Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Столтенберг: В диалога с Русия НАТО трябва да се подготви за най-лошото

/Поглед.инфо/ Москва „се опитва да дискредитира ¿-кр@ ин ското правителство по много начини“, така че западният алианс „трябва да се подготви за най-лошото“, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в беседа пред Фондация Кьорбер“ /Körber Foundation/ и Der Spiegel. По думите му, в случай на ескалация в Европа, страните от НАТО са готови да приведат в бойна готовност голям брой военни части за кратък период от време.

Отношенията между Русия и Запада са "по-лоши от всякога": 100 000 руски войници са разположени близо до границата с ¿-кр@й н@ и "не само Киев се страхува от инвазия", пише Der Spiegel. В беседа със списанието, организирана в сътрудничество с фондация Körber, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг потвърди: „Има реална опасност“.

Столтенберг изрази загриженост за "тежестта на ситуацията". По негово мнение, освен разполагането на войски близо до границата, е много активизирано и руското разузнаване в ¿-кр@й н@. Москва "се опитва да дискредитира ¿-кр@ ин ското правителство по различни начини", убеден е генералният секретар на НАТО.

В случай на ескалация в Европа, Северноатлантическият алианс е готов да приведе в бойна готовност голям брой военни части за кратък период от време. Въпреки това, смята Столтенберг, е необходимо да продължим да разчитаме на диалога. „Ние не искаме да водим война, ние искаме да я предотвратим“, подчерта генералният секретар на НАТО.

В същото време, предполага Столтенберг, военният алианс „трябва да се подготви за най-лошото“. Русия е в състояние да повлияе на ¿-кр@й н@ по много начини: да нанесе ракетен удар, да започне кибератака или да организира дребномащабни събития в Крим. „Трябва да сме готови да реагираме и на други сценарии, а не само на голяма офанзивна операция“, отбелязва Столтенберг.

Ултиматумът на Русия към НАТО изтича тази седмица: Москва изисква, наред с другото, гаранции, че ¿-кр@й н@ няма да бъде приета във военния съюз. Столтенберг каза, че е готов да се срещне с руската страна и да представи свои предложения. Според него "всичко" може да се обсъжда, но никой "няма да прави компромис с основните принципи на алианса".

Те включват правото да защитават своите съюзници и "правото на държавите на самоопределение". Столтенберг смята, че Русия не трябва да диктува на ¿-кр@й н@ към кои съюзи да се присъедини. „Принципът за самоопределение на народите е присъщ на всяка нация“, отбелязва той. Според политика, исканията на Русия се отнасят не само за ¿-кр@й н@, но и за Швеция и Финландия.

На съвместна пресконференция с канцлера Олаф Шолц Столтенберг каза, че е поканил Русия да участва в поредица от срещи в рамките на Съвета Русия-НАТО. Партньорите от НАТО са готови да внесат конкретни предложения, отбеляза норвежецът.

По негово мнение, предмет на преговорите може да бъде намаляване на рисковете по време на военни действия, по-голяма прозрачност и подобряване на комуникационните канали. Освен това той спомена контрола на въоръженията, разоръжаването и „¿-кр@ ин ския конфликт“ като допълнителни теми.

По въпроса за общата позиция на страните от НАТО Столтенберг каза, че в алианс от 30 членки винаги има разногласия. „Това не е слабост, това е сила – стига всички да сме съгласни да се защитаваме един друг“, каза Столтенберг в интервю за Körber Foundation и Der Spiegel.

Превод: ЕС

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Най-сетне признаха, че тяхната „Проверка на фактите“ е просто мнение

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Nikolay Barekov
Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.
Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно -дясна Русия.
Толкова за идеологиите на 21 век.

Източник/ци: Столтенберг: В диалога с Русия НАТО трябва да се подготви за най-лошото - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!