Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Как призракът на комунизма управлява нашия свят: Глава 18: ГЛОБАЛНИТЕ АМБИЦИИ НА КИТАЙСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ (актуализирана)

Призракът на комунизма не изчезна с разпадането на комунистическата партия в Източна Европа

Въведение

Призракът на комунизма е прекарал голяма част от съвременната история, установявайки се в нашия свят, независимо дали чрез явна тоталитарна власт или прикрита подривна дейност. Насилствената болшевишка революция в Русия в началото на ХХ век проправи пътя за основния актьор на призрака: Китайската комунистическа партия (ККП).

ККП е създадена през 1921 г. от агенти на Далекоизточния клон на ръководения от Съветския съюз Комунистически интернационал. През следващите няколко десетилетия Съветският съюз изиграва важна роля на световната сцена, изправяйки се срещу западния демократичен лагер в Студената война, което накара западняците да вярват, че Съветският съюз и неговите спътникови комунистически режими в Източна Европа са архетипният комунистически противник. Така междувременно ККП има достатъчно време да установи и засили своя режим. През 1949 г. тя побеждава китайското националистическо правителство и основава Китайската народна република (КНР).

Разпадането на Съветския съюз през 1991 г. оставя КНР като най-голямата комунистическа сила в света. Изправена пред новата геополитическа ситуация, ККП предприе нов, неконфронтационен подход: тя принуди останалия свят да се ангажира с нейната реформирана пазарна икономика, а в същото време успя да запази своята тоталитарна политическа система. В резултат на това много западни учени, предприемачи и политици спряха да гледат на ККП като на комунистически режим, вярвайки, че тя е сменила своите  основополагащи идеологически принципи.

Това не можеше да бъде по-далеч от истината. Макар приела чертите на пазарната система, ККП въвежда основните характеристики на комунизма - измамата, злостността и борбата - до върха, създавайки режим, който използва най-зловредните и коварни методи на политически интриги, разработени в продължение на хиляди години човешка история. ККП съблазнява хората с печалби, контролира ги със сила и ги мами с лъжи. Тя е култивирала своите демонични техники до  съвършенство.

Китай има дълга петхилядолетна история и великолепно традиционно наследство, които са спечелили уважението и възхищението на хората по света. ККП се възползва от тези положителни настроения; след завземането на властта и вземането на китайски народ в плен, тя смесва концепциите за Китай и режима на ККП. Тя представя своите амбиции под камуфлажа на "мирен възход" на Китай, което затруднява международната общност да разбере нейните истински мотиви.

Но истинската природа на ККП никога не се е променяла. Партийната стратегия на икономическа ангажираност е просто да използва „хранителните вещества на капиталистическото тяло“ за укрепване на собственото си социалистическо тяло, за стабилизиране на своето управление и реализиране на амбициите си, а не за да позволи на Китай да постигне действителен просперитет и сила. [1] На практика нейните методи пренебрегват основните етични и универсални ценности.

За да оцелее и процъфти, човешкото общество трябва да следва стандартите на поведение, определени от Бог. Сред тях са поддържане на висок морал, придържане към универсални ценности и защита правото на лична собственост. Икономическото развитие на едно нормално общество трябва да бъде подкрепено от съответните морални стандарти.

Но китайският комунистически режим е следвал диаметрално противоположен път, създавайки бързо растяща икономическа мерзост, която насърчава тежко морално израждане. Мотивацията на злия призрак за уреждане на "икономическото чудо" на Китай е проста: икономическата сила дава на режима на ККП убедителното влияние, от което се нуждае, за да диктува условията си на света. Тези договорености нямат за цел да облагодетелстват Китай или китайците, а да използват преклонението на хората към парите, така че светът да се съобразява с ККП относно икономическото сътрудничество и международните въпроси.

Вътрешно комунистическата партия управлява чрез тирания и най-безмилостните аспекти на капиталистическата система. Тя възнаграждава злото и наказва доброто, превръщайки най-лошите хора в най-успешни в обществото. Нейната политика възвеличава злата страна на човешката природа, използвайки атеизма, за да създаде състояние на пълна дегенерация, в която хората нямат морални угризения.

Когато действа в чужбина, ККП се застъпва за идеологията на „социализъм с китайски характеристики“ и предлага мощни икономически стимули като примамка за хората от свободния свят да свалят предпазния си щит, да изоставят моралните си принципи и да затворят очите си за огромните злоупотреби на ККП с човешките права и религията. Много политици и корпорации в западните страни са се отказали от своите ценности и са се компрометирали заради печалбата, съгласявайки се с практиките на ККП.

Западните страни се надяват, че могат да помогнат на ККП да извърши мирна трансформация, но макар Китай наистина да е претърпял степен на повърхностна модернизация и озападняване, партията никога не е променила своя основен характер. През последните няколко десетилетия практическият резултат от ангажимента свидетелства за това, как ККП успешно и мирно подкопава моралните задължения на Съединените щати и корумпира обществената воля.

ККП е основната ръка на призрака на комунизма и по този начин най-голямата заплаха за свободните общества навсякъде. Целта на комунистическия призрак за укрепване на глобалната сила на ККП е да разпространи отровата си по всички краища на земята и в крайна сметка да накара хората да се откажат от традицията и божественото. Дори усилията на партията да се утвърди като водеща сила в света да не са пряко успешни, тя все пак ще постигне основната си цел: да отдели хората от техните морални ценности. Тя прави това като изкушава хората с икономически изгоди, манипулира ги с финансови капани, прониква в политическите им системи, сплашва ги с военна сила и ги обърква с пропаганда.

Изправени пред толкова голяма опасност, трябва внимателно да проучим амбицията, стратегията и тактиката на режима на ККП.

1. Амбицията на Китайската комунистическа партия да доминира света


На китайския комунистически режим не му стига само да е регионална сила. Той иска да контролира света. Това се дължи на вродената характеристика за тирания на комунистическата партия. По своята същност партията се противопоставя на Небето, земята и традицията; тя използва насилие, за да разбие „стария свят” и цели да унищожи всички държави, нации и класи, под мнимата цел „освобождаване на цялото човечество”. Неизменната й мисия е постоянна експанзия, докато светът се обедини под комунистическата идеология. Нейните доктрини и практики са по дефиниция глобалистки.

Но тъй като традиционната култура има дълбоки корени в обществото, на моменти комунизмът трябва да прилага постепенен и заобиколен подход, за да я измести. В Съветския съюз Йосиф Сталин говори за необходимостта от „социализъм в една страна“, докато ККП прие подхода „социализъм с китайски характеристики“. 

За разлика от политическите партии, които споделят властта или държат властта чрез ротация в западните демокрации, ККП има неоспорима власт. Тя поставя стратегически цели с обхват от десетилетия или векове. Няколко години след завземането на властта през 1949 г. тя разгръща лозунга „Да надминем Великобритания и да догоним Америка“, който предходи Големия скок напред. По-късно, поради неблагоприятните вътрешни и международни ситуации, ККП се сниши ниско за десетилетия.

След Кръвопролитията на площад Тянанмън през 1989 г. голяма част от международната общност бойкотира китайския режим. В отговор партията направи оценка на ситуацията и заключи, че все още не е в състояние да се конкурира пряко със САЩ. И вместо да се опита да поеме водещата роля на международната сцена, тя пое пътя на укриване на силните си страни и изчакване на удобния момент. Това не е защото ККП е променила целите си, а по-скоро защото прилага различни стратегии въз основа на обстоятелствата на времето.

Може да се каже, че комунистическият призрак е използвал древната китайска стратегическа финта, “явно поправяй откритите пътища, докато тайно напредваш по скрития път на Ченкан“. Първата комунистическа суперсила беше Съветският съюз, но нейната крайна роля беше да подпомогне възхода и съзряването на режима на ККП.

След Първата световна война САЩ са най-мощната държава на земята, служеща за поддържане на международния ред. Всяка държава, която иска да отмени това, трябва да свали САЩ, така че по отношение на общите стратегически съображения на ККП, Америка е враг на номер едно на партията. Това е така от десетилетия и ККП никога не е спирала да се подготвя за цялостна офанзива срещу Съединените щати.

В книгата си „Стогодишният маратон: Тайната стратегия на Китай да измести Америка като глобална суперсила“, експертът по национална сигурност Майкъл Пилсбъри писа, че Китай има дългосрочна стратегия да подкопае ръководения от САЩ световен икономически и политически ред, и да го замени с комунизмът до 2049 г., стогодишнината от възхода на комунистическата партия на власт в Китай. [2] Пилсбъри дава като пример китайския конкурс за филм „Безшумен конкурс“, продуциран от Националния университет по отбрана в Китай, който заявява, че процесът на ККП да осъзнае своята „голяма кауза“ за доминиране над света „неизбежно ще се сблъсква с постоянно взимане-даване и борба с хегемоничната система на САЩ", и "това е столетен конкурс, който не може да бъде променен от човешката воля".

Глобалната стратегия на ККП е съсредоточена върху противодействието на САЩ. Артър Уолдрон, професор в Университета на Пенсилвания и експерт по Китай, заявява на изслушване в Сената през 2004 г., че Китайската народоосвободителна армия (PLA) е единствената армия в света, която е посветена на антиамерикански операции. [3] Освен PLA, по-голямата част от дипломатическите отношения и международните дейности на ККП са насочени към САЩ пряко или косвено.

а. Многостранната стратегия на ККП за подриване и изместване на САЩ


ККП предприема цялостен подход в опита си да спечели световното господство. По отношение на идеологията тя се конкурира със САЩ и други демократични и свободни държави. Тя използва принудителни трансфери на технологии и кражба на интелектуална собственост, за да затвори технологичната пропаст и да повиши икономическата си увереност. Военно участва в мълчаливо съперничество със САЩ чрез асиметрична и „неограничена война“ на места като Южнокитайското море. Тя подкрепя Северна Корея, Иран и други нелоялни режими, за да възпрепятстват САЩ и НАТО.

В дипломацията ККП насърчава своята периферна стратегия и плана „Един пояс, един път“. Тя много бързо разшири международното си влияние със съседни страни, както и със страни в Европа, Африка, Океания и Латинска Америка, в опит да изгради международна коалиция, да развие сфера, ръководена от Китай, и да изолира САЩ.

ККП използва множество методи за постигане на тези цели. КНР създаде Шанхайската организация за сътрудничество през 2001 г., мрежата за сътрудничество „16 + 1“ (сега наричана „17 + 1“) със страни от Централна и Източна Европа през 2012 г. и Азиатската инвестиционна банка за инфраструктура през 2015 г. Тя сътрудничи активно като част от икономическия блок на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) и активно насърчава интернационализацията на своята валута. Тя се стреми да контролира формулирането на индустриални стандарти (като тези, използвани за предложените 5G клетъчни мрежи) и да доминира в публичния дискурс.

ККП се възползва от свободата на печата в Съединените щати и други западни страни, за да извършва операции за единен фронт, да разпространява пропаганда и да участва в шпионаж. Това са опити да манипулира САЩ колкото е възможно повече и да наложи промяна отвътре, без да се включва в конвенционална война.

Агентите на ККП подкупват държавни служители на САЩ, членове на Конгреса, дипломати и пенсионирани военни офицери. Партията използва икономически интереси, за да напътства американските собственици на бизнес да лобират за китайските комунисти и да влияят на политиката на САЩ по отношение на Китай. Принуждава високотехнологичните компании да си сътрудничат с интернет цензурата на ККП и Great Firewall (интернет блокадата на Китай, бел.прев.); принуждава и стимулира мнозина в китайските общности в чужбина да служат като пети колонисти; и прониква в западни мозъчни тръстове и академични катедри. Тя манипулира тези институции за упражняване на самоцензура по чувствителни теми, като по този начин ефективно те възприемат позицията на комунистическата партия. Китайските компании, които са контролирани или повлияни от ККП, инвестират сериозно в Холивуд и развлекателната индустрия.

От една страна, ККП развива своето влияние в различни страни, за да обгърне и овладее Съединените щати, докато от друга страна създава скрити крепости на американска земя, за да я подкопае отвътре. Тя изгражда широка мрежа от агенти и насърчава разцепления в американското общество, което представлява сериозна вътрешна заплаха.

б. Насърчаване на анти-американска омраза в подготовката за война


Идеологията на ККП се базира на омразата. Нейният патриотизъм насърчава ненавист към Япония, към Тайван, към тибетците, към етническите малцинства на Синдзян, религиозните вярващи, дисидентите и най-важното - омраза към САЩ. Има китайска поговорка: „За малките проблеми обвинявайте Япония, а за големите - Съединените щати.“ Насърчавайки омраза срещу чужди врагове партията помага да се смекчи общественото възмущение по време на криза.

Преди китайските комунисти да завземат властта, те многократно хвалят САЩ за приятелството им с Китай, както и американската демократична система. Въпреки това, след като ККП установява своя режим, тя незабавно се възползва от страданията, които Китай преживява в съвременната история, както и желанието на народа за силна нация. ККП се представя като спасител на Китай, като разпалва омраза към САЩ и други чужди държави.

Всъщност ККП не се интересува от това дали китайците са живи или мъртви, нито я е грижа за териториалната цялост на Китай или за устойчивото му дългосрочно развитие. Трудно е да се опише истинското зло на това как ККП преследва собствения си народ, предава китайския суверенитет, унищожава морала и традиционната култура и саботира бъдещето на Китай.

Насърчавайки омраза към чуждите държави, ККП цели първо, да се представи като спасител на китайския народ, за да помогне за узаконяване на бруталното си управление; второ, да използва националистическите настроения, за да се отвлече вниманието на обществото във времена на криза; трето, да изгради подкрепа за експанзионистичните си амбиции и машинации; и четвърто, за да използва омразата, за да създаде психологическа готовност, необходима за бъдещите войни.

ККП индоктринира по-младото поколение с омраза към Съединените щати, като се подготвя да ги използва като пешки в усилията си да измести Америка и да доминира над света. Когато дойде време, ККП възнамерява да използва младежта на Китай за проникване в Съединените щати и нейните съюзнически демократични държави по различни начини, за участие във всеобхватен въоръжен конфликт, за водене на неограничена война и при необходимост очаква от тях да се жертват в евентуален ядрен холокост.

Радостните реакции, изразени от голяма част на китайската общественост след терористичните атаки на 11 септември показаха, че ККП постига значителни успехи със своята пропаганда. Понастоящем на големи китайски политически и военни форуми често се срещат настроения като „Китай и САЩ трябва да влязат във война“ - още една индикация за успеха на ККП в обучението на хората да мразят САЩ. Това е дългосрочна, постепенна мобилизация за война, нарочно планирана и систематично провеждана.

Пропагандата на омраза на ККП не се ограничава само до границите на Китай. В международен план тя изрично или открито подкрепя измамните режими и терористичните организации в борбата срещу САЩ, предоставяйки им финансова помощ, оръжие и техника, теоретичен принос, тактическо обучение и обществена подкрепа. Партията ръководи глобалните сили за антиамериканизъм, тъй като КНР сега е оста на антиамериканските държави.

с. Явното намерение на ККП да победи САЩ

През 2008 г., докато САЩ се бореха с икономическа криза, Пекин беше домакин на най-скъпите олимпийски игри в историята. Облечен в костюма на просперитета, режимът парадира на международната сцена. По онова време американската преработвателна индустрия беше в упадък и страната беше изправена пред икономическа криза, приближаваща се до нивото на Голямата депресия. Пред подобни икономически затруднения администрацията на САЩ помоли Китай да помогне чрез закупуване на американски дългове. Медийните мундщуци на ККП веднага започнаха да пускат статии, твърдящи, че „Америка оцелява, като заема пари от нас китайците“; „Америка върви надолу, Китай е в състояние да я замести“; и така нататък. Почти всички контролирани от партията медии в Китай имаха такива заглавия и такива идеи дори станаха част от популярно мнение сред западни медии и учени.

След 2008 г. Съединените щати показаха признаци на спад в области като икономическо положение, военна сила и политическа стабилност. В икономически план американската администрация навремето настояваше за универсално здравеопазване, разширяване на социалните придобивки, поставяне проблемите на климата в центъра на политиката и поставяне на ограничения върху традиционното производство. Все пак индустрията за зелена енергия беше победена от произведените в Китай продукти, а американското производство продължи да страда. Нямаше как тези политики да противодействат и да се опазят от незаконните търговски практики на КНР и масовите кражби на интелектуална собственост.

Пред тези тенденции мнозина просто приеха идеята, че Китай е във възход и САЩ е в упадък. Американските военни разходи намаляха, а САЩ възприеха слаба дипломатическа позиция. На американския политически фронт социалистическата идеология беше във възход, демократичната политика се превръщаше в изложбена площадка за партизански раздори, а в резултат на това правителствените функции често бяха нарушени. ККП сравни този хаос неблагоприятно с фокусирания тоталитаризъм на собствената си система, представяйки американската демокрация като нещо за посмешище.

През 2010 г. Китай надмина Япония, за да се превърне във втората по големина икономика в света. През 2014 г., според статистиката на Световната банка, ако се изчисли въз основа на паритета на покупателна способност, БВП на Китай надминава този на Съединените щати. [4] Виждайки, че балансът на силите между Китай и Съединените щати изглежда се променя и вярвайки, че упадъкът на Америка е необратим, ККП приключи със старата си стратегия да крие силата си. Вместо това партията открито и пряко се устреми към вземане на прицел международния ред, ръководен от САЩ. Официалната позиция на ККП, медиите и експертите постепенно започнаха да говорят непреклонно за експанзионистичната „Китайска мечта“. 

През 2012 г., по време на 18-ия си Национален конгрес, ККП въведе идеята за изграждане на „общност на споделено бъдеще за човечеството“. През 2017 г. по време на своя диалог за световните политически партии ККП използва древните изображения на безбройните кралства, идващи да отдадат своето уважение пред китайския императорски двор. ККП обяви публично желанието си да изнесе комунистическия „модел на Китай“ в останалия свят.

Амбицията на ККП да разпространи това, което нарича „модел на Китай“, „китайски план“ или „китайска мъдрост“, е за да ръководи света и да установи нов световен ред. ККП се подготвя за това във всички отношения от десетилетия. Ако този нов световен ред се установи, той ще представи страховита нова ос на злото, противник, по-заплашителен за свободния свят от Страните от Оста (Тристранния пакт, бел.прев.) по време на Втората световна война.

2. Стратегиите на комунистически Китай за световно господство

а. Инициативата “Един пояс, един път”: Териториална експанзия под прикритието на глобализацията


През 2013 г. Пекин официално представи своята инициатива “Един пояс, един път” / ЕПЕП (One Belt, One Road / OBOR), известна още като Пояс и Път (Belt and Road). Планът е Китай да инвестира трилиони долари за изграждане на критична инфраструктура, като пристанища, мостове, железопътни линии и енергийни съоръжения, в десетки страни, с цел да ги постави под влиянието на Китай. Това е най-големият инвестиционен проект в историята.

„Един пояс” се отнася до икономическия пояс на коприната, който се състои от три поземни компонента: от Китай през Централна Азия и Русия до Европа и Балтийско море; от северозападен Китай през Централна и Западна Азия до Персийския залив и Средиземноморието; и от югозападен Китай през полуостров Индокитай до Индийския океан.

„Един път” се отнася до морския копринен път от XXI век, който е двуетапет: Първият маршрут минава от китайските пристанища към Южнокитайско море, през пролива Малака и до Европа през Индийския океан ; вторият се отправя към южната част на Тихи океан.

Поземният Един пояс се състои от шест икономически коридора:

Новият Евразийски мостови коридор ще се основава на железопътни връзки между Китай и Европа, като Иу до Мадрид и Ухан до Хамбург и Лион. Транспортът от Китай до Европа отнема малко повече от десет дни с влак, в сравнение с над тридесет дни по море. Китайските железници China Railway Express, които се движи по тези железопътни връзки, започнаха своята дейност през 2011 г. и са важен компонент от ЕПЕП.

Китайско-пакистанският икономически коридор е съвместен план на двете правителства. Той включва магистрала, свързваща Кашгар в китайската провинция Синдзян с пристанището Гвадар в Пакистан, на Индийския океан. ККП придоби правото да управлява пристанището, портата на Пакистан към Персийския залив и Арабско море през 2013 г. Пристанището заема критично стратегическо място, свързвайки протока Хормуз, през който преминава 40 процента от световния суров нефт за Арабско море.

Общата рамка на морския Един път е да изгради редица стратегически пристанища, за да получи контрол върху световния морски транспорт. Във финансово стабилните страни китайските компании влизат в дялово участие или съвместни предприятия. Във финансово по-слабите страни КНР инвестира големи суми пари на местно ниво и се опитва да получи правата за управление на пристанищата.

През 2013 г. China Merchants Port Holdings Co. Ltd. купи 49 процента капитал от Terminal Link SAS във Франция. С тази покупка тя получи оперативните права на петнадесет терминала в осем държави на четири континента, включително контейнерния терминал на Южна Флорида в Маями и Хюстънската терминална връзка (сега наричана Terminal Link Texas). [5]

Други пристанища и терминали, които сега са под контрола на Китай, включват пристанищата в Антверпен и Зебрюге в Белгия; контейнерният терминал на Суецкия канал в Египет; Кумпорт (или Ambarli) в Турция; пристанището на Пирея в Гърция; Терминал Pasir Panjang в Сингапур; Терминалът Euromax Ротердам, който в Холандия се нарича „портата на Европа”; терминала на втората фаза в пристанище Халифа в Обединените арабски емирства; пристанището Вадо в Италия; Пристанище Куантан в Малайзия; пристанището на Джибути в Източна Африка; и Панамския канал.

В допълнение към инвестициите, ККП също използва капаните за дълг, създадени от ЕПЕП, за да получи контрол върху стратегическите места. Шри Ланка не можеше да плати дълга си към китайски компании, затова през 2017 г. подписа договор за използването на своето пристанище Хамбантота от китайска компания за деветдесет и девет години.

ККП стартира своя Дигитален път на коприната през 2018 г. с намерението да прекрои бъдещото развитие на интернет инфраструктурата. Цифровият път на коприната се счита за напреднал етап в проекта ЕПЕП и включва основно изграждане на оптична инфраструктура, цифрови информационни услуги, международни далекосъобщения и електронна търговия.

Много страни, участващи в ЕПЕП, нямат цялостна кредитна система. ККП има за цел да предостави своите системи за електронна търговия и електронни разплащателни услуги, като Alipay, в тези страни, като напълно измести западната конкуренция. Great Firewall, която филтрира интернет трафика в Китай, се изнася за страни от ЕПЕП, както и системите за масово наблюдение, които вече се използват в Китай.

Степента на стратегически обхват на ККП може да се види от нейното инвестиране в глобалната инфраструктура. Според доклад от The New York Times от ноември 2018 г. ККП е изградила или изгражда повече от четиридесет тръбопроводи и други инфраструктурни проекти за нефт и газ; повече от двеста моста, пътища и железници; почти двеста централи за ядрена енергия, природен газ, въглища и възобновяеми енергийни източници; и поредица от големи язовири. Към момента на доклада ККП е инвестирала в поне 112 държави, повече от които принадлежат към инициативата ЕПЕП. [6]

Докато ЕПЕП се оформя, усилията на режима на ККП да измести САЩ на световната сцена растат. Тя агресивно популяризира юана като международна валута, както и собствената си кредитна система. Телекомуникационните мрежи, произведени от Китай (включително 5G) са изтласкани като бъдещето в много страни, както и изградените от Китай високоскоростни железопътни линии. Целта е в крайна сметка да се създаде набор от стандарти, който да се контролира от ККП и да е независим от сегашните западни стандарти.

В ранните етапи на ЕПЕП ККП се фокусира върху съседните страни, достигайки до Европа. Много бързо ККП разшири обхвата си до Африка, Латинска Америка и дори Северния ледовит океан, обхващайки целия свят. Първоначално Морският път на коприната се състоеше от само два маршрута. Трети маршрут, Полярният път на коприната, беше добавен, за да се свърже с Европа през Северния ледовит океан. Преди ЕПЕП Китай вече беше инвестирал сериозно в страни от Африка и Латинска Америка. Тези страни вече са част от основната структура на ЕПЕП, която даде възможност на ККП да разшири по-бързо финансовия и военния си обхват на тези континенти.

Първоначалната цел на ЕПЕП е да изнася излишния капацитет на Китай чрез изграждане на основна инфраструктура, като железопътни и магистрали в други страни. Тези страни са богати на ресурси и енергия. Изграждайки своя инфраструктура там, ККП постига две вторични цели. Едната е да се отворят маршрути за изпращане на вътрешни продукти до Европа на ниска цена; другата е осигуряване на достъп до стратегическите ресурси на страните, които участват в ЕПЕП. Целта на ККПе да увеличи износа от континентален Китай, а не да помага на страните по протежение на пояса и пътя да създадат свои собствени производствени отрасли - ККП не би помагала за създаване на конкуренция на собственото си производство.

Истинската амбиция зад ЕПЕП е да използва икономическата сила като авангард, за да установи контрол върху финансовите и политическите линии на други държави, превръщайки ги в колонии на китайския режим и пешки на глобалната сцена. Страничен продукт от участието в схемите на ЕПЕП е вносът на всички зловещи аспекти на комунизма: корупция, дълг и тоталитарна репресия. Проектът е измамен капан, който няма да донесе траен икономически просперитет на участниците.

Тези опасности алармираха много страни, подтиквайки техните правителства да спрат или намалят участието си в схемата на ЕПЕП. Веднъж Пекин призна, че трябва да бъде по-прозрачен и да направи корекции в силно критикуваните дългови капани.

Въпреки това плановете на ККП не могат да бъдат подценявани. Докато западни предприятия действат на принципите за търсене на печалба и няма да се застоят в нестабилни страни повече от няколко години, пресметливостта на ККП отива до следващия век. Тя може да толерира операции в нестабилна международна среда в дългосрочен план, без да се съобразява с моментните загуби.

ККП иска да развие прокомунистически правителства, които да я подкрепят в Организацията на обединените нации и други международни организации. Целта й е да поеме лидерството в Азия, Африка и Латинска Америка в борбата си срещу свободния свят и в крайна сметка да замени Съединените щати като световна сила номер едно. Човешките загуби не са фактор за преследването на тези цели - например, партията може да принуди китайците да плащат за инвестиционни разходи, с които частните собственици на западни предприятия никога не могат да се справят. В тази война за завладяване на света не става въпрос за това колко мощна е ККП на хартия, а за това, че ККП разполага с ресурсите на стотици милиони китайци, независимо дали това може да им коства живота. Те са нейните жертвени пешки.

Бившият главен стратег на Белия дом Стив Банън заяви, че с проекта ЕПЕП китайският режим успешно е интегрирал тезисите на Макиндър-Махан-Спикман за световно господство. В статия, обсъждаща това мнение, Андрю Шен от Азиатския глобален институт пише:

Сър Халфорд Макиндър е влиятелен британски географ / историк, който през 1904 г. твърди: „Който управлява Heartland (централна Азия), командва Световния остров (Евразия); който управлява Световния остров, командва света.“ Американският му съвременник Алфред Махан беше морски историк, който оформи стратегията на САЩ за доминиране на морската сила, разширявайки логиката на Британската морска империя за контролиране на морските пътища, дроселните точки и каналите, като контролира глобалната търговия. За разлика от това, Николай Джон Спикман твърди, че Римланд (крайбрежните земи, обграждащи Азия) е по-важен от централна Азия, така че: „Който контролира Римланд, управлява ЕвроАзия; който управлява ЕвроАзия контролира съдбите на света." [7]

Тези прозрения отразяват нарастващата бдителност на западния свят спрямо амбициите на ККП, съдържащи се в проекта ЕПЕП.

Разбира се, амбицията на ККП не е ограничена до обхвата на ЕПЕП. Инициативата не е насочена само към получаване на правата за сухопътни маршрути, морски пътища и големи пристанища. ККП иска да се възползва от всички слабости, които съществуват по целия свят. През последните десетилетия много страни от Азия, Африка и Латинска Америка станаха ново независими държави, създадени чрез деколонизация. Тези региони изпитаха вакуум на властта и поканиха ККП да ги укрепи. Отскоро независимите страни, които някога са били част от Съветския съюз и неговите източноевропейски спътници, имат слаб суверенен контрол и така стават лесна плячка за режима на ККП. Други нестабилни държави, от които западните инвеститори са склонни да стоят далеч, също така естествено попаднаха в капана на ККП. Малките страни, островните държави и слаборазвитите страни на стратегически места са всички на мерника на ККП.

Дори държави, които някога са били твърдо в западния демократичен лагер, са влезли в орбитата на ККП, след като пострадват от слабите си икономики и високия си дълг. Геополитически ККП постепенно заобикаля Съединените щати, като контролира икономиките на други страни. Целта е да се маргинализира и евентуално да се премахне американското влияние от такива страни и през това време ККП ще създаде отделен световен ред, съсредоточен върху комунистическата хегемония. Това не е нов подход. Той има своите корени в първоначалната стратегия на партията да окупира селските райони, за да огради градовете, което й донесе победата в Гражданската война на Китай.

б. Стратегията на периферна дипломация за изключване на САЩ от Азиатско-Тихоокеанския регион


Аналитичните центрове на ККП определят „периферната дипломация на режима“ по следния начин: „Китай е в съседство с четиринадесет държави по дълга сухопътна граница, а отвъд морето с шест други съседни страни. По-далече на изток е Азиатско-Тихоокеанският регион, а на запад Евразия. Тоест, радиалният обхват на разширеното съседство на Китай обхваща две трети от международната политика, икономика и сигурност. По този начин рамката на периферната дипломация е нещо повече от регионална стратегия. ... Това е действително грандиозна стратегия." [8]

Австралия: Слабата връзка на Западния свят 

През юни 2017 г. Fairfax Media Ltd. и Australian Broadcasting Corp. публикува резултатите от петмесечно разследване на документалния филм „Власт и влияние: Твърдият край на меката сила на Китай“. Документален филм, който предизвика безпокойство по целия свят, описвайки широко разпространена инфилтрация и контрол на ККП сред австралийското общество. [9] Шест месеца по-късно Сам Дастиари, член на Австралийската лейбъристка партия, обяви оставката си от Сената. Оставката на Дастиари последва обвинения, че е приемал пари от свързани с ККП китайски търговци, за да прави изявления в подкрепа на Пекин относно териториалните спорове в Южнокитайско море. Изявленията му по този критичен въпрос се сблъскаха с възгледите на неговата собствена партия. [10]

През юни 2017 г. австралийската ABC News актуализира доклад, разкриващ политически дарения от организации, свързани с Китай, привидно имащи за цел да повлияят на търговските политики между Австралия и Китай. Докладът разкрива над 5,5 милиона щатски долара дарения от китайски компании и частни дарители за либералната и лейбъристката партия между 2013 и 2015 г. [11] Освен това през последните години австралийските медии подписаха договори с китайски държавни медийни търговски обекти, съгласявайки се да излъчват пропаганда, предоставена от китайските медии на австралийската публика. [12]

През 2017 г. книгата “Тиха инвазия: Китайското влияние в Австралия”, от автора Клайв Хамилтън, е отхвърлена три пъти от австралийските издателства поради страх от китайски проблеми. След дълго обсъждане един издател се съгласява да я отпечата. Цензурата предизвика широка загриженост сред австралийците за влиянието на Китай в тяхната страна. [13]

През 2015 г. Австралия разреши на китайска компания, тясно обвързана с PLA (Народоосвободителната армия на Китай, бел.прев.), да осигури 99-годишен наем на Дарвин Порт - стратегическо морско пристанище и военно място за охрана срещу нападения от север. Бившият заместник-държавен секретар на САЩ Ричард Армитаж изрази шок от сделката и заяви, че САЩ са загрижени за това развитие. [14]

Каква е стратегическата стойност на проникването на ККП в Австралия? Основната цел е да се отслаби съюзът САЩ - Австралия. [15] В Бялата книга за външната политика от 2017 г. австралийското правителство казва: „Съединените щати бяха доминиращата сила в нашия регион през цялата история на Австралия след Втората световна война. Днес Китай оспорва позицията на Америка." [16] Малкълм Дейвис, старши анализатор в Австралийския институт за стратегическа политика, също заяви, че Пекин се опитва да спечели стратегическо предимство в региона с цел прекратяване на алианса Австралия - САЩ. [17]

Австралия е тестовата площадка на ККП за операции с мека сила в своята стратегия за периферна дипломация. [18] Неотдавнашната история на китайската комунистическа инфилтрация в Австралия датира от 2005 г., когато Джоу Уенчонг, тогава заместник-министър на външните работи на Китай, пристигна в Канбера и информира висшите служители в китайското посолство за новия дипломатически подход на ККП. Той казва, че първата цел за включване на Австралия в по-голямата периферия на Китай е да се гарантира, че Австралия ще служи като надеждна и стабилна база за доставки относно икономическия растеж на Китай в следващите 20 години. Мисията на присъстващите на срещата е да разберат как ККП може да окаже широко влияние върху Австралия в сферите на икономиката, политиката и културата. [19]

ККП използва икономическата сила на Китай, за да принуди Австралия да прави отстъпки по военните въпроси и човешките права. Стандартният подход, приет от ККП за принуждаване на други към сътрудничество, е да се развиват лични взаимоотношения чрез икономически интереси и едновременно да се създава косвена заплаха със шантаж. [20]

След години на разследване Хамилтън съобщава следното: „Австралийските институции - от нашите училища, университети и професионални асоциации до нашите медии; от индустрии като минното дело, селското стопанство и туризма до стратегическите активи като пристанища и електрически мрежи; от нашите местни съвети и държавни правителства до нашите политически партии в Канбера - те са проникнати и оформени от сложна система на влияние и контрол, съблюдавана от агенциите на Китайската комунистическа партия." [21] 

След икономическата криза през 2008 г. на практика Австралия изяви желанието да служи като база за доставки на КНР поради общоприетото убеждение, че Китай ще спаси Австралия от рецесия. Хамилтън казва, че причината инфилтрацията и влиянието на ККП да е толкова ефективна е, че австралийците „позволяваме това да се случи под носа ни, защото сме хипнотизирани от убеждението, че само Китай може да гарантира икономическия ни просперитет и защото се страхуваме да се изправим пред тормоза на Пекин." [22]

Въпреки осъзнаването на инфилтрацията и влиянието на ККП върху западното общество, и по-специално нейното проникване и контрол над отвъдморските китайски общности, повечето добронамерени западняци наивно смятат, че основната цел на стратегиите на партията е „отрицателна“ - тоест да заглушат гласовете на критиците и тези с различни политически мнения. Хамилтън обаче казва, че зад „негативните“ операции стоят „положителните“ амбиции на ККП: да използват етнически китайски имигранти за промяна на рамката на австралийското общество и западняците да симпатизират на КНР, за да позволят на Пекин да изгради влияние. По този начин Австралия ще се превърне в помощник на комунистическата партия в целта на режима да стане азиатска суперсила и след това глобална. [23]

По подобен начин ККП задълбочава своето влияние върху близкия съсед и съюзник на Австралия, Нова Зеландия. Ан-Мари Брейди, експерт по китайска политика в Университета в Кентърбъри, пише в доклада за 2017 г. “Вълшебни оръжия: Дейности на политическото влияние на Китай при Си Дзинпин”, че няколко членове на парламента на Нова Зеландия, родени в Китай, са имали тесни връзки с континентален Китай и че много политици са били подкупени с масивни политически дарения от богати китайски търговци и организации на обединения фронт на ККП, като например китайските търговски асоциации в Нова Зеландия. [24] Малко след публикуването на този доклад офисът на Брейди е атакуван. Преди атаката тя е получила анонимно заплашително писмо, в което пише: „Ти си следващата.“ [25]

КНР активно се меси в делата на местните политици в Нова Зеландия. Например,  членовете на политическите партии в Нова Зеландия се възнаграждават с луксозни пътувания до Китай. На пенсионираните политици се предлагат високоплатени позиции в китайски предприятия, както и други предимства, за да могат те да следват директивите на партията. [26]

Вземане Тихоокеанските острови на прицел със стратегическа цел

Въпреки размерите си, малките тихоокеански островни държави могат да имат критичната стратегическа стойност да служат като морски бази. Въпреки че общата им земна площ е едва 53 000 квадратни километра (20 463 квадратни мили), техните изключителни икономически зони като част от океана са общо 19 000 000 квадратни километра (7,335 941 квадратни мили) - площ над шест пъти по-голяма от изключителните икономически зони на Китай. Развитието на по-добри връзки с островните държави в Тихия океан е публично признат компонент от военната стратегия на ККП. [27] В момента зоната на Тихия океан може да бъде разделена на пет сфери на влияние: американска, японска, австралийска, новозеландска и френска.

За да развие своето военноморско влияние в Тихия океан, ККП трябва първо да изгради добри отношения с островните държави, а след това бавно да изтласка присъствието на САЩ. ККП превъзхожда американската активност в тази област, като инвестира огромни суми в инфраструктурни проекти в Меланезия, Микронезия и Полинезия, както и в насърчаване на местния туризъм и предоставяне на платформи за електронен бизнес. [28]

След широкомащабната финансова помощ и материални инвестиции на Китай, арогантното поведение, проявено от служители на ККП, отразява манталитета на режима, когато се почувства облекчен - той се опитва да се отнася с хората от по-слабите нации така, както се отнася с китайския народ под неговия тоталитарен контрол. Естествено не може да се очаква от ККП да спазва международните разпоредби и протокол.

На срещата на върха на АТЕС, проведена в края на 2018 г. в Папуа Нова Гвинея, грубото и нецивилизовано поведение на китайски служители шокира присъстващите. Високопоставен американски служител определи поведението на служителите на ККП като „гневна дипломация“. Китайските служители прибягнаха до крясъци, когато обвиниха други държави в заговор срещу Китай. Те категорично спряха журналистите да интервюират присъстващите на форума, проведен между китайския лидер Си Дзинпин и лидерите на страните от Тихоокеанския остров, настоявайки всички журналисти да се позовават на съобщенията на китайската агенция Синхуа. За да предотвратят писмени обвинения в съвместно комюнике за нелоялното търговско поведение на режима на ККП, служителите поискаха среща с външния министър на Папуа Нова Гвинея. Министърът отхвърли искането, като посочи, че остава безпристрастен. [29]

Използване на дългови капани за контрол на ресурсите на Централна Азия

След разпадането на Съветския съюз ККП положи големи усилия да развие и утвърди отношенията си със страни от Централна Азия като Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан. Целта на стратегията на ККП в Централна Азия може да се разглежда от няколко ъгъла: от една страна, Централна Азия е неизбежен сухопътен път в разширяването на Китай на запад. Освен това, когато Китай изгражда инфраструктура за транспортиране на стоки от и извън Китай, той също може да разшири своите търговски интереси в Централна Азия. Второ, Китай има за цел да изземе природните ресурси, включително въглища, нефт, газ и благородни метали, които са в изобилие в тези страни. Освен това, контролирайки страните от Централна Азия, които са географски и културно близки до китайската провинция Синдзян, режимът може да засили контрола си върху етническите малцинства там.

ККП се е превърнала в най-влиятелния участник в Централна Азия. Международната кризисна група, базирана в Брюксел, публикува доклад през 2013 г., в който се казва, че Китай бързо прераства в икономически доминираща сила в този регион, като се възползва от социалните вълнения в Централна Азия. Пекин разглежда Централна Азия като база за доставки на суровини и ресурси и като пазар на своите нискокачествени и евтини продукти. [30] Междувременно ККП също влага милиони американски долари в инвестиции и помощи в Централна Азия в името на поддържане на стабилност в Синдзян.

Огромна мрежа от магистрали, железници, въздушни пътища, комуникации и нефтопроводи свързва тясно Китай с Централна Азия. China Road and Bridge Corporation и нейните изпълнители отговарят за изграждането на магистрали, железници и електропроводи в Централна Азия. Те прокарват пътища на някои от най-опасните и сложни терени и изграждат нови пътища за превоз на стоките на Китай до Европа и Близкия изток, както и до пристанища в Пакистан и Иран. От 1992 г. до 2012 г., през двете десетилетия на дипломатически отношения между Китай и петте страни от Централна Азия, общият обем на търговия между Китай и Централна Азия нараства стократно, според китайските държавни медии. [31]

В Централна Азия ККП насърчава инвестициите в големи инфраструктурни проекти, управлявани от държавата. Някои учени са разбрали, че подобни инвестиции могат да формират основата на нов международен ред, в който Китай ще играе доминираща роля. Погледнато от тази перспектива, Централна Азия, подобно на Австралия, е още едно изпитателно поле за концептуалната революция на ККП в дипломатическата стратегия. [32]

Пекин има тенденцията да подкрепя корумпирани авторитарни лидери в страните от Централна Азия, а неговите непрозрачни инвестиционни проекти се считат за полезни предимно за местните елити. Доклад на Международната кризисна група отбелязва, че всяко едно от правителствата в Централна Азия е слабо и корумпирано, а страните, в които управляват, изпълнени със социални и икономически вълнения. [33] Големите инфраструктурни проекти, насърчавани от Пекин, не са свързани само с масивни заеми, но включват и официални одобрения и разрешителни, които се основават на интереси. Това поражда и влошава корупцията в тези режими.

В Узбекистан Ислям Каримов, бивш първи секретар на Комунистическата партия на Узбекската съветска социалистическа република в СССР, е президент на страната от времето на независимостта през 1991 г. до смъртта му през 2016 г. През 2005 г. правителствените сили се сблъскаха с протестиращи в източния град Андижан, което доведе до стотици смъртни случаи. ККП се изявява като съюзник на Каримов, оказвайки твърда подкрепа на режимите в Узбекистан и други страни в региона в усилията им да запазят своето статукво. [34]

Нестабилните икономически структури на страните от Централна Азия, в комбинация с големите кредити за инфраструктура от КНР, правят тези страни особено податливи да попаднат в капана на дълга на Китай. Туркменистан е пострадал от тежка икономическа криза, като прогнозният годишен процент за инфлация през 2018 г. е 300 процента, оценката за безработицата е над 50 процента, със сериозен недостиг на храна и неистова корупция. През 2018 г. Китай е единственият основен купувач на туркменски газ, а също и най-големият кредитор на външния му дълг, който възлиза на 9 милиарда долара (изчислен на 30 процента от БВП през 2018 г.). [35] [36] В крайна сметка Туркменистан може да няма друг избор, освен да предаде своите находища на природен газ - които генерират 70 процента от приходите на страната - на КНР, за да изплати дълга си. [37]

През 2018 г. Таджикистан взе назаем над 300 милиона долара от Китай за изграждане на електроцентрала. В замяна страната прехвърли лиценза си за експлоатация на златна мина в ръцете на КНР за периода от време, докато мината произвежда достатъчно злато, за да изплати дълга си. [38]

Киргизската икономика също е в опасност, тъй като мащабните инфраструктурни проекти, ръководени от КНР, също я поставиха в дълговия капан. Страната вероятно ще трябва да отстъпи част от природните си ресурси, за да изплати дълга. Киргизстан също така си сътрудничи с китайските комуникационни компании Huawei и ZTE за изграждане на цифрови комуникационни системи за засилване на правителствения контрол върху хората, като същевременно оставя на режима на ККП задна врата за разширяване на шпионажа му в тези страни. [39]

Пекин се възползва от властовия вакуум след разпадането на Съветския съюз, за ​​да влезе в казахстанския енергиен сектор. Икономиката на Казахстан зависи от нейното производство на суров нефт, а приходите от петрол се използват за закупуване на евтини китайски продукти. Освен нефтеното сондиране, индустриалната основа на тази нация е слаба. С притока на евтини китайски продукти на своя пазар казахстанският производствен сектор се срина. [40]

Друг мотив за разширяване на ККП в Централна Азия е борбата с уйгурските дисиденти, живеещи в региона. Шанхайската организация за сътрудничество, която представлява регионален съюз на Китай с Русия, позволява екстрадиция между шестте страни-членки. Страна членка може дори да изпрати свои длъжностни лица в друга държава-членка, за да проведе разследване. По този начин ККП може да разшири потискането на уйгурите в чужбина и да арестува уйгурски дисиденти, които са намерили убежище в тези съседни страни. [41]

Използване на ключови държави за осигуряване на стратегически ресурси

Периферната стратегия на комунистическата партия включва създаване на икономическа задлъжнялост в ключови страни, които след това тя използва като база за постигане на стратегическите си цели в целия регион. Според проучвателните центрове на ККП ключови страни са държави, които имат значителна регионална сила, която Пекин има способността и ресурсите да ръководи, които нямат преки конфликти с ККП относно стратегически интереси и които не споделят близки интереси със САЩ. [42] В допълнение към гореспоменатите страни като Австралия, Казахстан и други, примери за целеви държави за китайския режим включват Иран и Бирма (известна също като Мианмар).

В Близкия изток Иран получава най-голямо количество китайски инвестиции. Иран е важен производител на петрол в региона и е в идеологическа опозиция на Запада от края на 70-те години на миналия век, което го прави естествен икономически и военен партньор за КНР. Пекин поддържа тесни икономически и военни отношения с Иран от 80-те години.

През 1991 г. Международната агенция за атомна енергия откри, че Китай е изнасял уран за Иран и че КНР и Иран са подписали тайно ядрено споразумение през 1990 г. [43] През 2002 г., когато е разкрит този проект за обогатяване на уран в Иран, западните петролни компании се оттеглят от страната, давайки възможност на ККП да се възползва от ситуацията и да изгради по-тесни отношения с Иран. [44]

Обемът на двустранна търговия между КНР и Иран нарастна над сто пъти за периода 1992-2011 г., въпреки международните санкции срещу иранския режим. [45] Благодарение на китайската помощ Иран успя да овладее наложената му международна изолация и да разработи широк арсенал от балистични ракети с малък и среден обсег, както и противокорабни крилати ракети. Китайският режим също осигури противокорабни мини и кораби за бързо нападение, и помогна на Иран да установи проект за прикрито химическо оръжие. [46]

Друг основен съсед, предпочитан от ККП, е Бирма, която може да се похвали с дълга брегова ивица, осигуряваща стратегически достъп до Индийски океан. ККП смята откриването на канала Китай-Бирма като стратегическа стъпка за минимизиране на зависимостта от протока Малака. [47] Лошите данни за човешките права на бирманското военно правителство доведоха до изолирането им от международната общност. Движението за демокрация през 1988 г. в Бирма в крайна сметка беше разбито с военна сила. А на следващата година на пекинския площад Тянанмън армейските танкове откриха огън по демократичните демонстранти.

Двете авторитарни правителства, осъдени от международната общност, намериха утеха в дипломатическата си компания и оттогава се радват на близки отношения. През октомври 1989 г. Тон Шве от Бирма посети Китай и двете страни подписаха оръжейна сделка за 1,4 милиарда долара. През 90-те години между двете страни отново бяха подписани много сделки за оръжие. Оборудването, което ККП е продала на Бирма, включва изтребители, патрулни кораби, танкове и бронетранспортьори, зенитни оръдия и ракети. Военната, политическата и икономическата подкрепа на ККП се е превърнала в жизнена линия на бирманската военна хунта в борбата й за оцеляване. [48]

През 2013 г. китайците инвестираха 5 милиарда долара в газопровода Китай - Бирма, който е четвъртият по големина стратегически канал за внос на нефт и газ в Китай. Въпреки че срещна силна народна опозиция, през 2017 г. той влезе в експлоатация с подкрепата на ККП. [49] Подобни инвестиции включват язовира Myitsone (понастоящем замразен проект поради местната опозиция) и медната мина Letpadaung. През 2017 г. двустранната търговия между Китай и Бирма възлиза на 13,54 милиарда долара. ККП в момента планира да създаде икономически коридор между Китай и Бирма, като 70 процента от дяла се държат от китайска страна. Това включва дълбоководно пристанище за търговски достъп до Индийски океан и индустриалният парк на специалната икономическа зона Kyaukpyu. [50] [51]

с. Стратегията в Европа: „Разделяй и владей“


Европа беше в центъра на конфронтацията между свободния свят и комунистическия лагер по време на Студената война. Съединените щати и западноевропейските държави поддържаха тесен съюз чрез НАТО. За да сложи клин между Европа и САЩ, ККП прие стратегията “разделяй и владей” спрямо европейските държави. Съответно партията адаптира стратегията си, за да отговаря на местните условия и така постепенно прониква и развива влиянието си в Европа. През последните години разликите между Европа и САЩ по много основни въпроси стават все по-очевидни. В това пръст има ККП.

По време на финансовата криза от 2008 г. ККП експлоатира по-слабите европейски икономики, които спешно се нуждаеха от чуждестранни инвестиции. Партията инжектира големи суми пари в тези страни в замяна на компромиси по въпроси като международното право и човешките права. Тя използва този метод за създаване и разширяване на разделения между европейските страни и след това извлече ползите. Страните, взети на прицел от ККП, включват Гърция, Испания, Италия и Унгария.

ККП инвестира много в Гърция по време на кризата с държавния дълг, обменяйки пари за политическо влияние и използвайки Гърция като пролука за влияние в Европа. В рамките на няколко години ККП получи тридесет и пет годишна концесия за втория и третия контейнерен терминал на пристанище Пирея, най-голямото пристанище на Гърция, като пое главния оперативен център на пристанището.  

През май 2017 г. Китай и Гърция подписаха тригодишен план за действие, обхващащ железопътни линии, пристанища, изграждане на летищна мрежа, енергийни мрежи и инвестиции в електроцентрали. [52] Инвестицията на ККП там има вече политическа възвръщаемост. Гърция, като е член на Европейския съюз нееднократно се противопоставя на предложенията на ЕС, които са критични към политиката на китайския режим и неговите човешки права. През август 2017 г. в коментар, публикуван в The New York Times, се казва, че „Гърция е приела напредъка на Китай, нейния най-пламенен и геополитически амбициозен ухажор.“ [53]

През 2012 г., когато ККП започна тази тенденция, известна като рамка за сътрудничество „17 + 1“, Унгария бе първата страна, която се присъедини към инициативата. Тя бе и първата европейска държава, която подписа споразумение за проекта ЕПЕП с Китай. През 2017 г. обемът на двустранната търговия между Китай и Унгария надхвърли 10 милиарда долара. Подобно на Гърция, Унгария многократно се противопоставя на критиките на ЕС за нарушенията с човешките права от ККП. А президентът на Чешката република наема богат китайски бизнесмен за свой личен съветник и запазва дистанцията си с Далай Лама. [54]

Сред шестнадесетте страни, включени в рамката, единадесет са държави от ЕС и пет са извън него. Освен това мнозина имат история на комунистическо управление и са запазили идеологически и организационни следи от тези режими. До известна степен съответствието с исканията на ККП идва естествено от посткомунистическите елити.

Европа се състои от много малки държави и за всяка от тях е трудно да се конкурира с ККП. Партията използва това, за да се справи с всяко правителство поотделно, като ги сплашва да мълчат за нарушенията на човешките права в Китай и пагубната му външна политика.

Най-типичен пример в това отношение е Норвегия. През 2010 г. норвежкият комитет за Нобелова награда присъди наградата за мир на задържан китайски дисидент. ККП бързо наказа Норвегия, като наред с други трудности й попречи да изнася сьомга в Китай. Шест години по-късно отношенията между двете страни бяха „нормализирани“, но Норвегия мълчи по въпросите за правата на човека в КНР. [55]

Традиционните западноевропейски сили също усещат нарастващото влияние на ККП. Преките китайски инвестиции в Германия нарастват значително от 2010 г. През 2019 г. КНР е най-големият търговски партньор на Германия за четвърта поредна година. През 2016 г. китайски и хонконгски инвеститори придобиват петдесет и шест немски компании, като инвестициите достигат над 11 милиарда евро. Тези сливания и придобивки позволяват на китайските компании бързо да влязат на пазара и да придобият съвременна западна технология, марки и други активи. [56] Институцията Hoover, американски мозъчен тръст, определи тази тактика като „въоръжена“ инвестиция. [57]

Индустриалният град Дуйсбург в западна Германия сепревърна в европейски транзитен хъб за ЕПЕП. Осемдесет процента от влаковете от Китай преминават през Дуйсбург, преди да се отправят към други европейски страни. Градът също сключи сделка с Huawei, за да се превърне в „умен град“. Кметът на Дуйсбург нарече града германския "Китайски Сити." [58]

Във връзка с Франция ККП отдавна използва стратегията на „транзакционна дипломация“. Например, когато тогавашният партиен лидер Дзян Земин посети Франция през 1999 г., той закупи близо тридесет самолета Airbus на обща стойност петнадесет милиарда франка. Тази мащабна продажба накара френското правителство да подкрепи приемането на Китай в Световната търговска организация.

След Кръвопролитията на площад Тянанмън (1989 г.) Франция стана първата западна държава, която установи цялостно стратегическо партньорство с континентален Китай. По това време френският президент беше първият на Запад, който се противопостави на критиката срещу КНР по време на годишната конференция на Комисията на ООН за правата на човека в Женева, първият, който силно се застъпи за премахването на оръжейното ембарго на ЕС за Китай и първият ръководител на западно правителство, отправил похвали към КПК. [59] Освен това в края на 90-те години и началото на 21-ви век ККП организира мащабни културни мероприятия на Китай във Франция, за да популяризира комунистическата идеология под прикритието на културен обмен. [60]

Обединеното кралство, традиционно мощна европейска нация и важен съюзник на САЩ, е също така една от най-ценените цели на ККП. На 15 септември 2016 г. британското правителство официално одобри изграждането на ядрената централа Hinkley Point C в Сомерсет, Англия. Правителството плаща за централата чрез съвместна сделка с Китай и френски консорциум. [61]

Този проект беше силно критикуван от експерти, включително инженери, физици, природозащитници, китайски експерти и бизнес анализатори, които специално се спряха на огромните скрити опасности за британската национална сигурност. Ник Тимоти, бивш ръководител на кабинета на премиера Тереза ​​Мей, посочи, че експертите по сигурността са „притеснени, че китайците могат да използват тази своя роля за изграждане на слабости в компютърните системи, което ще им позволи да прекратят производството на енергия във Великобритания, когато решат“. [62]

Както и в други части на света, методите, които китайският режим използва, за да разшири влиянието си в Европа, са широко разпространени и легионни. Те включват придобиване на европейски високотехнологични компании; контролиране акциите на важни пристанища; подкупване на пенсионирани политици, за да възхваляват платформата на ККП; принуждаване на синолозите да прокарват линията на ККП; проникване в университети, мозъчни тръстове и изследователски институти и т.н. [63] Години наред британският вестник The Daily Telegraph включва месечната вложка China Watch от англоезичното издание на контролирания от ККП ежедневник China Daily. Пекин плаща на британския вестник до 750 000 паунда годишно за пускане на вложката, в която са публикувани статии, прославящи китайския режим. [64]

Дейностите на ККП в Европа предизвикват големи опасения сред изследователи. Глобалният институт за публична политика и Меркаторският институт за китайски изследвания публикуваха изследователски доклад през 2018 г., разкриващ инфилтрационните дейности на ККП в Европа. В него се посочва:

“Китай командва цялостен и гъвкав набор от инструменти за въздействие, вариращ от явен до скрит, разположен предимно на три арени: политически и икономически елити, медии и обществено мнение, гражданско общество и академични среди. Разширявайки своето политическо влияние, Китай се възползва от едностранчивата откритост на Европа. Европейските порти са широко отворени, докато Китай се стреми да ограничи достъпа до чужди идеи, изпълнители и капитали.

Ефектите от тази асиметрична политическа връзка започват да се проявяват в рамките на Европа. Европейските държави все повече са склонни да адаптират своите политики към съобразяване с „превантивно послушание“, за да се радват на фаворитизъм от китайска страна. Политическите елити в рамките на Европейския съюз (ЕС) и европейско съседство започнаха да възприемат китайската реторика и интереси, включително тогава, когато те противоречат на националните и / или европейските интереси. Единството на ЕС е пострадало от китайската тактика разделяй и владей, особено що се отнася до защитата и прокарването на либералните ценности и правата на човека. Пекин също се възползва от „услугите“ на желаещите сред европейските политически и професионални класи, които с радост промотират китайските ценности и интереси. Китай се опитва не само да трупа активно политически капитал, но и да оказва много влияние върху онези политически елити в страните-членки на ЕС, които се стремят да привлекат китайски пари или да получат по-голямо признание в глобален план. [65]

Освен политическа, икономическа и културна инфилтрация в Европа, ККП се ангажира и с различни форми на шпионаж. На 22 октомври 2018 г. френският вестник Le Figaro представи ексклузивна поредица от специални доклади, които разкриха различните шпионажни дейности на ККП във Франция. Това включва използване на бизнес уебсайтове за социални мрежи, по-специално LinkedIn, за набиране на французи, които да предоставят информация на ККП с цел проникване във политическите, икономическите и стратегическите области на Франция, и за придобиване на обширни вътрешни познания в конкретни ситуации. В доклада се казва също, че подобни случаи са само върхът на айсберга на шпионажните операции на ККП във Франция. [66] Целта на ККП е мащабното разграбване на чувствителна информация относно френската държава и нейните икономически активи. Подобни шпионажни дейности се провеждат и в Германия. [67]

д. „Колонизиране“ на Африка по „Китайски модел“


След Втората световна война много африкански страни претърпяха деколонизация и придобиха независимост. Регионът постепенно загуби вниманието на Запада, а технологията и капиталът бяха прехвърлени към Китай. Почувствала се силна с тези ресурси, ККП посегна и на самите африканските страни, прониквайки в тяхната политика, икономики и общества, постепенно измествайки създаденото от западните суверенни сили там.

От една страна, ККП примами африканските държави с фасадата за подпомагане на развитието им, създавайки единен фронт срещу САЩ и други свободни страни в ООН. От друга, чрез икономически подкупи и военна помощ, ККП безмилостно манипулира африканските правителства и опозиционни групи, контролирайки делата на африканските държави, докато им налага комунистическия китайски модел и неговите ценности.

Контролираната от ККП Експортно-импортна банка на Китай отпуска 67,2 милиарда долара на африканските страни от 2001 до 2010 г. На повърхността изглежда, че заемите нямат политически условия, а лихвените проценти са сравнително ниски. [69] Но тъй като нейните договори за заеми използват природни ресурси като обезпечение, така ККП ефективно получи правата за извличане на огромни количества природни ресурси в тези страни.

През 2003 г. заемът, предоставен от Експортно-импортната банка на Китай на Ангола, използва суровия нефт като обезпечение. Развива се следната ситуация, както е очертано в книгата на Серж Мишел и Мишел Беурет, “Китайско сафари: По следите на пекинската експанзия в Африка”:

“Китайци добиват и изпомпват нефт в охраняван от китайски силов пазач китайски тръбопровод, който се отправя към изградено от китайци пристанище, където е натоварен на китайски танкери, заминаващи за Китай. Китайски работници изграждат пътища, мостове и гигантски язовир, изместил хиляди малки земевладения; китайци отглеждат китайска храна, така че други китайци да ядат само китайски зеленчуци с вносните си китайски полуфабрикати; китайци въоръжават правителство, извършващо престъпления срещу човечеството; и китайци защитават това правителство и се застъпват за него в Съвета за сигурност на ООН.” [68]

През 2016 г. Китай стана най-големият търговски партньор на Африка и пряк чуждестранен инвеститор. [69] В Африка моделът на управление на ККП беше подложен на критика, поради многото си проблеми: ниски заплати, лоши условия на труд, нискокачествени продукти, „тофу-инженеринг“ (термин, отнасящ се до лошата изработка на сградите в китайската провинция Съчуан, което доведе до много смъртни случаи след земетресението през 2008 г.), замърсяване на околната среда, подкупване на правителствени служители и други корупционни практики. Китайските минни операции в Африка също често се сблъскват с протести на местни жители.

Майкъл Сата, бивш президент на Замбия, каза по време на президентската си кампания през 2007 г.: „Искаме китайците да напуснат, а старите колониални владетели да се върнат. Те също използваха природните ни ресурси, но поне се грижеха добре за нас. Те изградиха училища, научиха ни на техния език и ни донесоха британската цивилизация. ... Поне западният капитализъм има човешко лице; китайците са тук само за да ни експлоатират." [70] В Замбия китайското влияние може да се види навсякъде. Но и Сата нямаше друг избор, освен да прави сделки с ККП. След като встъпи в длъжност, той веднага се срещна с посланика на КНР, а през 2013 г. посети Китай.

Судан беше една от най-ранните бази, която ККП създаде в Африка и през последните двадесет години инвестициите на ККП в тази североизточна държава нарастват експоненциално. В допълнение към богатите запаси от петрол на Судан, стратегическото му пристанище в Червено море беше от жизненоважно значение за плановете на ККП. През 90-те години на миналия век, когато международната общност изолира Судан заради подкрепата му на тероризма и радикалния ислям, ККП се възползва от това и бързо стана най-големият търговски партньор на Судан, закупувайки по-голяма част от неговия износа на петрол. [71] Инвестицията от ККП помогна на тоталитарния режим на Омар Хасан Ахмад ал Башир да оцелее и да се развива въпреки санкциите. PLA дори изнасяше оръжия за Судан през този период, като косвено улесняваше Дарфурския геноцид в Судан от началото на 2003 г.

В международен план ККП също играе двулична роля: докато Китай изпращаше мироопазващ екип в ООН, за да посредничи в конфликта в Судан, Пекин покани открито Башир в Китай, въпреки че беше издирван от Международния наказателен съд за престъпления срещу човечеството. ККП заяви, че независимо как се е променил светът, независимо от ситуацията в Судан, Китай винаги ще бъде приятел на Судан. [72]

ККП полага значителни усилия за ухажване на развиващите се нации. Форумът за сътрудничество между Китай и Африка (FOCAC) е създаден през 2000 г., като първата му министерска конференция се проведе в Пекин. По време на тази встъпителна среща тогавашният ръководител на ККП Дзян обяви, че отменя дълга от 10 милиарда юана за бедните страни в Африка. През 2006 г., когато Пекин беше домакин на срещата на върха на FOCAC, ККП не само обяви отменяне на дълга за четиридесет и четири страни, но и обеща 10 милиарда долара за финансиране, кредити, стипендии и различни проекти за подпомагане. [73] 

По време на срещата на върха през 2015 г. в Йоханесбург, Южна Африка, КНР обяви, че ще осигури 60 милиарда долара за работа с африканските страни за изпълнение на десет основни плана за сътрудничество. [74] На 28 август 2018 г. заместник-министърът на търговията на КНР отбеляза, че „97 процента от продуктите от тридесет и три от най-слабо развитите африкански страни имат нулеви тарифи“. [75] На 3 септември 2018 г. по време на срещата на върха ККП отново обеща, че ще предостави на Африка 60 милиарда долара безусловна помощ, безлихвени заеми, както и капитал и инвестиции по специфични проекти. В същото време ККП обеща, че за африкански страни, които се намират в дипломатически отношения с континентален Китай, тя ще отмени междуправителствените дългове, които изтичат в края на 2018 г. [76]

Когато беше министър-председател на Етиопия, Мелес Занауи начерта петгодишен план за Етиопия по примера на Китай. Организацията и структурата на управляващата партия на страната по онова време, Революционен демократичен фронт на етиопския народ (EPRDF), също имаше поразителна прилика с ККП. Анонимен източник в китайското външно министерство заяви, че много високопоставени служители в EPRDF са пътували до Китай, за да учат и преминават обучение, както и че децата на много важни служители също са ходили в Китай за своето образование. Това беше още по-очевидно на министерско ниво, където практически всеки служител четеше Избраните съчинения на Мао Дзедун. [77]

През март 2013 г., на срещата на върха на БРИКС, етиопският премиер заяви, че Китай е едновременно търговски партньор и модел за развитие на Етиопия. Днес Етиопия се нарича „Новият Китай на Африка“. Нейният интернет мониторинг и цензура, тоталитарният характер на неговото правителство, медийният контрол и други подобни имат същата комунистическа форма като на Китай. [78] КНР също така проведе обучения, насочени към лидери и правителствени служители от други африкански държави.

Юн Сън, съдиректор на Китайската програма в Центъра Стимсън във Вашингтон, заяви:

“Те организираха този вид политическо обучение с три цели. Първо, че режимът на ККП е легитимен - опитват се да кажат на света, че  ККП управлява Китай успешно и как този успех може да бъде възпроизведен в развиващите се страни. Второ, ККП се стреми да насърчи опита, който Китай има в своето развитие, по време на така наречения „обмен на идеи как да се управлява страната“. Въпреки че ККП изрично не „изнася революция“, тя със сигурност изнася своя идеологически подход. Третата цел е да се засили обменът между Китай и Африка.” [79]

След няколко десетилетия на усърдни усилия, чрез търговия и сделки ККП установи силно присъствие в икономиката на Африка. Използвайки икономически стимули, тя купи редица африкански правителства, така че служителите в тези страни да следват всяка инструкция на Пекин. Учен от КНР заяви: „Прогресът на Китай през последните четиридесет години доказа, че не е необходимо той да прави това, което Западът е правил, за да постигне успех. ... Въздействието на това върху Африка е отвъд което можете да си представите." [80]

д. Напредване в Латинска Америка

Поради географската си близо до Съединените щати, Латинска Америка исторически е била винаги в сферата на влияние на САЩ. Въпреки че в Латинска Америка се появиха редица социалистически режими по време на вълната на комунизма в средата на ХХ век, те в крайна сметка не представляваха значителна заплаха за ролята на Съединените щати в региона.

След разпадането на Съветския съюз ККП започна да се насочва към Латинска Америка. Под знамето на „Сътрудничество от юг към юг“ тя започна да прониква във всички области на обществото в региона, като икономика, търговия, военно дело, дипломация, култура и др. Правителствата на много страни от Латинска Америка, като Венецуела, Куба, Еквадор и Боливия, вече бяха враждебно настроени към Съединените щати и ККП се възползва пълноценно от това, когато разшири влиянието си в Тихия океан, като допълнително влоши напрежението на тези нации със САЩ и засили антиамериканската им позиция.

ККП вече може свободно да работи в задния двор на Америка, да подкрепя социалистическите режими в Латинска Америка и по този начин да положи основите на една дългосрочна конфронтация със Съединените щати. Няма да е преувеличение да се каже, че инфилтрацията и влиянието на ККП в Латинска Америка далеч надхвърлиха постигнатото от Съветския съюз.

Първо, ККП използва външната търговия и инвестициите, за да разшири влиянието си в Латинска Америка. Според доклад на американската институция за разследване Brookings Institution, през 2000 г. търговията на континентален Китай с Латинска Америка е била на стойност 12 милиарда долара, но до 2013 г. тя се е увеличила до над 260 милиарда долара, което е увеличение над двадесет пъти. Преди 2008 г. поетите задължения за заем в Китай не надвишават 1 милиард долара, но през 2010 г. те се увеличават до 37 милиарда долара. [81] От 2005 г. до 2016 г. КНР обеща да заеме 141 милиарда долара на латиноамериканските страни. Днес китайските заеми са надхвърлили тези на Световната банка и Междуамериканската банка за развитие взети заедно. ККП също обеща през 2015 г., че ще осигури на Латинска Америка 250 милиарда долара преки инвестиции до 2025 г. и че двустранната търговия между Китай и Латинска Америка ще достигне 500 милиарда долара.

В момента Латинска Америка е втората по големина инвестиционна цел на КНР след Азия. [82] Китай е водещият търговски партньор на трите най-големи икономики в Латинска Америка - Бразилия, Чили и Перу - и вторият по големина за Аржентина, Коста Рика и Куба. С изграждането на магистралата в Еквадор, пристанищните проекти в Панама и планирания оптичен кабел от Китай до Чили, влиянието на ККП в Латинска Америка е явно. [83]

През цялото време ККП разполага с държавните си компании, за да превърне Латинска Америка в своя ресурсна база, включително огромната инвестиция на Baosteel в Бразилия и контрола на Shougang над железните мини в Перу. ККП също прояви голям интерес и към нефтените и златни мини на Еквадор и Венецуела.

Във военната област ККП също засилва проникването си в Латинска Америка както по обхват, така и в дълбочина. Джордан Уилсън, изследовател от Комисията за преглед на икономиката и сигурността на САЩ и Китай, откри, че от средата на 2000-та ККП е преминала от военни продажби на ниско ниво до продажби от висок клас, достигайки близо 100 милиона долара експорт до 2010 г. От 2000 г. ККП значително увеличава военния си износ за страни от Латинска Америка. Получателите на тези продажби на оръжие са антиамерикански режими, най-вече Венецуела. В същото време се наблюдава увеличаване на военните обмени и съвместни военни учения. [84]

ККП бързо развива връзки с Латинска Америка в дипломатическо, икономическо, културно и военно отношение. През 2015 г. новите изисквания, очертани в Бялата книга за отбрана на ККП, са „конкретно се възлага на PLA активно да участва както в регионалното, така и в международното сътрудничество по сигурността и ефективно да гарантира задграничните интереси на Китай“.

На дипломатическия фронт, поради стимулите и заплахите на ККП, редица държави избраха да прекратят дипломатическите си връзки с Република Китай (Тайван) и вместо това да приемат комунистическия КНР. През юни 2017 г. Панама обяви, че е прекратила дипломатическите си отношения с Тайван и сега признава „само един Китай“. Три години по-рано ККП започна активно да инвестира в инфраструктурата на Панама, като пристанища, железници и магистрали, като общата сума на инвестицията достигна около 24 милиарда долара. [85] Китай вече е установил контрол върху двата края на Панамския канал, който е от голямо международно стратегическо значение.

ККП също инвестира близо 30 милиарда долара в пристанището на Ел Салвадор. През юли 2018 г. посланикът на САЩ в Ел Салвадор предупреди във вестник El Diario De Hoy, че китайските инвестиции в пристанището имат военна цел и заслужават повече внимание. [86]

На културния фронт до началото на 2018 г. ККП създаде тридесет и девет института на Конфуций и единадесет класове на Конфуций в Латинска Америка и Карибите, като общият им брой е над 50 000. [87] Институтите на Конфуций са определени като институции, използвани от ККП за шпиониране, както и за предаване на културата и идеологията на комунистическата партия под прикритието на традиционна китайска култура.

Разширяването и проникването на ККП в Латинска Америка е сериозна заплаха за Съединените щати. Използвайки достъпа до китайския пазар и зависимостта от икономически инвестиции и военна помощ, за да направлява политиките на правителствата в Латинска Америка, Китай успя да ги привлече в своята сфера на влияние и да ги изправи срещу САЩ. Каналите, пристанищата, железопътните линии и комуникационните съоръжения, които изгражда ККП, са всички важни инструменти, които ще бъдат използвани за разширяване и установяване на нейната глобална хегемония.

е. Растящата военна мощ на ККП


С развитието на военната мощ на Китай той стана по-агресивен в райони като Южнокитайско море. През 2009 г. китайските кораби последваха и тормозеха американски кораб за наблюдение (USNS Impeccable), докато последният провеждаше рутинни операции в международни води там. [88] Подобен инцидент се случи в международни води на Жълто море, когато китайски кораби многократно навлязоха в рамките на тридесет ярда от USNS Victorious, принуждавайки го да направи опасно внезапно спиране. [89] През септември 2018 г. китайски военен кораб извърши агресивни маневри, предупреждавайки USS Decatur да напусне зоната. Китайският кораб се приближи на четиридесет и пет ярда от носа на Decatur, принуждавайки американския кораб да маневрира, за да предотврати сблъсък. [90]

ККП разкри своите военни амбиции отдавна. Стратегията й е да премине от сухопътна сила към морска суперсила и в крайна сметка да установи хегемония по суша и море. През 1980 г. стратегията на Пекин беше да осъществява активна отбрана и фокусът й беше главно върху отбраната на собствените му граници. По това време основният му противник беше Съветската армия. През 2013 г. фронтовата отбрана на Пекин се превърна в активно настъпление с цел разширяване на фронтовата линия. Той предложи „стратегическо настъпление като важен тип активна отбрана“. [91]

Министерството на отбраната на САЩ заяви в годишен доклад до Конгреса през 2018 г .:

“Китайските морски приоритети и внимание към действията за опазване на техните задгранични интереси все повече засилват присъствието на тяхната PLA [Народо-освободителна армия] зад границите на Китай и непосредствената му периферия. Фокусът на PLAN [китайския флот] се развива от „отбрана на морските граници“ към комбинация от „отбрана на морските граници“ и „защита на открито море“, и отразява разширяващия се интерес на висшето командване към по-широк оперативен обхват. Военната стратегия на Китай и продължаващата реформа на PLA отразяват изоставянето на нейния исторически сухопътен манталитет. По подобен начин, доктриналните намеци за „отбрана на по-далечните граници“, които биха преместили потенциалните конфликти далеч от територията на Китай предполагат, че стратезите на PLA му предвиждат една все по-глобална роля.” [92]

КНР е изградила острови и военизирани рифови острови в Южнокитайско море, оборудвайки ги с летища, самолети и ракети. Тя укрепи три стратегически важни островчета, а именно Огненият кръстосан риф, Суби рифът и Рифът на мизефините, с противокорабни круизни ракети, ракети "земя-въздух" и летища. Островите по същество служат като неподвижни самолетоносачи, които могат да бъдат използвани в случай на военен конфликт. На стратегическо ниво военноморският флот на PLA е способен да пробие границите на островната верига, която се простира от Курилските острови на север до островите Тайван и Борнео на юг, което му дава способността да води битки в открития океан.

Лорънс Селин, пенсиониран полковник от армията на САЩ и военен коментатор, през 2018 г. пише: „Китай сега се опитва да разшири международното си влияние отвъд Южнокитайско море чрез свързване към подобна рамка за господство в северния Индийски океан. Ако му бъде разрешено да завърши тази връзка, Китай може да бъде в неопровержимото положение да упражнява сила върху приблизително половината от глобалния БВП." [93]

Доминирането на Южнокитайско море не е въпрос на територия, а на глобална стратегия. Всяка година стоки за близо 5 трилиона долара преминават през Южнокитайско море. [94] За Китай морският му път на коприната започва с Южнокитайско море и приблизително 80 процента от неговия внос на петрол ще пътува по море. [95] Мироопазването в Южнокитайско море след Втората световна война бе дадено на САЩ и техните съюзници, което представлява голяма заплаха за китайския режим.

М. Тейлър Фравел, доцент по политически науки в Масачузетския технологичен институт, пише, че от 1949 г. Китай е започнал двадесет и три териториални спора със своите съседи, като е уредил седемнайсет от тези спорове. В петнадесет от тези населени места Пекин предлага съществени компромиси относно разпределението на спорната територия. Но когато става въпрос за спорове в Южнокитайско море, още от 50-те години на миналия век, когато китайският флот беше военно незначителен, той предприема безкомпромисен подход и претендира за безспорен суверенитет над региона. Китай никога не е използвал такъв абсолютен език в други териториални спорове.

Фравел изброява няколко причини за силната позиция на Китай по въпросите на Южнокитайско море. „Китай разглежда офшорни острови, каквито са островите Спрали, като стратегически. От тези острови Китай може да претендира за юрисдикция над прилежащи води, които могат да съдържат значителни природни ресурси и дори юрисдикция за някои дейности на чуждестранни военноморски кораби “, казва той. „Островите в Южнокитайско море могат също да бъдат превърнати в аванпости за проектиране на военна мощ. ... Те могат също да помогнат на китайските подводници, като не позволяват на други държави да следят китайските подводници, които се стремят да влязат в Западен Тихи океан от Южнокитайско море." [96]

Агресивните и експанзионистични действия на китайския режим в Южнокитайско море, особено стъпките, предприети през последните години за промяна на статуквото там, засилиха военното напрежение в по-големия регион. Като отговор на това: „Япония, разбира се, смени посоката си на десетилетие намаляващи военни разходи, докато Индия възроди застоялата модернизация на военноморските си сили“, пише авторът и геостратегист Брахма Челани през 2018 г. [97]

Маскирайки усилията си с оправданието за безопасно прекарване на енергия и товари, активната експанзия на Китай в Южнокитайско море доведе до дисбаланс на силите в региона и увеличаване на възможността за военни конфликти. Геологът Скот Монтгомъри от Вашингтонския университет посочи, че „считането на [Южнокитайско море] от Китай за проблем на сигурността доведе до ерозия на сигурността в региона“. [98] Западни учени смятат, че китайските военни служители търсят да разширяват властта все по-далеч в чужбина. През 2017 г. PLA създаде първата си отвъдморска военна база в Джибути, на Африканския полуостров. [99]

Режимът на ККП поддържа най-голямата армия в света с два милиона активен персонал, сочи доклад на Международния институт за стратегически изследвания през 2019 г. [100] PLA също има най-голямата сухопътна сила в света, най-голям брой военни кораби, третият най-голям морски тонаж и масивна военно-въздушна сила. Тя има способността за ядрен удар, състоящ се от междуконтинентални балистични ракети, подводници с балистични ракети и стратегически бомбардировачи.

Военната експанзия на комунистическия Китай не се ограничава до традиционните разделения на суша, море и въздух; той също постига напредък в областта на космоса и електромагнитната война.

Китайският режим също има 1,7 милиона души персонал в Народната въоръжена полиция, паравоенна организация, натоварена основно с поддържането на вътрешния ред. Подобно на PLA, организацията е под единното ръководство на Централната военна комисия на ККП; в допълнение към това ККП поддържа и голям брой резервни и милиционни части. Военната доктрина на партията винаги е подчертавала важността на „народната война“.

При тоталитарната система на ККП, тя може бързо да пренасочва всички налични ресурси в случай на война. Това означава, че ККП разполага с контингент от над милиард души, от който може да черпи огромен брой хора. Дори китайците в чужбина са фактор във военната и разузнавателна стратегия на ККП; през 2017 г. КНР прие „закон за националното разузнаване“, изискващ от всички китайски граждани да подпомагат комунистическата партия, независимо къде пребивават.

Китайският БВП нараства бързо между 1997 и 2007 г. Сухопътните войски на PLA вече разполагат с хиляди съвременни основни бойни танкове. Военноморският флот на PLA има два самолетоносача в своя флот и строи още. Деветдесет процента от изтребителите на ВВС на PLA са от четвърто поколение, като ККП вече започна да въвежда изтребители от пето поколение.

В началото на 2017 г. КНР обяви увеличение на годишния военен бюджет с 6,5 процента спрямо инфлацията до 154,3 милиарда долара. Анализът на данните от 2008 г. до 2017 г. показва, че официалният военен бюджет на Пекин е нараствал средно с 8 процента годишно в условия, приспособени към инфлацията през този период. [101] Наблюдателите оценяват, че действителните военни разходи на ККП са два пъти повече от официално признатите. Освен това военната сила на режима не се отразява напълно във военните разходи, тъй като действителните му военни разходи са по-високи от публично обявените и по своя преценка  ККП може да изисква много граждански ресурси и работна сила. Цялата индустриална система може да обслужва нуждите на една война, което означава, че нейните истински военни възможности далеч надхвърлят официалните данни и оценки.

ККП използва широк спектър от шпионаж, за да настигне САЩ в технологиите. Според някои оценки над 90 процента от шпионажа срещу Съединените щати, извършен чрез хакерство, идва от КНР, а мрежите на ККП проникват в големи американски компании и военните, открадвайки технологии и знания, които китайците не могат да развият независимо. [102]

ККП е изградила глобална система, състояща се от повече от тридесет навигационни спътника Beidou (Big Dipper), с възможности за глобално военно позициониране. Във връзка с това PLA насочва все по-модерни бойни дронове. На авиошоу през 2018 г. в Джухай, Китай, дебютът на дрона СН-7 Rainbow привлече вниманието на военните експерти. Серията Rainbow означава, че Китай е настигнал света в технологията за разработване на военни дронове. Голяма част от по-ранните CH-4 Rainbows превзеха военните пазари на Йордания, Ирак, Туркменистан и Пакистан, страни, които бяха ограничени от закупуване на военни дронове от САЩ. [103]

Най-новият CH-7 Rainbow, в известен смисъл е също толкова добре оборудван, колкото X-47B, най-добрият дрон, който САЩ могат да предложат. [104] Видеоклип, показан на въздушното шоу, симулираше дронове, борещи се с противник, което очевидно беше американската армия. [105] Малкият размер на дроновете им позволява да бъдат разположени на различни платформи, включително граждански кораби, което би могло да даде предимство на ККП пред Тайван при потенциален конфликт. [106] Голям брой въздушни дронове могат да формират струпвания под контрола на спътници и изкуствен интелект, което ги прави опасни при регионални и асиметрични конфликти.

Китайският изтребител "Стелт", показан също на изложението в Джухай, прилича на американския F-22, докато китайският J-31 е по модел на F-35. Въпреки че в много отношения все още изостава от американските военни, отбранителната индустрия на КНР преодолява пропастта със САЩ в разработването на съвременни изтребители.

По отношение на тактиката, PLA се фокусира върху асиметрични възможности: асиметрична война, асиметрична стратегия и асиметрични оръжия. [107] Филип Дейвидсън, командир на американското Индо-Тихоокеанско командване, определи Китай като „партньор-конкурент“. Той каза, че Китай не се опитва да се мери с огневата сила на Америка едно към едно; по-скоро той се опитва да настигне Съединените щати чрез изграждане на критични асиметрични възможности, включително използването на противокорабни ракети и способности в подводни войни. Поради това той предупреди, че „няма гаранция, че САЩ ще спечелят един бъдещ конфликт с Китай“. [108]

Едно такова асиметрично оръжие е противокорабната балистична ракета Dongfeng 21D. Традиционно балистичните ракети се използват за доставяне на ядрени бойни глави до неподвижни цели като градове и военни бази, но Dongfeng 21D е уникално оръжие, предназначено за използване срещу бойни групи американски самолетоносачи в морето. ККП също следва стратегията на Съветската епоха от времето на Студената война за разполагане на голям брой крилати ракети в опит да компенсира надморските сили на САЩ. През 2018 г. PLA разкри своята наземна свръхзвукова противокорабна ракета YJ-12B, известна като „убиецът на самолетоносачи“. Тя очерта 550-километрова „зона на смъртта“ в западната част на Тихия океан, в която американските бойни групи ще бъдат податливи на удари на ултра ниска височина.

Въоръжени с ракети като Dongfeng 21D и YJ-12, PLA не е нужно да има същата мощ като военноморските сили на САЩ - като брой на самолетоносачи в бойна готовност - за да може да им откаже регионален достъп до западния Тихи океан.

След бързото разширяване на военната си мощ, КНР се превърна в огромен износител на оръжие за световните авторитарни режими, като Северна Корея и Иран. От една страна, целта й е да разшири военните си съюзи, а от друга - да разпръсне и противодейства на военната сила на САЩ. За тази цел режимът на ККП насърчава омраза към Съединените щати, намирайки обща кауза с други антиамерикански режими.

В същото време ръководството на ККП приема терористични военни теории като тази за неограничената война. Тя се застъпва за необходимостта от война, като казва, че „войната не е далеч от нас; това е отправната точка на „китайския век“. Тя легитимира насилието и терора с изрази като „смъртта е движещата сила за развитието на историята“. Тя оправдава агресията с поговорки като „не съществува право на развитие без право на война“ и „развитието на една държава представлява заплаха за друга - това е общо правило на световната история“. [109]

Чжу Ченху, главен генерал и декан на Националния отбранителен университет на КНР, публично заяви през 2005 г., че ако САЩ се намесят в евентуална война в Тайванския проток, Китай ще използва преференциално ядрено оръжие, за да унищожи стотици градове в Съединените щати, дори ако целият Китай на изток от Сиан (град в западния край на Китай) е унищожен вследствие на това. [110] Тези изявления на Джу бяха направени до голяма степен, за да се проверят реакциите на международната общност.

Важно е да се знае, че военните стратегии на ККП винаги са подчинени на нейните политически нужди и че военните амбиции на режима формират само едно измерение от по-широката му схема за установяване на комунистическа хегемония в целия свят. [111]

3. Неограничена война с китайски комунистически характеристики

В процеса на реализиране на своите глобални амбиции ККП не признава морални ограничения и не се подчинява на закони. Както беше посочено в публикацията “Девет коментара за комунистическата партия”, историята на основаването и възхода на ККП е процес на постепенно усъвършенстване на злото в историята, както в Китай, така и по света, включително деветте наследени черти на партията: „зло, измама, подстрекателство, отприщване на измета в обществото, шпионаж, грабеж, борба, елиминиране и контрол.“ [112] Тези черти се наблюдават навсякъде по време на глобалната експанзия на ККП и партията не спира да усъвършенства и укрепва своите техники и злокачественост. Неограничената война на ККП е концентрираният израз на тези зли черти и важна част от нейния успех.

Идеята за неограничена война е присъствала винаги във военните практики на ККП, но този термин е използван официално в книгата от 1999 г. “Неограничена война”, написана от двама китайски полковници. Както подсказва името, неограничената война има тези характеристики: „[Това е] война отвъд всички граници и лимити … принуждавайки врага да приема собствените ви интереси по всякакъв начин, включително методите на насилие и ненасилие, военност и не-военност, убиване и не-убиване. … Средствата са всеобхватни, информацията е вездесъща, бойното поле е навсякъде… излизащи извън всякакви политически, исторически, културни и морални гранци.“

Неограничената война означава, че „всички оръжия и технологии могат да се използват своеволно; това означава, че всички граници между светове на война и невойна, военни и невоенни са нарушени". Тя използва методи, които обхващат всички нации и сфери на дейност. Финанси, търговия, медии, международно право, космическо пространство и други са всички потенциални бойни полета. Оръжията включват хакване, тероризъм, биохимична война, екологична война, атомна война, електронна война, наркотрафик, разузнаване, контрабанда, психологическа война, идеологическа война, санкции и т.н. [113]

Авторите на „Неограничена война“ смятат, че „генерализирането на войната“ е неизбежното бъдещо направление и че всяко поле трябва да бъде милитаризирано. Те смятат, че използването на голям брой невоенни служители е ключът към неограничената война и че правителството трябва бързо да се подготви за бой във всички невидими области на война. [114]

Много хора гледат на различните професионални или социални среди като „бойни полета“ метафорично, но за ККП те имат буквален смисъл. Всички полета са бойни, защото ККП е в състояние на война по всяко време и всички нейни действия са бойни действия. Всички конфликти се разглеждат като борба на живот и смърт. Леките проблеми се възприемат като принципни или идеологически въпроси и цялата страна се мобилизира като при активна война, за да отговори на целите на ККП.

През 40-те години на миналия век, по време на Гражданската война в Китай, ККП използва икономическата война, за да навреди на икономиката на Националистическото правителство (Куминтанг или КМТ) на Република Китай и да доведе до неговия крах. Партията използва шпионаж, за да получи военните планове на Куминтанг, още преди собствените войски на КМТ да ги получат. ККП продължава да използва неограничени военни средства и днес, дори в още по-голям и широк мащаб. Неограничената война, която нарушава всички конвенционални правила и морални рамки, прави повечето западняци, западни правителства и компании да не могат да разберат ККП, още по-малко да се борят с нея.

ККП прилага много на пръв поглед светски средства в редица области, за да постигне целите си:

а. Глобалните пропагандни операции на ККП

През 2018 г., когато държавният оператор на КНР създаде клон в Лондон, той се сблъска със завиден проблем: получаване на твърде много молби за работа. Близо шест хиляди души кандидатстваха за деветдесетте налични позиции. [115] Желанието на хората да работят за “устата” на ККП - работа, изискваща предаване на новини от гледна точка на КНР - отразява упадъка на западните медийни индустрии и заплахата, която чуждата пропаганда на ККП представлява за света.

Най-голямата в света пропагандна машина

Мао Дзедун някога изиска информационната агенция Синхуа „да поеме управлението на земята и да накара целия свят да чуе нашия глас“. [116]

След финансовата криза през 2008 г. западните медии бяха изправени пред собствени финансови и бизнес кризи. ККП използва тази възможност да разгърне кампанията си за „външна пропаганда“. Медиите People's Daily, China Daily, Xinhua, China Central Television (CCTV), China Radio International и други “усти” на комунистическата партия активно разпространяват вестници и отварят радио- и телевизионни станции по целия свят.

Чанг Пинг, бивш директор на новините на основния китайски вестник Southern Weekend (Южен уикенд), заяви, че между 2009 и 2015 г. китайският режим е отпуснал 45 милиарда юана (6,52 милиарда долара) за „националната стратегия за външна пропаганда в обществените отношения и публичността“. Според източници от китайските медии 45 милиарда юана са само малка част от общите разходи. [117] ККП харчи между 7 милиарда и 10 милиарда долара годишно за медии, насочени към чужденци, според доклад от 2015 г., публикуван от The Wilson Center. [118]

През март 2018 г. отделът за пропаганда на Централния комитет на ККП ръководи интеграцията на CCTV, China Radio International и China National Radio в създаване на Китайска медийна група, наричана още Гласът на Китай. Тя се превърна в най-голямата пропагандна машина в света.

Чуждестранният пропаганден апарат на ККП се опитва да се скрие, затова набира предимно местни репортери и водещи. Видеообаждане между Си Цзинпин и бюрото на CCTV във Вашингтон, окръг Колумбия, през февруари 2016 г. показа, че по-голямата част от работещите там журналисти не са китайци. [119] Но пропагандният отдел на ККП управлява съдържанието, което се излъчва там. По този начин държавните медии на Китай произвеждат местни програми в съответната държава, като използват местни лица и гласове, за да прокарват идеите на ККП и да покажат, че режимът - това е китайският народ. Те използват местните жители в чужбина като глас на ККП, за да разпространяват историите на ККП - не истинските истории на Китай и не с гласа на китайците.

Партията предоставя и стипендии на млади чуждестранни журналисти, включително в областта на ресторантьорството и образованието, така че те да могат да учат или да се обучават в континентален Китай и в същото време да им бъдат насадени възгледите на ККП за журналистика.

В много ситуации пропагандата на ККП изглежда неуспешна поради грубия си стил, което вреди на нейната достоверност. Въпреки това, тя прилага редица тактики, включително използване на чужди медии за свой “усти”, безмилостно атакувайки всички медии и лица, които са критични към ККП и принуждавайки ги да подкрепят ККП.

Световните медии трябва да се съобразяват с ККП

През 2015 г. външните министри на десет държави осъдиха ККП за изграждане на изкуствени острови в оспорваните води на Южнокитайско море. В същото време радиостанция във Вашингтон, окръг Колумбия, твърди, че външни сили са се опитали да измислят факти и да влошат напрежението в Южнокитайско море. Станцията (WCRW) не споменава, че ККП се е опитала да превземе островите. WCRW повтаря многократно съдържание, благоприятстващо позицията на ККП, като любопитното е, че дори не пуска реклами. Единственият й клиент е компания от Лос Анджелис, G&E Studio Inc., която е 60% под контрола на China Radio International (CRI) в Пекин. G&E излъчва програмите си на китайски и английски език на поне петнадесет американски станции, обхващащи Солт Лейк Сити, Филаделфия, Хюстън, Хонолулу и Портланд. [120] Най-голямата полза от тази операция е скриване на ролята на ККП, така, че слушателите да смятат, че това са американци, които изразяват своята подкрепа към ККП.

В световен мащаб през 2015 г. CRI управлява тридесет и три такива станции в поне четиринадесет държави. До 2018 г. има петдесет и осем станции в тридесет и пет страни. [121] Контролът и операциите се извършват чрез местни китайски компании, което го прави законно, въпреки че много хора са недоволни от това, че така партията крие за своята пропаганда. Под знамето на демокрацията ККП прокарва комунизма и се опитва да манипулира публиката да приеме възгледите й, като използва вратички в законите на свободните общества. Така тя на практика използва демокрацията, за да унищожи демокрацията.

Вложките на China Daily са друга важна част от външната пропагандна кампания на ККП. China Daily публикува про-ККП вложки за новини в The Washington Post, използвайки стил на оформление, който може да създаде впечатлението, че това е съдържание на The Washington Post, тъй като текстът, показващ, че вложката е реклама, е поставен на незабележимо място. [122] ККП има подобни сделки с повече от тридесет други вестници, включително The New York Times, The Wall Street Journal, The Daily Telegraph и Le Figaro.

На 23 септември 2018 г. China Daily също вмъкна вложка от четири страници, която приличаше на обикновени новини и коментари в местния вестник на Айова Des Moines Register. Материалът атакува президента на САЩ и предстояща търговска сделка, което някои наричат ​​опит за влияние върху предстоящите междинни избори. [123]

Що се отнася до информационната война, тоталитарният режим на ККП има няколко предимства пред останалите страни. Партията блокира медиите от всички демократични страни, но вкарва своите държавни медии в демократичните общества. ККП не позволява добавянето на медийни вложки от свободни страни в собствените й медии, но същевременно вмъква свое съдържание в медиите на свободните общества. Медиите на ККП обслужват преди всичко партията и западните журналисти никога няма да заемат високи постове в нейните партийни мундщуци. ККП обаче може да изпраща свои хора под прикритие в западни медии или да обучава чужденци да бъдат репортери-мундщуци за медиите на партията.

Докато счита медиите на ККП за легитимни, Западът ще продължава да губи в информационната война. През 2018 г. Министерството на правосъдието на САЩ разпореди на Xinhua и China Global Television Network да се регистрират като чуждестранни агенции в САЩ. Това беше стъпка в правилната посока, но далеч не и достатъчна, тъй като проблемът е в липсата на реципрочност на първо място.

Наскоро правителството на САЩ предприе по-силни мерки за противодействие на пропагандните наративи на ККП. От март 2020 г. Държавният департамент на САЩ започна да поставя ограничения върху контролираните от КНР медийни агенции, работещи в Съединените щати, като например да ги нарича чужди мисии и да ограничава броя на персонала, който могат да наемат. Служители на администрацията на Тръмп като държавния секретар Майк Помпео бяха особено гръмогласни в критиките си към опитите на комунистическата партия да спечели пропагандната война.

Комунистическата партия се отличава и с контрола си върху задграничните китайско-езични медии. Използвайки принуда и примамки, ККП е събрала голям брой медии на китайски език, включително такива, основани от Тайван, които преди това са имали силна антикомунистическа традиция. Спонсорираният от ККП Световен китайски медиен форум се използва като платформа за предаване на инструкциите на партията на китайските медии по света. Повече от четиристотин и шестдесет задгранични китайски медийни ръководители от над шестдесет страни и региони присъстваха на 9-ия Световен китайски медиен форум във Фуджоу на 10 септември 2017 г.

Пример за въздействието на тази работа по контрола на медиите може да се намери в репортажите на в. The China Press (Qiao Bao), базирана в Калифорния медия на китайски език, която осъществява пропаганда на ККП в Съединените щати. Продължителните доклади на China Press по време на 19-ия национален конгрес на ККП през 2017 г. бяха почти идентични с тези, публикувани от официалните партийни медии в Китай. [124]

Контролираната от ККП Overseas Chinese Media Association (Китайска медийна асоциация в чужбина), имаща над сто и шестдесет медийни членове, започна да работи по време на демократичните протести Umbrella 2014 в Хонконг. Групата спешно обедини сто и четиридесет и две медийни издания за КНР в Азия, Европа, Африка, САЩ и Австралия, за да публикува своята декларация „Защита на Хонконг“, която подкрепя гледната точка на ККП. [125]

Наред с икономическата „колонизация“ на Африка от КНР, медиите на ККП достигнаха до всички краища на този континент също. Китайската телевизионна и медийна група StarTimes вече работи в тридесет африкански страни и твърди, че е „най-бързо развиващият се и най-влиятелен оператор на цифрова телевизия в Африка“. [126] Режимът е безмилостен при навлизането си в задграничните медии.

Потискането на опозиционни гласове е друг аспект на ККП в задграничните пропагандни операции. Партията заплашва журналисти, които излагат на показ делата й, с отказ на виза и други форми на тормоз, водещи до самоцензура. Резултатът е, че има малко глобални медийни корпорации, които заемат напълно независима позиция по отношение на ККП без да вземат предвид последиците, налагани от режима.

Има няколко начина за тираничен режим като този на ККП да подобри обществения си имидж. Първият и най-пряк е провеждането на истинска реформа и преход към форма на управление, която да зачита човешките права, универсалните ценности и върховенството на закона. Вторият начин е режимът да прикрие престъпленията си чрез цензура. Третият начин е активното убеждаване на външния свят да застане на страната на режима. Третият метод предлага най-ефективната форма за прикритие на тиранията.

ККП използва втория и третия метод едновременно вече десетилетия наред. Тя използва различни мащабни пропагандни дейности, насочени към чужденци, променяйки мнението на хората, за да ги накара да мислят положително за комунистически Китай или поне да не критикуват основните му недостатъци. В някои случаи пропагандата на ККП дори е в състояние да ги издърпа в калта, превръщайки ги в активни съюзници. Чрез обширни инвестиции и хитри операции партията е създала световна система за основаване на съюзи, изолиране на врагове и превръщане на неутрални субекти в симпатизанти или негодници.

Манипулиране на културния обмен за индоктриниране на света в културата на ККП

Идеологическата и политическата индоктринация са основен инструмент на ККП за унищожаване на традиционната китайска култура. Но през последните години партията афишира своя ангажимент за възстановяване на традиционната култура, като се стреми да се представи като легитимен представител на китайската нация и нейната идентичност. Както беше обсъдено в предишните глави на тази книга, тази вълна от предполагаема реставрация е изхвърлила духа на традициите, заменяйки го с фалшива версия, напоена с девиантната култура на комунистическата партия. Това не само мами света, но и допълнително подкопава древното наследство на Китай. Типични примери за това са Институтите на Конфуций, създадени в колежи и средни училища по цял свят.

Институтите на Конфуций отменят важните академични принципи за автономия и свобода на изследването, и целят да популяризират версията на ККП за исторически събития, да изкривят историята на Китай и да не позволят да се споменава за ужасяващите дела на ККП срещу човешките права. В някои класни стаи на Институтите на Конфуций по стените са окачени цитати от Мао. На повърхността Институтите на Конфуций твърдят, че преподават китайска култура, но в действителност те популяризират комунистическата доктрина и разпространяват партийната култура.

Според непълна статистика към края на 2017 г. КНР е създала най-малко 525 Института на Конфуций (в колежи и университети) и е открила 1113 Класове на Конфуций (в начални и средни училища) в повече от 145 страни. [127] Финансирането на Институтите на Конфуций се осигурява от Ханбан, организация, свързана с Работния отдел за обединен фронт (UFWD) на ККП. Средствата за тях се контролират от персонала в посолствата и консулствата на КНР.

Освен че предлагат културни и езикови курсове, Институтите на Конфуций също изкривяват историята и дори организират протести срещу дейности, за които ККП смята, че застрашават нейното господство. Например, про-пекински говорители, поканени на спонсорираните от Института на Конфуций събития, повтарят лъжите на ККП за Тибет, докато други твърдят, че САЩ са вкарали Китай в Корейската война чрез бомбардиране на китайски села, съгласно доклад от 2018 г. на Американо-китайската комисия за преглед на икономиката и сигурността (USCC) към Конгреса. [128]

Законът за национална отбрана на САЩ за фискалната 2019 г. осъди опитите на ККП да повлияе на общественото мнение в САЩ, особено „медиите, културните институции, бизнеса и академичните и политическите групи“. Законът изрично забранява да се дават национални средства на катедри на китайски език в американски университети, където съществува Института на Конфуций. [129]

Чуждестранната пропагандна кампания на ККП е основен проект, насочен към глобално прекрояване на възгледите на обществото относно режима. ККП разпространява вредната си идеология чрез тази пропагандна дейност, която силно подвежда хората по отношение на режима, неговия модел на работа, нарушенията на човешките права и комунизма като цяло.

б. Целта на работата на Обединения фронт: унищожаване на свободния свят отвътре

На 18 декември 2018 г. ККП отпразнува 40-годишнина от така наречената реформа и отваряне. Тя връчи медали за приятелство на Китайската реформа на десет влиятелни чужденци, за да „благодари на международната общност за подкрепата на реформата в Китай“. [130] Тези десет чужденци включваха Хуан Антонио Самаранч, бивш президент на Международния олимпийски комитет, който избра Китай за домакин на Олимпийските игри през 2008 г .; и Робърт Лорънс Кун, американски бизнесмен, дал името си като автор на лъскава биография на бившия ръководител на ККП Джианг. През последните няколко десетилетия безброй политици и известни личности са действали като съучастници на тактиката за обединения фронт на ККП.

Мао определи обединения фронт като едно от „трите вълшебни съкровища на ККП“. Западните правителства бяха измамени и понесоха загуби от тези тактики, но някои започват да се събуждат и са публикувани редица разследващи доклади за обединения фронт.

Докладът на USCC за 2018 г. за работата на Обединения фронт на Китай (China Overseas United Front Work) очертава работната структура и операциите на ККП в чужбина, включително как ККП използва различните видове правителствени и неправителствени организации за работата си в Обединения фронт и последиците от това за САЩ и други Западни страни. Докладът гласи: „Това повишаване на значението на работата на Обединения фронт доведе до увеличен брой негови служители, назначени на ръководни длъжности в ККП и правителството, добавяйки около 40 000 нови кадри в него (UFWD).“ [131]

Изследователският център Global Public Policy Institute публикува доклад през 2018 г., в който подробно описва дейностите на Обединения фронт на ККП в Европа. [132] Институцията Хувър към Университета в Станфорд пусна подробен доклад по същата тема на 29 ноември 2018 г. Докладът гласи: „Дейностите за влияние на Китай са надхвърлили традиционния си фокус на Обединения фронт върху диаспорните общности, за да се насочат към много по-широк спектър от сектори в западните общества, вариращи от мозъчни тръстове, университети и медии до държавни, местни и национални държавни институции. Китай се стреми да насърчава възгледи, симпатизиращи на китайското правителство, политика, общество и култура; да потиска алтернативни възгледи; и да избира ключови американски играчи за подкрепа на външнополитическите цели и икономически интереси на Китай." [133]

Обединеният фронт на ККП е насочен основно към следните участници на Запад: политици и бизнесмени; академици и членове на мозъчни тръстове; китайски лидери, бизнесмени и студенти в чужбина; филмова и развлекателна индустрия; и задгранични дисиденти.

Политици и бизнесмени

В доклада на USCC се казва, че ККП счита работата на Обединения фронт за важен инструмент за засилване на вътрешната и международната подкрепа за партията. Това включва закупуване на западни политици. Чрез убеждаване, изкушаване и изграждане на близки отношения ККП поддържа тесни връзки с много високопоставени служители в западните правителства. Партията се отнася към тези политици като към „държавни съкровища“, като им дава пищни подаръци и титли като „стари приятели на Китай“. Сред тях са настоящи и бивши генерални секретари на Организацията на обединените нации, държавни ръководители, високопоставени правителствени служители, висши правителствени съветници, ръководители на международни организации, известни учени и учени на мозъчни тръстове, и магнати от медийния консорциум. Очаква се всички тези хора от мрежата на Обединения фронт да изразят подкрепата си за ККП в решаващи моменти.

Патрик Хо Ши-пинг, бивш секретар на вътрешните работи на Хонконг, беше осъден в САЩ за подкупи през декември 2018 г. Хо има близки връзки с ККП и подкупва високопоставени служители в две африкански държави от името на China Energy Co. Ltd., енергийна корпорация, свързана с ККП, с цел получаване на права за добив. [134]

Американски съдебни документи също документират корупцията и шпионажа, извършени от китайския телекомуникационен гигант ZTE. Двама високопоставени служители на телекомуникациите в Либерия свидетелстват, че между 2005 и 2007 г. ZTE подкупва много служители - включително президента, правителствени служители и съдии - с хартиени торби, пълни с хиляди долари в брой. [135]ККП използва пари и жени, за да шантажира политически лидери и след това да ги използва като пешки за целите на режима. В меморандум след междинните избори в САЩ през ноември 2014 г. CEFC China Energy очерта план за установяване на връзки и приятелства с политици. Ye Jianming, сега опозореният председател на компанията, има силни връзки с европейските политически лидери. Веднъж той помолил съветник по сигурността на американския президент да убеди армията на САЩ да не бомбардира Сирия, защото той искал да купи там петролни находища. Ye се е хвалил и с връзки с висши служители във Федералния резерв и Организацията на обединените нации, както и с членове на семействата на американски правителствени служители. [136]

Когато сметне за необходимо, ККП може да формира различни временни обединени фронтове, за да изолира враговете си. ККП например използва гласовете на развиващи се нации, чиито служители по-рано са й били подчинени, за приемане или блокиране на предложения в Организацията на обединените нации. Чрез пълномощници тя унищожава усилията на САЩ за стабилизиране на Близкия изток. Междувременно тя успява да създаде нови икономически съюзи. В търговската война между САЩ и Китай ККП се стреми да всее конфликт между САЩ и Европа с цел използването на Европа като част от друг обединен фронт срещу Съединените щати.

Местните политици също са цел на Обединения фронт на ККП. Те включват лидери на обществеността, членове на общински съвети, кметове, държавни сенатори и други. Обичайният подход е да се правят подаръци на местни политици чрез китайски организации или търговци, които са поканени да посетят Китай, където получават подкупи. Техните семейни фирми получават специално посрещане в Китай. Случаите на сексуални капани, известни като „медени капани“, често включват изнудване и ККП често използва тази тактика.

Чен Йонглин, бивш офицер в китайското консулство в Сидни, Австралия, който дефектира през 2005 г., заяви пред The ​​Epoch Times, че Обединеният фронт на ККП е проникнал в австралийското правителство и е корумпирал служители. Чен каза: „Размерът на частния подкуп за длъжностни лица далеч надхвърля политическите дарения. Особено за висшите служители; подкупите бяха огромни. … Друг аспект на подкупа са пътуванията до Китай, с платени всички разходи, където служителите се третират като царе. Това включва проституция, плащана от китайски компании. Много официални лица промениха решенията си след завръщането си от Китай." [137]

Със силната си финансова подкрепа ККП заплати на комунистическите и леви политици по света да станат нейни агенти в тези нации с цел по-нататъшното разпространение на комунистическата идеология.

ККП използва същата тактика както във финансовия сектор, така и в редица други индустрии. Бизнесмените и предприемачите се третират като царе и им се дават стимули за бизнеса. В замяна те стават гласът на ККП за лобиране на техните правителства и влияние върху финансовата и икономическата политика на техните държави. По време на търговската война между САЩ и Китай ККП имаше чести контакти с магнатите от Уолстрийт. Много топ финансови компании и международни корпорации правят бизнес в Китай. За да помогнат за разширяването на бизнеса си там, тези компании наемат многобройни деца на високопоставени китайски служители, наречени „принцове“. От своя страна тези принцове действат като очите, ушите и гласа на партията в тези компании.

Академични кръгове и мозъчни тръстове

Много мозъчни тръстове на Запад директно оформят политиката и стратегията на своята страна към Китай; следователно ККП им обръща специално внимание. ККП упражнява контрол върху мозъчните тръстове чрез финансово спонсорство. Тя подкупва, контролира или влияе на почти всички мозъчни тръстове, свързани с Китай. [138] Китайският технологичен гигант Huawei предоставя финансова подкрепа на мозъчни тръстове във Вашингтон, които след това пишат положителни доклади за Huawei, според доклад на Washington Post 2018. [139]

Huawei спонсорира повече от двадесет университета във Великобритания, включително университетите в Кеймбридж и Оксфорд. Историкът Антъни Глийс, британски експерт по национална сигурност, заяви: „Става въпрос за електронната програма, която се ръководи от инжектирането на китайски пари в британските университети. Това е въпрос на национална сигурност. " [140] Huawei чрез своята програма „Семена на бъдещето“ привлича голям брой млади талантливи инженери - класическа тактика на комунистическото подриване.

ККП изкупува чуждестранни учени, особено китайски наблюдатели, с пари, статус и слава. След това някои от тези учени внимателно следват риторичната линия на ККП, публикувайки книги и статии, за да обясняват „мирния възход на ККП“, концепциите за „мечтата на Китай“ или „модела на Китай“. Тогава възгледите на тези учени влияят върху западните правителства относно политиката на Китай и приемането на ККП, тъй като става въпрос за промяна на световния ред.

Което е дори още по-лошо, през последните няколко десетилетия западните учени по хуманитарни науки и социолози бяха силно повлияни от комунистическата идеология. Така дори и при най-малкото влияние на ККП те могат да преминат от просто подкрепяне на лявата идеология до приемане на управлението на партията.

Живеещи в чужбина китайски лидери, бизнесмени и студенти

ККП успешно използва патриотизма на задграничните китайски студенти, за да създаде симпатия към политиките и идеологията на ККП. За да спечели подкрепата на китайците в чужбина, ККП им предоставя финансова подкрепа. Тя често използва израза „любовта към родината, приятелството с близките“ като част от умишленото си обвързване на Китай с ККП, за да заблуди китайците зад граница. Партията също използва широка мрежа от организации в чужбина, поддръжници и шпиони в чужбина, за да маргинализира и атакува своите врагове.

ККП използва различни предлози, за да покани китайците зад граница да правят бизнес и инвестират в континентален Китай. Тя предоставя на китайските лидери в чужбина специално отношение, когато посещават страната, организира им срещи с високопоставени служители и ги кани да присъстват на националните празници на КНР.

Зак Дорфман, старши сътрудник в Съвета по етика в международните отношения в Карнеги, публикува разследващ доклад в Politico, разкриващ китайски и руски шпионаж в Силиконовата долина, с особен акцент върху китайските актьори. Докладът разглежда като пример китайката Роуз Пак, която е мощен брокер от Сан Франциско. Той отбелязва, че ККП използва Пак, за да може Китайската търговска камара в Сан Франциско да маргинализира групите на Фалун Гонг, Тибет, про-Тайван и Уйгурите, като им пречи да участват в китайски мероприятия като китайския новогодишен парад например. [141]

Докладът на USCC също така подробно описва как китайските асоциации на студенти и стипендианти (CSSA) се контролират от ККП. На своите уебсайтове някои клонове на CSSA директно посочват, че са създадени от местното китайско консулство или са негови филиали, докато в други случаи контролът се осъществява тайно. Тези организации получават заповеди от консулствата на КНР, предотвратявайки разпространяването на всякакви дисонансни гледни точки. Служителите в консулството тормозят, сплашват и наблюдават студенти, които не са съгласни с линията на ККП.

CSSA и свързаните с тях организации понякога дори провеждат промишлен и икономически шпионаж. През 2005 г. френският Льо Монд съобщи, че CSSA в университета в Льовен в Белгия е фронтовата шпионска група на ККП в страната. Понякога такива шпионски мрежи се състоят от няколкостотин агенти, работещи в различни компании в Европа. [142]

Филмовата и  развлекателната индустрия

През последните години ККП засили усилията си за проникване в индустрията за забавление в САЩ. През 2012 г. континенталната китайска група Wanda изразходва 2,6 милиарда долара, за да придобие AMC, втората по големина верига за киносалони в САЩ. Оттогава тя придобива Legendary Entertainment за 3,5 милиарда долара, а Carmike Cinemas, четвъртата по големина верига за киносалони в САЩ, за 1,1 милиарда долара. [143] През 2016 г. Ali Pictures придоби дял в „Amblin Partners“ на Стивън Спилбърг и постави представител в съвета на директорите на Amblin, за да участва във вземането на големите решения. [144]

Една от основните цели на ККП при проникване в индустрията на развлеченията е да накара светът да следва нейния сценарий - да обрисува положителен образ на ККП и така наречения мирен възход на Китай, и да прикрие тираничните амбиции на режима. В същото време това изображение прикрива как износът на партийна култура е покварил света. От 1997 г. до 2013 г. Китай инвестира в едва дванадесет от първите сто най-широко разпространени холивудски филма. Но през следващите пет години Китай съ-финансира четиридесет и един от най-популярните филми в Холивуд. [145]

Холивуд се стреми към бързо развиващия се китайски пазар за филми и ръководителите му са наясно, че ще бъдат изключени от него, ако не успеят да подкрепят партийната линия. По този начин те се ангажират да гарантират, че ще се съобразяват с китайската цензура. [146] Американски филмови звезди, които заеха позиция срещу потисничеството на ККП, са блокирани да влизат в страната или филмите им са изключени от китайския пазар. Ясната подкрепа на Холивудската звезда Ричард Гиър например за Тибет доведе до това, че му е отказан достъп до Китай, като по този начин се ограничава кариерата му в Съединените щати, поради което филмовите продуценти се стремят да избегнат обида или провокации срещу ККП. [147] Други филмови звезди също са в черния списък на такива „престъпления“.

Маргинализиране на експерти и дисиденти в чужбина

ККП използва сплашване и стимули, за да повлияе на китайски учени на Запад и да маргинализира експертите, критикуващи режима. Това накара мнозина да стигнат до доброволно самоцензуриране. Заплахата включва отказ за издаване на визи, което оказва най-голямо влияние върху младите учени. За постигане на професионален напредък мнозина доброволно избягват обсъждането на човешките права, Тибет и други чувствителни теми, които могат да привлекат яростта на партията.

Пери Линк, професор по източноазиатски изследвания, бе поставен в черен списък от ККП заради стипендията си относно Кръвопролитията на площад Тянанмън. Отношението към него от страна на режима се превърна в „урок” за младите учени какво да не правят. [148]

През октомври 2017 г. Бенедикт Роджърс, заместник-председател на Комисията за правата на човека на Британската консервативна партия и привърженик на движението за демокрация в Хонконг, отиде в Хонконг на частно посещение, за да се види с приятели, включително демократични активисти, но му бе отказано влизане и бе репатриран от летището в Хонконг. [149]

В доклада за 2018 г. на USCC също се казва, че разузнавачите от КНР се опитват да вербуват хора от етнически малцинства, включително уйгури, живеещи в чужбина, да действат като шпиони. Отказът може да доведе до преследване на членовете на техните семейства в Китай. Уйгурите, които са били заплашени, заявяват, че целта на подобни заплахи е не само да се събира информация за уйгурската диаспора, но и да се създават раздори и да им се пречи ефективно да се противопоставят на ККП. [150]

в. Икономическа война: тежкото оръжие на ККП

Ако външната чуждестранна пропаганда, манипулиране на понятията и работата на единия фронт са формите на меката сила на ККП, то нейната високотехнологична индустрия трябва да бъде твърдата сила на партията. През 50-те години на миналия век девизът на ККП бе: „Да надминем Обединеното кралство и да настигнем Съединените щати“. Днес тази стратегия се е превърнала в законна заплаха.

От 80-те години на миналия век КНР прилага редица стратегически планове в науката и технологиите, включително Програма 863 (известна още като Държавна програма за научни изследвания и развитие на високи технологии), която спомогна за улесняване на кражбата на технологии от други страни; програмата Факел, която спомогна за изграждането на високотехнологични търговски индустрии; програмата 973 за научни изследвания; и проектът 211, който помогна за „реформирането“ на университетите. [151] [152] Планът „Произведено в Китай 2025“ цели да превърне Китай от държава производител в производствена мощност до 2025 г., като поеме водещата роля в големите дигитални данни, 5G и други подобни. Стратегията включва амбициозни планове за изкуствен интелект, в които Китай има за цел да бъде световен лидер до 2030 г. Целта е да се издигне статута на КНР от  световна фабрика до напреднал производствен гигант, като по този начин се постигне световно надмощие. [153]

При нормални обстоятелства е нормално дадена държава да мобилизира държавните си ресурси в полза на индустриалното развитие или да инвестира в изследване на ключови технологии. Но високотехнологичната стратегия за развитие на ККП представлява основна заплаха за свободния свят. КНР не е нормална държава и не спазва нормите на международните отношения. Целта на технологичното развитие на ККП не е да се присъедини към редиците на световни високотехнологични страни или да се конкурира на равни начала с тях, а да елиминира противниците си и да срине западните икономики - особено тази на Съединените щати - като по този начин направи крачка в посока световно господство.

Технологичните иновации са плод на индивидуалната свобода, която е в естествен конфликт с тоталитарното управление на комунизма. Изследователите в континентален Китай са лишени от свободата да използват чуждестранни интернет търсачки, камо ли да изразят свободата си по други начини. Следователно наистина е трудно да се направят реални пробиви в научните и технологични иновации, предвид ограниченията на ККП за мислене и достъп до информация.

За да компенсира за това, партията използва различни подмолни средства, за да краде западни технологии и да привлича таланти, а също така използва нечестни и извънредни мерки, за да подкопава западната промишленост. КНР възприе изцяло държавен подход, включващ правителствените органи и фирми, военните, частния бизнес и индивиди за кражбата на технологии, за развитието на които Западът изразходва десетилетия и огромни суми пари. След като асимилират и подобрят откраднатата интелектуална собственост, китайските компании масово произвеждат високотехнологични стоки с ниски разходи и ги пласират на международните пазари, изнудвайки чуждестранни предприятия, които са частна собственост и не могат да използват регулации, както се прави в КНР. Тази икономическа стратегия представлява важен компонент във водената от ККП „неограничена война“ срещу Запада.

Капанът на обмяна на технологии срещу достъп до пазара

През последните години китайската железопътна мрежа за високоскоростни железопътни влакове се е превърнала почти в реклама за най-високата производствена способност на страната, като се появи концепцията „високоскоростна железопътна дипломация“. Китайските държавни медии наричат ​​работата на Китай в тази област „легендарна“, предвид бързото й развитие само за десет години. Но за западните компании изграждането на високоскоростния железопътен транспорт е кошмар от технологични кражби, капани и в крайна сметка това се оказа огромна загуба в замяна на малка печалба.

Работата по високоскоростния железопътен проект започва в началото на 90-те години. В края на 2005 г. ККП изоставя идеята да развива технологията независимо и се насочва към западната технология. Целта на ККП е ясна от самото начало: първо да се сдобие с технологията, а след това да произведе същата технология и да я продаде на по-евтини цени на световния пазар.

Китайската страна изисква чуждестранните производители да подпишат договор за трансфер на технологии с китайска местна фирма, преди да наддават в строителни договори. Китайският режим също така налага официални вътрешни оценки, наречени „оценки на трансфер на технологии за изпълнение“, които се фокусират не върху това колко добре чуждият бизнес ги обучава на своите системи, а на това колко добре местните компании усвояват тези системи. Ако местните предприятия не овладеят напълно технологията, Китай не плаща. Властите също изискват при последната партида поръчки местните компании да произведат 70 процента от поръчките. [154]

Тъй като чуждестранните компании смятат, че достъпът до китайския пазар е рядка възможност, такива условия не ги спират да подписват договори. Японският Kawasaki, френският Alstom, германският Siemens и канадският Bombardier правят подобни оферти. Но никоя западна компания не желае да прехвърли своята основна, най-ценена технология. Така ККП продължава да играе игри с някои компании с надеждата, че поне някой ще се откаже от нещо с реална стойност в полза на краткосрочните си интереси. Със сигурност, когато се окаже, че една компания ще получи част от китайския пазар в замяна на технологии, останалите започват да се страхуват да не останат по-назад. Така няколко от тях са попаднали в капана на ККП, в резултат на което Китай успя да вземе ключови технологии от горните четири компании.

КНР инвестира огромни суми в железопътния проект, действайки независимо от цената, а китайски фирми изградиха най-обширната високоскоростна железопътна система в света. След няколко години Китай бързо асимилира западната технология и след това бързо наложи „независимо право на интелектуална собственост“. Това, което наистина шокира западните компании, беше, когато КНР след това започна да кандидатства за високоскоростни железопътни патенти в чужбина, като китайските фирми станаха яростни конкуренти срещу бившите си учители на международния пазар. Тъй като китайските компании са натрупали голям практически опит в тази сфера и им се предоставят всички индустриални предимства, донесени от мащабния производствен капацитет и огромната държавна финансова подкрепа, високоскоростната железопътна индустрия в Китай притежава предимство пред конкурентите. Това се превърна в ключов елемент от проекта „Един пояс, един път“ на партията.

Докато чуждестранните компании навремето мечтаеха да получат дял от огромния пазар за високоскоростни железопътни линии в Китай, сега те реализират, че не само са изтласкани от този пазар, но и са създали труден международен конкурент. Йошиюки Касай, почетен председател на железопътната компания в Централна Япония, заяви: „Шинкансенът (японският влак-стрела) е бижуто на Япония. Трансферът на технологии в Китай беше огромна грешка." [155]

Самата ККП признава, че успехът на Китай във високоскоростната железопътна линия е постигнат, стъпвайки на раменете на гиганти. Всъщност целта му от самото начало е да се превърне в гигант, така че да унищожи всички останали. ККП има изрична двойна цел: краткосрочната й цел е да използва икономическите постижения, за да докаже легитимността на своя режим и да постигне икономически и технологичен прогрес, за да поддържа и насажда националистически настроения и пропаганда. Но дългосрочната й цел е да докаже, че нейната комунистическа система превъзхожда капиталистическата, така че тя безскрупулно краде технологии и използва силата на цялата страна, за да конкурира капиталистическото свободно общество.

Тактиките на ККП - обещаване на достъп до китайския пазар в замяна на технологии, принудителни трансфери на технологии, усвояване и усъвършенстване на чуждестранни технологии, тестове на китайски фирми на вътрешния пазар преди да излязат в чужбина и дъмпинг на продукти в световен мащаб за подбиване на конкуренцията - донесоха на западните компании и пазари на труда изключително големи проблеми.

През 2015 г. ККП предложи десетгодишния проект Made in China 2025, предвиждайки, че до 2025 г. Китай ще се трансформира от голяма страна-производител в производствена мощност и че до 2035 г. производствената индустрия на страната ще надмине тази на индустриално напреднали страни като Германия и Япония. КНР се надява, че ще доведе до иновации в ключови производствени сектори до 2049 г. Използвайки такава възвишена реторика, ККП повиши статута на своя производствен сектор до „основата на нацията“ и „инструмента за подмладяване на страната“.

Производствена суперсила, изградена върху кражба

Как ККП успя да повиши китайския производствен и иновативен потенциал за толкова кратък период от време? Тя използва все същите стари трикове: принуда на компаниите да й дадат своите технологии, както в случая с високоскоростната железопътна линия, и настояване чуждестранните компании да образуват съвместни предприятия с китайски фирми, за да могат да присвоят технологиите на тези чуждестранни компании. В допълнение, режимът насърчава местни фирми да вземат дялове в  чуждестранни високотехнологични компании, като инвестират директно в стартиращи компании с ключови технологии и създават центрове за научноизследователска и развойна дейност в чужбина. Тя кара водещи чуждестранни институти за технологии и научни изследвания да създават научноизследователски центрове в Китай и използва целенасочени политики, за да привлече чуждестранни експерти в областта на технологиите.

Много стартъпи в Силиконовата долина се нуждаят от капитал. ККП използва парите на данъкоплатците, за да инвестира в тях и да сложи ръка върху нови технологии, включително ракетни двигатели, сензори за автономни военноморски кораби и 3D принтери, произвеждащи гъвкави екрани, които могат да се използват в кабините на изтребители. Кен Уилкокс, председател на банката на Силиконовата долина, заяви през 2017 г., че в рамките на шест месеца са го контактували три различни китайски държавни предприятия с искане той да закупува технологии от тяхно име. Той заяви: „И в трите случая те казаха, че имат нареждане от Пекин и нямат представа какво искат да купят. Просто всякакви и всички технологии." [156] Разследващ доклад от Службата на търговския представител на Съединените щати за 2018 г. твърди, че Digital Horizon Capital (по-рано Danhua Capital) използва рисков капитал на Китай, за да помогне на ККП да се сдобие с най-добрите технологии и интелектуална собственост на Съединените щати. [157]

Способността на КНР за промишлен шпионаж далеч надхвърля обхвата на търговските шпиони в миналото. За да открадне технологията и тайните от Запада, режимът мобилизира целия наличен персонал и тактики - включително шпионаж, хакери, международни студенти, гостуващи учени, имигранти от континентален Китай и Тайван, работещи в западни компании, и западняци, примамвани от парични интереси.

ККП винаги е жадувала за американския изтребител F-35 стелт. През 2016 г. гражданинът на Канада от Китай Су Бин е осъден на четиридесет и шест месеца затвор за подпомагане на кражбите на планове за F-35 и други военни самолети на САЩ. Су работи с двама хакери от китайската армия, за да проникнат в компютърните системи на производителя Lockheed Martin и да откраднат търговските им тайни. Разследващите лица откриха, че групата на Су също е откраднала информация за стелт изтребителя Lockheed F-22 и за стратегическия транспортен самолет Boeing C-17, както и 630 000 файла от системата на Boeing, което е общо 65 гигабайта данни. [158] Изтребителят J-20 на китайската армия (PLA), показван през последните години, е много подобен на американския F-22, а по-малкият китайски FC-31 е имитация на F-35.

Дейвид Смит, експерт по метаматериали в Университета Дюк, измисли своеобразно „наметало за невидимост“ с потенциал един ден да защити американските военни сили. Американските военни инвестираха милиони в подкрепа на неговите изследвания. През 2006 г. китайският студент Руопенг Лю пристига в Съединените щати с изричната цел да учи в лабораторията на Смит, превръщайки се в протеже на учения. Служител на контраразузнаването на ФБР смята, че Лю е имал конкретна мисия: да вземе изследванията на Смит. През 2007 г. Лю приема двама бивши свои колеги, пътуващи за сметка на китайския режим, да посетят лабораторията на Смит, където те работят върху “наметалото за невидимост” за период от време. По-късно оборудването, използвано за изработката на наметалото, е дублирано в старата лаборатория на Лю в Китай. [159]

На 20 декември 2018 г. Министерството на правосъдието на САЩ осъди двама китайски граждани от китайската хакерска организация APT 10, която има тесни връзки с ККП. Според обвинението от 2006 до 2018 г. APT 10 е извършила обширни хакерски атаки, открадвайки огромни количества информация от повече от четиридесет и пет организации, включително НАСА и Министерството на енергетиката. Откраднатите документи включват информация за лекарства, биотехнологии, финанси, производство, нефт и природен газ. Директорът на ФБР Кристофър Урай каза: „Целта на Китай, просто казано, е да замени САЩ като водеща суперсила в света и те използват незаконни методи, за да го постигнат. Те използват разширяващ се набор от нетрадиционни и незаконни методи." [160]

Кражбата на КНР на технологии и патенти е трудна за борба и предотвратяване. Катлийн Пукет, бивш офицер от контраразузнаването на САЩ в Сан Франциско, заяви, че ККП влага всичките си усилия в шпионажа и получава всичко безплатно. [161]

ККП започна „война срещу всички“ за разграбване на модерни технологии от Запада, използвайки патриотизъм, расови настроения, пари и престиж, за да води безпрецедентната си кражба.

Някои защитават кражбите на интелектуална собственост на Китай като твърдят, че подобна дейност не може да е нещо голямо, тъй като китайските фирми не получават пълната картина за това как се внедряват и мащабират технологиите. Но е много опасно да се гледа на индустриалния шпионаж на КНР по този начин. Шпионажът в електронната епоха е напълно различен от този от преди десетилетия, в който шпионите са могли да правят само снимки. Шпионите на ККП сега крадат цели бази данни от изследвания и в много случаи събират не само технологията, но и експертите. Със силата си на световна фабрика, която КНР развиваше десетилетия наред, и с натрупания потенциал за научноизследователска и развойна дейност режимът наистина е готов и способен да изгради една производствена суперсила, базираща се на кражбата - и е на път да го направи.

Програмата “Хиляди таланти”: шпионаж и привличане на таланти

От момента, когато континентален Китай се отвори през 70-те години до днес, милиони китайски студенти са учили в чужбина, а много от тях са се реализирали в различни области. ККП се стреми да набира и използва тези талантливи личности, обучени от Запада, да върнат директно в Китай технологията и икономическата информация, която са придобили, за да подкрепят кампанията на партията за глобално господство. До преди скорошното й затваряне, множество правителствени служби в КНР управляваха Програмата “Хиляди таланти”. Започнала през 2008 г., Програмата „Хиляда таланти“ е уж за набиране на най-добрите китайски таланти в чужбина, които да се върнат в Китай за щатни или краткосрочни позиции. Но истинската й цел е държавната индустрия да сложи ръка върху новите технологии и интелектуална собственост на Запада. През 2020 г. след нарастващ натиск от Запада, информацията за програмата е изтрита от публичното пространство.

ФБР разсекрети документ за програмите за таланти през септември 2015 г. Документът заключава, че набирането на целеви индивиди позволява на Китай да печели по три начина: получаване на достъп до научни изследвания и опит в авангардни технологии, облагодетелстване от години научни изследвания в Съединените щати, подкрепяни от безвъзмездните средства на правителството на САЩ и частното финансиране, и оказване на  сериозно въздействие върху икономиката на САЩ. [162]

Американските Национални здравни институти (NIH) отбелязват в доклад за 2018 г., че чуждестранните граждани са прехвърлили американската интелектуална собственост в родните си страни, докато са били на щатната заплата от правителството на САЩ. Техните действия са повлияли негативно на всички академични институции в САЩ. [163] М. Рой Уилсън, съавтор на доклада и съпредседател на консултативния комитет към директора на NIH, заяви, че ключово условие за участие в програмата „Хиляди таланти“ е достъпът до ценна интелектуална собственост. Той каза, че проблемът е значителен, а не случаен, и че степента на загубите на интелектуална собственост е невъзможно да се игнорира. [164]

Питър Харел, помощник старши сътрудник по програмата за енергетика, икономика и сигурност в Центъра за нова американска сигурност, заяви: „Китай следва подхода на “цялото общество” за своите технологични възможности. Това включва закупуване на иновативни компании чрез чуждестранни инвестиции, изискване от западните компании да прехвърлят авангардни технологии в Китай като условие за достъп до пазара, осигуряване на огромни държавни ресурси за финансиране на вътрешното технологично развитие, финансиране на обучение за най-добрите китайски студенти и изследователи в чужбина, и заплащане на солидна премия за привличане на таланти обратно в Китай." [165]

Програмата „Хиляди таланти“ включва като свои цели почти всички китайски студенти, които идват в Съединените щати от 80-те години на миналия век насам и които имат достъп до полезна информация за индустриалното, технологично и икономическо развитие на режима - потенциално десетки хиляди хора. ККП мобилизира капацитета на цялата страна и населението да води неограничена война при набирането на таланти и натрупването на интелектуална собственост.

Зловещото усилие на “цялото управление“ 

В допълнение на директната кражба, държавната подкрепа и субсидиите от КНР са също важно средство за осъществяване на амбициите на ККП. Подкрепата на държавата означава, че режимът може да използва огромни суми пари за подкрепа на ключови индустрии. Ефективно става въпрос за използване на националната мощ на Китай за оказване на натиск върху частния бизнес на Запад. Това представлява огромно, уникално предизвикателство за страните, в които лидерите се избират демократично и оставят бизнес решенията на самия бизнес. Китайските субсидии - в крайна сметка извадени от джоба на несъгласилия се с това данъкоплатец - означават, че китайските производители могат да игнорират реалните разходи за правене на бизнес, което ги прави неудържими хищници на международните пазари.

Индустрията за слънчеви панели е класически пример за субсидиите на режима на ККП. В началото на 2000-те години нито една китайска компания не съществува сред десетте най-добри производители на слънчеви панели, но към 2017 г. има шест, които включват първите две. Индустрията за зелена енергия бе силно популяризирана по време на първия мандат на президента на САЩ Барак Обама, но не след дълго десетки производители на слънчеви панели подадоха заявления за фалит или трябваше да намалят бизнеса си на фона на безмилостната конкуренция от Китай, което в крайна сметка подкопа ентусиазма в чистата енергийна индустрия. [166] Щетите бяха причинени от дъмпинга на продукти на Китай на международния пазар, благодарение на субсидиите на режима за вътрешна слънчева промишленост.

На Запад държавите също финансират ключови проекти, включително тези, които са на върха на технологичното развитие. Прототипът на интернет например е разработен за първи път от Министерството на отбраната на САЩ. На Запад обаче участието на правителството на национално ниво е ограничено. След като технологията бъде комерсиализирана, частните компании са свободни да действат както намерят за добре. Например, НАСА разпространи своите съвременни резултати от изследвания в индустрията чрез своята програма за трансфер на технологии. Много от техните софтуерни проекти просто поставят своя код в мрежата като отворен код. За разлика от тях ККП пряко използва силата на държавата, за да комерсиализира високи технологии, което е еквивалентно на използването на „China Inc.“ да се конкурира с отделни фирми на Запад.

Проектът Made in China 2025, разбира се, е неделим от държавните субсидии и държавното промишлено планиране. Ако ККП продължи по сегашния си път, историята на компаниите за слънчеви панели ще се разиграе и в други индустрии, а китайските продукти ще станат глобални убийци на работни места. Чрез неограничена икономическа и технологична война ККП успешно насочи много западни компании, включително многонационални корпорации, в капани. Те дадоха капитал и напреднали технологии, но не издържаха на конкуренцията на нечестния китайски пазар, а вместо това създадоха свои държавни конкуренти. ККП ги използва като пешки за осъществяване на своите амбиции.

г. Използване на масите за шпионаж

ККП разглежда информацията като просто вид оръжие в своя арсенал. Независимо от сферата, независимо дали се отнася до държавно, частно предприятие или отделни начинания, всички форми на информация се разглеждат като честна игра за изпълнение на стратегическите амбиции на режима.

ККП също използва законодателството, за да принуди всички китайци да участват в нейната неограничена война. Законът за национално разузнаване на Китайската народна република, приет от Постоянния комитет на Националния народен конгрес, гласи, че „националните разузнавателни агенции могат да изискват съответните агенции, организации и граждани да предоставят необходимата подкрепа, помощ и сътрудничество“. [167] Това означава, че всеки гражданин на Китай може да бъде принуден от ККП да събира разузнавателна информация и да стане шпионин.

На 12 декември 2018 г. Съдебната комисия на Сената на САЩ проведе изслушване за нетрадиционните шпионажни дейности на ККП. Бил Приестап, помощник-директор на отдела за контраразузнаване на ФБР, очерта подхода на ККП така: Партията играе по правилата, когато й е изгодно, докато в други моменти тя променя или нарушава правилата, за да постигне целите си. Когато е възможно, партията също се опитва да пренапише правилата и да прекрои света според собствените си изисквания. [168]

Джон Демерс, помощник генерален прокурор на отдел „Национална сигурност“ на Министерството на правосъдието на САЩ, свидетелства, че планът на ККП “Произведено в Китай 2025 г.” по същество е наръчник за кражба. Той разкри, че от 2011 до 2018 г. случаите на икономически шпионаж, за които се твърди, че е въвлечена или се облагодетелства дадена държава, са повече от 90 процента, и че повече от две трети от случаите на кражба на търговска тайна са свързани с КНР. [169]

Шпионажът на ККП далеч не е ограничен до интелектуалната собственост. ККП контролира всички големи частни компании в Китай и ги използва за международно събиране на информация. Американският сенатор Тед Крус нарече Huawei „шпионска агенция на комунистическата партия, тънко забулена като телекомуникационна компания“, в публикация в Twitter през 2018 г. „Нейните мрежи за наблюдение обхващат земното кълбо, а клиентите й са измамни режими като Иран, Сирия, Северна Корея и Куба. Арестът на финансовия директор на Huawei, Wanzhou Meng, в Канада е едновременно възможност и предизвикателство “, написа Крус. [170]

Разследване, публикувано през януари 2018 г. от френския вестник Le Monde, разкри, че поверителна информация от централата на Африканския съюз (АС) в Етиопия е била изпращана в Шанхай всяка вечер в продължение на пет години, започвайки от януари 2012 г. ККП беше обвинена, че стои зад този хак. Доклад, публикуван от Австралийския институт за стратегическа политика шест месеца по-късно, разкри, че Huawei е ключов доставчик на инфраструктурата за информационни и комуникационни технологии в сградата на централата на АС. [171]

Андре Кен Якобсон, докторант от Центъра за военни изследвания в Копенхаген, каза: „Притеснителното е, че ККП може да получи много критична и чувствителна информация. Те могат да влязат в система, която контролира цялото ни общество. Всичко ще бъде свързано с 5G мрежата в бъдеще. Притесняваме се, че страната, която предоставя такова оборудване - Китай, контролира бутона за това." [172]

От поне две десетилетия ККП използва хакери в голям мащаб, за да получи критична информация от други страни. Още през 1999 г. хакерите на ККП, преоблечени като задграничен уебсайт на Фалун Гонг, нападнаха Министерството на транспорта на САЩ. Отделът се свърза с уебсайта, за да разследва нападението и го проследи до хакер от разузнавателна агенция, управлявана от партията. [173]

През юни 2015 г. хакери на ККП нападнаха Службата за управление на персонала в САЩ, откраднаха данните и информацията за сигурност на повече от 21,5 милиона американци. Засегнатите са 19,7 милиона държавни служители и 1,8 милиона членове на техните семейства.

През ноември 2018 г. Marriott International обяви, че частна информация, включително данни за паспорти, на до 500 милиона гости са били откраднати от хакери, датирано от 2014 г. Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео потвърди на 12 декември, че хакването е извършено от ККП. Marriott е най-големият хотелен доставчик за американското правителство и военни.

 д. Многото форми на неограничена война

ККП използва и други методи за неограничена война. По-долу са изброени няколко основни области.

Дипломатическа война

Типичният дипломатически метод на ККП е “разделяй и владей”. Когато светът критикува ККП за нейните нарушения на човешките права, служителите на режима казват, че всяка държава трябва да обсъжда човешките си права вътрешно и насаме; следователно подобна критика не може да има възпиращ ефект. Освен това ККП на практика дезинтегрира международните норми, които защитават правата на човека.

ККП използва този метод, за да избегне осъждането и санкциите непосредствено преди приемането им в Световната търговска организация. След като бяха приети, ККП веднага започна да използва икономически средства, за да изкушава различни държави и отново да използва разделяй и владей за мащабни пробиви в различни области.

ККП също използва нелоялната тактика на заложна дипломация, за да арестува и заплашва както китайци, така и некитайци, докато исканията й не бъдат изпълнени. Преди КНР да получи постоянен статут на нормални търговски отношения от Съединените щати през 2002 г., режимните власти арестуваха дисиденти преди почти всяка преговорна сесия, след което използваха освобождаването на дисидентите като чип при преговорите. Комунистическата партия пренебрегва живота на собствения си народ, но знае, че западните общества се грижат за основните човешки права. Затова използва собствените си граждани като заложници, слага нож на врата на китайския народ и ги използва, за да заплашва своя враг - САЩ.

С бързото развитие на китайската икономика ККП стана по-смела, дори взема вече чужди заложници. Шест седмици след като гореспоменатият Су Бин беше арестуван в Канада за хакване на американска военна база данни, канадската двойка Кевин и Джулия Гарат бяха арестувани в Китай и обвинени от ККП в шпионаж. [174]

След ареста на вицепрезидента и главен финансов директор на Huawei, Менг Ванжоу, във Ванкувър на 1 декември 2018 г., китайското Министерство на външните работи предизвика редица протести, като китайското посолство в Канада мобилизира за това голям брой китайци в чужбина. В допълнение, КНР арестува двама канадски граждани като отмъщение за ареста на Менг. [175] Това беше, за да се окаже пряк натиск върху Канада, а също така и за да се постави клин в отношенията между Канада и Съединените щати.

Беззаконието е начинът на действие на ККП. Всеки чужденец в Китай може да стане заложник по всяко време и да бъде използван като чип за преговори за политически, икономически и дипломатически цели. Освен това, когато ККП заплашва китайци в чужбина, особено дисиденти, тя често използва техните роднини в Китай като заложници.

Военни дела

ККП е разработила асиметрични оръжия, като противокорабни и противосамолетни ракети. По отношение на конвенционалните оръжия, ККП се опитва да надмине технологичното превъзходство на Съединените щати с по-голямо количество оръжия, насочени към активи с висока стойност. ККП се разраства икономически и технически, което й дава по-голямо оперативно пространство за прилагане на кибервойна, война в космическото пространство и други нетрадиционни вектори за високотехнологични атаки срещу САЩ, както беше разгледано в последния раздел.

PLA публично декларира, че воденето на войната, която желае, „ще се прояви по начин, който е мулти-национален, объркан и използва всякакви необходими средства“. В идеалната война на PLA „осезаемите национални граници, нематериалното киберпространство, международното право, националното право, кодексите за поведение и етиката не са обвързващи за тях [силите на PLA]. ... те не носят отговорност за никого и нямат ограничения от никакви правила. Всеки може да бъде взет на прицел и те могат да използват всякакви средства." Авторите на „Неограничена война” заявяват на своите читатели: „Обмисляли ли сте [да] комбинирате бойното поле с не-бойно поле, войната с не-война, военното с не-военното - по-специално комбинирането на стелт самолети, крилати ракети и мрежови убийци, ядрена война, финансова война и терористични атаки? Или, просто казано, Шварцкопф [тогава главнокомандващ на Централното командване на САЩ] + Сорос [ляв милиардер] + Морис [създател на компютърния вирус “Червей на Морис”] + бин Ладен? Това е нашата истинска карта." [176]

Интернет война

Чрез усилията на Huawei и ZTE да завладеят пазара на 5G технологиите, ККП се стреми да придобие доминиращо място в стандартите на 5G и иска да играе водеща глобална роля в новите технологии. Бившият шеф на Федералния резерв на Далас каза: „Ако Китай спечели състезанието, те ще създадат протоколи за интернет, точно както английският замени немския като език на науката и се превърна в език на всички решаващи дейности в глобален мащаб.“ [177]

В момента с предстоящото въвеждане на 5G технологията интернет е изправен пред нов кръг на еволюция. С комбинацията от 5G и изкуствен интелект контролът на интернет над физическия свят драстично се разраства и правилата на целия свят се пренаписват. Ако ККП доминира 5G, тя ще може да действа безпрепятствено.

Освен това, след като външните пропагандни операции на ККП бъдат успешно интегрирани с контролиран от Китай 5G, усилията й за индоктриниране на чуждестранното население значително ще надхвърлят сегашния им мащаб и въздействие.

Нарко война

На заседание на кабинета на САЩ, проведено на 16 август 2018 г., президентът Доналд Тръмп заяви, че разпространението на наркотици, по-специално на синтетичния наркотик фентанил от Китай, е „почти форма на война“. [178] През 2017 г. повече от седемдесет хиляди души са починали от предозиране с наркотици в Съединените щати, от които над 40 процента са свързани със синтетични наркотици (главно фентанил и неговите аналози). Те се произвеждат основно в Китай и след това влизат в Съединените щати чрез Пощенската служба на САЩ или се контрабандират през границата между САЩ и Мексико. [179]

Маркос Куналакис, старши изследовател в Централноевропейския университет и гостуващ учен в института Хувър на Станфордския университет през ноември 2017 г., пише, че фентанил „е бил използван като оръжие в Китайската опиумна война на 21 век в Китай“. Куналакис посочва трафика на фентанил като пример за стратегия на ККП: ККП вижда истинската стойност на този препарат като „печеливш износ на опиат, който също унищожава американските общности и разрушава политическия пейзаж на САЩ“. [180]

Война с масова мобилизация 

През септември 2018 г. китайско семейство, пътуващо в Швеция, заяви, че са били малтретирани от полицията, след като са били изведени от хотел за опит за спане във фоайето. След това китайското посолство и медии преувеличиха видеозаписа с мелодраматичното семейство и китайците започнаха да бойкотират шведските компании Ikea и H&M. [181] Шведската телевизия SVT излъчи сатиричен сегмент за инцидента в комедийното си шоу, което допълнително изостри ситуацията. Десетки хиляди китайски интернет потребители заляха уебсайтовете на шведското посолство, на домакина на сегмента Jesper Rönndahl и Facebook страницата на телевизионната станция. [182]

След шестдесет години унищожаване на традиционната култура и нейното заместване с културата на комунистическата партия, ККП е в състояние да принуди милиони китайци и да ги превърне в масова армия. Преди деветдесетата годишнина на Народоосвободителната армия през 2017 г. ККП създаде софтуер, който може да добавя униформи на PLA към дадено лице в качено изображение. Само за няколко дни приложението получи над един милиард посещения.

ККП е в състояние да използва национализма, за да контролира обществото, защото потиска информацията за истинската история на партията, оставяйки хората да не знаят за нейните престъпления. По-специално хората не знаят историята на ККП за убийствата. Така поколения китайци, израснали в партийната култура, носят партийната култура в себе си. Когато пътуват в чужбина, за да си изкарват прехраната, те изнасят партийната култура в чужбина и стават част от огромната задгранична армия на режима. Това засилва способността на ККП да контролира тази армия в свободния свят и да я използва за подривни действия.

Културна война

ККП от много години поддържа партийната култура и нейните ценности под знамето на китайската традиционна култура и обичаи. Хората по целия свят имат силен интерес към дългата история и богата култура на Китай, но разбирането им е много ограничено. ККП знае това добре и се възползва изцяло от него. Приемайки някои от повърхностните форми на традиционната култура, ККП се е дегизирала като пазител и истински представител на китайската култура, което прави изключително трудно за хората от другите страни да прозрат измамата.

Финансова война

ККП започна да популяризира собствената си система за финансови разплащания и използването на ренминби (китайската валута, бел.прев.)  чрез „икономическа помощ“ и частни предприятия в опит да изгради глобална инфраструктура. Тя възнамерява да използва ренминби, за да замени господството на щатския долар като международна валута. Според неограничената стратегия за финансова война на ККП, режимът може да постигне целите си, просто като отпечата огромни суми пари, като по този начин унищожи финансовата система, когато е необходимо. Аналитичните центрове на ККП се обявиха за използване на валутните резерви като оръжие.

Други форми на неограничена война

По време на студентското движение за демокрация от 1989 г. ККП нареди на войници и полиция да се маскират като цивилни в Пекин и да се вдигнат на бунтове, за да могат военните да ги използват като оправдание за масовите убийства, които тя нарече „потушаване на безредиците“. През първите години на кампанията за преследване срещу Фалун Гонг, ККП оркестрира инцидент на „самозапалване“, за да оправдае последващата ескалация на преследването. По време на движението  “Окупиране на Хонконг с любов и мир”, ККП транспортира хора от Шенжен, за да подбужда насилие в Хонконг, като ефективно принуждава полицейските действия да ескалират в насилие.

В очите на ККП убийствата са обичайни методи и в бъдеще партията може да използва всякакви средства - отравяне, убийство, експлозии, саботаж на електропреносните мрежи или транспортни съоръжения и т.н. - за създаване на хаос и конфликт на Запад.

Главната цел на неограничената война е мобилизирането на зли хора в унищожаване на човечеството стъпка по стъпка. ККП е висококвалифицирана в изкушаването на хора да се противопоставят на морала и собствената си съвест, и тези, които го правят, често се оказват пасивни пред злоупотребите на ККП или активни участници в това. Следователно, за влиятелни фигури в политическата, икономическата, военната, медийната, културната, технологичната, образователната и други области, ККП използва всички средства, за да открие техните слабости -като интереси и желания - и да ги използва, за да ги накара да й сътрудничат по желание. Когато това не работи, ККП използва заплахи и сплашване, за да използва страховете или грешките им, като ги изнудва ефективно за изгодата на партията. В някои случаи ККП дори предоставя органи за трансплантация, получени чрез убиване, за да подкупи влиятелни фигури, нуждаещи се от трансплантация. 

Човешкото въображение е ограничено, за да си представи методите и ресурсите, които ККП използва, за да проникне в други държави, а фактите, разкривани в момента, са само върхът на айсберга. Хората от всички области на живота, особено в политиката и бизнеса, са се превърнали в пешки на ККП в нейната неограничена война. Днес почти всички страни по света започват да реализират какво зло е ККП, какви  са нейните глобални амбиции и какви неограничени средства тя използва за реализирането им.

4. Комунистическият „Китайски модел“

Природата на ККП означава, че тя винаги ще се противопоставя на традиционната култура, морал и универсални ценности. Днешната ККП е световната ос на злото и врагът на човечеството. Светът трябва да се събуди и да предприеме действия.

Китай има огромна територия и най-голямото население на земята. Той се превърна във втората по големина икономика в света и от 2010 г. - втората по големина военна сила. Никоя тиранична сила в историята не е имала такава икономическа и военна мощ. Партията е усвоила най-зловещите и деформирани елементи на съвременните тоталитарни режими и древнокитайска тактика, и следователно никога не играе по правилата. Нейните стратегии са едновременно дълбоки и безмилостни, често надхвърляйки въображението и разбирането на лидери и стратези в други страни. Използвайки като заложници 1,3 милиарда китайци, ККП предоставя на света един огромен и много желан пазар, и така примамва чужди капитал, бизнесмени и политици. Тя ги принуждава да си затварят очите за нейните нарушения с човешките права и злини, а в някои случаи дори ги кара да й съдействат в нейните престъпления.

ККП е избила осемдесет милиона китайци. В последно време тя извърши безброй престъпления срещу практикуващи Фалун Гонг, християни, тибетци, уйгури, дисиденти и хора, изпаднали в немилост. След като режимът се срине, той ще бъде изправен пред съд и наказан за всичките му престъпления. За да избегне тази съдба, ККП не се колебае да върши все по-ужасяващи престъпления. 

Китайската комунистическа партия е основният агент на комунистическия призрак. Изправена пред елиминиране, съществуването й винаги е било придружено от силното усещане за криза и страх. Водена от това усещане, ККП прибягва до всякакви средства, необходими в критични моменти, като предприема крайни мерки, за да съществува. Тя се е изградила с непрестанния стремеж да замени Съединените щати и да доминира над света, затова се подготвя за последната си битка със Съединените щати с решителност и неспирни усилия. В същото време тя използва редица средства в опита си да изнесе модела и идеологията на комунистическата партия, с цел отравянето на целия свят.

Ако ортодоксалният морал, който е помогнал на човечеството да оцелее в продължение на хиляди години, бъде наистина унищожен, резултатът ще бъде унищожаването на цялата човешка раса. Следователно, в допълнение към своите военни, икономически, научни и технологични начинания, ККП е решена да наложи идеологията си на атеизъм и изкривени възгледи за добро и зло на другите страни.

Всички амбиции на ККП - които тя преследва с мека, твърда и остра сила - се основават на тотално пренебрежение на морала и са насочени към обслужване на по-голямата й амбиция - унищожаване на традиционния морал и универсалните ценности. Целта на ККП е да се утвърди като зла империя и световен владетел. Тя има за цел да внесе тоталитарно потисничество в света - една глобална полицейска държава, характеризираща се с промиване на мозъци, контрол на ума, масово наблюдение, премахване на частната собственост, официален атеизъм, премахване на религията и традиционната култура, неограничени плътски желания, корупция и морално израждане. Целта й е да вкара света в бедност и смут, да превърне хората в зверове и да изпрати човечеството в бездната на моралната деградация. Всичко това е пътят, начертан от комунистическия призрак в опита му да унищожи човечеството.

5. Поуки и изход

а. Политиката на компромис: Груба грешка

Амбициозна и нетърпелива да отстоява своята глобална хегемония, ККП представлява сериозна заплаха за света. За съжаление и до днес много държави, правителства и политически дейци все още желаят да се сприятелят с ККП, без да се съобразяват с опасността. Връзката се илюстрира с китайската поговорка: „Отгледайте тигър, за да порасне и да ви изяде“.

Без помощта на развитите западни държави и подкрепата на толкова много мултинационални корпорации, високотехнологични гиганти и големи финансови институции, ККП не би могла да се развие от слаба икономика с режим на ръба на срива до неизменима ос на злото за краткия период от само няколко десетилетия.

Пилсбъри, експерт по национална сигурност, твърди, че Западът през цялото време е имал нереалистични очаквания от ККП, като например вярването, че Китай неизбежно ще стане по-демократичен, че копнее за капиталистическо общество в американски стил, че неизбежно ще се интегрира в международният социален ред, че обменът между САЩ и Китай ще доведе до пълно сътрудничество или че елементите на хищничество у ККП са слаби и т.н. В книгата си за 2015 г. той настоява правителството на САЩ да се изправи незабавно срещу реалността и да приеме мерки за противодействие на ККП, за да не позволи на ККП да победи. [183]

Статия от март 2018 г. в „Икономист“ отрази политиката, която западните страни приемат спрямо Китай - по-специално тяхното рисковано мислене, че Китай ще се обърне към демокрация и свободна пазарна икономика. Статията пише, че залаганията на Запада са се провалили; Китай в ръцете на ККП не е пазарна икономика и при сегашния си курс никога няма да бъде такава. Напротив, ККП третира бизнеса и търговията като разширение на своята държавна власт и ги контролира като такива. Тя използва своя монопол върху властта, за да оформи световната икономика, използва пари за манипулиране на търговски партньори и наказва лица и групи, с които не е съгласна. [184]

б. Защо Западът разбира Китай порешно

Западът разбира Китай погрешно поради много причини: споменатите по-горе сложни договорености на комунистическия призрак, двуличието и хамелеоновия характер на ККП и трудностите, които свободните общества имат при разграничаването на ККП от Китай. В допълнение, Западът не разбира Китай заради своето преследване на краткосрочни печалби, независимо дали става дума за частни лица, компании или цели нации. Това предостави още една възможност за експлоатация на ККП.

Морално корумпираната ККП е насочена към пропуски в морала на хората в свободните общества, хора, чийто стремеж към краткосрочни печалби позволява на ККП да проникне и корумпира самите основи на тези общества. Политиките, приети от САЩ по отношение на ККП, до голяма степен се основават на съображения за краткосрочна печалба вместо на най-фундаменталните, дългосрочни интереси на Америка - например духът, върху който е основана страната.

Славата и авторитетът на човечеството произхождат от божественото и се определят от моралното ниво на човечеството. Просперитетът и силата, дадени на една етническа група или нация, също зависят от нейното ниво на морал. Използвайки обикновени средства, хората не са в състояние да отхвърлят плановете на комунистическия призрак. Следвайки тази логика, когато Западът се обърка, става ясно - каквито и човешките методи да се прилагат, в крайна сметка те не могат да успеят да преодолеят силите на злото.

Много правителства, големи компании и бизнесмени могат за определен период от време да се радват на ползи от ККП, които са в замяна на техните морални принципи. Но в крайна сметка те ще загубят повече, отколкото ще печелят. Такива недобросъвестни, повърхностни ползи са отровни.

ККП не е политическа партия или режим в нормалния смисъл на думата. Тя не представлява китайския народ. Тя представлява комунистическия призрак. 

Да се обвържеш с ККП означава да се обвържеш с дявола. Да бъдеш приятелски настроен към ККП означава да умилостивяваш дявола, да му помагаш и да играеш роля в тласкането на човечеството към унищожение. И обратното, да си срещу ККП означава да се включиш в битката между доброто и злото. Това не е просто въпрос на държави, които се борят за национални интереси. Това е битка за бъдещето на човечеството.

в. Разрешението и изходът

Днес Китай и светът са на кръстопът. 

За китайския народ не може да се очаква, че Китайската комунистическа партия, с нейния безмерен кръвен дълг, ще извърши реални реформи. Китай ще бъде свободен само когато комунистическата партия бъде изпратена в историята.

За хората по света Китай е известен като земя на древна цивилизация, характеризираща се с любезност и праведност. Без комунистическата партия Китай ще стане отново нормален член на цивилизования свят - нация, чиито човешки и природни ресурси, богати древни традиции и културно наследство ще бъдат част от богатството на цялото човечество.

Крачейки напред в историята в този период на огромни трудности, все повече китайци започват да осъзнават злата природа на ККП. С публикуването на “Девет коментара за комунистическата партия” през ноември 2004 г., все повече хора започнаха да си възвръщат моралната смелост и да вземат решението да се откажат от комунистическия призрак. Над 350 милиона китайци са се отказали от ККП и свързаните с нея организации. Ако свободният свят може да подкрепи тенденцията за отказ от ККП и да скъса всички връзки с този зъл призрак, ККП няма да може да издържи дълго.

Привидно несломимият Съветски съюз се срути за една нощ. Макар ККП да впива своите зъби в целия свят, нейното разпадане може да стане също толкова бързо, ако светът осъзнае нейната зла природа и направи праведния избор.

Възходът на ККП се дължи най-вече на моралната деградация и заслепеността на хората в резултат на тяхното преследване на лични интереси. За да избегнем тази съдба, трябва да се обърнем към нашата морална смелост, да възродим традиционните си ценности и неотклонно да вярваме в божественото.

За да се победи ККП като се разчита на обикновените светски средства няма да бъде достатъчно. Комунистическият призрак има по-голяма сила от хората и това е основната причина за непрекъснатото разрастване на ККП. Злото обаче никога не може да съперничи и победи божественото. Затова стига хората да са на страната на божественото и да се придържат към божествената воля, те ще бъдат благословени и ще преодолеят злите планове на призрака.

ККП е враг на цялото човечество, тъй като е установила най-кървавата, но най-мощната тирания в човешката история. Всички нации и народи трябва да устоят на нейните глобални амбиции, ако искат да осигурят своето бъдеще и бъдещето на цялата цивилизация. Злата ККП е обречена на гибел; затова, отричане от ККП означава да се избегне споделянето на нейната съдба.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ. ЗЛИЯТ ПРИЗРАК НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ НЕ ИЗЧЕЗВА СЛЕД КРАХА НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ В ИЗТОЧНА ЕВРОПА

Как призракът на комунизма управлява нашия свят – СЪДЪРЖАНИЕ

Осъдете комунизма и Вие...

1. Zhao Kejin 趙可金, “Heping fazhan daolu: moshi de tupo” 和平發展道路:模式的突破 [“The Road of Peaceful Development: A Paradigmatic Breakthrough”], People.cn, November 11, 2009, http://theory.people.com.cn/GB/10355796.html. [In Chinese]

2. Michael Pillsbury, The Hundred-Year Marathon: China’s Secret Strategy to Replace America as the Global Superpower (New York: Henry Holt and Co., 2015), chap. 5.

3. US Congress, Senate, Committee on Foreign Relations: Subcommittee on East Asian and Pacific Affairs, US–China Relations: Status of Reforms in China, 108th Cong., 1st sess., April 22, 2004, https://www.foreign.senate.gov/imo/media/doc/WaldronTestimony040422.pdf.

4. Chris Giles, “China Poised to Pass US as World’s Leading Economic Power This Year,” Financial Times, April 29, 2014, https://www.ft.com/content/d79ffff8-cfb7-11e3-9b2b-00144feabdc0.

5. “CMHI and CMA CGM Complete the Terminal Link Transaction,” CMA-CGM and CMHI, June 11, 2013, https://www.cma-cgm.com/static/News/Attachments/CMHI%20and%20CMA%20CGM%20complete%20the%20Terminal%20Link%20transaction.pdf.

6. Derek Watkins, K. K. Rebecca Lai, and Keith Bradsher, “The World, Built by China,” The New York Times, November 18, 2018, https://www.nytimes.com/interactive/2018/11/18/world/asia/world-built-by-china.html.

7. Andrew Sheng, “A Civilizational Clash With China Comes Closer,” Asia Global Institute: The University of Hong Kong, January 16, 2018, https://www.asiaglobalinstitute.hku.hk/news-post/a-civilizational-clash-with-china-comes-closer.

8. Wu Xinbo 吳心伯, “Dui zhoubian waijiao yanjiu de yixie sikao” 對周邊外交研究的一些思考 [“Reflections on the Study of Periphery Diplomacy”], World Affairs, issue 2 (2015), http://www.cas.fudan.edu.cn/picture/2328.pdf. [In Chinese]

9. Nick McKenzie and Sarah Ferguson, Power and Influence: The Hard Edge of China’s Soft Power, Australian Broadcasting Corporation, June 5, 2017, video, https://www.abc.net.au/4corners/power-and-influence-promo/8579844.

10. “Sam Dastyari Resignation: How We Got Here,” Australian Broadcasting Corporation, December 11, 2017, https://www.abc.net.au/news/2017-12-12/sam-dastyari-resignation-how-did-we-get-here/9249380.

11. Chris Uhlmann and Andrew Greene, “Chinese Donors to Australian Political Parties: Who Gave How Much?” Australian Broadcasting Corporation, June 7, 2017, https://www.abc.net.au/news/2016-08-21/china-australia-political-donations/7766654?nw=0.

12. John Fitzgerald, “China in Xi’s ‘New Era,’” Journal of Democracy, no. 29, April 2018, https://muse.jhu.edu/article/690074.

13. Tara Francis Chan, “Rejected Three Times Due to Fear of Beijing, Controversial Book on China’s Secret Influence Will Finally Be Published,” Business Insider, February 5, 2018, https://www.businessinsider.com/australian-book-on-chinas-influence-gets-publisher-2018-2.

14. Jonathan Pearlman, “US Alarm Over Aussie Port Deal With China Firm,” The Straits Times, November 19, 2015, https://www.straitstimes.com/asia/australianz/us-alarm-over-aussie-port-deal-with-china-firm.

15. Christopher Walker and Jessica Ludwig, “From ‘Soft Power’ to ‘Sharp Power’: Rising Authoritarian Influence in the Democratic World,” in Sharp Power: Rising Authoritarian Influence (Washington, DC: National Endowment for Democracy, 2017), 20, https://www.ned.org/wp-content/uploads/2017/12/Sharp-Power-Rising-Authoritarian-Influence-Full-Report.pdf.

16. “2017 Foreign Policy White Paper,” Australian government, November 23, 2017, https://www.fpwhitepaper.gov.au/foreign-policy-white-paper/overview.

17. Caitlyn Gribbin, “Malcolm Turnbull Declares He Will ‘Stand Up’ for Australia in Response to China’s Criticism,” Australian Broadcasting Corporation, December 8, 2017, https://www.abc.net.au/news/2017-12-09/malcolm-turnbull-says-he-will-stand-up-for-australia/9243274.

18. Irene Luo, “Former Chinese Diplomat on China’s Infiltration of Australia,” The Epoch Times, July 5, 2017, https://www.theepochtimes.com/former-chinese-diplomat-on-chinas-infiltration-of-australia_2264745.html.

19. Clive Hamilton, Silent Invasion: China’s Influence in Australia (Melbourne: Hardie Grant, 2018), chap. 1.

20. Ibid.

21. Ibid.

22. Ibid.

23. Ibid., chap. 3.

24. Anne-Marie Brady, “Magic Weapons: China’s Political Influence Activities Under Xi Jinping,” Wilson Center, September 16, 2017, https://www.wilsoncenter.org/sites/default/files/media/documents/article/magic_weapons.pdf.

25. Eleanor Ainge Roy, “‘I’m Being Watched’: Anne Marie Brady, the China Critic Living in Fear for Beijing,” The Guardian, January 22, 2019, https://www.theguardian.com/world/2019/jan/23/im-being-watched-anne-marie-brady-the-china-critic-living-in-fear-of-beijing.

26. Brady, “Magic Weapons.”

27. Lin Tinghui 林廷輝, “Long zai mosheng de haiyu: Zhongguo dui Taipingyang daoguo waijiao zhi kunjing” 龍在陌生海域:中國對太平洋島國外交之困境 [“The Dragon in Strange Waters: China’s Diplomatic Quagmire in the Pacific Islands”], Journal on International Relations, issue 30, p. 58, https://diplomacy.nccu.edu.tw/download.php?filename=451_b9915791.pdf&dir=archive&title=File. [In Chinese]

28. Ben Bohane, “The US Is Losing the Pacific to China,” The Wall Street Journal, June 7, 2017, https://www.wsj.com/articles/the-u-s-is-losing-the-pacific-to-china-1496853380.

29. Josh Rogin, “Inside China’s ‘Tantrum Diplomacy’ at APEC,” The Washington Post, November 20, 2018, https://www.washingtonpost.com/news/josh-rogin/wp/2018/11/20/inside-chinas-tantrum-diplomacy-at-apec.

30. International Crisis Group, “China’s Central Asia Problem,” report, no. 244, February 27, 2013, https://www.crisisgroup.org/europe-central-asia/central-asia/china-s-central-asia-problem.

31. Wu Jiao and Zhang Yunbi, “Xi Proposes a ‘New Silk Road’ With Central Asia,” China Daily, September 8, 2013, http://www.chinadaily.com.cn/sunday/2013-09/08/content_16952160.htm.

32. Raffaello Pantucci and Sarah Lain, “China’s Eurasian Pivot: The Silk Road Economic Belt,” Whitehall Papers 88, no. 1 (May 16, 2017): 1–6, https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02681307.2016.1274603.

33. International Crisis Group, “China’s Central Asia Problem.”

34. Kong Quan 孔泉, “Zhongguo zhichi Wuzibiekesitan wei guojia anquan suo zuo nuli” 中國支持烏茲別克斯坦為國家安全所做努力 [“China Supports Uzbekistan’s Efforts for National Security”], People.cn, May 17, 2005, http://world.people.com.cn/GB/8212/14450/46162/3395401.htm. [In Chinese]

35. Benno Zogg, “Turkmenistan Reaches Its Limits With Economic and Security Challenges,” IPI Global Observatory, July 31, 2018, https://theglobalobservatory.org/2018/07/turkmenistan-limits-economic-security-challenges.

36. Jakub Jakóbowski and Mariusz Marszewski, “Crisis in Turkmenistan: A Test for China’s Policy in the Region,” Centre for Eastern Studies, August 31, 2018, https://www.osw.waw.pl/en/publikacje/osw-commentary/2018-08-31/crisis-turkmenistan-a-test-chinas-policy-region-0.

37. Eiji Furukawa, “Belt and Road Debt Trap Spreads to Central Asia,” Nikkei Asian Review, August 29, 2018, https://asia.nikkei.com/Spotlight/Belt-and-Road/Belt-and-Road-debt-trap-spreads-to-Central-Asia.

38. “Tajikistan: Chinese Company Gets Gold Mine in Return for Power Plant,” Eurasianet, April 11, 2018, https://eurasianet.org/tajikistan-chinese-company-gets-gold-mine-in-return-for-power-plant.

39. Danny Anderson, “Risky Business: A Case Study of PRC Investment in Tajikistan and Kyrgyzstan,” The Jamestown Foundation, China Brief, 18, no. 14, August 10, 2018, https://jamestown.org/program/risky-business-a-case-study-of-prc-investment-in-tajikistan-and-kyrgyzstan.

40. Juan Pablo Cardenal and Heriberto Araújo, China’s Silent Army: The Pioneers, Traders, Fixers and Workers Who Are Remaking the World in Beijing’s Image, trans. Catherine Mansfield (New York: Crown Publishing Group, 2013), chap. 2.

41. Lindsey Kennedy and Nathan Paul Southern, “China Created a New Terrorist Threat by Repressing Secessionist Fervor in Its Western Frontier,” Quartz, May 31, 2017, https://qz.com/993601/china-uyghur-terrorism.

42. Xu Jin 徐進 et al., “Dazao Zhongguo zhoubian anquan de ‘zhanlue zhidian’ guojia” 打造中國周邊安全的「戰略支點」國家 [“Making ‘Strategic Pivots’ for China’s Border Security”], World Affairs 2014, no. 15 (2014): 14–23, http://cssn.cn/jjx/xk/jjx_lljjx/sjjjygjjjx/201411/W020141128513034121053.pdf. [In Chinese]

43. Therese Delpech, Iran and the Bomb: The Abdication of International Responsibility (New York: Columbia University Press, 2007), 49.

44. Cardenal and Araújo, China’s Silent Army, epilogue.

45. Seyed Reza Miraskari et al., “An Analysis of International Outsourcing in Iran–China Trade Relations,” Journal of Money and Economy, vol. 8, no. 1 (Winter 2013): 110–39, http://jme.mbri.ac.ir/files/site1/user_files_10c681/admin_t-A-10-25-59-c2da06b.pdf.

46. Scott Harold and Alireza Nader, China and Iran: Economic, Political, and Military Relations (Washington, DC: RAND Corporation, 2012), 7, https://www.rand.org/content/dam/rand/pubs/occasional_papers/2012/RAND_OP351.pdf.

47. “Raoguo ‘Maliujia kunju’ de shangye jichu — ruhe baozheng Zhong Mian youqi guandao youxiao yunying” 繞過「馬六甲困局」的商業基礎——如何保證中緬油氣管道有效運營 [“The Commercial Foundation to Bypass the ‘Malacca Dilemma’: How to Ensure the Effective Operation of the China–Myanmar Oil and Gas Pipelines”], The First Finance Daily, July 22, 2013, https://www.yicai.com/news/2877768.html. [In Chinese]

48. Bertil Lintner, “Burma and Its Neighbors,” Asia Pacific Media Services, February 1992, http://www.asiapacificms.com/papers/pdf/burma_india_china.pdf.

49. “Xianzhi liangnian hou, Zhong Mian yuanyou guandao zhongyu tongkai” 閒置兩年後 中緬原油管道終於開通 [“After Two Years of Inactivity, the China–Myanmar Crude Oil Pipeline Is Finally Opened”], BBC Chinese, April 10, 2017, https://www.bbc.com/zhongwen/simp/chinese-news-39559135. [In Chinese]

50. Zhuang Beining 莊北甯 and Che Hongliang 車宏亮, “Zhong Mian qianshu Jiaopiao shenshuigang zhuan’an kuangjia xieding” 中緬簽署皎漂深水港專案框架協定 [“China–Myanmar Signs the Framework Agreement for the Kyaukpyu Deep-Water Port Project”], Xinhuanet.com, November 8, 2018, http://www.xinhuanet.com/2018-11/08/c_1123686146.htm. [In Chinese]

51. Lu Cheng 鹿鋮, “Zhong Mian Jingji zoulang: Miandian fabiao de xinxing tujing” 中緬經濟走廊:緬甸發展的新興途徑 [“China–Myanmar Economic Corridor: An Emerging Approach to Myanmar’s Development”], Guangming Net, September 17, 2018, http://news.gmw.cn/2018-09/17/content_31210352.htm. [In Chinese]

52. Lin Ping 林坪, “Jiemi Zhongguo rui liliang (shiyi): Ouzhou zhengjie” 揭祕中國銳實力(十一)欧洲政界 [“Disclosing China’s Sharp Power (Part XI) European Politics”], Radio Free Asia, November 5, 2018, https://www.rfa.org/mandarin/ytbdzhuantixilie/zhongguochujiaoshenxiangshijie/yl-11052018102634.html. [In Chinese]

53. Jason Horowitz and Liz Alderman, “Chastised by EU, a Resentful Greece Embraces China’s Cash and Interests,” The New York Times, August 26, 2017, https://www.nytimes.com/2017/08/26/world/europe/greece-china-piraeus-alexis-tsipras.html.

54. Jan Velinger, “President’s Spokesman Lashes Out at Culture Minister for Meeting With Dalai Lama,” Radio Prague International, October 18, 2016, https://www.radio.cz/en/section/curraffrs/presidents-spokesman-lashes-out-at-culture-minister-for-meeting-with-dalai-lama.

55. Lin Ping, “Disclosing China’s Sharp Power.”

56. “Deguo lanpishu: Zhongguo zai Deguo feijinrong zhijie touzi dafu zengzhang” 德國藍皮書:中國在德國非金融直接投資大幅增長 [“German Blue Book: China’s Non-Financial Direct Investment in Germany Has Grown Substantially”], Sina.com.cn, July 9, 2017, http://mil.news.sina.com.cn/dgby/2018-07-09/doc-ihezpzwt8827910.shtml. [In Chinese]

57. Hoover Institution, Chinese Influence and American Interests: Promoting Constructive Vigilance (Stanford, CA: Hoover Institution Press, 2018), 163, https://www.hoover.org/sites/default/files/research/docs/chineseinfluence_americaninterests_fullreport_web.pdf.

58. Philip Oltermann, “Germany’s ‘China City’: How Duisburg Became Xi Jinping’s Gateway to Europe,” The Guardian, August 1, 2018, https://www.theguardian.com/cities/2018/aug/01/germanys-china-city-duisburg-became-xi-jinping-gateway-europe.

59. “Xilake: Re’ai Zhongguo de ren” 希拉克:熱愛中國的人 [“Chirac: A Man Who Loved China”], China Net, March 20, 2007, http://www.china.com.cn/international/txt/2007-03/20/content_18421202.htm. [In Chinese]

60. Various, Di jiu zhang: Tan zhan (shang) 第九章:貪戰(上)[“Chapter 9: The War of Greed (Part I)”], in Zhenshi de Jiang Zemin 真實的江澤民 [The Real Jiang Zemin], The Epoch Times, June 18, 2012, http://www.epochtimes.com/b5/12/6/18/n3615092.htm. [In Chinese]

61. Holly Watt, “Hinkley Point: The ‘Dreadful Deal’ Behind the World’s Most Expensive Power Plant,” The Guardian, December 21, 2017, https://www.theguardian.com/news/2017/dec/21/hinkley-point-c-dreadful-deal-behind-worlds-most-expensive-power-plant.

62. Nick Timothy, “The Government Is Selling Our National Security to China,” Conservative Home, October 20, 2015, http://www.conservativehome.com/thecolumnists/2015/10/nick-timothy-the-government-is-selling-our-national-security-to-china.html.

63. Lin Ping 林坪, “Jiemi Zhongguo rui liliang (shi’er): zai Ouzhou de jingji shentou” 揭祕中國銳實力(十二)在歐洲的經濟滲透 [“Disclosing China’s Sharp Power (Part XII) Economic Infiltration in Europe”], Radio Free Asia, November 12, 2018, https://www.rfa.org/mandarin/zhuanlan/zhuantixilie/zhongguochujiaoshenxiangshijie/yl-11082018122750.html; “Jiemi Zhongguo rui liliang (shisan): Ouzhou xueshu, yanlun ziyou” 揭祕中國銳實力(十三)歐洲學術、言論自由 [“Disclosing China’s Sharp Power (Part XIII) Encroachment on Academic Freedom and Freedom of Speech in Europe”], Radio Free Asia, November 12, 2018 [自由亞洲電台], https://www.rfa.org/mandarin/zhuanlan/zhuantixilie/zhongguochujiaoshenxiangshijie/MCIEU-11122018165706.html. [In Chinese]

64. Jack Hazlewood, “China Spends Big on Propaganda in Britain … but Returns Are Low,” Hong Kong Free Press, April 3, 2016, https://www.hongkongfp.com/2016/04/03/china-spends-big-on-propaganda-in-britain-but-returns-are-low.

65. Thorsten Benner et al., “Authoritarian Advance: Responding to China’s Growing Political Influence in Europe,” Global Public Policy Institute, February 2018, https://www.gppi.net/media/Benner_MERICS_2018_Authoritarian_Advance.pdf.

66. Christophe Cornevin and Jean Chichizola, “The Revelations of Le Figaro on the Chinese Spy Program That Targets France,” Le Figaro, October 22, 2018 [“Les révélations du Figaro sur le programme d’espionnage chinois qui vise la France”], http://www.lefigaro.fr/actualite-france/2018/10/22/01016-20181022ARTFIG00246-les-revelations-du-figaro-sur-le-programme-d-espionnage-chinois-qui-vise-la-france.php. [In French]

67. “German Spy Agency Warns of Chinese LinkedIn Espionage,” BBC News, December 10, 2017, https://www.bbc.com/news/world-europe-42304297.

68. Serge Michel and Michel Beuret, China Safari: On the Trail of Beijing’s Expansion in Africa (New York: Nation Books, 2010), 162.

69. “China Is the Single Largest Investor in Africa,” CGTN, May 7, 2017, https://africa.cgtn.com/2017/05/07/china-is-the-single-largest-investor-in-africa.

70. “Not as Bad as They Say,” The Economist, October 1, 2011, https://www.economist.com/middle-east-and-africa/2011/10/01/not-as-bad-as-they-say.

71. Joseph Hammond, “Sudan: China’s Original Foothold in Africa,” The Diplomat, June 14, 2017, https://thediplomat.com/2017/06/sudan-chinas-original-foothold-in-africa.

72. “Beijing shengqing kuandai zao tongji de Sudan zongtong Baxier” 北京盛情款待遭通緝的蘇丹總統巴希爾 [“Beijing Shows Hospitality to the Wanted Sudanese President Bashir”], Radio France Internationale (RFI), June 29, 2011, http://cn.rfi.fr/中國/20110629-北京盛情款待遭通緝的蘇丹總統巴希爾. [In Chinese]

73. “Zhongguo de heping fazhan daolu” 中国的和平发展道路 [“China’s Path of Peaceful Development”], Information Office of the State Council, http://www.scio.gov.cn/zfbps/ndhf/2005/Document/307900/307900.htm. [In Chinese]

74. Pan Xiaotao 潘小濤, “Zhongguoren, qing zhunbei zai dasa bi” 中國人,請準備再大撒幣 [“Chinese, Get Ready to Give Out More Money”], Apple Daily, August 31, 2018, https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20180831/20488504. [In Chinese]

75. Chen Haifeng 陈海峰, ed., “Shangwubu: Feizhou 33 ge zui bu fada guojia 97% de chanpin xiangshou ling guanshui” 商務部:非洲33個最不發達國家97%的產品享受零關稅 [“Ministry of Commerce: 97 Percent of Products in 33 Least-Developed Countries in Africa Enjoy Zero Tariffs”], China News, August 28, 2018, http://www.chinanews.com/gn/2018/08-28/8612256.shtml. [In Chinese]

76. Jia Ao 家傲, “Zhongguo zai xiang Feizhou dasa bi, Meiguo jingjue” 中國再向非洲大撒幣 美國警覺 [“China Gives Africa Big Bucks Again and America Gets Alert”], Radio Free Asia, September 3, 2018, https://www.rfa.org/mandarin/yataibaodao/junshiwaijiao/hc-09032018110327.html. [In Chinese]

77. Cai Linzhe 蔡臨哲, “Aisai’ebiya xuexi ‘Zhongguo moshi’” 埃塞俄比亞學習「中國模式」[“Ethiopia Is Learning the ‘Chinese Model’”], Phoenix Weekly, May 15, 2013, http://www.ifengweekly.com/detil.php?id=403. [In Chinese]

78. Andrew Harding, “Jizhe laihong: Feizhou chu le ge ‘Xin Zhongguo’” 記者來鴻:非洲出了個「新中國」[“Correspondence From Our Reporters: ‘A New China’ in Africa”], BBC Chinese, July 27, 2015, https://www.bbc.com/ukchina/simp/fooc/2015/07/150727_fooc_ethiopia_development. [In Chinese]

79. Si Yang 斯洋, “Zhengduo huayuquan, shuchu Zhongguo moshi, Zhongguo yingxiang OuMei he YaFei fangshi da butong” 爭奪話語權,輸出中國模式,中國影響歐美和亞非方式大不同 [“To Seize Discursive Power and Export the ‘Chinese Model,’ China Resorts to Different Means in Europe-America and Asia-Africa”], Voice of America, December 7, 2018, https://www.voachinese.com/a/4420434.html. [In Chinese]

80. Quan Ye 泉野, “Duihua Wang Wen: cong cheqian lun dao ‘xin zhimin zhuyi’ wuqu beihou de zhen wenti” 對話王文:從撒錢論到「新殖民主義」誤區背後的真問題 [“A Dialogue With Wang Wen: From the Theory of Spending Money to the Real Problem Behind the Misconstrued New Colonialism”], Duowei News, September 2, 2018, http://news.dwnews.com/china/news/2018-09-02/60081911_all.html. [In Chinese]

81. Ted Piccone, “The Geopolitics of China’s Rise in Latin America,” Brookings Institution, Geoeconomics and Global Issues 2 (November 2016), 4, https://www.brookings.edu/wp-content/uploads/2016/11/the-geopolitics-of-chinas-rise-in-latin-america_ted-piccone.pdf.

82. Megha Rajagopalan, “China’s Xi Woos Latin America With $250 Billion Investments,” Reuters, January 7, 2015, https://www.reuters.com/article/us-china-latam-idUSKBN0KH06Q20150108.

83. Alfonso Serrano, “China Fills Trump’s Empty Seat at Latin America Summit,” The New York Times, April 17, 2018, https://www.nytimes.com/2018/04/13/opinion/china-trump-pence-summit-lima-latin-america.html.

84. Jordan Wilson, “China’s Military Agreements with Argentina: A Potential New Phase in China–Latin America Defense Relations,” US–China Economic and Security Review Commission: Staff Research Report, November 5, 2015, https://www.uscc.gov/sites/default/files/Research/China%27s%20Military%20Agreements%20with%20Argentina.pdf.

85. Jin Yusen 金雨森, “Zhonggong jinqian waijiao kong chengwei zuihou yi gen daocao” 中共金錢外交恐成為最後一根稻草 [“The CCP’s Dollar Diplomacy May Be the Last Straw”], watchinese.com, July 5, 2017, https://www.watchinese.com/article/2017/23053. [In Chinese]

86. “Zhonggojng ju’e jinyuan qiang Saerwaduo, yin Meiguo youlü” 中共巨額金援搶薩爾瓦多 引美國憂慮 [“The CCP’s Huge Amount of Financial Aid to El Salvador Causes Anxiety for America”], NTD Television, August 22, 2018, http://www.ntdtv.com/xtr/gb/2018/08/23/a1388573.html. [In Chinese]

87. Huang Xiaoxiao 黃瀟瀟, “La Mei he Jialebi diqu Kongzi Xueyuan da 39 suo” 拉美和加勒比地區孔子學院達39所 [“Number of Confucius Institutes in Latin America and the Caribbeans Increases to 39”], People.cn, January 26, 2018, http://world.people.com.cn/n1/2018/0126/c1002-29788625.htm. [In Chinese]

88. “Pentagon Says Chinese Vessels Harassed US Ship,” CNN, March 9, 2009, http://www.cnn.com/2009/POLITICS/03/09/us.navy.china/index.html.

89. Barbara Starr, “Chinese Boats Harassed US Ship, Officials Say,” CNN, May 5, 2009, http://edition.cnn.com/2009/WORLD/asiapcf/05/05/china.maritime.harassment/index.html.

90. Barbara Starr, Ryan Browne, and Brad Lendon, “Chinese Warship in ‘Unsafe’ Encounter With US Destroyer, Amid Rising US-China Tensions,” CNN, October 1, 2018, https://www.cnn.com/2018/10/01/politics/china-us-warship-unsafe-encounter/index.html.

91. Military Strategy Research Department of the Academy of Military Science, Zhanlue xue 戰略學 [Strategic Studies], (Beijing: Military Science Publishing House, 2013), 47. [In Chinese]

92. Office of the Secretary of Defense, Annual Report to Congress: Military and Security Developments Involving the People’s Republic of China 2018 (Washington DC: US Department of Defense, May 16, 2018), 46–47, https://media.defense.gov/2018/Aug/16/2001955282/-1/-1/1/2018-CHINA-MILITARY-POWER-REPORT.PDF.

93. Lawrence Sellin, “The US Needs a New Plan to Address Chinese Power in Southern Asia,” The Daily Caller, June 5, 2018, https://dailycaller.com/2018/06/05/afghanistan-pakistan-america-china/.

94. Panos Mourdoukoutas, “China Will Lose The South China Sea Game,” Forbes, July 1, 2018, https://www.forbes.com/sites/panosmourdoukoutas/2018/07/01/china-will-lose-the-south-china-sea-game/#5783cad73575.

95. Michael Lelyveld, “China’s Oil Import Dependence Climbs as Output Falls,” Radio Free Asia, December 4, 2017, https://www.rfa.org/english/commentaries/energy_watch/chinas-oil-import-dependence-climbs-as-output-falls-12042017102429.html.

96. M. Taylor Fravel, “Why Does China Care So Much About the South China Sea? Here Are 5 Reasons,” The Washington Post, July 13, 2016, https://www.washingtonpost.com/news/monkey-cage/wp/2016/07/13/why-does-china-care-so-much-about-the-south-china-sea-here-are-5-reasons.

97. Brahma Chellaney, “Why the South China Sea Is Critical to Security,” The Japan Times, March 26, 2018, https://www.japantimes.co.jp/opinion/2018/03/26/commentary/world-commentary/south-china-sea-critical-security/#.XAnOBBNKiF1.

98. Scott Montgomery, “Oil, History, and the South China Sea: A Dangerous Mix,” Global Policy, August 7, 2018, https://www.globalpolicyjournal.com/blog/07/08/2018/oil-history-and-south-china-sea-dangerous-mix.

99. Hal Brands, “China’s Master Plan: A Global Military Threat,” The Japan Times, June 12, 2018, https://www.japantimes.co.jp/opinion/2018/06/12/commentary/world-commentary/chinas-master-plan-global-military-threat/#.W9JPPBNKj5V.

100. Joel Wuthnow, “China’s Other Army: The People’s Armed Police in an Era of Reform,” Center for the Study of Chinese Military Affairs, Institute for National Strategic Studies, China Strategic Perspectives 14 (Washington DC: National Defense University Press, April 2019), https://inss.ndu.edu/Portals/82/China%20SP%2014%20Final%20for%20Web.pdf.

101. US Department of Defense, Office of the Secretary of Defense, Annual Report to Congress: Military and Security Developments Involving the People’s Republic of China 2018, May 16, 2018, https://media.defense.gov/2018/Aug/16/2001955282/-1/-1/1/2018-CHINA-MILITARY-POWER-REPORT.PDF.

102. David E. Sanger, “US Blames China’s Military Directly for Cyberattacks,” The New York Times, May 6, 2013, http://www.nytimes.com/2013/05/07/world/asia/us-accuses-chinas-military-in-cyberattacks.html.

103. Sharon Weinberger, “China Has Already Won the Drone Wars,” Foreign Policy, May 10, 2018, https://foreignpolicy.com/2018/05/10/china-trump-middle-east-drone-wars/.

104. Rick Joe, “China’s Air Force on the Rise: Zhuhai Airshow 2018,” The Diplomat, November 13, 2018, https://thediplomat.com/2018/11/chinas-air-force-on-the-rise-zhuhai-airshow-2018/.

105. Huang Yuxiang 黃宇翔, “Zhongguo wurenzhanji jingyan Zhuhai Hangzhan liangxiang, jiaxiang di shi Meiguo” 中國無人戰機驚豔珠海航展亮相假想敵是美國 [“Chinese Drones, Whose Target Is America, Stun the Audience at Zhuhai Air Show”], Asia Weekly, vol. 32, issue 46 (November 25, 2018), https://www.yzzk.com/cfm/blogger3.cfm?id=1542252826622&author=%E9%BB%83%E5%AE%87%E7%BF%94. [In Chinese]

106. Ibid.

107. Peter Navarro, Crouching Tiger: What China’s Militarism Means for the World (New York: Prometheus Books, 2015).

108. Steven Lee Myers, “With Ships and Missiles, China Is Ready to Challenge US Navy in Pacific,” The New York Times, August 29, 2018, https://www.nytimes.com/2018/08/29/world/asia/china-navy-aircraft-carrier-pacific.html.

109. San Renxing 三人行, “Ping xuexinggongsi de mori fengkuangdu” 評血腥公司的末日瘋狂賭 [“On the Bloody Company’s Mad Doomsday Gambling”], The Epoch Times, August 1, 2005, http://www.epochtimes.com/b5/5/8/1/n1003911.htm and http://www.epochtimes.com/b5/5/8/2/n1004823.htm [In Chinese]; and Li Tianxiao, “Shen yao Zhonggong wang, bi xian shi qi kuang” 神要中共亡 必先使其狂 [“If God Wants the CCP to Die, He Will Make It Go Mad First”], The Epoch Times, August 17, 2005, http://www.epochtimes.com/gb/5/8/17/n1021109.htm. [In Chinese]

110. Jonathan Watts, “Chinese General Warns of Nuclear Risk to US,” The Guardian, July 15 2005, https://www.theguardian.com/world/2005/jul/16/china.jonathanwatts.

111. Pillsbury, The Hundred-Year Marathon, chap. 2.

112. “Commentary Two: On the Beginnings of the Chinese Communist Party,” in Nine Commentaries on the Communist Party (New York: Broad Press Inc., 2004), http://www.ninecommentaries.com/english-2.

113. Qiao Liang 乔良 and Wang Xiangsui 王湘穗, Chao xian zhan 超限战 [Unrestricted Warfare], (Beijing: People’s Liberation Army Literature and Art Press, 1999), 1, 62. [In Chinese]

114. Qiao Liang 喬良 and Wang Xiangsui 王湘穗, Chao xian zhan yu Fan chao xian zhan: Zhongguoren tichu de xin zhanzhengguan Meiguoren ruhe yingdui 超限戰與反超限戰:中國人提出的新戰爭觀美國人如何應對 [Unrestricted Warfare and Anti-Unrestricted Warfare: How Will the Americans Counter the New Chinese Strategy?] (Beijing: Changjiang Literature and Art Press, 2016). [In Chinese]

115. Louisa Lim and Julia Bergin, “Inside China’s Audacious Global Propaganda Campaign,” The Guardian, December 7, 2018, https://www.theguardian.com/news/2018/dec/07/china-plan-for-global-media-dominance-propaganda-xi-jinping.

116. Mao Zedong 毛澤東, Mao Zedong xinwen gongzuo wenxuan 毛澤東新聞工作文選 [Selected Works on Journalism], (Beijing: Xinhua Press, 1983), 182. [In Chinese]

117. “Zhong jin pulu Zhonggong Dawaixuan haiwai kuozhang” 重金鋪路中共大外宣海外擴張 [“The CCP Spends Big Money Expanding Its Overseas Propaganda”], Radio Free Asia, November 15, 2015, https://www.rfa.org/cantonese/news/propaganda-11052015084921.html. [In Chinese]

118. Anne-Marie Brady, “China’s Foreign Propaganda Machine,” Wilson Center, October 26, 2015, https://www.wilsoncenter.org/article/chinas-foreign-propaganda-machine.

119. “Chinese President Xi Jinping Visits With CCTV America via Video Call,” CGTN, February 19, 2016, https://america.cgtn.com/2016/02/19/chinese-president-xi-jinping-visits-with-cctv-america-via-video-call.

120. Koh Gui Qing and John Shiffman, “Beijing’s Covert Radio Network Airs China-Friendly News Across Washington, and the World,” Reuters, November 2, 2015, https://www.reuters.com/investigates/special-report/china-radio.

121. Lim and Bergin, “Inside China’s Audacious.”

122. James Fallows, “Official Chinese Propaganda: Now Online From the WaPo!” The Atlantic, February 3, 2011, https://www.theatlantic.com/international/archive/2011/02/official-chinese-propaganda-now-online-from-the-wapo/70690.

123. Donnelle Eller, “Chinese-Backed Newspaper Insert Tries to Undermine Iowa Farm Support for Trump, Trade War,” The Des Moines Register, September 24, 2018, https://www.desmoinesregister.com/story/money/agriculture/2018/09/24/china-daily-watch-advertisement-tries-sway-iowa-farm-support-trump-trade-war-tariffs/1412954002.

124. Bethany Allen-Ebrahimian, “Beijing Builds Its Influence in the American Media,” Foreign Policy, December 21, 2017, https://foreignpolicy.com/2017/12/21/one-of-americas-biggest-chinese-language-newspapers-toes-beijings-party-line-china-influence-united-front.

125. “Zhan zhong jiekai hongse shentou, 142 jia haiwai Dangmei shunjian baoguang” 占中揭開紅色滲透 142家海外黨媒體瞬間曝光 [“‘Occupy Central’ Reveals Red Infiltration, 142 of the CCP’s Overseas Media Outlets Are Disclosed”], NTD Television, October 6, 2014, http://www.ntdtv.com/xtr/gb/2014/10/06/a1143788.html. [In Chinese]

126. Yuan Jirong 苑基榮, “Zhongguo dianshiju rebo Feizhou dalu” 中國電視劇熱播非洲大陸 [“Chinese TV Series Are Trendy in Africa”], People’s Daily, January 5, 2015, https://web.archive.org/web/20160206004955if_/http://paper.people.com.cn/rmrb/html/2015-01/05/nw.D110000renmrb_20150105_3-03.htm. [In Chinese]

127. Jeffrey Gil, “Why the NSW Government Is Reviewing Its Confucius Classrooms Program,” The Conversation, May 17, 2018, http://theconversation.com/why-the-nsw-government-is-reviewing-its-confucius-classrooms-program-96783.

128. Alexander Bowe, “China’s Overseas United Front Work: Background and Implications for the United States,” US–China Economic and Security Review Commission, August 24, 2018, 5–6, https://www.uscc.gov/sites/default/files/Research/China%27s%20Overseas%20United%20Front%20Work%20-%20Background%20and%20Implications%20for%20US_final_0.pdf.

129. US Congress, House, John S. McCain National Defense Authorization Act for Fiscal Year 2019, 115th Cong., 2nd sess., https://docs.house.gov/billsthisweek/20180723/CRPT-115hrpt863.pdf.

130. “Wei fazhan he jinbu, yu Zhongguo xieshuo tongxing — Zhongguo gaige youyi jiangzhang huodezhe qunxiang” 为发展和进步,与中国携手同行——中国改革友谊奖章获得者群像 [“Marching Forward Hand in Hand With China for Development and Progress: Vignettes of Winners of ‘China Reform Friendship Medal’”], Xinhua News, December 18, 2018, http://www.xinhuanet.com/politics/2018-12/18/c_1123872219.htm. [In Chinese]

131. Bowe, “China’s Overseas,” 5–6.

132. Thorsten Benner et al., “Authoritarian Advance: Responding to China’s Growing Political Influence in Europe,” Global Public Policy Institute, February 2018, https://www.gppi.net/media/Benner_MERICS_2018_Authoritarian_Advance.pdf.

133. Chinese Influence & American Interests: Promoting Constructive Vigilance (Stanford, CA: Hoover Institution Press, 2018), https://www.hoover.org/sites/default/files/research/docs/chineseinfluence_americaninterests_fullreport_web.pdf.

134. US Department of Justice, “Patrick Ho, Former Head of Organization Backed by Chinese Energy Conglomerate, Convicted of International Bribery, Money Laundering Offenses,” December 5, 2018, https://www.justice.gov/usao-sdny/pr/patrick-ho-former-head-organization-backed-chinese-energy-conglomerate-convicted.

135. Nick McKenzie and Angus Grigg, “China’s ZTE Was Built to Spy and Bribe, Court Documents Allege,” The Sydney Morning Herald, May 31, 2018, https://www.smh.com.au/business/companies/china-s-zte-was-built-to-spy-and-bribe-court-documents-allege-20180531-p4ziqd.html.

136. Alexandra Stevenson, et al., “A Chinese Tycoon Sought Power and Influence. Washington Responded,” The New York Times, December 12, 2018, https://www.nytimes.com/2018/12/12/business/cefc-biden-china-washington-ye-jianming.html.

137. Rona Rui 駱亞, “Zhuanfang Chen Yonglin: Zhonggong quanmian shentou Aozhou neimu” 專訪陳用林:中共全面滲透澳洲內幕 [“Exclusive Interview With Chen Yonglin: How the Chinese Communist Party Has Thoroughly Infiltrated Australia”], The Epoch Times, June 19, 2017, http://www.epochtimes.com.tw/n215385. [In Chinese]

138. Chinese Influence & American Interests, 57–78.

139. Isaac Stone Fish, “Huawei’s Surprising Ties to the Brookings Institution,” The Washington Post, December 7, 2018, https://www.washingtonpost.com/opinions/2018/12/08/chinese-companys-surprising-ties-brookings-institution/?utm_term=.2720ba57db52.

140. Margaret Wollensak, “Canadian, UK Universities Warned by Intelligence Agencies to Be Wary of Huawei,” The Epoch Times, December 19, 2018, https://www.theepochtimes.com/universities-warned-to-be-wary-of-research-partnerships-with-huawei_2743679.html.

141. Zack Dorfman, “How Silicon Valley Became a Den of Spies,” Politico, July 27, 2018, https://www.politico.com/magazine/story/2018/07/27/silicon-valley-spies-china-russia-219071.

142. Bowe, “China’s Overseas,” 10–12.

143. Gao Shan 高山, “Zhongguo Wanda: 20 yi Meiyuan maixia Meiguo liang jia dianyinggongsi” 中國萬達:20億美元買下美國兩家電影公司 [“China’s Wanda Buys Two US Film Companies for 2 Billion US Dollars”], Radio Free Asia, August 23, 2016, https://www.rfa.org/mandarin/yataibaodao/jingmao/hc-08232016102649.html. [In Chinese]

144. Cui Peng 崔鵬, “Ali yingye rugu Amlin Partners, Ma Yun touzi Sipierboge” 阿里影業入股Amblin Partners 馬雲投資斯皮爾伯格 [“Ali Pictures Invests in Amblin Partners; Ma Yun Makes Investment in Spielberg”], sohu.com, October 9, 2016, http://www.sohu.com/a/115703678_115565. [In Chinese]

145. Amy Qin and Audrey Carlsen, “How China Is Rewriting Its Own Script,” The New York Times, November 18, 2018, https://www.nytimes.com/interactive/2018/11/18/world/asia/china-movies.html.

146. Ben Fritz and John Horn, “Reel China: Hollywood Tries to Stay on China’s Good Side,” The Los Angeles Times, March 16, 2011, http://articles.latimes.com/2011/mar/16/entertainment/la-et-china-red-dawn-20110316.

147. Lin Ping 林坪, “Jiemi Zhongguo rui liliang (wu): Meiguo dianying yule ye” 揭秘中國銳實力(五)美國電影娛樂業 [“Disclosing China’s Sharp Power (Part V) American Film and Entertainment Industries”], Radio Free Asia, September 7, 2018, https://www.rfa.org/mandarin/zhuanlan/zhuantixilie/zhongguochujiaoshenxiangshijie/yl5-09072018150445.html. [In Chinese]

148. Lin Ping 林坪, “Jiemi Zhongguo rui liliang (san) Meiguo xueshu jie, gaoxiao” 揭秘中國銳實力(三)美國學術界、高校 [“Disclosing China’s Sharp Power (Part III) American Universities and Academia”], Radio Free Asia, September 5, 2018, https://www.rfa.org/mandarin/zhuanlan/zhuantixilie/zhongguochujiaoshenxiangshijie/yl3-09052018122139.html. [In Chinese]

149. “Ying Baoshaodang ren bei ju rujing Xianggang, Yuehanxun biao guanqie” 英保守黨人被拒入境香港 約翰遜表關切 [“British Conservatives Were Denied Entry to Hong Kong; Johnson Expresses Concern”], BBC Chinese, October 12, 2017, https://www.bbc.com/zhongwen/trad/chinese-news-41591196. [In Chinese]

150. Bowe, “China’s Overseas,” 7–8.

151. William Pentland, “Entrepreneurial Espionage – Made in China,” Forbes, January 22, 2011, https://www.forbes.com/sites/williampentland/2011/01/22/entrepreneurial-espionage-made-in-china/#7e0175c65207.

152. Joshua Philipp, “How Hacking and Espionage Fuel China’s Growth,” The Epoch Times, September 10, 2015, https://www.theepochtimes.com/investigative-report-china-theft-incorporated_1737917.html.

153. Annie Wu, “What Is the ‘Made in China 2025’ Program That Is the Target of US Tariffs?” The Epoch Times, April 5, 2018, https://www.theepochtimes.com/what-is-the-chinese-industrial-policy-made-in-china-2025-that-is-the-target-of-us-tariffs_2485482.html.

154. High-Speed Rail News, Gaotie Fengyun lu 高鐵風雲錄 [A Record of the High-speed Rail Saga], (Changsha: Hunan Literature and Art Press, 2015). See “Di wu zhang: Zhongguo gaotie sanguo sha” 第五章中國高鐵三國殺 [Chapter 5, “China’s High-Speed Rail Three Kingdom Legends”]. [In Chinese]

155. Sankei Shimbun, “Japan’s Transfer of Bullet Train Technology a Mistake. China, of Course, Has Copied It,” Japan Forward, August 18, 2017, https://japan-forward.com/japans-transfer-of-bullet-train-technology-a-mistake-china-of-course-has-copied-it.

156. Paul Mozur and Jane Perlez, “China Bets on Sensitive US Start-Ups, Worrying the Pentagon,” The New York Times, March 22, 2017, https://www.nytimes.com/2017/03/22/technology/china-defense-start-ups.html.

157. Office of the United States Trade Representative, Executive Office of the President, Update Concerning China’s Acts, Policies and Practices Related to Technology Transfer, Intellectual Property, and Innovation, November 20, 2018, https://ustr.gov/sites/default/files/enforcement/301Investigations/301%20Report%20Update.pdf, 46.

158. US Department of Justice, “Chinese National Who Conspired to Hack Into US Defense Contractors’ Systems Sentenced to 46 Months in Federal Prison,” July 13, 2016, https://www.justice.gov/opa/pr/chinese-national-who-conspired-hack-us-defense-contractors-systems-sentenced-46-months.

159. Cynthia McFadden, Aliza Nadi, and Courtney McGee, “Education or Espionage? A Chinese Student Takes His Homework Home to China,” NBC News, July 24, 2018, https://www.nbcnews.com/news/china/education-or-espionage-chinese-student-takes-his-homework-home-china-n893881.

160. Federal Bureau of Investigation, “Chinese Hackers Indicted,” December 20, 2018, https://www.fbi.gov/news/stories/chinese-hackers-indicted-122018.

161. Zach Dorfman, “How Silicon Valley.”

162. Federal Bureau of Investigation, “Chinese Talent Programs,” Counterintelligence Strategic Partnership Intelligence Note, SPIN: 15-007, September 2015, https://info.publicintelligence.net/FBI-ChineseTalentPrograms.pdf.

163. Lawrence A. Tabak and M. Roy Wilson, “Foreign Influences on Research Integrity,” Presentation at the 117th Meeting of the Advisory Committee to the Director, National Institutes of Health, December 13, 2018, https://acd.od.nih.gov/documents/presentations/12132018ForeignInfluences.pdf.

164. Lev Facher, “NIH Report Scrutinizes Role of China in Theft of US Scientific Research,” STAT, December 13, 2018, https://www.statnews.com/2018/12/13/nih-report-scrutinizes-role-of-china-in-theft-of-u-s-scientific-research.

165. Jennifer Zeng, “Communist China Poses Greatest Threat to US and World, Senators Told,” The Epoch Times, updated December 17, 2018, https://www.theepochtimes.com/senate-told-communist-china-poses-greatest-threat-to-us-and-the-world_2738798.html.

166. Keith Bradsher, “When Solar Panels Became Job Killers,” The New York Times, April 8, 2017, https://www.nytimes.com/2017/04/08/business/china-trade-solar-panels.html?_ga=2.209817942.255138535.1542571491-142437734.1525387950.

167. “Zhonghua renmin gongheguo guojia qingbao fa” 中華人民共和國國家情報法 [“The National Intelligence Law of the People’s Republic of China”], National People’s Congress Net, June 27, 2017, http://www.npc.gov.cn/npc/xinwen/2017-06/27/content_2024529.htm. [In Chinese]

168. US Congress, Senate, Statement of Bill Priestap Before the Committee on the Judiciary, China’s Non-Traditional Espionage Against the United States: The Threat and Potential Policy Responses, 115th Cong., 1st sess., December 12, 2018, https://www.judiciary.senate.gov/download/12-12-18-priestap-testimony.

169. US Congress, Senate, Statement of John C. Demers Before the Committee on the Judiciary, China’s Non-Traditional Espionage Against the United States: The Threat and Potential Policy Responses, 115th Cong., 1st sess., December 12, 2018, https://www.judiciary.senate.gov/imo/media/doc/12-12-18%20Demers%20Testimony.pdf.

170. Ted Cruz (@SenTedCruz), “Huawei is a Communist Party spy agency thinly vieled [sic] as a telecom company. Its surveillance networks span the globe & its clients are rogue regimes such as Iran, Syria, North Korea & Cuba. The arrest of Huawei’s CFO Wanzhou Meng in Canada is both an opportunity & a challenge,” Twitter, December 6, 2018, https://twitter.com/SenTedCruz/status/1070708648865861633.

171. Danielle Cave, “The African Union Headquarters Hack and Australia’s 5G Network,” Australian Strategic Policy Institute, July 13, 2018, https://www.aspistrategist.org.au/the-african-union-headquarters-hack-and-australias-5g-network.

172. Theis Lange Olsen and Cathrine Lakmann, “Huawei Now on the Danish Mark: ‘The Chinese Can Access Systems That Govern Our Society,’” Danish Broadcasting Corporation, December 7, 2018, https://www.dr.dk/nyheder/indland/huawei-nu-paa-dansk-sigtekorn-kineserne-kan-faa-adgang-til-systemer-der-styrer-vores. [In Danish]

173. Tang Ming 唐銘, “Zhonggong haike weizhuang Falun Gong wangzhan, Mei yu Zhong zunshou guoji guize” 中共駭客偽裝法輪功網站 美籲中遵守國際規則 [“CCP Hackers Feigned Falun Gong Websites; America Calls on China to Observe International Rules”], The Epoch Times, March 16, 2013 [大紀元新聞網], http://www.epochtimes.com/gb/13/3/16/n3824225.htm. [In Chinese]

174. Dan Levin, “Couple Held in China Are Free, but ‘Even Now We Live Under a Cloud’,” The New York Times, January 1, 2017, https://www.nytimes.com/2017/01/01/world/canada/canadian-couple-china-detention.html.

175. “Peter Navarro on China’s National Security Risks to US,” Fox Business, December 13, 2018, https://video.foxbusiness.com/v/5979037938001/?#sp=show-clips.

176. Qiao Liang 乔良 and Wang Xiangsui 王湘穗, Unrestricted Warfare, 61. [In Chinese]

177. Eri Sugiura, “China’s 5G a Bigger Threat Than Trade War, Says Ex-Dallas Fed Chief,” Nikkei Asian Review, September 24, 2018, https://asia.nikkei.com/Economy/China-s-5G-a-bigger-threat-than-trade-war-says-ex-Dallas-Fed-chief.

178. Gregg Re, “Trump Declares Opioids From Mexico, China ‘Almost a Form of Warfare,’ Tells Sessions to Sue Drug Makers,” Fox News, August 16, 2018, https://www.foxnews.com/politics/trump-declares-opioids-from-mexico-china-almost-a-form-of-warfare-tells-sessions-to-sue-drug-makers.

179. Kirsten D. Madison, “Stopping the Poison Pills: Combating the Trafficking of Illegal Fentanyl from China,” prepared statement before the Senate Caucus on International Narcotics Control, October 2, 2018, https://www.drugcaucus.senate.gov/sites/default/files/Final%20INL%20Written%20Statement%20for%20Senate%20Drug%20Caucus%20Hearing%20on%20Chinese%20Fe.._.pdf.

180. Markos Kounalakis, “China Is Using Fentanyl in a Chemical War Against America,” McClatchy, November 2, 2017, https://www.mcclatchydc.com/opinion/article182139386.html.

181. Anna Fifield, “China’s Row With Sweden Over a ‘Racist’ TV Skit Has Citizens Urging Boycotts of Ikea and H&M,” The Washington Post, September 26, 2018, https://www.washingtonpost.com/world/2018/09/26/chinas-row-with-sweden-over-racist-tv-skit-has-citizens-urging-boycott-ikea-hm/?noredirect=on&utm_term=.15e1b22bc530.

182. Xinmei Shen, “How China’s Army of Online Trolls Turned on Sweden,” Abacus News, September 26, 2018, https://www.abacusnews.com/digital-life/how-chinas-army-online-trolls-turned-sweden/article/2165747.

183. Pillsbury, The Hundred-Year Marathon, introduction.

184. “How the West Got China Wrong,” The Economist, March 1, 2018, https://www.economist.com/leaders/2018/03/01/how-the-west-got-china-wrong.

Източник: https://www.theepochtimes.com/chapter-eighteen-the-chinese-communist-partys-global-ambitions-part-i_2814398.html

https://www.theepochtimes.com/chapter-eighteen-the-chinese-communist-partys-global-ambitions-part-ii_2822429.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!