Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Гао Зитан, Epoch Times

Китайски учени дават подкрепа за Фалун Гонг и "Смелите 300"

Петицията на "Смелите 300" (вляво): разтърсилата висшите кръгове на китайското ръководство петиция, подписана от 300 домакинства в провинция Хебей през април 2012 г. и призоваваща за освобождаването на Фалун Гонг практикуващ (Уанг Шяодонг). Тя е сравнявана с петиция от 1978 г. (вдясно) на 18 селяни от провинция Анхуей, които подписват тайно споразумение за разделяне на земята на Народната комуна между своите семейства, с което поставят началото на новия етап на "приватизация" и бърз икономически растеж на Китай; тяхната историческа петиция е изложена в Националния музей на Китай.
Петицията на "Смелите 300" (вляво): разтърсилата висшите кръгове на китайското ръководство петиция, подписана от 300 домакинства в провинция Хебей през април 2012 г. и призоваваща за освобождаването на Фалун Гонг практикуващ (Уанг Шяодонг). Тя е сравнявана с петиция от 1978 г. (вдясно) на 18 селяни от провинция Анхуей, които подписват тайно споразумение за разделяне на земята на Народната комуна между своите семейства, с което поставят началото на новия етап на "приватизация" и бърз икономически растеж на Китай; тяхната историческа петиция е изложена в Националния музей на Китай. (Epoch Times)

В началото на април 300 домакинства в провинция Хебей се застъпиха за един от събратята си, арестуван и измъчван практикуващ Фалун Гонг. Използвайки истинските си имена и идентичност, и макар знаейки, че вероятно ще изпитат тежестта  на железния юмрук на Китайската комунистическа партия (ККП), те подписаха петиция до властите за неговото освобождаване. Техният акт на решителност, извоювал им прозвището "Смелите 300", разтърси висшите ешелони на ККП и подкани интелектуалци в Китай и чужбина да присъединят гласа си към този на селяните...

 
Вдъхновен от “Смелите 300”, добре известен интелектуалец в континентален Китай разговаря с Epoch Times, при условие на анонимност:
 
"Мисля, че значимостта [на това събитие], е че предлага възможност за разрешаване на "въпроса с Фалун Гонг" преди 18-тия конгрес [на ККП]. Фалун Гонг ... трябва да бъде уважаван в рамките на концепцията за свобода на убежденията", каза интелектуалецът.
 
"Дори и топ кадрите на ККП, както и хората от сигурността, ще кажат същото. Трябва да дадем [на практикуващите Фалун Гонг] свобода на убежденията, което е гарантирано от Конституцията. Атаката на Джянг Земин срущу Фалун Гонг е грешка. Ние трябва да се извиним на национално ниво и да им предоставим икономическа компенсация", каза той.
 
Освен това той заяви, че ако китайските власти не разрешат въпроса (с преследването на Фалун Гонг) на 18 конгрес на ККП, той и други интелектуалци ще започнат да пишат за това до най-висшите органи.
 
Джонг Уейгуанг (Zhong Weiguang), китайски учен в Германия и експерт по въпросите на съвременния тоталитаризъм, заяви относно петицията на “Смелите 300”: "Можем да видим, че на китайския народ му е дошло до гуша от почините на комунистическата партия".
 
"Китайският народ вече знае, че Фалун Гонг е мирна култивационна група, и в същото време вярва, че обикновените хора могат да направят положителна промяна в обществото", заключи той.
 
Когато бившият топ полицай на Чонгчинг (Chongqing), Уанг Лиджун дезертира в американското консулство в Ченгду (Chengdu) на 6 февруари, той задейства политическа буря, която още не е утихнала. Задкулисната битка се върти около това, каква позиция ще заемат държавниците на Китай спрямо преследването на Фалун Гонг. “Фракцията с окървавените ръце” – служителите, повишени от бившия лидер Джянг Земин за осъществяване на преследването – прави усилени опити да избегне отговорността за престъпленията си и да продължи кампанията. Други служители отказват да участват в преследването оттук нататък. Събитията предоставят ясен избор пред държавниците и гражданите на Китай, както и пред хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Оригиналната статия на китайски език.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!