Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кирил Кадийски към Морфов: Ще се биеш докрай! За да не се оглася сцената с „вай, вай, Дездемона! Вай керата!”

Постъпката на Александър Морфов е осъдителна, но обяснима. Докато поведението на Велислава Кръстева е обяснимо, но осъдително. Ако на някого това му се струва твърде афористично, да го кажем и с по-прости думи. Да назовем нещата със собствените им имена.
При световно известния режисьор имаме Акт на Бунт. А при известната само в българските политически кръгове г-жа е налице арогантно поведение, предизвикало този акт на отчайваща безизходица. В случая желанието изкуството да бъде оставено в ръцете на творците в храма, в който те служат, е изригнало срещу наглостта да демонстрираш политически пристрастия и покровителство от политическа централа, която и да е тя.

И още по-просто, за ония, които нямат елементарно чувство за мярка, за благоприличие, че дори и за домашно възпитание: не само нетактично - недопустимо е, когато работиш в институция като народния театър „Иван Вазов” да се появяваш на обществено място (най-малко пред урните, които са постоянно под обективите) с широко коментирана политическа личност. Или казано така, както си го мислят и тези, които го правят: да показваш, че имаш чадър, макар и поизносен и тук-таме като кърпени гащи! Колкото и съблазнително да е това за такива като теб.

Демонстрацията на сила и злоупотребата с нея води до ответното: безсилието на Бунта. Все пак всяка Бастилия трябва да бъде срината. Засега вратата е белязана. Къде е таранът? Къде са хъшовете?

Колкото до директора, световно неизвестният Васил Василев, опитващ се – театър сме все пак - да играе Василев, нещата са от ясни по-ясни. Примери много. Един от последните - Боил Банов. Никой в изкуството, за кратко на върха – в нозете на политиците, макар и целият окалян - и после пак там откъдето си дошъл: Никой в
Нищото... 

Поздравявам с този мой сонет (нищо че вече е публикуван, нека го има и тук, щом го препечатват) Александър Морфов и ще повторя това, което казах наскоро и по Дарик радио: Никакво напускане, никакви оставки, никакво бягство. Ще се биеш докрай. За да не се наложи утре да огласяте сцената на народния театър с „вай, вай, Дездемона! Вай керата!” Което да отеква в празния салон. 

За да не кажат утре и за теб: Бедний, бедний Морфов, защо не умря на Гредетин? Анадънму? Кураж!

НА НОВИТЕ БЪЛГАРСКИ ПАТРИОТИ 

А вий, вий сте идиоти...
Христо Ботев 

Кои сте вие? Червендалести потомци ли на Мазната?
Иванчо-хаджипенчовци? И вие там? Пред святия олтар!
Не куцате от стари рани, ни от пушка рязната,
в крачола скрита... Празни са крачолите ви, агалар!

И няма ви във вятърната запустяла мелница,
наречена България... Духът бездомен на един ли хъш
из нея броди – ще ви стряска... От Браила чак до Мелник са
безкръстните им гробове! И поругавани! От вас! И неведнъж!
О, не! От вас не ще извика никой: хляб или свинец!
И сабята си няма да сроди с венец!
В сърцето на поета мъст кипи! Отпаднало, без сила, то
поне едно все още може – да ви прокълне, лоясали свине:
как утре паметник ще вдигнете на някой нов светец,
ако самите днес не го качите на бесилото! 

Кирил Кадийски за Фрог нюз

Добротата може да промени съдбата, жестокостта поканва бедствия

Минала карма и настоящи заболявания

Как Фалун Дафа превръща бандит в честен човек

Източник/ци: Кирил Кадийски към Морфов: Ще се биеш докрай! За да не се оглася сцената с „вай, вай, Дездемона! Вай керата!”

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!