Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ще се наложи Украйна с лихвите да върне на Русия «милиардите на Янукович»

Ще се наложи Украйна с лихвите да върне на Русия «милиардите на Янукович»

/Поглед.инфо/ Лошата новина за украинските власти дойде на 6 декември от Лондон. Вярно, този път не става дума за „военна инвазия“, а за държавния дълг на Украйна, който тя трябва да плати на Русия.

Наскоро стана известно, че Високия съд в Лондон започна да разглежда украинската жалба срещу решението на същия съд, съгласно което Киев е длъжен да плати на Москва 3 милиарда долара по еврооблигациите, продадени по времето на президента Виктор Янукович. А също и лихвата, която се е натрупала за осем години.

Става дума за същите тези еврооблигации, които правителството на Николай Азаров пусна през декември 2013 г. (непосредствено след споразуменията между Владимир Путин и Янукович) и които, както бе договорено, бяха купени от Русия.

Правителството на Арсений Яценюк, което дойде на власт в резултат на държавния преврат, отказа да плати този дълг (срокът за плащане настъпи през 2015 г.).

Русия заведе дело до Високия съд на Лондон, който е най-висшият орган по въпросите, свързани с еврооблигациите, а през 2017 г. съдът призна, че Украйна трябва и е длъжна да плати всичките 3 милиарда на Русия - плюс натрупаните лихви. Украйна отново отказа да плати и реши да обжалва съдебното решение през 2018 г.

Още тогава юристите отбелязаха, че всъщност жалбата е подадена само за да се получи отсрочка на плащането – е, и като се разчита малко на случайност и късмет. Отлагането се оказа доста дълго, но всичко вече дойде до своя край. И през следващите седмици решението по жалбата тепърва ще бъде взето.

Както пишат украинските медии, дори в самия Киев има разбиране, че Украйна в крайна сметка ще загуби този съдебен процес. В тази връзка в кабинета на президента цари голяма суматоха.

От офиса на Банкова, Националната банка и Министерския кабинет са бомбардирани с искания спешно да се измисли нещо, за да се предотврати удовлетворяването на вземането на Русия. Но как точно може да се постигне това, все още в Киев не е известно.

В тази ситуация украинското правителство паралелно вече разработва набор от мерки, предназначени да обезопасят държавните активи в чужбина от арест по искане на Русия, ако Украйна загуби съда.

Трябва да се има предвид, че Украйна трябва да внимава по отношение на събирането на дълговете не само от Русия. В близко бъдеще китайците, които загубиха инвестициите си в резултат на национализацията на предприятието "Мотор Сич", могат да направят същото.

Както EADaily съобщи, китайската компания Skyrizon и други инвеститори от КНР възнамеряват да получат най-малко 4,5 милиарда долара от Украйна по съдебен път за да възмездят понесените от тях загуби.

Превод: ЕС

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

Най-сетне признаха, че тяхната „Проверка на фактите“ е просто мнение

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Nikolay Barekov

Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.

Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно -дясна Русия.

Толкова за идеологиите на 21 век.

Източник/ци: Ще се наложи Украйна с лихвите да върне на Русия «милиардите на Янукович» - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!