Следвайте "Буднаера" в Телеграм

НАТО няма да воюва с Русия, НО свиква СТРАШНА виртуална среща на високо равнище

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви на пресконференция в Брюксел, че Алиансът не се готви за война с Русия, но е свикал виртуална среща на високо равнище, за да се координира колективен отговор  срещу руското нашествие в ¿-кр@й н@.

Той одобри сдържаността на ¿-кр@й н@ пред руските провокации и изрази "солидарност с ¿-кр@ ин ския народ и неговото правителство". Страните от НАТО ще продължат да доставят въоръжение и други помощи на ¿-кр@й н@, но няма да изпратят войски на терен. Ако обаче някоя от тях бъде нападната, НАТО ще приложи своята клауза за колективна отбрана.

"Имаме в бойна готовност повече от 100 съюзнически изтребителя и над 120 кораба от крайния Север до Средиземно море", каза Столтенберг. Той определи сегашната криза като "най-опасния момент за европейската сигурност от поколения".

Преди пресконференцията НАТО разпространи декларация, в която се казва: Свикахме днес консултации по член 4 от Вашингтонския договор. Решихме, в съответствие с нашето отбранително планиране за защита на всички съюзници, да предприемем допълнителни стъпки за повишено укрепване на възпирането и отбраната в целия пакт. Нашите мерки са предпазни, съразмерни и не целят задълбочаване на конфликта. Според текста руската атака "представлява акт на агресия срещу независима мирна държава". Осъждаме и Беларус, че позволи това нападение, се добавя в текста. НАТО определя военните действия в ¿-кр@й н@ като тежко нарушение на международното право, включително на Устава на ООН, което е в пълно противоречие с ангажиментите на Русия в Заключителния акт от Хелзинки, Парижката харта, Будапещенския меморандум и Основополагащия акт НАТО-Русия.

Призоваваме Русия незабавно да прекрати военните си действия и да изтегли всички свои сили от и около ¿-кр@й н@, да спазва изцяло международното хуманитарно право и да позволи безопасен и безпрепятствен хуманитарен достъп и помощ за всички нуждаещи се. Решително осъждаме Русия, че призна отцепническите области в Източна ¿-кр@й н@. Това допълнително нарушава суверенитета и териториалната цялост на ¿-кр@й н@ и противоречи на споразуменията от Минск, подписани и от Русия. Съюзниците никога няма да приемат това незаконно признаване, се допълва в изявлението.

Руските ръководители трябва да понесат пълна отговорност за последствията от своите действия. Русия ще плати много висока икономическа и политическа цена, се посочва в текста.

"Разгръщаме допълнителни отбранителни сухопътни, морски и въздушни сили в източната част на алианса. Повишихме готовността на нашите сили, за да реагират на всякакви непредвидени действия. Решихме, в съответствие с нашето отбранително планиране за защита на всички съюзници, да предприемем допълнителни стъпки за повишено укрепване на възпирането и отбраната в целия пакт. Нашите мерки са предпазни, съразмерни и не целят задълбочаване на конфликта", пише в документа.

Нашият ангажимент към член 5 от Вашингтонския договор е непоклатим. Обединени сме, за да се защитаваме взаимно, завършва изявлението, което има предвид клаузата, че нападението срещу една съюзна държава се смята за нападение срещу всички в НАТО.

Лидерите на Г-7 обмислят санкции

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща „подкрепа и помощ“ за ¿-кр@й н@ в разговор с президента Володимир з€л€н с₭и малко след като Русия започна инвазията в страната. В разговора между двамата, който се проведе в четвъртък сутринта, Байдън каза, че Вашингтон „ще продължи да предоставя подкрепа и помощ на ¿-кр@й н@ и ¿-кр@ ин ския народ“, както и че САЩ и съюзническите партньори ще „наложат тежки санкции на Русия“, след като лидерите на Г-7 се срещнат по-късно днес. 

Президентът ще участва във виртуална среща с лидерите на Г-7 преди да произнесе обръщение, за да обяви „по-нататъшните последици“ за Русия. САЩ и няколко други западни страни вече обявиха санкции срещу руски юридически лица и служители тази седмица.

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Най-сетне признаха, че тяхната „Проверка на фактите“ е просто мнение

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Nikolay Barekov

Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.

Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно -дясна Русия.

Толкова за идеологиите на 21 век.

Източник/ци: НАТО няма да влезе във война с Русия, ако не нападне страна от Алианса | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!