Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Чен Джинхуей, Епохални Времера (Epoch Times)

Китайски адвокат: преследването на Фалун Гонг се смекчава

Практикуващи Фалун Гонг медитират на четвъртия ден от гладната си стачка пред китайското посолство на 20 август 2001 г. във Вашингтон.
Практикуващи Фалун Гонг медитират на четвъртия ден от гладната си стачка пред китайското посолство на 20 август 2001 г. във Вашингтон. Стачката е в подкрепа на 130-те последователи на практиката, предприели гладна стачка в трудовия лагер Масанджя в протест срещу несправедливия им арест и бруталното отношение към тях в трудовия лагер. (Stephen Jaffe/AFP/Getty Images)

Неотдавнашен съдебен процес в гр. Харбин (Harbin), провинция Хейлонгджянг (Heilongjiang) може би е знак, че нещата в Китай се променят, след като правоприлагащи чиновници губят апетита си да продължават над 12-годишното преследване на Фалун Гонг...

Тази отдалечена североизточна провинция отдавна е най-стриктна в преследването на традиционната китайска практика, ако се съди по броя на смъртните случаи. Според непълна статистика, изготвена от уебсайта на Фалун Гонг, Minghui, докъм 2009 г. 459 практикуващи са потвърдени за загинали вследствие на изтезания или тормоз в Хейлонгджянг – най-големият брой сред всички китайски провинции.

За сравнение, само 6 от 31-те провинции на Китай са с потвърден брой на убитите, по-висок от 200. Според Minghui действителният брой на жертвите е далеч по-голям от този, който уебсайтът е успял да потвърди.

Хейлонгджянг не е гостоприемно място и към адвокатите, защитници на човешките права. През януари 2011 г. например осем правозащитни адвокати бяха пребити от полицията наведнъж, което причини спонтанен аборт на една от правозащитниците.

На територията на Китай, не само в ултрарепресивната Хейлонгджянг, на адвокатите обикновено е забранено да представляват в съда практикуващи Фалун Гонг. Направилите това често рискуват кариерата и свободата си.

При все това, на 27 март петима адвокати защитаваха четирима практикуващи Фалун Гонг в областния съд на Аченг (Acheng), пледиращи „невинни“.

Четирима от адвокатите – Донг Чяньонг (Dong Qianyong), Шие Яний (Xie Yanyi), Уанг Куанджанг (Wang Quanzhang) и Джанг Чуанли (Zhang Chuanli) – са пътували от Пекин, а Гуо Лянхуей (Guo Lianhui) е от югоизточната провинция Джянгши (Jiangxi).

Адвокатите настояват, че гражданите на Китай имат конституционното право на свобода на убежденията.

Според тях ако невинни хора бъдат осъдени, страната ще изгуби достойнството си, това ще е обида срещу интелигентността на прокурори, съдии и партийни чиновници, както и подигравка с човешката съвест и смелост.

По думите на защитниците, те са били трогнати от непоколебимия дух на практикуващите Фалун Гонг.

„Практикуващите Фалун Гонг са преследвани от много години – заяви един от адвокатите, – но въпреки това са запазили вярата си и отправят мирни апели [за край на преследването].“

Полицаите в съдебната зала са почувствали нужда да се оправдаят. В разговор насаме със семействата на практикуващите те са заявили разбирането си, че това са добри хора, както и че са били принудени да участват в преследването под натиска на по-висшестоящите им.

Според един от адвокатите, Донг Чяньонг, нещата се подобряват. „Много хора полагат усилия да променят ситуацията – не само адвокати, но и полицаи“, посочи той.

По думите му много съдии и полицаи знаят, че практикуващите Фалун Гонг са добри хора. Донг сподели, че директорът на един център за задържане веднъж му казал насаме: „Не наричаме [практикуващите Фалун Гонг] криминално заподозрени. Наричаме ги само субекти по случая.“

Донг сподели, че когато някои практикуващи провеждат гладна стачка в протест срещу ареста си и са изпращани за лечение в болници извън затворите, някои полицаи не поставят белезници на глезените и китките им. Той добави и че някои медици също се отнасят към тях много добре, за разлика от начина, по който третират криминално заподозрените.

Адвокат Донг заключи, че в последно време нещата са наистина различни в сравнение със ситуацията преди време, когато практикуващите Фалун Гонг обикновено получаваха тежки присъди. Сега присъдите на някои от последователите на практиката са по-леки.

Областният съд на Аченг все още не е обявил решението си.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!