Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Рябков: Време е НАТО "да си събира партакешите" и да се върне към границите от 1997*

/Поглед.инфо/ НАТО вече няма да може да тласка Русия обратно към второстепенни роли в международната и европейската политика и е дошло времето самият Северноатлантически алианс да се върне към границите от 1997 г. Това заяви в интервю за ТАСС руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, който оглавява руската делегация на преговорите със САЩ в Женева. Основният кръг от консултации е насрочен за понеделник, 10 декември.

„Дори и лаик разбира, че искането за отстъпки от Русия в ситуация, в която НАТО се стреми, както се казва, „да отблъсне“ страната ни и да я сведе, ако не до ролята на подчинен, то във всеки случай до второстепенна роля в европейската и международната политика, вече няма да може да направи това с пряка вреда за нашата сигурност. Всичко е в миналото", заяви той.

"И по-рано не се получи много добре, но сега просто се сложи край на това “, каза заместник-министърът пред ТАСС.

Според дипломата е време НАТО да "си събере багажа“ и да върне към границите си от 1997 г.

Нека припомним, че през 1997 г. Русия и Северноатлантическия алианс подписаха Основополагащия акт, в преамбюла на който се заявява, че и двете страни вече „не се считат за опоненти“. Въпреки това, още през 1999 г. се състоя четвъртото разширяване на НАТО, в резултат на което Унгария, Полша и Чехия се присъединиха към организацията.

През 2004 г. към алианса се присъединиха бившите съветски републики в Прибалтика, както и България, Румъния, Словакия и Словения. Впоследствие границите на алианса бяха разширени още три пъти: през 2009, 2017 и 2020 г.

Дипломатът подчерта, че е наивно да се разчита на напредък по гаранциите за сигурност в предстоящите преговори между Руската федерация и САЩ и НАТО, ако се съди по публичната позиция на западните партньори в навечерието на срещата.

„Тук има тема за разговор от гледна точка на обяснението на логиката на подходите и вероятно изясняване от какво се ръководят колегите във Вашингтон и НАТО като цяло. Но би било наивно да се очаква, че на базата на конкретното публично представяне на нашата позиция, която имаме днес, малко преди началото на преговорите, ще продължим напред“, подчерта Рябков.

„Първо бих искал да чуя по време на предстоящите разговори нещо по-разбираемо за неразширяването на НАТО, оттеглянето на решението от срещата на върха в Букурещ през 2008 г., недопустимостта на това САЩ и страните от НАТО да продължат геополитическото усвояване, фактически на цялото пространство, контролирано от тази група държави, западно, северозападно, югозападно от нашите граници", заяви той.

"И това е основното за нас, а абсолютно не аспектите, върху които сега се фокусира американската страна “, добави заместник-министърът.

По-рано, на 8 декември, високопоставен служител на американската администрация заяви, че Вашингтон е отказал да обсъжда намаляването на американското военно присъствие в страните от НАТО в Източна Европа на преговорите в Женева, предаде Ройтерс.

„Отиваме (на консултации) с чувство за реализъм, а не оптимизъм“, подчерта политикът.

Представител на администрацията обаче добави, че САЩ са готови да обсъдят с Русия неразгръщането на американски ракети в ¿-кр@й н@, като отбеляза, че е възможен напредък в тази област.

Нека припомним, че в допълнение към консултациите между Русия и САЩ, планирани за 10 януари в Женева, на 12 януари ще се проведе среща на Съвета Русия-НАТО, а на 13 януари ще има преговори между представителите на РФ и ОССЕ.

Руското външно министерство на 17 декември публикува руски проекти на споразумения за сигурност, които Москва очаква от САЩ и НАТО.

Два договора - със САЩ и членове на алианса - предполагат, наред с други неща, отказ от разширяване на НАТО на изток, включително отказ за допускане на ¿-кр@й н@ в него, както и въвеждане на ограничения за разполагане на сериозни нападателни оръжия , по-специално ядрени. Документите съдържат клаузи за ограничения за разполагането по Договора за ракети със среден обхват.

Такива гаранции бяха обсъдени на 7 декември от президентите на Русия и САЩ. Руският лидер многократно е призовавал те да бъдат правилно формализирани, тъй като устните задължения, които Западът е поел преди, така и не са били изпълнени.

Превод: СМ

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Nikolay Barekov
Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.
Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно -дясна Русия.
Толкова за идеологиите на 21 век.

Източник/ци: Рябков: Време е НАТО "да си събира партакешите" и да се върне към границите от 1997* - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!