Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Die Zeit: Орбан обвини ЕС в "джихад" и за първи път заплаши да напусне съюза

/Поглед.инфо/ Ако Брюксел не прояви "толерантност" към политиката на Будапеща, "няма да можем да намерим общ път", каза унгарският премиер Виктор Орбан в посланието си към нацията. Под маската на борба за върховенство на закона ЕС води „свещена война, джихад“ срещу онези, които не са им удобни, подчерта той. Die Zeit свързват подобна остра реторика с началото на изборната борба в страната, както и с важно решение на Европейския съд.

Унгарският премиер Виктор Орбан за първи път заплаши Брюксел с евентуално излизане от Европейския съюз, съобщава Die Zeit. По неговите думи, под маската на борба за върховенството на закона, ЕС води „свещена война, джихад” срещу неудобните за тях. В посланието си към нацията той поиска от съюза да покаже „толерантност“ към политиката, провеждана от Будапеща: „Няма друго решение, само толерантност. Само така можем да намерим общ път.”

В изказванията си преди това Орбан критикуваше "бюрократите от Брюксел", но се въздържаше от заплахи за излизане от съюза. Изказването му съвпадна с началото на предизборната борба в страната. На 3 април унгарците ще изберат нов парламент.

В същото време партията на премиера Фидес, която е на власт от 10 години, е в необичайна изолация. Преди това опозиционните сили бяха разцепени, но сега се обединиха в коалиция и решително се противопоставиха на правителствения глава.

Премиерът произнесе речта си и в навечерието на приемането на много важно решение на Европейския съд. След няколко дни най-висшият съд на ЕС трябва да одобри или отхвърли иска на Унгария и Полша относно използването на нов правен механизъм, който ще намали бюджетното финансиране за онези страни от ЕС, които нарушават принципите на върховенството на закона.

Много европейски структури и правозащитни организации обвиняват Орбан, че унищожава принципите на демокрацията и върховенството на закона в страната си. Той опровергава това, като твърди, че „за тях върховенството на закона е просто средство, чрез което се опитват да ни оформят в нещо, което прилича на самите тях“.

Той каза, че Унгария не иска да става като Западна Европа. В същото време той подчерта, че ЕС не изисква други страни да приемат унгарската политика в областта на миграцията и семействата. „Въпреки нарастващата културна дистанция“, Будапеща иска да запази ЕС единен, обясни Орбан. Ето защо той приканва Брюксел и Берлин да бъдат по-толерантни в политиката си.

Превод: ЕС

ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗХОД НА КОМУНИЗМА

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

БУНТ ПРОТИВ БОГ

Източник/ци: Die Zeit: Орбан обвини ЕС в "джихад" и за първи път заплаши да напусне съюза - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!