Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Руската армия ще покаже на НАТО своята решимост и скорост на реагиране

Виктор Сокирко

/Поглед.инфо/ „Създаване за кратко време на групировки войски в застрашените направления.“ Така официално се обозначава целта на внезапно обявените съвместни учения на войските на Русия и Беларус „Съюзническа решимост – 2022“. Защо маневрите получиха такова име и каква ще бъде основната им характеристика в сравнение с други учения от този вид?

В самото име на руско-белоруските учения „Съюзническа решимост“ има някакъв американизъм. Името се различава от по-познатите, например миналогодишните учения “Запад-2021”, които се проведоха на територията на Русия и Беларус.

Може би това е едва доловим намек към НАТО, чиито страни-членки, преди всичко САЩ, обичат да използват думата „решимост“ в името на своите военни маневри. Е, ето ви отговора – „Съюзническа решимост”, зад която се крие именно готовността на двете страни от Съюзната държава да се противопоставят на външни заплахи.

Предстоящите руско-белоруски учения излизат от обичайните форми на военни маневри. И ключовите думи на разликите тук са „пребазиране” и „преместване”, които предполагат не временен, а по-дългосрочен вариант за присъствие на руски военни сили и средства на територията на Беларус. Не на постоянна основа, а на временна, чиито срокове не се обявяват - може да е седмица-две, или... много по-дълъг период на престой. Според военните – съобразно ситуацията.

Към момента се съобщава, че ученията ще се проведат на 10-20 февруари. И преди 9 февруари трябва да приключи мащабно прехвърляне на войски - това ще бъде първият етап от тяхната проверка. Както се посочва официално, „предвижда се в кратък срок да се преразпределят и създадат групировки от войски в застрашените направления“.

„Кратки срокове“ е може би най-важната фраза. Скоростта на движение на войските, силите и средствата, доставката на техника, личен състав и боеприпаси е от първостепенно значение в съвременната война. Гъвкавостта на приложението и скоростта на реакция позволяват на по-малките сили да триумфират над големите, но не толкова бързи. Това е особено важно в необятните простори на Евразия.

Обявеният брой на участниците във военните учения Съюзническа решимост все още не е известен. Във всеки случай той не трябва да надвишава 13 000 души, според Виенския договор на ОССЕ от 2011 г. Не става въпрос за мащаба и масовия характер – Москва получи от Минск възможността да разположи оръжията си на територията на Беларус с последваща възможност за увеличаването им. В случай на реална заплаха от нападение от страна на НАТО в Европейския театър на военните действия.

Сега в Беларус ще бъдат прехвърлени ескадрила изтребители Су-35, два дивизиона зенитно-ракетната система С-400 и зенитно-ракетен батальон „Панцир-С“. Предполага се, че тези сили ще изпълняват, както се очаква, учебни задачи. По-специално по организацията на защитата и отбраната на важните държавни и военни съоръжения, защитата на границата на Съюзната държава, нейното въздушно пространство, включително в рамките на Единната регионална система за ПВО на Русия и Беларус.

На пръв поглед обявените при внезапната проверка сили на територията на Беларус не блестят в численост. Но по-рано руските изтребители и системи за ПВО не са разполагани, още по-малко не са базирани на територията на съседни държави в рамките на провеждани учения. Сега форматът на сътрудничество в областта на сигурността се измества в категорията „подготовка за военно време“. Съвместната граница на Русия и Беларус става отворена за руски въоръжен транзит до границите на НАТО.

Сега заместник-министърът на отбраната на Русия Алексей Фомин, в присъствието на чуждестранни военни аташета, казва, че Русия и Беларус означават ситуация, при която в името на сигурността ще е необходимо да се включи целият военен потенциал на двете страни. И това вече не са десетина руски изтребители в небето и няколко системи за противовъздушна отбрана на земята. И съществуващата групировка ще трябва да бъде засилено, за да се гарантира предоставянето на съюзната държава.

„Президентите на Руската федерация и Република Беларус се договориха да проведат това събитие още през декември миналата година. Може да възникне такава ситуация, когато силите и средствата на Регионалната група няма да бъдат достатъчни, за да гарантират сигурността на Съюзната държава и ние трябва да сме готови да я укрепим“, обясни Фомин целта на маневрите. Според Министерството на отбраната „в хода на прегрупирането на руските войски на територията на Беларус ще бъдат оценени възможностите на транспортната инфраструктура“.

Всъщност това е основната характеристика на ученията “Съюзническа решимост”. Поне на първия етап няма да има масово разполагане на войски, а разработване на логистични схеми – прехвърляне на техника и въоръжение, разполагането им на територията на Беларус. С вероятното използване на наземни транспортни комуникации, въздушни коридори. И не само от руския Западен военен окръг, граничещ с Беларус, но и от други сили и средства на въоръжените сили на Руската федерация от други региони на Русия. И дори от Източния военен окръг, който е много далеч от Беларус.Включително, което не е изключено, измежду военнослужещите резервисти от Бойния армейски резерв на страната (БАРС).

Сборовете на запасняци ще започне един от тези дни в 12 субекта на Русия, разположени на територията на Централния военен окръг. Повече от девет хиляди резервисти подписаха там договор за временна служба - пълноправен военновременен дивизион. В Южния военен окръг в края на миналата година имаше над 40 000 такива "доброволци". Прехвърлянето им на хиляди километри е въпрос на технология, но целият този механизъм трябва да бъде изчислен и изпитан.

Политическият нюанс на ученията е съгласието на белоруския президент Александър Лукашенко да приеме руски войски на своя територия за непланирани маневри. Той се обърна към белоруските военни: „Определете точната дата, за да не ни упрекват, че едва ли не сме се застегнали да се бием.” Руската армия няма да се бие в Беларус, но е готова да защитава общите граници на Съюзната държава преди евентуална атака на НАТО. Ако Минск падне, то недалеч се намира Смоленск.

Всяко военно учение е, наред с други неща, възпиращ фактор за потенциален противник. Най-амбициозни с участието на територията на Беларус бяха миналогодишният "Запад-2021", който предизвика много вълнения в съседна Полша и балтийските страни.

Не по-малко шумно беше съвместното щабно обучение на военните на Русия и Беларус през март 2021 г. Говореше се за възможно прехвърляне на руска военна техника на белоруските летища - военните отработиха точно логистиката, но ефектът беше несравнимо по-висок, отколкото от съвместни учения.

По всичко личи, че сега ще последва реалното изпълнение на предварително разработените тренировъчни схеми - руски самолети и системи за ПВО ще бъдат на територията на Беларус. Ще бъде открит и транспортен коридор, чиято пропускателна способност се изчислява на десетки влакове с бронирана техника на ден. За няколко дни повече от хиляда танка, артилерийски и ракетни системи и над 100 000 военнослужещи могат да бъдат разположени на границата с Полша. Пред очите ни се образува ударен юмрук – тоест много мощен възпиращ фактор.

Превод: В. Сергеев

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Най-сетне признаха, че тяхната „Проверка на фактите“ е просто мнение

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Nikolay Barekov
Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.
Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно -дясна Русия.
Толкова за идеологиите на 21 век.

Източник/ци: Руската армия ще покаже на НАТО своята решимост и скорост на реагиране - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!