Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Яйце-менте вече и в салатите у нас. От Китай с любов?

фалшиви яйца

Имитация на варено яйце с неясен произход се предлага в търговската мрежа. Може да се открие в салати, продавани от голяма търговска верига у нас. Никъде на етикета обаче не е обявено какви продукти са използвани, съобщи БНТ.

След подаден сигнал, от агенцията по безопасност на храните (БАБХ) заявили, че заблуда на потребителя в случая има.

Знаете ли, че на нашия пазар вече се предлагат изкуствените заместители на варени яйца? Не е знаела и Анна Тодорова от София, докато един ден не си купила от топлата витрина на голям супермаркет салата. В нея присъствало и т.нар. яйце.

Анна Тодорова: ”Пишеше зелена салата с варено яйце. И аз я изядох на обяд и така след около 45 минути, може би един час, започнах да изпитвам много силни болки във стомаха – високо горе, все едно са от някаква твърда маса – подуване.

Това беше единственото нещо, което бях консумирала за деня, така че се усъмних в яйцето.”

Прави впечатление, че заместителят на яйцето има шуплест вид, а вкусът му е неопределен. На външен вид шайбите са еднакви като диаметър с истинско варено яйце, но жълтъкът не се отделя от белтъка. Интересното е, че след няколко дни това яйце не се развали, нито промени цвета си.

фалшиви яйца

Анна Тодорова: ”Аз не знам как не съм забелязала и съм го изяла, без да видя, че то всъщност изглежда доста подозрително.”

Въпросният заместител пристига в магазините като подобна на салам палка с жълта сърцевина и бяла обвивка, която се реже на шайби.

Становището на БАБХ по случая е:
”В момента няма нарушение при собственика на търговската верига, защото колегите не са открили нарушение. Те са проверили салатите. Да, наистина на салатите е имало сложени рулца от яйца, и е било обявено коректно алергена “яйца”. Но няма обявено наименование на салатата и е нямало изписан етикет “Салата с яйца”, обяснява Райна Иванова – експерт от БАБХ, пред националната телевизия.

Запознати с бранша, пожелали анонимност, разказват, че такива палки с варени яйца могат да бъдат внесени и поръчани в България само от фирми, които се занимават с внос на консумативи за месната и хранителната индустрия. Ако клиентът е физическо лице, поръчката се отказва. Цената на продукта не се обявява по телефон или на непроверен клиент.

От Агенцията по храните ни казаха, че по документи „Рулата от яйца“ ("egg loaf" - бел.ред) идват замразени от Германия и съдържат нишесте, сол и 96 процента яйца. Технологията на производство не е известна.

За конкретния случай Райна Иванова добавя: ”В случая ние сме извършили проверка на топлата витрина в обектите като контролен орган. Вие ми го донасяте като потребител, за което аз ви благодаря, защото ние ще продължим проверката. И с този етикет ще отидем в обекта, в който не е правилно етикетирана тази салата. Защото те в случая вас ви заблуждават… при закупуването на тази салата има заблуда на потребител и колегите ще предприемат съответните мерки, за да бъдат санкционирани.“

При открито нарушение при етикетиране на стока глобата по закон за търговец е от 500 до 1000 лева. Въпреки че от БАБХ ни благодариха за сигнала, остава въпросът защо съвсем не обезпокоявано повече от година по топлите витрини се предлага салата с варени яйца, които се оказват заместител, но на етикетът това не е отбелязано. /novini.bg/

Търговци на бунт! Китайци ликвидират цялата местна търговия в Сандански?

Китай: Фалшиви яйца, които могат да се разтягат

Комунистически Китай е моделът на планово общество на Новия световен ред [+Видео]

Комунистически Китай служи за лаборатория на глобализма, за опитно поле, където 1.4 милиарда души живеят като опитни зайчета при изграждането на прекрасния нов свят...

"Социалният експеримент в Китай под ръководството на председателя Мао, е един от най-важните и успешните експерименти в историята.„ Дейвид Рокфелер, Ню Йорк Таймс, 10 август 1973 г.

Нечувано зло! Организирано отнемане на органи от живи хора!

Трупащи се доказателства разкриват ужасяваща картина на убийства и осакатяване в Китай. Доклади от свидетели и китайски лекари показват, че хиляди практикуващи Фалун Гонг са били убити заради органите им, които се продават и трансплантират за огромна печалба в трансплантационния бизнес. Извършителите са служители на управляващата Китайска комунистическа партия (ККП), действащи в сътрудничество с хирурзи, затворнически власти и военни служители...

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!