ДС напускат партията, предусещайки края

Китайските йероглифи за отказване от членство в Китайската комунистическа партия
Китайските йероглифи гласят "Оттеглете се от Китайската комунистическа партия". (The Epoch Times)

В Китай както много други и служителите на Държавна сигурност напоследък започват да говорят, че са притеснени от тамошната ситуация и че чувстват нужда да се оттеглят от Китайската комунистическа партия (ККП)...Бивш пекински полицай, вече оттеглил се от партията чрез псевдоним, заяви: „Падението на Бо Шилай (Bo Xilai) ме притесни и продължавам да усещам страха от надвиснала беда. Крахът на  Бо Шилай – най-корумпираният чиновник сред лидерството на ККП – със сигурност предвещава края на ККП.

Огромният мащаб на престъпленията, извършени от Бюрото по обществена сигурност [полицейската сила на Китай] е невъобразим. Да нарушиш законите, за чието прилагане носиш отговорност, е акт, наказуем единствено със смърт. Но аз вярвам, че доброто и злото впоследствие ще бъдат изправени пред правосъдието, така че се моля Небето да пази онези от нас, които сме се оттеглили от ККП.“

Г-жа Лий (Lee), доброволец, помагащ на хората да се оттеглят от ККП, сподели опита си в помагането на служител от Управление 610 да се оттегли от партията. Управление 610 е секретен партиен орган, създаден от китайския режим със специалната цел да осъществява преследването на практикуващи Фалун Гонг.

В началото служителят разговарял с г-жа Лий с ожесточение, но след като поговорили 40 мин., той променил тона си и й дал имената на съпругата си, детето си и още 15 души. Той помолил г-жа Лий да помогне на всички тях да се оттеглят от партията.

Двама ръководители на полицейски управления също се оттеглили от ККП след разговор с нея. Те й дали около 40 имена на приятели и роднини, които са членували в компартията, Младежката лига или ескадрона, и помолили г-жа Лий да отпише и тях. Единият дори признал пред нея за миналите си проблеми като алкохолизъм, тютюнопушене и безразборни сексуални контакти.

Според един пекински полицай настоящата политическа ситуация на Китай е всяла силен смут у всички в неговия полицейски участък, включително у началника и секретаря на участъка (секретарят е партийният чиновник, отговорен за участъка).

Неговият собствен смут се коренял във факта, че един ден китайските лидери може да прекратят преследването срещу Фалун Гонг и да обявят последователите на практиката за невинни. Тогава как би могъл той с чиста съвест да погледне към миналите си действия, подпомагащи преследването?

Полицаят решил да прекрати участието си в преследването. „Ако ми е наредено да преследвам практикуващи Фалун Гонг цяла нощ, намирам извинение да се измъкна – казва той. – Ако някой дойде при мен да докладва за практикуващ, просто симулирам невежество.“

Много от полицаите на Китай са търсили доброволци от движението за оттегляне от ККП и са ги молили да им помогнат да напуснат партията. В някои случаи цели села и корпорации са се оттегляли заедно от ККП.

Дженг Янг (Zheng Yang), друг доброволец от движението за оттегляне от ККП, неотдавна помогнал на партиен секретар от голяма държавна корпорация да оттегли членството си.

По думите на партийния секретар, той усещал скорошна революция в Китай. „Ще бъде като в Русия и самоунищожението [на режима] ще е неизбежно.“

„Корупцията в комунистическата партия не е нещо лесно за оправяне. Обикновените граждани всички са много критични спрямо ККП, но няма как да говорят открито.“

„Но корупцията на ККП е нещо, с което всички обикновени граждани са пределно наясно, особено след инцидента на „Тянанмън“ от 1989 г. Но те в действителност не говорят за него, защото нищо няма да се случи дори ако го направят“, посочва партийният секретар.

Според него настоящата икономическа ситуация в Китай е много лоша. „Нещата стават все по-трудни. Дори ако Ху Джинтао (Hu Jintao) и Уен Джябао (Wen Jiabao) напуснат властта, те само ще оставят Ши Джинпинг в слаба лидерска позиция – особено ако го направят тази година, при лошата икономическа ситуация на Китай.“

„Много бизнеси трябваше да намалят заплатите на служителите си с 30% и да премахнат бонусите им. Сега страната е паднала духом, но въпреки това всеки трябва да работи.“

Според него в Китай предстоят големи промени, в това число и крахът на ККП.

Почти 120 милиона китайци са заявили оттеглянето си от ККП и принадлежащите й организации от 2004 г. насам.

Бележка: Директен превод на заявления на китайски граждани за отказване от Китайската комунистическа партия (ККП) и нейните принадлежащи организации. Заявления като тези се приемат в сайта на Da Ji Yuan (Да Джи Юен, оригиналното китайскоезично издание на Epoch Times). Движението за отказване, оттегляне или напускане на ККП, наричано ‘Tuidang’ на китайски език, започва в края на 2004 г., малко след като DJY публикува „Девет коментара за комунистическата партия“, поредица от уводни статии, които изследват природата и историята на ККП. Заявленията предоставят рядък и откровен поглед върху историята в процеса на нейното създаване: китайският народ обръща гръб на комунистическата партия, избирайки съзнанието пред потисничеството и започвайки мирно една нова епоха в Китай, епоха без ККП.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!