Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Хиперзвуковото оръжие на Русия долетя на границите на НАТО

/Поглед.инфо/ Русия е разположила изтребители-прехващачи МиГ-31К, въоръжени с хиперзвукови ракети "Кинжал" в Калининградска област. Обхватът им е две хиляди километра и обхваща цяла Европа до Атлантика. Доколко хиперзвуковите ракети, способни да носят ядрени бойни глави, ще укрепят анклава и защо Русия така открито ги демонстрира пред НАТО?

Във вторник в небето над Калининградска област беше видян руски изтребител МиГ-31К с хиперзвукова ракета "Кинжал". На кадрите, заснети от очевидец, се вижда как самолетът лети на малка височина над железопътната линия и магистралата. Съответното видео беше публикувано от канала в “Телеграм” “Дамбиев”. Според източника на портала “Авиа.Про” видеото е от този вторник и е заснело захода на изтребителя за кацането на летището в Чкаловск, девет километра северозападно от Калининград.

Според източници от друг канал, “Оперативна линия”, миналия четвъртък два изтребителя Миг-31К са излетели от авиобаза “Солци” в Новгородска област до база “Черняховск” в Калининградска област под ръководството на водещ самолет Ту-154В-2 и ескортирани от Су-35 на Западния военен окръг и Су-30 на Балтийския флот.

Накрая, според източник на портала “Авиа.Про”, екипажът на един от МиГ-овете, въоръжени с „Кинжал“ е извършил тренировъчен полет „близо до границите на НАТО“. Маршрутът не е уточнен, но припомняме, че руският анклав граничи с две държави от Алианса – Полша и Литва. „След появата на “Кинжал” в Калининградска област контролът над руските изтребители се засили“, каза източник на портала. „Логично е да се предположи, че хиперзвукова ракета, способна да достигне почти навсякъде в Европа, е имала смущаващ ефект върху НАТО, особено след като НАТО няма средства, способни да се бори с хиперзвукови цели”, допълват експертите.

Информацията, че Министерството на отбраната е решило да укрепи Западния военен окръг (включва Калининградска област) с “Кинжал” се появи в пресата през юни миналата година - за тези планове пред "Известия" съобщи източник от ведомството. По това време "Кинжалите" бяха на разположение единствено в Южния военен окръг (ЮВО). „През май 2018 г. десет МиГ-31К бяха изпратени по южните граници. Прехвърлянето на тези изтребители-прехващачи с ракети „Кинжал“ в постоянна база в Калининград със сигурност ще укрепи групировката на Западния военен окръг и Балтийския флот“, казва военен експерт Алексей Леонков.

В отговор на появата на изтребители с "Кинжа", САЩ и техните партньори от НАТО могат да разположат изтребителни части на авиацията и да проведат поредица от маневри на територията на Полша и Германия, смята заслуженият военен пилот на Русия, генерал-майор в оставка Владимир Попов.

Но, добави Попов, не бива да се забравя, че страните от НАТО, включително САЩ, в момента нямат пълноценни аналози на руските хиперзвукови оръжия. „Днес дори Съединените щати нямат такива системи на бойно дежурство. Те правят изследвания и изпитания . Но успехът им все още не ни позволява да заявим, че са постигнали целта си и също така приемат хиперзвукова ракета от ново поколение“, обясни военният експерт.

През декември опитът на ВВС на САЩ да изстрелят ракета-носител AGM-183A от бомбардировач B-52 завърши с неуспех. Това беше третият път, когато ракетата на “Локхийд Мартин” беше изстреляна. Докладът на изследователската група на Конгреса на САЩ заключава: през следващите години няма начин да се намали изоставането на САЩ от Русия и Китай по отношение на разработването на „хиперзвук“ и пускането му в експлоатация.

„Отбелязвам, че нито Полша и Литва, нито НАТО като цяло имат отговор на “Кинжал”. Най-новото нещо, което Алиансът разполага, е американската ракета СМ-6, която е в състояние да прихваща балистични цели. Но в същото време не може успешно да устои на активно маневриращи цели“, подчерта Леонков.

Авиационни ракетни комплекси „Кинжал“ са приети за опитно бойно дежурство в Южния военен окръг през декември 2017 г. Фактът, че Русия има хиперзвуково оръжие, беше научен от света през март 2018 г. от посланието на президента Владимир Путин до Федералното събрание. През същата година на парада на 9 май бяха представени два МиГ-31К с комплекси "Кинжал". Този самолет е модификация на изтребителя-прехващач с голяма надморска височина МиГ-31, който е настроен да носи ракети тип „Кинжал“ (оттук и буквата „К“ в името на модификацията).

Височинният изтребител-прехващач е способен да се изкачва на височина до 25 км и да ускорява до 3000 км/ч, след което “Кинжал” започва автономното си движение. Една ракета може да лети със скорост, десет пъти по-голяма от скоростта на звука, и в същото време да извършва маневри по цялата си траектория на полета. "Кинжал" е способен да носи конвенционални и ядрени бойни глави на разстояние до две хиляди километра.

„Обхватът на ракетата „Кинжал“ позволява на практика да се порази цялата територия на Европа до дълбините на Германия, Франция, Италия, всички страни от НАТО“, каза Константин Сивков, доктор на военните науки, пенсиониран капитан от първия ранг. Според него появата на МиГ с „Кинжал“ в Калининградска област е чисто политическо решение, както и фактът, че полетът на изтребителите е „осветен“ в социалните мрежи и пресата.

Политическият фон за разполагането на най-новите оръжия в западния руски анклав бяха сложните преговори на Москва с Вашингтон и Брюксел относно гаранции за сигурност, включително взаимни гаранции в Европа. Трябва да се отбележи, че във вторник президентът Путин подчерта, че ако ¿-кр@й н@ се присъедини към НАТО и реши да върне Крим, тогава европейските държави ще бъдат въвлечени във военен конфликт с Русия, която е една от водещите ядрени сили. Няма да има победители във военен конфликт между Русия и Северноатлантическия алианс.

Освен че влошава ситуацията в ¿-кр@й н@, Западът все още таи агресивни идеи по отношение на Калининград. В края на януари американски военен анализатор призова Полша и Литва да предприемат възможно най-скоро мерки за неутрализиране на военните предимства на Калининградска област и "неутрализиране" на Калининградския фактор в случай на въоръжен конфликт с Русия.

„Затова извършихме тактическа маневра, като предположихме, че през застрашителния период, ако е необходимо, ще пренаредим нашите сили и средства, включително новите хиперзвукови оръжия, за да охладим плама на тези, които условно казано ще се опитат да водят настъпателна операция на границата на Полша и Калининград“, подчерта Попов. По този начин Русия демонстрира, че без да гради агресивни планове, е готова да се защитава, включително Калининград, който е притиснат от всички страни от страните от НАТО.

В същото време експертът отбеляза: решението за разполагане на МиГ с „Кинжали“ на летищата в Калининградска област не е политически мотивирана импровизация. Прехвърлянето е планирано като част от тренировъчния процес в началото на годината, каза източникът. В същото време няма рискове за ултрамодерните оръжия, макар и да се намират в непосредствена близост до границите на НАТО. „В Калининградска област има достатъчно военен сухопътен и морски компонент, има противовъздушна отбрана в дълбочина“, припомня експертът. Така маневрите на МиГ бяха планирани и безопасни, отбеляза Попов.

Но все пак в полета на МиГ-31К с „Кинжали“ от „континента“ до Калининград имаше известен елемент на демонстрация, допълни източникът. „Кинжал“ е можело да се транспортират с транспортни самолети. Същият полет е можело да се изпълни през нощта и тогава нямаше как да се определи с какъв вид боеприпаси е летял самолетът. Но боеприпасите предизвикателно са попаднали в обективите на самолетите и наблюдателите на НАТО. Ние не заплашваме никого, а демонстрираме силата и средствата си”, констатира Попов.

Превод: В. Сергеев

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Най-сетне признаха, че тяхната „Проверка на фактите“ е просто мнение

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Nikolay Barekov
Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.
Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно -дясна Русия.
Толкова за идеологиите на 21 век.

Източник/ци: Хиперзвуковото оръжие на Русия долетя на границите на НАТО - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!