Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Премиерът: Приемам поканата на Иван Гешев, но ще го питам за Мата Хара, "Магнитски" и "Хемус"

Кадър и видео Фейсбук, БНТ

Премиерът Кирил Петков отговори на поканата на Иван Гешев да се яви на разпит при него.

Днес бях уведомен, че главният прокурор ме кани на разпит да оповестя информации, които са публично известни. Разбирам, че той би се развал да се запознае лично от мен със следните казуси, които отчасти споделих по време на нашия разговор. С удоволствие приемам поканата. Това съобщи на брифинг през журналисти в Министерски съвет министър-председателят Кирил Петков. По време на този „разпит“ премиерът ще иска да попита някои въпроси.

„Какви действия е предприела прокуратурата по следните публично известни данни за престъпления или злоупотреби:

Какво е направила прокуратурата по темата Мата Хари, след като стана публично известно, че има кюлчета и пачки? Освен това г-н Борисов сподели, че знае коя е Мата Хари. Прокуратурата установила ли е коя е тя? Провела ли е разследване за това дали тя е вкарала тези кюлчета и пачки в чекмеджето на г-н Борисов, или те просто са си били там.

Във връзка с „Магнитски“ ние знаем, че г-н Божков има доста обвинения от прокуратурата. Въпросът е има ли допълнителни разследвания за другите хора, ясно описани по „Магнитски“? Какви са действията, които прокуратурата е предприела там?

Има ли директна връзка между заема в Българската банка за развитие и фактът, че г-н Пеевски е бил акционер в „Булгартабак“?

По една от телевизиите ясно беше казано, че заемът на „Роудуей кънстракшън“ в ББР е взет от адвоката на г-н Гайтански. Искам да разбера предприела ли е прокуратурата мерки и дали този заем е взет правомерно?

След като всички българи се запознаха с казуса „Осемте джуджета“, какви разследвания е направила прокуратурата и повдигнала ли е обвинения на Петър Петров, по-известен като Пепи-Еврото.

Има ли връзка между строителните компании, част от които и строителна компания, взела доста от договорите за строителството на незаконните язовири, които установихме в Министерство на икономиката, и господин, известен под прякора Таки?

Какви стъпки са направени по „Барселонагейт“, след като испанските власти са ни информирали за потенциално свързано с казуса пране на пари?

Има ли връзка между случаите с „Автомагистрали“ и изнасянето на торби с пари и организацията ГЕРБ, както беше оповестено?

Защо „Булгаргаз“ и г-н Николай Павлов са се отказали от количества азерски газ, които са могли да стигнат до България и които биха свалили цената за потребителите?“, са част от въпросите, които Петков ще зададе. По думите му бъдат оформени и други такива.

Министър-председателят още веднъж повтори, че основната тема на срещата между него и обвинител №1 у нас е била закриването на спецпрокуратурата и спецсъдилищата. „От коалицията не вярваме, че тези структури трябва да останат“, категоричен е Кирил Петков.

„Попитах го също защо няма развитие по публично известни информации, свързани с част от хората, които споменах. Ако искаме да имаме ефективно правосъдие, е хубаво да знаем какво предприема прокуратурата по тези казуси“, смята той. Списък обаче не бил дал на Гешев, както заявиха по-рано от прокуратурата.

От своя страна началникът на кабинета Лена Бориславова съобщи, че е получила призовка да се яви на разпит на 9 февруари в 15 часа във ВКП.

Премиерът обясни, че призовкарят, който е трябвало да връчи призовка и на него се е качил в Министерски съвет, но е получил обаждане да не я връчва днес публично пред журналисти. „Много бих се радвал да получа призовката пред вас“, допълни Петков.

Днес от държавното обвинение съобщиха, че проверяват списък от лица, посочен от Петков в проведената работна среща с главния прокурор Иван Гешев миналата седмица. От държавното обвинение информират, че по време на срещата министър-председателят е посочил имена и прякори на лица, които според него са в основата на икономическата и криминална престъпност в страната и спрямо които не са предприети необходимите действия за търсене на наказателна отговорност. Гешев е сезирал заместника си, за да бъдат предприети незабавни действия съгласно нормативната уредба. Освен това Кирил Петков и началника на кабинета му Лена Бориславова, която също е присъствала на срещата, ще бъдат призовани да се явят във ВКП с цел предоставяне на пълен списък с лицата, посочени в хода на работната среща, както и данните, респективно доказателствата, за евентуално извършени от същите лица престъпления или нарушения.

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Най-сетне признаха, че тяхната „Проверка на фактите“ е просто мнение

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Nikolay Barekov
Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.
Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно -дясна Русия.
Толкова за идеологиите на 21 век.

Източник/ци: Petel.bg - новини - Премиерът: Приемам поканата на Иван Гешев, но ще го питам за Мата Хара, "Магнитски" и "Хемус"

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!