Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Министърът на енергетиката на Катар: Европа не може да живее без руски газ, смяната на доставчика все още не е практически възможно

Автор: Абас Ал Лавати, CNN

Абу Даби, ОАЕ(CNN). "Винаги е хубаво да бъдеш желан", каза на шега министърът на енергетиката на Катар Саад Шерида ал-Кааби по време на ексклузивно интервю с Беки Андерсън от CNN в четвъртък. "Всички в Европа говорят с нас", каза той.

Катар, един от най-големите доставчици на втечнен природен газ (LNG) в света, е в центъра на вниманието, тъй като европейските държави бързат да намерят алтернативи на руския газ, който захранва икономиките им от десетилетия, докато Москва продължава бруталната си война в ¿-кр@й н@. Но Кааби предупреди, че преходът ще бъде труден. Според него заместването на доставките на руски газ за Европа "все още не е практически възможно". Според него настоящият гaзов капацитет на Катар няма да задоволи европейското търсене, но в бъдеще би могъл.

Европейският съюз зависи от Русия за около 40 % от природния си газ. Тази седмица германският министър на икономиката Роберт Хабек напусна катарската столица Доха с уговорката Катар да му доставя газ. Понастоящем Германия не разполага с терминали за получаване на директни доставки на втечнен природен газ от Катар, но планира да изгради два.

В петък президентът на САЩ Джо Байдън и колегата му в Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обявиха създаването на съвместна работна група, чиято цел е да намери алтернативни доставки на втечнен природен газ и да намали общото търсене на природен газ в бъдеще.

Европа може да живее с по-малко руски газ. Пълното спиране на доставките би било катастрофално

"За нас Европа е била цел и е важен пазар", каза катарският министър, който е и президент и главен изпълнителен директор на QatarEnergy. "И ние ще снабдяваме Европа."

Катар е инвестирал 28 млрд. долара в разширяването на гигантското си Северно находище и очаква капацитетът за добив на газ да се увеличи с над 60% за четири години, каза той. След това се очаква около половината от капацитета му да отива за Европа. "Нашият план е, че искаме да бъдем 50% на изток от Суец, 50%, на запад от Суец", каза той, визирайки египетския воден път. Около 80% от катарския газ в момента отива за азиатски купувачи, много от които са подписали дългосрочни договори, които не позволяват пренасочване на доставките към други купувачи.

Ето какво трябва да знаете за ролята, която Катар може да изиграе в усилията на Европа да се откаже от руския газ:

Какво може да направи Катар, за да помогне за намаляване на зависимостта на Европа от руския газ сега?

Русия разполага с най-големите запаси от природен газ в света, почти два пъти по-големи от тези на Катар, и нейните доставки на газ представляват 40% от потреблението на Европейския съюз. Според анализатори засега е практически невъзможно да се замени руският газ.

"На световния пазар на практика няма свободен втечнен природен газ", каза Робин Милс, главен изпълнителен директор на базираната в Дубай консултантска фирма Qamar Energy. Собственият втечнен природен газ на Катар е ограничен "и наддаването за него ще доведе до повишаване на цените".

Единственият начин, по който Катар може да замени вноса на руски газ в Европа, е като отклони товари от други клиенти, които са подписали дългосрочни договори, като например тези в Азия, нещо, което той не е готов да направи. По този начин той може да получи искания за компенсации от тези купувачи.

Договорно диверсифицираният газ дава на продавача гъвкавостта да пренасочва доставките към пазара с най-висока стойност в отговор на променящите се пазарни условия. Тъй като Европа се опитва да намали зависимостта си от въглеводороди, нововъзникващите икономики в Азия, като Китай и Индия, могат да бъдат по-привлекателни дестинации за катарския газ, казва Юсеф Алшамари, старши научен сътрудник в лондонския Имперски колеж.

САЩ също могат да се превърнат в доставчик на газ за Европа. Белият дом заяви в петък, че САЩ ще работят за доставка на Европа на поне 15 млрд. куб. м втечнен природен газ през 2022 г. в партньорство с други държави. "Това е голяма възможност за САЩ", каза Кааби. "Мисля, че определено САЩ ще бъдат, знаете, един от най-големите доставчици, ако не и най-големият доставчик [за Европа] в определен момент", каза той.

Дали замяната на руския газ с енергия от Катар ще се сблъска с логистични проблеми?

Доставките на руски газ за Европа се осъществяват по тръбопроводи. Няма газопроводи от Катар до Европа, така че енергията на страната от Персийския залив ще трябва да се доставя в Европа във втечнена форма.

"Втечняването на природния газ е енергоемко, при което се отделят въглеродни емисии и това компенсира ползите за климата" от използването на природен газ, каза Алшамари. "Това ще бъде трудно за европейските политици, тъй като те определят амбициозни програми за климата и цели за нулево нетно потребление."

Европейските държави ще се нуждаят и от инфраструктура за поддържане на тези доставки, чието изграждане може да отнеме време, каза Карен Янг, старши сътрудник във вашингтонския Институт за Близкия изток. Преминаването към катарски газ може да бъде по-лесно за страни, които вече имат такава инфраструктура, като Обединеното кралство и Испания, каза тя.

"Проблемът е, че Европа се впуска в пазар на втечнен природен газ, който не може да посрещне непосредствената ѝ нужда от огромни количества", каза Никос Цафос от Центъра за изследване на околната среда.

Какво би означавало това за отношенията между Катар и Русия?

Катар се стреми да представи своите гaзови сделки като търговски сделки, а Ал Кааби заяви, че не подкрепя смесването на политиката с енергетиката. "Това е търговско споразумение между търговски субекти", каза Ал Кааби пред Беки Андерсън, визирайки потенциалното партньорство с германски енергийни компании за доставка на газ. "От гледна точка на бизнеса ние не избираме страни, действаме като бизнес и си вършим работата", каза той.

Катар би искал да го представи като пазарно ориентиран ход, "а не като стратегическо подреждане срещу Русия", каза Милс. 

Източник: amp.cnn.com

Американска конгресменка: САЩ и НАТО финансират ¿-кр@ ин ски нацисти – Американски военен анализатор: САЩ и Великобритания обучаваха ¿-кр@ ин ски нацисти

Комунизъм 2.1: Принудително преразпределение на собствеността под формата на “Голямото нулиране”

Голямото нулиране на личната собственост - план за завземане на земната природа от глобалния елит за да спрат производството на храни в името на борбата с изменението на климата

Подготовката на „пандемията“ и използването на борбата срещу нея като средство за „Голямото нулиране“ – Комунизъм за всички

Източник/ци: Министърът на енергетиката на Катар: Европа не може да живее без руски газ, смяната на доставчика все още не е практически възможно | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!