Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля ИВАНОВ, Epoch Times

Китай: Фалшиви яйца, които могат да се разтягат

Фалшиви яйца открити в много от китайските градове. Снимка: epochtimes.com
Фалшиви яйца открити в много от китайските градове. Снимка: epochtimes.com
Фалшиви яйца, открити в много китайски градове. Снимка: epochtimes.com
Фалшиви яйца, открити в много китайски градове. Снимка: epochtimes.com

Поредният фалшив хранителен продукт открит в Китай.  Този път на пазара в няколко града се появиха „гумени яйца”, които се предлагат за нормални яйца. Цената им е 10 пъти по-висока от себестойността им.

Според китайските медии, в последно време фалшивите яйца са били открити в североизточната част на страната в няколко града на провинция Хейлундзян, град Циндао и Янтай, провинция Шандонг, както и в град Дунгуан, провинция Гуандонг.

По външен вид тези „яйца” не се различават по нищо от нормалните. Въпреки това черупката на тези „яйца” е по-твърда и след варене белтъкъта и жълтъкът стават необичайно еластични. Белтъкът може да се разтяга до 20 см., заради което и тези „яйца” са наричани от хората „гумени яйца”. Освен това вкусът им е много по-различен от този на нормалните.

Според специалисти, тези „яйца” са направени от химически суровини и хранителни добавки. Например, главната суровина за белтъка е натриев алгинат и желатин, в белтъка също така се добавя и жълт оцветител. Черупката на „яйцето” е направена от калциев карбонат, парафин и гипс.

Себестойността на едно „гумено” яйце е около 5 фъней, а се продава за 5 мао (1 мао=10 фъней; 1 юан=10 мао), така се получава десетократна печалба.

Лекарите казват, че продължителната консумация на такива „яйца” може да причини възбуда в нервната система, извънредна подвижност у децата и забавяне в умственото им развитие.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!