример обяснява ключов принцип на китайската медицина - болестта е тясно свързана с вътрешния дух на човека. Вместо човек да се справя с болести, след като те се развият напълно, приспособяването на нечий характер може да лекува болестта на много по-ранен етап.

Подобна ситуация е описана и в Хуангди Некин (“Вътрешен канон на Жълтия император” / Huangdi Neijing (“Inner Canon of the Yellow Emperor”)), най-ранната книга на китайската медицина.

В откъс от книгата се казва, „Отличният лекар лекува болестта преди тя да съществува, добрият лекар лекува болестта когато тя възникне, посредственият лекар лекува болестта след нейното развитие“.

Неконвенционални начини за лечение

Поради тези причини традиционната китайска медицина подобрява здравето на пациента, като се фокусира върху неговия ум, както и начина му на живот.

Мей Ченг, известен поет от династията Хан, описва история в своя известен анекдот „Чи Фа“. След като принцът на Чу се разболял, гост от Кралство У го посетил и те провели интересен разговор.

По-конкретно, гостът казал, че принцът е болен, защото се е отдал твърде много на удоволствия, похот и други форми на упадък. Освен това той казал, че принцът не се нуждае от акупунктура или лекарство, за да бъде излекуван; вместо това подходящи дискусии и подходящи съвети биха били достатъчни, за да подобрят състоянието му, казал гостът.

След това гостът разказал как гукинът (китайски древен музикален инструмент), изработен от естествени материали, може да произвежда красиви мелодии, как добре приготвените ястия могат да задоволят нечий вкус, как голям празник може да достави на хората радост и как ловът може да осигури физическо упражняване естествено.

Докато слушал тези приятни неща, изражението на принца станало по-малко напрегнато. Гостът продължил да описва големите тържества и фестивали, които ще дойдат след лова. Слушайки това, принцът пожелал да се изправи.

След това гостът описал с прекрасни подробности как наблюдава прилива в Гуанглинг (в днешна провинция Дзянсу), последван от задълбочени учения от древни мъдреци за това как да се възстанови естественият ред в света.

В това време принцът вече стоял прав, държейки ръба на бюрото си. „Твоите думи прочистиха ума ми и ме пробудиха, сякаш съм слушал учения от самите велики мъдреци“, казал той.

В днешно време, когато изучават китайска медицина, хората често мислят за методи като акупунктура или билколечение. Всъщност има много други начини за подобряване на здравето и лечение на заболявания чрез хармонизиране на ума и тялото.

Лушу Чунчию в “Пролетни и есенни анали на Мастър Лу” (Lushi Chunqiu,  “Master Lu’s Spring and Autumn Annals”)  записал една история в главата за лоялността. Императорът на Чи се разболял и поканил Уен Джи от Сонг да го лекува. След като видял симптомите, Уен знаел, че единственият начин за лечение на болестта е да предизвика гнева на императора. Така той умишлено пропуснал няколко планирани срещи и по-късно словесно го обидил. В крайна сметка болестта на императора била излекувана, както се очаквало.

Хуа Туо използвал подобен метод за лечение на болест на губернатора. Той оставил писмо до него, осъждащо всички неправомерни действия, които е извършил в миналото. Губернаторът бил вбесен и повърнал един литър екстравазирана кръв. След което болестта му изчезнала.

Лечение на човек и лечение на обществото

Сън Симиао (Sun Simiao) е бил известен лекар от династията Танг. Неговото мислене предлага връзка между лекуването на човека и лекуването на обществото.

Известни учени като Сонг Джиуен (Song Zhiwen), Менг Шен (Meng Shen) и Лу Джаолин (Lu Zhaolin) уважавали Сън и го смятали за свой учител. Лу, известен поет по време на династията Танг, взимал уроци по самоусъвършенстване, астрономия и медицина при Сън Симиао.

Веднъж Лу попитал: „Когато велик лекар лекува болести, как го прави?“

Сън отговорил: „Човек, който е добър в спазването на небесните закони, трябва да ги включва в светските дела. Който добре разбира човешкото тяло, също трябва да се подчинява на небесните закони. Четирите сезона и Петте елемента се редуват постоянно в цикли. Небесните закони имат различни проявления: хармонията като дъжд, гневът като вятър, коалесценцията като мъгла и дифузията като дъга.

„По същия начин човек има четири крайника и пет вътрешни органа. Тялото се движи през деня и почива през нощта, като поема същността и енергията, докато изхвърля отпадъците. Ето как работи човешкото тяло. Говорим за Ин и Ян. Всъщност човешкото тяло функционира по начин, подобен на Небето, и двете са свързани. Тоест Ин и Ян на човешкото тяло са по същество същите като тези на природата. Когато човешкото тяло е в дисбаланс, необичайни симптоми ще изплуват, като основната причина е вътре в тялото.

„Същото е и с Небето и Земята. Когато звездите са излезли извън пътя си, движението на Слънцето или Луната е некоординирано и климатът ще бъде невъзможен - реките могат да пресъхнат. Това е причинено от отклонението от небесните закони.

„Следователно, когато добрият лекар лекува пациенти, той драгира с билки и спасява с игли [акупунктура]; когато мъдрецът помага на света, той ръководи с добродетел и помага в държавните дела, така че всичко да се върне към небесните закони и верния път. Тоест физическите проблеми могат да бъдат облекчени и бедствията в природата могат да бъдат отстранени. Добрият лекар лекува болестта преди нейното образуване; средният лекар лекува болестта преди нейното появяване; посредственият лекар лекува болестта след нейното появяване."

Той също така посочил: „Добрият лекар помага на света и спасява хората без мисъл за слава или богатство. Той действа решително и обръща внимание на детайлите. Той е мъдър, гъвкав и честен. Той остава непроменен, когато е изправен пред материална изгода и не съжалява за нищо, защото винаги има добро поведение."

Ерата на пандемията

Фалун Дафа е практика за самоусъвършенстване, основана на принципите на Истина, Доброта и Търпение. Вкоренена в божествено вдъхновените традиционни ценности, тя не само е подобрила физическото здраве на около 100 милиона практикуващи по целия свят, но и тяхното психическо благосъстояние.

В Китай обаче Китайската комунистическа партия (ККП) я потиска от юли 1999 г. с клеветническа пропаганда и несправедливо отношение към практикуващите Фалун Дафа.

Подобно на по-горе обсъжданите исторически личности, много хора, които възприемат традиционните ценности и подкрепят невинните практикуващи, са получили благословии.

По-долу е даден пример, докладван на уебсайта Minghui.

Донг Нгуен е виетнамско-китайски лекар в Хюстън, Тексас. На 3 август 2020 г. той носел маска и излязъл сам, за да купи билети за лотария. Същият следобед той започнал да кашля и вдигнал температура. Кашлицата го държала буден цяла нощ. Знаел, че е заразен с коронавирус.

Донг е регистриран акупунктурист в САЩ и има опит както в клиничното лечение, така и в преподаването на акупунктура. Но когато хванал вируса, бил безпомощен, дори с всичко, което бил научил.

Загрижени за него, съпругата и синът му го завели в спешното отделение на следващия ден, където било потвърдено, че има коронавирус и незабавно го хоспитализирали. Лекарят предписал интравенозни антибиотици и три до четири перорални лекарства, включително лекарства за лечение на висока кръвна захар. Той никога не е имал диабет, но нивото на кръвната му захар е било до 400 mg / dl - докато нормалното ниво е под 140 mg / dl.

Същата нощ той получил задух. Продължавал да кашля и изпаднал в кома. Само след няколко дни трябвало да бъде поставен на апарат за дишане.

Но дори с лекарствата, той имал затруднения с дишането. Белите му дробове били на път да се перфорират, а тялото му страдало от недостиг на кислород. Той бил преместен в реанимацията. Дори когато кислородният апарат работел с максимална интензивност, той пак се чувствал неспособен да диша. След още два дни състоянието му продължило да се влошава. Той осъзнал, че ако продължи да стои в болницата, най-вероятно ще умре.

Тогава той си спомнил за своя приятел д-р Джао Нгуен.

Д-р Джао бил практикуващ Фалун Дафа, който също живее в Хюстън. Преди той му казал, че когато е в кризисна ситуация може да рецитира фразите „Фалун Дафа е добра, Истина-Доброта-Търпение са добри“. Джао също му казал, „Току-що започна да изучаваш упражненията и ученията на Дафа. За да научиш Фалун Дафа, трябва да култивираш сърцето си, да погледнеш вътре в себе си и да се освободиш от привързаностите си."

Сега, когато Донг бил в критично състояние, той се обадил на д-р Джао, който го утешил по телефона и му казал: „Не се притеснявай много. Изостави страховете и притесненията си и искрено рецитирай: „Фалун Дафа е добра, Истина-Доброта-Търпение са добри“. След разговора Донг започнал да повтаря фразите отново и отново. И установил, че започва да се чувства по-добре, след което изведнъж му хрумнала мисълта да се прибере вкъщи, за да медитира. Около 14 часа същия следобед той напуснал болницата и взел със себе си кислородния апарат.

В деня след изписването му от болницата той все още използвал апарата. Но спрял да приема лекарства сутринта и започнал да медитира, докато седи в леглото. След медитацията се  почувствал много по-добре.

След два дни, на 10 август,  се почувствал още по-добре и спрял да използва апарата. Той успял да изпълни упражненията на Фалун Дафа. Наскоро след това кашлицата му утихнала и нивото на кислород се повишило до 85%. Кръвното му налягане и кръвната захар също се нормализирали. След още три дни той се възстановил напълно от коронавируса.

Едва след този инцидент на живот и смърт той осъзнал, че практикуването на Фалун Дафа не включва само упражнения и четене на книги - важната част е човек да култивира характера си и да се отказва от привързаностите си.

Когато човек рецитира въпросните фрази, той става в хармония с мощната енергия на Космоса, като се привежда в съответствие с характеристиките на Вселената. Когато практикуващият работи усилено, за да се освободи от привързаностите си, той ще бъде по-синхронизиран с природата на Вселената и ще постигне идеалното състояние, споменато по-горе - а именно, ще могат да се спрат всякакви заболявания, преди те да са се вкоренили в него.


news.law.wfu.edu

Източник/ци: The Link Between Health and Morality | Falun Dafa - Minghui.org

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!