Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Реформата на китайските лаогай: паника, недоумение, надежда

Новата администрация на Ши Джинпинг
Новата администрация на Ши Джинпинг заяви, че ще премахне широко критикуваната система за превъзпитание чрез принудителен труд. (Photo Illustration: Jeff Nenarella/The Epoch Times Photos: Ed Jones/AFP/Getty Images, Feng Li/Getty Images, Minghui.org)

През януари Китайската комунистическа партия (ККП) обяви, че нейната мрежа от концентрационни лагери, известни като лаогай, или места за "превъзпитание чрез принудителен труд", ще бъде премахната. Или замразена. Или реформирана. Подобно на много големи, политически чувствителни промени в Китай, подробностите са все още неясни, което дава основание за вътрешни предположения и външни прогнози...



Китайската система за принудителен труд е основен инструмент, който китайският комунистически репресивен апарат използва от 1957 г. насам. Китайците могат да бъдат изпращани там на принудителен труд за период от до четири години, без адвокат или съдебно производство, за нещо толкова незначително като шега относно ККП, или за духовни убеждения.

Относно предложените промени за лаогай, вътрешни за ККП кръгове показват разногласия и несигурност. 

Заместване със затвори

Една категория отговори от страна на ККП не е изненада за по-песимистичните дисиденти и политически коментатори. А именно, че кадрите на ККП просто ще преминат към прилагане на други методи за преследване.Това вече се използва срещу практикуващите Фалун Гонг, твърди доклад на Minghui.org, уебсайт, който записва факти за преследването на медитативната практика от китайския комунистически режим.

Според доклада на Minghui, тежки присъди са произнесени срещу Фалун Гонг практикуващи в някои региони, като авторът посочва 75 такива случая, станали в продължение на една седмица през януари. При този сценарий ККП изглежда просто е преминала към използване на съдебната система, за да атакува своите “врагове” - процес, който не предлага много по-голяма защита за жертвите от досега използваната произволна система за принудителен труд.

Б е л е ж к а  н а  р е д а к ц и я т а: Когато бившият топ полицай на Чонгчинг, Уанг Лиджун  дезертира в американското консулство в Ченгду на 6 февруари, той задейства политическа буря, която не е утихнала все още. Задкулисната битка се върти около това, каква позиция ще заемат държавниците на Китай спрямо преследването на Фалун Гонг. „Фракцията с окървавените ръце“ – служителите, повишени от бившия лидер Джянг Земин за осъществяване на това преследване – прави усилени опити да избегне отговорността за престъпленията си и да продължи кампанията. Други служители отказват да участват повече в преследването. Тези събития  предоставят ясен избор пред държавници и граждани на Китай, както и пред хората по света: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!