Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Плевнелиев се извини - това значи ли, че е излъгал? Напълно абсурдни са обясненията му и думите на неговия "колега по протести". Този път няма да се размине като със Скалистите планини...

Плевнелиев дисидента

Плевнелиев се извини. Това изчерпва ли темата?

Едва ли. По-скоро обръчът около него се затяга.

„Извинявам се на тези хора, които приеха 10 ноември 1989 г. като конкретна дата. За мен това е символ”, оплете се в нелепи обяснения хванатият на тясно държавен глава.

Оказва се, че според Плевнелиев „10 ноември” е серия от дати и серия от дни. Най-малко цяла седмица.

Извинявайки се, Плевнелиев не обясни: ходил ли е на митинг и на кой митинг е ходил. Извинението му означава ли, че е излъгал?

Нека си припомним думите, от които тръгна скандала:

"Понеже питате къде бях на 10 ноември. Да ви кажа една тайна.

Бях на площада и бях на митинга. ТОЧНО В ТОЗИ ДЕН с мой приятел Илиян Попов ремонтирахме неговото студентско общежитие – КОГАТО ЧУХМЕ ПО НОВИНИТЕ, аз тогава бях пети курс, че има събиране в Народното събрание и ще се извършва промяна в държавата. Като студенти двамата с него нарисувахме на два тапета плакати. Единият с надпис: „Съд за виновниците", а на другия написахме: „Дворците на БКП да станат болници и училища".

С тези два плаката ние отидохме на прословутия митинг. Това, което много ме впечатли, е, че когато отидохме, там се опитахме да дадем единия плакат на други хора, но никой не го пое. Никой не смееше да вземе втория плакат. Това е моят 10 ноември…”

Ако се взрем внимателно в текста, ще забележим, че Плевнелиев изрично казва: „ТОЧНО В ТОЗИ ДЕН”. Няма предвид ДРУГ ДЕН или СЕРИЯ ОТ ДНИ.

„ТОЧНО В ТОЗИ ДЕН”, а не на 17 или 18 ноември, той и Илиян Попов боядисват студентската си стая.

„ТОЧНО В ТОЗИ ДЕН” чуват по новините, че се „извършва промяна в държавата”.

Очевидно е, че Плевнелиев има предвид КОНКРЕТНА ДАТА, колкото и сега да го усуква, че имал предвид символен период от време.

На помощ в конфуза се притича споменатият приятел Илиян Попов, сега шеф на „Софауто”. Пред сайта на близкия приятел на президента, Огнян Донев – Клуб Зет, Попов споделя:

„Според мен датата на митинга, на който ходихме, е 17 ноември. Митингът беше пред Народното събрание. Това, което си спомням е, че през по-голямата част от митинга никой не пожела да вземе единия плакат и ние ги държахме и двата. Накрая се намериха хора, които се престрашиха…”

От думите на Попов излиза следното: на 17, а не на 10 ноември, двамата с Плевнелиев са боядисвали стаята, чули са по новините за промяната в държавата, въоръжили са се с тапетите и са хукнали към парламента.

Е добре, но до 17-и не са ли научили за смяната на Тодор Живков? Какви са тия новини, които чак на 17 ноември1989 г., седмица по-късно, съобщават за преврата? Нали Плевнелиев бил „политически активен” и „участвал в промените”?

И в крайна сметка плакатите са били поети от другите, така ли? Защото пък Плевнелиев казва, че никой не се престрашил да ги докосне…

Мътна и кървава. Плевнелиев не бива да се надява, че ще се измъкне току-така, както например при случая със Скалистите планини. Едно е да променяш географията, друго – да подменяш историята, за да се изкараш герой.

Предистория:

Плевнелиев неохотно се извини за конфуза за 10-ти ноември

"На тези, които решиха и гледаха конкретно директната дата и са разбрали именно за нея, разбира се, аз им се извинявам. Но по-важното е друго. Моят старт на прехода е с ярък спомен за двата плаката от тапети и с приятеля ми пред Народното събрание. Това е моят 10 ноември и моята лична история, за която бях попитан", заяви Росен Плевнелиев, цитиран от БГНЕС.

Държавният глава беше помолен вчера да коментира къде е бил на 10 ноември 1989 г., когато е свален диктаторът Тодор Живков. Плевнелиев отговори, че е бил на митинг със свой приятел, на който е издигнал плакат, направен от тапет. На самата дата 10 ноември 1989 г. такъв митинг не е имало, той се провежда няколко дни по-късно.

Смехотворните твърденията на Плевнелиев буквално взривиха социалните мрежи.

Държавният глава стана за посмешище, за което сам той си е виновен.

"Една цел е постигната. Говорим за прехода и личните истории от прехода. И дали тя се е случила на 10-и или на 11-и, или на 12-и, или на 18-и, за мен това няма голямо значение", допълни Плевнелиев. /pik.bg/

Чугунените комунисти Плевнелиев и Близнашки през 1987 г.

Благовест Сендов: ... те (СДС) бяха подготвени от БСП да бъдат опозиция
Петър Дертлиев трябваше да бъде първият президент, а не Желю Желев. Защо елиминираха Дертлиев? Желю Желев стана, защото така се бяха разбрали с Луканов... в основата е дворцовият преврат в БСП, а не демократична революция...

Защо Западът не разреши да бъдат съдени комунистите [Видео]

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!