Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Хонгконгска медия: Процесът срещу Уанг Лиджун започна

Уанг Лиджун, бивш началник на Бюрото за обществена сигурност в Чонгчинг. Март, 2011.
Уанг Лиджун, бивш началник на Бюрото за обществена сигурност в Чонгчинг. Март, 2011. (Feng Li/Getty Images)

Съдебният процес срещу Уанг Лиджун (Wang Lijun), бившият началник на полицията в Чонгчинг (Chongqing), който беше арестуван след бягството му в американското консулство в Ченгду (Chengdu) през февруари, вече е започнал тайно в понеделник в Междинния народен съд на Ченгду, твърди медия в Хонг Конг...
 

Телевизията Cable TV Hong Kong съобщава, че Уанг в момента е съден по обвинения за "застрашаване на националната сигурност" и "оповестяване на държавни тайни" в Междинния народен съд в Ченду, провинция Сичуан (Sichuan). Предвид чувствителния характер на делото, процесът най-вероятно ще се води при закрити врати и присъдата няма да бъде оповестена веднага след съдебния процес, съобщи кабелния канал.
 
Медиите в Хонг Конг спекулират, че тъй като Уанг е подпомагал при разследването на Гу Кайлай (Gu Kailai| и Бо Шилай (Bo Xilai), е малко вероятно той да получи смъртна присъда.
 
Според сведенията Уанг е съобщил на американските официални лица подробности относно опита за преврат и осуетяване издигането на Ши Джинпинг (Xi Jinping) в следващ лидер на Китай, от страна на своя шеф и бивш партиен ръководител на Чонгчинг Бо Шилай.
 
Също така се смята, че Уанг е предоставил информация за бизнес отношенията между съпругата на Бо, Гу Кайлай и британския бизнесмен и MI6 агент Нийл Хейууд. Държавните медии съобщиха, че Гу наскоро е признала за убийството на бизнесмена в съдебен процес, проведен на 9 август.

В допълнение, източници посочиха пред Epoch Times, че Уанг е дал на американски представители важни документи, описващи подробно състоянието с държавно-подкрепяната мрежа в Китай, с участието на военни болници, за извличане и продажба на органи от практикуващи Фалун Гонг.

Духовната практика Фалун Гонг се преследва от китайския комунистически режим от 1999 г. насам.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!