Следвайте "Буднаера" в Телеграм

“Конвоят на свободата” върви по Америка

/Поглед.инфо/ На 29 януари в канадската столица Отава пристигнаха десетки хиляди тежки камиони от “Конвоя на свободата”: масов митинг на шофьори на камиони, протестиращи срещу политиките за задължителна ваксинация.

На 15 януари влезе в сила правителствена заповед, която изисква паспорт за ваксинация при преминаване на канадската граница със Съединените щати. Това предизвика масов протест на шофьори, които обърнаха камионите си и от цялата необятна страна тръгнаха към Отава.

Първоначално в града от Ванкувър (провинция Британска Колумбия) пристигна колона от 500 камиона, но при похода в посока столицата към колоната, проточила се 70 километра, се присъединиха и други. Според вестник “Торонто Сън”, това вече са били 50 хиляди превозни средства.

Протестът на превозвачите получи подкрепа в цялата страна. До 31 януари платформата GoFundMe събра повече от 9 милиона канадски долара за протестиращите, за да подкрепят участниците в конвоя. „Стотици канадци се наредиха на Трансканадска магистрала 20, за да подкрепят 45-километровия конвой от 50 000 шофьори на камиони, които се отправят към Отава, за да протестират срещу правителствената заповед за ваксиниране на шофьори срещу коронавируса“, пише британският “Дейли Мейл”. По пътя шофьорите на камиони не само са били приветствани, но и хранени.

Към огромната колона се присъединиха тираджии от САЩ. Махадео Деандре, шофьор от Флорида, разказа на журналистите, че той се е включил към “Конвоя на свободата” защото правителствата по целия свят използват ваксинацията, “за да получат повече лостове за въздействие върху народа”.

На 26 януари канадският премиер Джъстин Трюдо каза за конвоя на свободата: „Това е дребно, маргинализирано малцинство, което отива в Отава, споделя неприемливи възгледи и не представлява възгледите на мнозинството канадци“. Трюдо също се нахвърли срещу депутати от опозиционната Консервативна партия, които подкрепиха протестиращите срещу ограниченията . И на 29 януари, когато огромен конвой от камиони се приближи до столицата, Трюдо и семейството му побързаха да намерят убежище в „тайно място“, чието местоположение кабинетът на министър-председателя отказа да разкрие.

Маршът на канадските товарни автомобили беше подкрепен от Илън Мъск и Доналд Тръмп. Четиридесет и петият президент на Съединените щати на митинг на своите поддръжници в Тексас каза, че е изцяло на страната на канадските шофьори на камиони. Тръмп благодари на членовете на “Конвоя на свободата” за това, което „направиха, за да защитят свободата на Америка“ и добави: „Искаме тези велики канадски шофьори на камиони да знаят, че сме с тях през целия път. Имаме нужда от повече от тях тук, в САЩ".

Пътят на “Конвоя на свободата” към Отава не е лесен. На няколко пътища шофьорите откриват шипове и гвоздеи. Ресурсът GoFundMe блокира събраните в ползата на превозвачите средства.

А Трюдо избяга навреме. Шофьорите вече заеха столицата. Колоните камиони са се пръснали по няколко квартала, а в център на Отава, на Парламентарния хълм, са се събрали хиляди протестиращи. Лидерът на Консервативната партия Ерин О’Тулсе срещна с протестиращите, а съпартийците му им раздаваха кафе.

Тираджиите ще протестират докрай, като искат премахването на ваксинационните паспорти. В случай на отстъпление те ще се изправят пред съдбата на участниците в щурма на Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г. Срещу участниците в „Конвоя на свободата” вече са образувани наказателни дела. И така, властите обвиниха шофьорите, че са осквернили гробницата на Незнайния войник и статуята на Тери Фокс, спортист, починал от рак (на статуята му беше залепен плакат с надпис “Задължителна свобода”). Като вземете предвид, че миналата година либерални активисти събориха безнаказано десетки паметници в цяла Канада, включително паметника на кралица Виктория, и изгориха 56 църкви, виждаме рядко лицемерие на губещия популярност правителствен ръководител.

Когато главният канадски канал Си-Би-Ес се опита да организира в организирането на “Конвоя на свободата”... Русия, единствената “руска следа” се оказа единодушната подкрепа на протестиращите шофьори от руската диаспора в Отава, където православната църква сготви храна за шофьорите.

До понеделник вечерта, 31 януари, центъра на Отава беше пълен с камиони и автомобили. На снимките се вижда колко хора пеша се присъединяват към колоната от камиони и ги поздравяват със знамена по мостове и надлези. В неделя полицията в Отава обяви, че ще започне да евакуира камиони от центъра на града в понеделник, но след това се отказа.

61-годишният Мариан Тюдор от Чиливак, Британска Колумбия, паркира камиона си, пълен с храна за шофьори на камиони, точно пред сградата на парламента. Той каза пред репортери, че е готов да остане в столицата, докато не бъдат анулирани ваксинационните паспорти за всички граждани на страната.

В социалните мрежи привържениците на “Конвоя на свободата” изразяват надежда, че протестът ще сложи край на задължителната ваксинация. Страстите се разгарят: „Трябва да хванете Трюдо за гушата и да го наритате добре за това, което направи“, пишат в мрежите.

Сега шофьорите на камиони блокират не само столицата, но и предградията на Отава. Те блокираха граничния пункт “Коутс” в западна Канада, северно от “Суит Грас”, Монтана, САЩ, прерязвайки магистрала 15, основната търговска артерия за доставки между САЩ и Канада.

„Ние сме децата да не носят маски по 10 часа на ден. Ние сме тук за бездомните, тук сме за ветераните. Трябва да се уверим, че всички канадци говорят заедно“, казва строителният мениджър Дон Финлейсън, който се е присъединил към шофьорите на камиони. Организаторите на протеста заявиха, че ще останат в Отава, докато правителството не отмени принудителните ваксинации.

Шофьорите на камиони от САЩ възнамеряват да последват примера на канадските си колеги. Те започнаха да формират конвой за спасяване на Америка, за да поемат към Вашингтон, за да поискат премахване на коронавирусните ограничения.

„Американските шофьори на камиони и граждани са солидарни с канадците срещу всички ограничения. Американците трябва да стигнат до нашата северна граница възможно най-скоро, за да подкрепят канадския конвой, особено на граничен пункт “Детройт-Бъфало”/”Ниагар”а. Веднага щом канадците успеят, ще поведем колоната към Вашингтон. Всички американски и канадски ограничения трябва да бъдат премахнати! Трябва да застанем твърдо срещу тези престъпления срещу човечеството, за да сложим край на ограниченията на континента и по света", пише сайтът на организацията на американските шофьори на камиони.

Подкрепата към канадското правителство изчезва. Новинарският портал на канадския телевизионен канал Си-Ти-Ви организира онлайн анкета на своите читатели. На въпрос дали подкрепят “Конвоя на свободата”, 77% (12 590 от 16 247) от анкетираните отговарят утвърдително. Жителите на Отава са събрали 15 тона храна за шофьорите.

Първите резултати от "Конвоя на свободата" са очевидни. Премиерът на провинция Саскачеван Скот Мо подкрепи протестиращите и каза, че ще премахне паспортите за ваксини в своя регион.

На 31 януари ръководителят на Консервативната партия Ерин О'Тул се изказа в парламента с обвинения срещу правителството. Това, което започна като протест срещу принудителната ваксинация, се превърна в бунт срещу властите.

Превод: В. Сергеев

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Най-сетне признаха, че тяхната „Проверка на фактите“ е просто мнение

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Nikolay Barekov
Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.
Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно -дясна Русия.
Толкова за идеологиите на 21 век.

Източник/ци: “Конвоят на свободата” върви по Америка - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!