Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кой е Валентин Михов - фаворитът на Кирил Петков за БНБ?

„Америка за България“ и Иво Прокопиев стоят зад номинацията на икономиста със съветска закалка

Кой е Валентин Михов - фаворитът на Кирил Петков за БНБ?

Войната за Българската народна банка навлиза в решаваща фаза, докато темата продължава да е „табу“ в кулоарите на Народното събрание. Парламентът трябваше още през септември миналата година да започне процедурата по избора на нов управител и подуправители на институцията, която ще износи цялата тежест по въвеждането на европейската валута след 2 години, но до момента разговорите за имената на потенциалните кандидати се водят не там, а по частните кабинети. Дали досегашният гуверньор Димитър Радев, който успя да стабилизира и подобри имиджа на БНБ, ще удържи поста си и ще спечели нов мандат, зависи от конкуренцията, а тя не е съвсем известна, коментира цитиран от в. „Уикенд“ депутат от новото управляващо мнозинство, един от новите членове на икономическата комисия в законодателния орган.

През последните няколко месеца управляващите и бившите първенци на парламентарния вот през юли 2021 г. Има такъв народ, лансираха няколко имена за бъдещи претенденти за мястото на Радев – първо беше депутатът на Слави Трифонов Любомир Каримански, след това на хоризонта се появи и бившият финансов министър от първия мандат на Бойко Борисов - Симеон Дянков, сочен за фаворит на Продължаваме промяната заради щедрите му хвалби по отношение на водената от вицепремиера Асен Василев фискална политика.

Оказва се обаче, че от началото на 2022 г. ПП и по-конкретно Кирил Петков сa си набелязали друго име – това на настоящия шеф на Надзорния съвет на ББР Валентин Михов. Из кулоарите се говори, че именно той ще бъде предложен от мнозинството за наследник на досегашния управител на БНБ, противно на евроатлантическата логика и в разрез с декларираните от самия Петков намерения за пълно доказване, че България е пълноценен член на НАТО.

Откъде идва проблемът с номинацията на Михов? 

Валентин Любомиров Михов е потенциално включен в консолидирания списък на физическите лица и фирмите на ЕС за санкции срещу Русия, разкриват източниците. Въпреки че се твърди, че е протеже на медийния магнат Иво Прокопиев, прокламиращ в изданията си западната политика и европейската интеграция, всъщност икономистът гравитира от години около Москва. Но как?


Икономически интереси ли стоят зад колебливите позиции на премиера спрямо НАТО?

Освен че е завършил именно там висшето си обрaзование, шефът на ББР и в момента продължава да работи като член на Надзорния съвет на ПУМБ (Първа ¿-кр@ ин ска международна банка), част от групата на икономическия конгломерат Систем Кепитал Мениджмънт, собственост на най-богатия ¿-кр@ ин ец - милиардера Ринат Ахметов и заклеймяван многократно от 2014 г. насам от Запада като кремълски изпълнител, финансирал сепаратистките движения в размирния Донбас – регионът, който днес вдига до краен предел градуса на напрежението между НАТО и Русия.


Милиардерът отдавна има апетити към България

Ахметов е основен донор и на някогашната Партия на регионите на бившия президент Виктор Янукович по време на революцията „Евромайдан“ от 2013 и 2014 г., която го свали от власт след отказа му да проправи пътя на ¿-кр@й н@ към сътрудничество с ЕС и НАТО.

Само за последните няколко години той е прехвърлил стотици милиони долари от сметките на дружествата си във фондацията, носеща името му, за подпомагане на „жертвите на войната в Донбас“. Според опозиционната преса обаче всъщност той поддържа екстремистки групировки, включително паравоенни формирования за съпротива в Донецк и Луганкс в подкрепа на руските интереси.

Самият Ахметов не е в списъка със санкционираните от ЕС и САЩ лица и организации след анексията на Крим през 2014 г., но Янукович и свързаните с него са. 4 години по-късно, през 2018 г. ¿-кр@ ин ски медии бият тревога, че всъщност мултимилиардерът и негови компании са в списъка на санкционираните в Брюксел и че незаконно е бил изваден от там, а през 2020 г. разкриха, че въпреки наложените забрани, всъщност той добива въглища именно от спорния Крим, заради което се надига нова вълна недоволство и дипломатическо напрежение.

С притежаваните близо 7 милиарда долара Ринат Ахметов се смята за най-богатия ¿-кр@ ин ец чрез собственост върху контролния пакет акции на над 100 предприятия, в това число и Първа ¿-кр@ ин ска международна банка, в която продължава да шефства и фаворитът на ПП за БНБ. А Ахметов неколкократно е заявявал през годините „апетити“ спрямо България – първо смяташе да купува някогашния завод „Кремиковци“, а след това и футболния ЦСКА, който да асоциира със своя „Шахтьор“ (Донецк).

Къде е връзката с Кирил Петков и Асен Василев?

В „Америка за България“ и Иво Прокопиев – сочат данните. Президент на фондацията е американката Сюзън Гейл Байски, която е и колежка на Михов в ПУМБ заедно с Георги Катанов.


Байски е добре запозната с финансите на Източна Европа, докато отпуска грантове на родни медии

Той пък е брат на учредителя на „Да, България“ Юри Катанов, сега собственик на частната компания за електроразпределение чрез онлайн платформа за купуване на ток от свободния пазар „Токи“.


Катанов работи с фаворита за гуверньор в ¿-кр@ ин ската банка от 4 години

Официалната визитка на Михов посочва, че преди да заработи за ¿-кр@ ин ската банка Валентин Михов е на отговорни позиции дълги години за най-голямата руска банка – „Сбербанк“, именно от която се отделя ПУМБ през 2017 г., а сделката е одобрена от Европейската централна банка без забележки.

„Сбербанк“ е най-голамата банка в Русия и Източна Европа, и трета в Европа. След анексирането на Крим през 2014 година администрацията на президента Барак Обама й налага санкции.

В момента Валентин Михов е шеф на надзора на ББР, назначен лично от Кирил Петков през лятото на 2021 г. след дълга битка за членовете на органа. Икономическите кръгове са категорични, че той е бил лансиран чрез другия българин в ПУМБ и Прокопиев пред Кирил Петков.


Олигархът Иво Прокопиев бълва кадри на килограм в новата власт

Девет месеца по-късно ББР все още не е изнесла пълен списък на проблемните си и потенциално необезпечени кредити и техните застраховки, докато дебатът за бъдещето на БНБ се обсъжда тайно по кабинетите, а в Народното събрание мълчанието по темата е злато.

Факсимиле от актуалниата информация за собствеността на ПУМБ от ¿-кр@ ин ските регистри към 1 януари 2022 г.

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Най-сетне признаха, че тяхната „Проверка на фактите“ е просто мнение

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Nikolay Barekov
Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.
Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно -дясна Русия.
Толкова за идеологиите на 21 век.

Източник/ци: Кой е Валентин Михов - фаворитът на Кирил Петков за БНБ? - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!