Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Хазин нарече новите санкции срещу Русия удар по самите САЩ и доларовата система: “Губят повече, отколкото получават”

Михаил Хазин

/Поглед.инфо/ Строгите санкции срещу Русия ще ударят самите САЩ и тяхната доларова система. Това беше заявено от икономиста Михаил Хазин.

Според експерта, така наречените чуждестранни инвеститори извеждат от Русия в пъти повече пари, отколкото влагат и няма изключения от това правило. Така Хазин твърди, че “Икеа” изобщо не влага в строителството на търговските центрове, финансирайки това с предплата за наем. Икономистът отбеляза, че британските компании “седят до уши” в руския петролен отрасъл (например “Бритиш Петролиум” контролира 20% от акциите на “Роснефт”), при това дейността в Русия е твърде изгодна за западните компании, че да си позволят да я изгубят.

Те приватизираха за някакви смешни пари, 300 милиона долара, 800 милиона долара, а изнасят милиарди ежегодно. И трябва да направим нещо с това. При това те много силно се изнервят, защото това е чиста печалба. Това не е случаят, когато ни е нужно да вложиш много, за да получиш малко повече. Тук получаваш големи пари, без да влагаш нищо. И съм напълно уверен, че балансът на тези компании ще се влоши здравата, ако загубят своите активи в Русия”, заяви Хазин.

Водещите западни бизнесмени се боят да загубят изгодните руски активи, затова няма да позволят на политиците да въвеждат санкции, заплашващи разрив на отношенията. Предложеният от американските сенатори пакет мерки, включващ лични санкции срещу висшето ръководство на Русия, водещите руски банки и суверенен дълг, заплашва Запада именно с това. Според Хазин, радикалният санкционен ход ще стане удар по много от големите компании на САЩ и Европа, а също по проблемната доларова система.

Хазин напомни, че заради руските находища енергийните компании на Запада успяват да изрисуват красиви цифри при падане на собствените си запаси. Това увеличава капитализацията на въпросните организации, а от там и обема на напечатаните под техните активи долари. Ако отношенията с Русия бъдат скъсани, колосалните обеми американски долари няма да бъдат подплатени с нищо дори и формално. В този случай на САЩ ще им се наложи или да извеждат пари от обръщение, или да се готвят за нов инфлационен шок.

Намаляването на броя потребители винаги съкращава системата. Днес капитализацията на руските земни богатства се котира на западните борси. И това е допълнителна поддръжка на доларовата система. Тя печата пари под активите. Днес техните активи са нашите земни богатства, защото при нас всичко се капитализира там. Ако ни зачеркнат, тогава те трябва да зачеркнат не само нас като доларово натоварване, но и нашите активи, премахвайки отпечатаните под тях долари. Или инфлацията ще се повишава. В този смисъл те губят много, много повече, отколкото получават", заяви Хазин.

Москва смята санкционната реторика на САЩ за последица от неспособността на Вашингтон да води диалог. Сенатор Алексей Пушков е убеден, че изпълнението на обявените мерки ще доведе до пълен срив в отношенията между Русия и САЩ. Хазин даде да се разбере, че руснаците ще страдат от това много по-малко от американците.

Превод: В. Сергеев

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

Най-сетне признаха, че тяхната „Проверка на фактите“ е просто мнение

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Nikolay Barekov
Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.
Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно -дясна Русия.
Толкова за идеологиите на 21 век.

Източник/ци: Хазин нарече новите санкции срещу Русия удар по самите САЩ и доларовата система: “Губят повече, отколкото получават” - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!