Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Предплатените ни F16 ще се забавят

Американската фирма „Локхийд Мартин“ е потвърдила официално, че ще има забавяне в доставката на осемте самолета Ф-16 за българските Военновъздушни сили, предава БНР.

Министърът на отбраната Стефан Янев е получил писмо за забавянето, но разговори за това колко ще бъде то ще има в близките дни.

„Официално имаме писмо, в което се казва, че доставката на първите самолети ще бъде забавена. В писмото се казва „от порядъка на няколко месеца”. Като се видим с представители на фирмата ще знаем точните параметри“, каза Янев.

Според междуправителствения договор първите два самолета трябва да бъдат доставени в средата на 2023 г., а последните два през първото тримесечие на 2024 г. След доставката на самолетите започва тригодишен период на поддръжка на оборудването и системите, която трябва да приключи в началото на 2027 г., предаде Сега.

През 2019 г. тогавашното българско правителство Борисов 3,  плати 1,3 млрд.долара или около 2,2 млрд.лв по договор между САЩ и България за производството и придобиването на осем самолета F-16 Блок 70 (шест едноместни и два двуместни самолета). Плащането бе одобрено и от парламента на 26 юли 2019 г.

Цената обаче се оказа силно завишена на фона на сделките на други държави, включително и за по-новия и по-модерен модел F-35, какъвто съседна Гърция получава.

Не стига това, ами ни и предреждат на опашката за „F-ове”, както също така стана известно.

БГ - пакетът включва обучение на пилоти и наземни екипажи, логистика, помощно оборудване и военна техника.

Скандалното е, че самолетите са договорени без моногомилионно бойно оборудване, което трябва да се купува допълнително, даже са и без застраховка. Дори само тя струва милиони долари, което прави още по-съмнителна прекомерно завишената цена.

Два от осемте F-a са пригодни само за учебни цели.

Други разходи имаме и по строежа и оборудването на писти и места за съхранение на предравително платените изтребители – отново стотици милиони.

Общият размер на разходите бе изчислен на малко над 3 милиарда лева от главния секретар на президента и дългогодишен авиационен специалист във военно-въздушните си сили Димитър Стоянов още при сключване на сделката.

44-тото Народно събрание ратифицира договорите (LOAs) BU-D-SAB  „Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка“ (F-16 Block 70 aircraft and associated support), международен договор (LOA) BU-D-AAA „Боеприпаси в подкрепа на F-16“ (Мunitions in support of the F-16), международен договор (LOA) BU-P-AAD „Sidewinder AIM 9X Блок II ракети, свързани материали и услуги” (Sidewinder AIM 9X Block II Missiles, associated material and services) и международен договор (LOA) BU-P-LAR „Многофункционална система за разпределение на информация - Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) (5) и свързана с нея поддръжка и оборудване“(Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio System (MIDS JTRS) (5) and related support and equipment).

През април 2020 г. бе обявен договор между Lockheed Martin (Локхийд Мартин) и ВВС на САЩ за възлагане на договора за производство на самолетите F-16 Block 70. Това се считаше за началото на процеса и за него беше обявено на официалната страница на Пентагона.

В завода, в който се правят българските изтребители, Lockheed Martin изпълнява поръчки за 128 броя F-16 Block 70/72 от пет държави.

Бахрейн стана стартов клиент с 16 машини, следван от Словакия с поръчка за 14, България е трета с 8 машини, след което Тайван поръча 66, а Мароко - 24.

Още миналата година за първи път се появиха публикации за забавяне с няколко месеца на доставката за Бахрейн.

Тогава бе обявено, че проблемът е свързан с доставката на един елемент от конструкцията, който се произвежда от подизпълнител, разположен извън САЩ, а като причина се посочваше пандемията.

Наталия Каменова

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Най-сетне признаха, че тяхната „Проверка на фактите“ е просто мнение

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Nikolay Barekov
Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.
Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно -дясна Русия.
Толкова за идеологиите на 21 век.

Източник/ци: Предплатените ни F16 ще се забавят | Новини | Новини от България и Света | 19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!