Следвайте "Буднаера" в Телеграм

По време на Студената война САЩ искали да използват природата като оръжие

Дали човешкото манипулиране на атмосферата е причина за екстремните климатични явления?

HAARP облаци
Снимка: endoftheage.blogspot.com.au

Дали човешкото манипулиране на атмосферата е причина за екстремните климатични явления?

Невероятни експерименти: НАСА променяли пространство-времето?

Американски учени са планирани наводнения и пожари, за да нанесат поражения на Съветския съюз, пише Paolo Mastrolilli в статия, публикувана във вестник La Stampa.

"Известният италиански романтичен поет, философ и моралист Джакомо Леопарди нарича природата "мащеха", но кой знае какво щеше да каже ако е знаел, че хората са се опитвали да я превърнат в истинско оръжие за да убиват себеподобните си.

Да се измени климата така, че враговете да умрат от глад, да се стопяват ледниците за да се наводнят пристанищните градове на врага, да се промени посоката на океанските течения за да се блокират проливите заради промяната на метеорологичните условия и дори да се произведат ядрени взривове и да се предизвикат радиоактивни бури и пожари на огромни населени зони "- пише авторът.

"Над подобни планове по време на Студената война са работили учените по стратегическата концепция environmental warfare, за въздействие върху околната среда за военни цели. През май ще излезе книгата на историка Джейкъб Дарвин Хамблин "Да въоръжим Майката Природа", която описва най-лошите сценарии, които са сравними със сценарии за филмите-катастрофи, "- се казва в публикацията.

"Първи се замисля за възможностите на климатичните оръжия президентът Айзенхауер в момент, когато Съветският съюз изстрелва спътник на Земята. Специална комисия, ръководена от капитан Хауърд Орвил има за задача да проучи потенциала на природата като оръжия.

Тази инициатива е подкрепена от НАТО през 1960 година. След стартирането на спътника американците са убедени, че Съветският съюз работи върху оръжия за тотална война с всички средства: космически, ядрени, биологически, химически и екологични.

Затова американците подготвят отговор: да покрият с черна субстанция повърхността на ледовете, за да предизвикат наводнения и така нататък, "- пише авторът.

"Те са обсъждали възможности за цунами, изваждане от строя на комуникациите с радиация, експлозии в атмосферата за да се генерират пожари и ураганни ветрове. Но пред лицето на огромния потенциал за разрушения учени и военни казват Не "- посочва изданието.

За използването на природата за военни цели продължава и Aнна Зафесова в статия, публикувана в същото издание.

"Природата не е храм, а работилница, и в нея човекът е работник". Това беше мотото на съветската епоха. И резултатите от това може да се видят и до днес: лунни пейзажи около местата, създадени в близост до химически или стоманенолеярни заводи. За страна, която е използвала атомни бомби за да добива петрол, околната среда е последна грижа, "- казва журналистката.

"В Съветския съюз са разработвани планове за промяна на посоката на реките, изграждане на Байкал на мега-заводи за производство на хартия. Топене на леда изглеждало добра идея за да се заселят големи освободени области. Дисидентите по това време подозират, че Москва предизвиква земетресения в Кавказ, за ??да накаже бунтовните васали", – пише кореспондентът.

"Тези проекти не са били изпълнени, тъй като е било невъзможно или поради протестите на научната общност (…) Към настоящия момент, ние можем да говорим само за един експеримент, който да повлияе на природата: Бомбардиране на облаците, за да се избегнат обилни валежи в ден, когато има парад", – се посочва в материала./30dumi.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!