Следвайте "Буднаера" в Телеграм

САЩ пращат делегация у нас заради ¿-кр@й н@ – ¿-кр@й н@ се изхранва с елда от "страната агресор"

САЩ пращат делегация у нас заради ¿-кр@й н@

Американската администрация изпраща междуведомствена делегация следващата седмица в Брюксел, София и Букурещ, за да се обсъди ситуацията около ¿-кр@й н@, съобщи БГНЕС, позовавайки се на пресслужбата на Държавния департамент. Делегацията ще се оглавява от съветника на Държавния департамент Дерек Шолет. Позицията му е равносилна на поста заместник-ръководител на американското външно министерство.

Дерек Шоле е един от високопоставените служители на Държавния департамент на САЩ. 

Американски емисари ще бъдат в България, Румъния и Белгия от 7 до 11 февруари. Посещението ще бъде "продължение на мащабни дипломатически усилия" на Вашингтон, заедно с неговите "европейски съюзници в подкрепа на единен подход" към Русия в настоящата ситуация около ¿-кр@й н@, заяви Държавният департамент. 

Според ведомството тези съвместни усилия целят да насърчат Русия „да избере дипломация и деескалация“. В България Шоле и обкръжението му ще проведат нов кръг от двустранния стратегически диалог. В Румъния ще обсъдят, наред с другото, разполагането на допълнителни американски военни части. В Белгия ще се срещнат с представители на НАТО и ЕС, за да продължат дискусиите по ситуацията около ¿-кр@й н@, да проучат напредъка на диалога с Москва за сигурността, както и развитието на потенциални нови строги икономически санкции срещу Русия. 

Източници: БГНЕС, "Сега"

¿-кр@й н@ се изхранва с елда от "страната агресор"

/Поглед.инфо/ В ¿-кр@й н@ беше открито нещо ужасно: половината от елдата, изядена от ¿-кр@ ин ците (включително, страшно е да се каже, и пламенните националисти) през 2021 г., расте в полетата на „страната-агресор“.

¿-кр@й н@ годишно консумира около 140 хиляди тона елда, докато не повече от половината се отглежда на нейните полета. И противно на постановлението, прието от ¿-кр@ ин ското правителство през 2015 г. „За забраната за внос в митническата територия на ¿-кр@й н@ на стоки с произход от Руската федерация“, в което беше включена и елдата, тази зърнена култура агресивно прониква в ¿-кр@й н@ от Русия .

Де юре по-голямата част от внесената от ¿-кр@й н@ елда се произвежда в Казахстан. Въпреки това, Международната асоциация по елда (въпреки „международното“ име, организацията е чисто ¿-кр@ ин ска) знае със сигурност, че елдата е от руски произход, а Казахстан е само транзитираща страна: „В Русия елдата се отглежда главно в Алтайския край, граничещ с Казахстан. Елдата се доставя с железопътен транспорт през тази страна, там се сменят документите и етикетите – пишат, че елдата е с казахстански произход и законно търговията върви с казахстански доставчици."

Това обаче не е съвсем вярно, отчасти елдата идва в ¿-кр@й н@ без никакви посредници: патриотизмът е патриотизъм, но искаш и да ядеш. Въпреки директната забрана за внос, през 2021 г. от Русия са доставени 12,7 хиляди тона елда за почти седем милиона долара, през 2020 г. 15,4 хиляди тона за 6,2 милиона долара и т.н.

И защо става така?

В ¿-кр@й н@ посевите от елда и добивите от нея са намалели пет пъти през последните четири до пет години. Аграрно-суровинната структура на икономиката и почти пълната липса на държавно управление и регулация доведоха до това, че земеделските производители в огромната си част се ориентираха към отглеждането на най-простите култури (царевица, пшеница, слънчоглед и рапица), за които има налични машини и които могат да се изнасят в големи количества. Тук се наблюдава още и сериозния недостиг на други традиционни култури: картофи, лук и други зеленчуци.

Местните експерти обаче, както обикновено, обвиняват "москалите" за недостатъчната реколти от елда, казват, че те смазват производството с дъмпингови доставки. Интересното е, че пак същите експерти едновременно се изхитряват да твърдят, че за ¿-кр@ ин ските фермери е просто неизгодно да я отглеждат, при условие, че цената на елдата в магазина е от порядъка на 50-60 гривни (140-160 рубли) за килограм.

Като цяло историята с елдата, разбира се, не е първата по рода си. Известно е, че в миналото ¿-кр@ ин ските вносители активно продължиха да купуват руските торове, забранени за внос под прикритието на етикета - като произведени в други страни.

Между другото, тази година, като част от недостига на торове на световния пазар, ¿-кр@й н@ ще трябва да се бори за възможността да внася руски торове. Както и определени високотехнологични руски компоненти за остатъците от авиацията и някои други индустрии. Разбира се, ¿-кр@й н@ ще бъде ощастливена от възможността да ги купува чрез трети страни.

Е, широко известна, просто класическа е и седемгодишната история със закупуването на "европейски" газ, който, разбира се, е руски и се купува скъпо и прескъпо чрез европейски посредници.

Ако в другите случаи на покупки на руски стоки чрез трети страни не се рекламират и се считат за „лоши“ по подразбиране, то, неизвестно защо, покупката на газ по такава схема е въпрос на гордост. И това въпреки факта, че другите въглеводороди (въглища, нефтопродукти, втечнен газ) обикновено се купуват директно, без никакви забрани.

А на въпроса как закупуването на въглища, мазут или пропан от Русия е нещо коренно различно от закупуването на природен газ, апологетите за „преодоляване“ на гaзовата зависимост от Русия могат да отговорят само с лаф, с който вече свикнахме: „Това е друго“. Просто такава е ситуацията – имаме работа с когнитивен дисонанс в цялата държава.

Редица руски стоки (червен и черен хайвер, захарни изделия, лекарства) не могат да бъдат закупени в официалните търговски вериги, но при желание могат лесно да бъдат намерени в интернет.

И е много трудно да си представим, че вносът на руската елда и други забранени стоки се извършва без знанието на ¿-кр@ ин ските власти.

Но не може да се каже, че въпросите за подобни доставки в сегашните времена на множество взаимни санкции са нещо уникално. Киев например изнася необработена дървесина за Европейския съюз от много години под прикритието на дърва за огрев, въпреки собствената си забрана за износ на необработена дървесина. А честните европейци срамежливо отклоняват очи от този грозен факт, опитват се уж да не го забелязват направо.

Друг пример е свързан с Беларус . Доставката на "белоруски" скариди за Русия или "белоруски" въглища за ¿-кр@й н@ (когато Русия временно забрани износа им за тази страна) отдавна е добре позната на всички. Но днес сме свидетели как беларуски петролни продукти под санкциите на ЕС пътуват до там през Естония: износът за балтийската република се утрои миналата година в сравнение с 2020 г., достигайки рекордно ниво. Имайте предвид, че Литва и Латвия напълно загубиха транзита на беларуски петролни продукти.

Има всички основания да се смята, че през следващите години броят на взаимните забрани за доставки и подобни санкции ще продължат да нарастват и ще засегнат все по-голям брой държави.

Уважаващите се държави в такива условия просто ще бъдат принудени да придобият свои собствени критични технологии и да се опитат сами да покрият необходимостта от основни продукти за поддържане на живота. Останалите ще трябва или да се въртят и нагласят между центровете на сила, или да разчитат на факта, че „от чужбина ще ни помогнат“.

Превод: ЕС

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Най-сетне признаха, че тяхната „Проверка на фактите“ е просто мнение

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Nikolay Barekov
Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.
Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно -дясна Русия.
Толкова за идеологиите на 21 век.

Източник/ци: САЩ пращат делегация у нас заради ¿-кр@й н@ | glasove.com Новини

¿-кр@й н@ се изхранва с елда от "страната агресор" - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!