Благовест Сендов: ... те (СДС) бяха подготвени от БСП да бъдат опозиция

Петър Дертлиев трябваше да бъде първият президент, а не Желю Желев. Защо елиминираха Дертлиев? Желю Желев стана, защото така се бяха разбрали с Луканов... в основата е дворцовият преврат в БСП, а не демократична революция...

Станко Тодоров, Андрей Луканов и Жельо Желев в пленарната зала на Великото народно събрание
Станко Тодоров, Андрей Луканов и Жельо Желев в пленарната зала на Великото народно събрание | Източник: Prehoda.bg

Разговор с Академик Благовест Сендов, бивш председател на Народното събрание по времето на Жан Виденов.

- Г-н Сендов, била ли е някога политическата обстановка у нас по-сложна?

- Винаги сегашните проблеми са най-важни. Аз смятам, че обществото боледува много сериозно. А знаете, че лечението на болестите, като се застуди, става все по-трудно. Какво пречи? Че тези, които са против, не знаят и не предлагат точно какво искат. Те искат неща, които не са функционални.

- Те искат избори.

- Да, и защо? Те трябва да кажат – избори, но и какво друго освен избори.

- Велико Народно събрание трябва ли да има?

- Ами да кажат – искаме ВНС. И да кажат какво трябва да направи това ВНС.

- Те са обикновени хора, не може да искаме от тях да кажат в конкретика какво да се прави.

- Да де, ама като са млади, трябва да си знаят мястото. Защото Кенеди навремето беше казал – младите хора не трябва да питат – какво Америка направи за мене, а най-напред да си отговорят на въпроса – какво аз направих за Америка.

- Правителството на Орешарски как се справя до момента?

- Аз не съм човекът, който ще каже това. Но му искат оставка – защо? Защото направил някаква кадрова грешка. Ами, казаха, че не е правилно и го отмениха. Т.е. положението е - аз съм направил грешка, а жена ми още ми дудне на главата за нея.

- В политиката грешките трудно се прощават, то не е като обикновения живот.

Съгласен съм, но те се поправиха. Лошото е, че се правят още грешки и те се натрупват. Аз не мога да кажа, че хората, които възразяват, не са прави. Обаче като възразяваш, няма да затваряш университета, а ще предложиш какво да се направи.

- Вие бил ли сте член на БСП?

- Никога не съм бил, защото не съм можел да бъда – защото съм буржоазно копеле.

- Тоест и на БКП не сте бил член.

- Никога не съм бил!

- Защо тогава се свързахте с тази партия?

- Защото съм живял, когато тази партия е управлявала и съм имал един пълноценен живот и съм работил за България. И веднага след 10 ноември 1989 г. аз имах предложение да стана кандидат за депутат от СДС във ВНС.

- Обаче не отидохте при тях...

Мислех по въпроса и разбрах, че тези хора няма да бъдат за дълго. Защото те бяха подготвени от БСП да бъдат опозиция. Петър Дертлиев трябваше да бъде първият президент, а не Желю Желев. Защо елиминираха Дертлиев? Желю Желев стана, защото така се бяха разбрали с Луканов.

- Желю Желев явно е бил по-удобният човек.

- Не по-удобният, а удобният! Така смятаха, но след това стана неудобен. Защо СДС се разпадна? Къде са сега земеделци, социалдемократи... Всичко е вънка! Защото в основата е дворцовият преврат в БСП, а не демократична революция. И сега тези момчета и момичета, които протестират, викат „червени боклуци“. Това е неправилна формулировка, защото по времето на комунизма имаше хора, които вярваха, че правят добро за България. Имаше обаче и доносници. Аз след 10 ноември разбрах, че най-близките ми приятели са ме следяли и са докладвали за мен. Иначе тези младежи сега ги съжалявам, защото ги лъжат. Вярвам, че те са абсолютно чисти. Моят син, аз имам син на 30 години – той ходи на всичките протести.

- И какво му казвате – че е заблуден?

- Не, казвам му ходиш – ходиш. А той вика – всички политици са крадци и трябва да си ходят. Аз му казвам, че съм бил в политиката и не съм откраднал нито един лев. А той ми вика – ти си бил глупак, затова. /pik.bg

Андрей Луканов създал контролираната синя опозиция СДС

Нелсън Мандела призна Илия Минев, но СДС – не!

Без САЩ комунизма нямаше да се роди

Списание „Американски Евреи” от 10-ти септември 1920 година пише: „Болшевишката революция в Русия беше работа на Еврейски мозъци, извършена от Еврейско недоволство, чрез Еврейско планиране, чиято цел е да създаде Нов световен ред...

Новият Световен Ред е КОМУНИЗЪМ: Австралийският конгрес разобличава Новия световен ред [Видео + Audio]

Ан Бресингтон подчертава, че Римският клуб, в който членуват Тед Търнър, Буш, Горбачов и общо взето всички, които дърпат конците, никога не се е отказвал от идеята за световно господство на КОМУНИЗМА...

"През 1987 г. Михаил Горбачов, също член на Римски клуб, каза: Вървим към Нов Световен Ред, светът на комунизма и никога няма да се върнем назад"

Корпоратокрация? Това е глобалната империя на световната комунистическа върхушка

Защо Западът не разреши да бъдат съдени комунистите [Видео]

Защо САЩ са основните поддръжници на комунизма по света? [Видео] 

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...