Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мощни скандали тресат ЕС заради мигрантите! Унгария пусна 900 V ток по оградата със Сърбия, Австрия обяви, че може да изпрати армия по браздата с Италия!

Унгарското правителство е наредило да бъде пуснат ток по оградата на границата със Сърбия, за да бъдат спрени мигрантите, които се опитват да я прескочат, писа сръбският в. „Политика“. Експерти обясняват пред изданието, че електричеството е с малък волтаж – около 900 волта, които не могат да предизвикат сериозни увреждания. Целта е полицията да получава своевременно сигнал за всеки контакт с оградата и опит за нарушаване на граничната бразда.

Будапеща започна строителството на оградата в началото на годината и през май тя беше готова. Оградата беше наречена „умна“, тъй като освен че е оборудвана с бодлива тел, по нея са поставени и термокамери, устройства за нощно наблюдение. Съоръжението регистрира всеки опит за незаконно преминава, което трябва да доведе до намаляване на броя на полицаите и войниците, които патрулират по дългата 175 км граница със Сърбия.

Междувременно Австрия обяви, че смята да разположи войници на границата си с Италия и да върне граничните проверки, ако притокът на мигранти не намалее. „Очаквам скоро да бъдат стартирани проверки на границата и подкрепления от армията“, обяви военният министър Ханс Петер Доскоцил пред в. „Кронен цайтунг“. Австрия има 750 войници и четири бронирани коли, които са в готовност да бъдат разположени на границата още този уикенд. Италианското МВнР привика за обяснения австрийския посланик Рене Полицер след изявлението на Доскоцил.

Еврокомисарят по бюджета Гюнтер Ферхойген призова за продължаване на споразумението за миграните между Турция и ЕС, което беше сключено на 18 март м.г. и изтича в края на 2017 г. В интервю за в. „Ди Велт“ той заяви, че Брюксел трябва да отпусне още 3 млрд. евро на Анкара, която да продължи да се грижи да 3-те млн. бежанци, намиращи се в лагери на турска територия. „Значителна част от тази сума трябва да бъде предоставена от бюджета на ЕС“, заяви Йотингер.

ДАННИ
Над 100 000 мигранти и бежанци са успели да стигнат до Европа през Средиземно море от началото на годината, съобщиха от Международната организация по миграция, цитирани от агенциите. За този период са загинали 2247 души. За сравнение от януари до юли 2016 г. двойно повече хора – 231 503 души бяха стигнали до Европа.

http://www.segabg.com/article.php?id=861927

 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!