Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Европейци горят боклук, за да се топлят: Bloomberg


Polish Households Burn Trash To Stay Warm As Sanctions On Russia Backfire | ZeroHedge


Димна завеса в предградията на Краков, Полша.Фотограф: Бартек Садовски/Bloomberg

Полските домакинства изгарят боклук, за да се топлят, съобщи Bloomberg. Докато като страната се бори с последиците от газовата криза, замърсяването се очаква да скочи рязко.

„Това е толкова лошо този сезон, че мирише на изгарен боклук всеки ден, което е напълно ново.“, разказва Паулина Мрочковска, 35-годишна майка на три деца от предградие на Варшава, пред американския вестник. „Страшно е да се мисли какво ще се случва, когато наистина стане студено.“

Мрочковска каза, че за първи път е забелязала, че нещо не е наред, когато е забелязала съсед, който трупа боклук в работилницата им, но проблемът не е уникален за полската столица. В град Нови Сач, на около 100 километра югоизточно от Краков, местните власти събират значително по-малко боклук от миналата година, което засилва опасенията, че силно замърсяване на въздуха от запалените боклуци може да стане обичайно, тъй като температурите падат допълнително.

Полша даде зелена светлина на гражданите, за да изгорят боклука си, като Ярослав Качински, лидер на управляващата партия „Право и справедливост“, каза на поддръжниците си миналия месец, че „човек трябва да изгори почти всичко“, за да остане на топло. Декларацията на Качински дойде няколко месеца, след като правителството му облекчи забраната за нискокачествени въглища и седмици след като регионално събрание в Краков гласува за отлагане на забраната за изгаряне на почти всичко в домакински пещи.

След като Русия започна войната в Украйна през февруари, Полша стана един от най-силните поддръжници на забраната за внос на газ в целия ЕС.

Преди войната Полша разчиташе на Русия за 46% от своя газ, 64% от петрола си и 15% от въглищата си. Въпреки това потокът от газ спря през април, когато Варшава отказа да плати на руския енергиен гигант „Газпром“ в рубли и планира да прекрати вноса на петрол до края на годината. Полша спря да купува въглища от Русия през април и въпреки че правителството настоя, че вътрешните доставки са достатъчни, за да компенсират недостига, скоро след това беше съобщено за недостиг, а цените се удвоиха.

Според данни на ЕС от миналата година Нови Сач вече е най-замърсеният град в евросъюза, като четири други полски града – Згиерц, Пьотрков Трибуналси, Зори и Краков, са в топ 10 на градовете с най-мръсен въздух.

Британците се запасяват с термо бельо, ръкавици и халати за предстоящата зима

Началото на великото ограбване на Европа

Пак, светът ни се смее и подиграва, че се самоубиваме

Янките удариха с тоягата, Европа в див ужас!

Проф. Джефри Сакс: САЩ взривиха газопроводите „Северен поток“

Петър Воденски: Ако ни натиснат да се бием с Путин, можем да изпратим само жива сила. Ако с усилията на Соломон Паси се състави „кабинет на войната“...

Източник/ци: Европейци горят боклук, за да се топлят: Bloomberg - Обективно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!