Благовест Сендов: ... те (СДС) бяха подготвени от БСП да бъдат опозиция

Петър Дертлиев трябваше да бъде първият президент, а не Желю Желев. Защо елиминираха Дертлиев? Желю Желев стана, защото така се бяха разбрали с Луканов... в основата е дворцовият преврат в БСП, а не демократична революция...

Станко Тодоров, Андрей Луканов и Жельо Желев в пленарната зала на Великото народно събрание
Станко Тодоров, Андрей Луканов и Жельо Желев в пленарната зала на Великото народно събрание | Източник: Prehoda.bg

Разговор с Академик Благовест Сендов, бивш председател на Народното събрание по времето на Жан Виденов.

- Г-н Сендов, била ли е някога политическата обстановка у нас по-сложна?

- Винаги сегашните проблеми са най-важни. Аз смятам, че обществото боледува много сериозно. А знаете, че лечението на болестите, като се застуди, става все по-трудно. Какво пречи? Че тези, които са против, не знаят и не предлагат точно какво искат. Те искат неща, които не са функционални.

- Те искат избори.

- Да, и защо? Те трябва да кажат – избори, но и какво друго освен избори.

- Велико Народно събрание трябва ли да има?

- Ами да кажат – искаме ВНС. И да кажат какво трябва да направи това ВНС.

- Те са обикновени хора, не може да искаме от тях да кажат в конкретика какво да се прави.

- Да де, ама като са млади, трябва да си знаят мястото. Защото Кенеди навремето беше казал – младите хора не трябва да питат – какво Америка направи за мене, а най-напред да си отговорят на въпроса – какво аз направих за Америка.

- Правителството на Орешарски как се справя до момента?

- Аз не съм човекът, който ще каже това. Но му искат оставка – защо? Защото направил някаква кадрова грешка. Ами, казаха, че не е правилно и го отмениха. Т.е. положението е - аз съм направил грешка, а жена ми още ми дудне на главата за нея.

- В политиката грешките трудно се прощават, то не е като обикновения живот.

Съгласен съм, но те се поправиха. Лошото е, че се правят още грешки и те се натрупват. Аз не мога да кажа, че хората, които възразяват, не са прави. Обаче като възразяваш, няма да затваряш университета, а ще предложиш какво да се направи.

- Вие бил ли сте член на БСП?

- Никога не съм бил, защото не съм можел да бъда – защото съм буржоазно копеле.

- Тоест и на БКП не сте бил член.

- Никога не съм бил!

- Защо тогава се свързахте с тази партия?

- Защото съм живял, когато тази партия е управлявала и съм имал един пълноценен живот и съм работил за България. И веднага след 10 ноември 1989 г. аз имах предложение да стана кандидат за депутат от СДС във ВНС.

- Обаче не отидохте при тях...

Мислех по въпроса и разбрах, че тези хора няма да бъдат за дълго. Защото те бяха подготвени от БСП да бъдат опозиция. Петър Дертлиев трябваше да бъде първият президент, а не Желю Желев. Защо елиминираха Дертлиев? Желю Желев стана, защото така се бяха разбрали с Луканов.

- Желю Желев явно е бил по-удобният човек.

- Не по-удобният, а удобният! Така смятаха, но след това стана неудобен. Защо СДС се разпадна? Къде са сега земеделци, социалдемократи... Всичко е вънка! Защото в основата е дворцовият преврат в БСП, а не демократична революция. И сега тези момчета и момичета, които протестират, викат „червени боклуци“. Това е неправилна формулировка, защото по времето на комунизма имаше хора, които вярваха, че правят добро за България. Имаше обаче и доносници. Аз след 10 ноември разбрах, че най-близките ми приятели са ме следяли и са докладвали за мен. Иначе тези младежи сега ги съжалявам, защото ги лъжат. Вярвам, че те са абсолютно чисти. Моят син, аз имам син на 30 години – той ходи на всичките протести.

- И какво му казвате – че е заблуден?

- Не, казвам му ходиш – ходиш. А той вика – всички политици са крадци и трябва да си ходят. Аз му казвам, че съм бил в политиката и не съм откраднал нито един лев. А той ми вика – ти си бил глупак, затова. /pik.bg

Андрей Луканов създал контролираната синя опозиция СДС

Нелсън Мандела призна Илия Минев, но СДС – не!

Без САЩ комунизма нямаше да се роди

Списание „Американски Евреи” от 10-ти септември 1920 година пише: „Болшевишката революция в Русия беше работа на Еврейски мозъци, извършена от Еврейско недоволство, чрез Еврейско планиране, чиято цел е да създаде Нов световен ред...

Новият Световен Ред е КОМУНИЗЪМ: Австралийският конгрес разобличава Новия световен ред [Видео + Audio]

Ан Бресингтон подчертава, че Римският клуб, в който членуват Тед Търнър, Буш, Горбачов и общо взето всички, които дърпат конците, никога не се е отказвал от идеята за световно господство на КОМУНИЗМА...

"През 1987 г. Михаил Горбачов, също член на Римски клуб, каза: Вървим към Нов Световен Ред, светът на комунизма и никога няма да се върнем назад"

Корпоратокрация? Това е глобалната империя на световната комунистическа върхушка

Защо Западът не разреши да бъдат съдени комунистите [Видео]

Защо САЩ са основните поддръжници на комунизма по света? [Видео] 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!