Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Награден за изтезания: Възходът на Бо Шилай в Китай

...В статия от 2009 г. Джянг Уейпинг цитира шофьора на Бо, който го е чул да казва на шефа на полицията: „Тези практикуващи Фалун Гонг са толкова сплотени и ефективни. Не можем да си позволим да не ги арестуваме и бием. Трябва да ги биете наистина сурово. Заслужават си го, ако бъдат пребити до смърт, и правителството ще поеме отговорността“...

Побоищата на полицията над практикуващите Фалун Гонг на 20 юли 1999 г. по улиците на град Далиан (Dalian) са брутални, според репортаж на Clearwisdom, уебсайт на Фалун Гонг. Хиляди практикуващи Фалун Гонг са се събрали, за да апелират за освобождението на арестувани предишната нощ последователи на практиката – официалното начало в Далиан на националната кампания за „изкореняването“ на Фалун Гонг, инициирано от тогавашния глава на Китайската комунистическа партия (ККП), Джянг Земин (Jiang Zemin)...

Бившият партиен шеф на Чонгчинг, Бо Шилай. Бо е замесен в скандал заради твърдения, че е кроял преврат в комунистическата партия.
Бившият партиен шеф на Чонгчинг, Бо Шилай. Бо е замесен в скандал заради твърдения, че е кроял преврат в комунистическата партия. (NTDTV)

Практикуващите са се наредили в четири реда по тротоара близо до правителствените сгради, хванали са се за ръце и мирно призовават за освобождаването на задържаните.

В около 7 часа сутринта полицията започва атака. Последовател на практиката е изваден от редицата и наобиколен от няколко полицаи, които започват да го ритат, бият и да му нанасят удари с електрически и полицейски палки. Побоите продължават през целия ден, като за целта от предградията пристигат свежи полицейски подкрепления.

В черно „Ауди“ наблизо, наблюдавайки насилието, седи кметът на Далиан, Бо Шилай (Bo Xilai), според журналиста Джянг Уейпинг (Jiang Weiping), носител на Международната награда за медийна свобода за 2001 г. на Комитета за защита на журналистите.

След като публикува статия, обвиняваща Бо в корупция, през 2002 г. Джянг Уейпинг е осъден за разкриване на държавни тайни и подстрекателство към подривна дейност. Освободен през 2009 г., днес той живее в Канада със семейството си.

В статия от 2009 г. Джянг Уейпинг цитира шофьора на Бо, който го е чул да казва на шефа на полицията: „Тези практикуващи Фалун Гонг са толкова сплотени и ефективни. Не можем да си позволим да не ги арестуваме и бием. Трябва да ги биете наистина сурово. Заслужават си го, ако бъдат пребити до смърт, и правителството ще поеме отговорността.“

Мотивите на Бо

До скоро Бо Шилай бе известен като ръководител на ККП в китайския мегаполис Чонгчинг, който бе обвинен в началото на февруари от бившия шеф на полицията, Уанг Лиджун (Wang Lijun), в планировка на преврат за отстраняването на следващия партиен глава, Ши Джинпинг (Xi Jinping).

През 1999 г. Бо е 51-годишен и, макар и кмет на втория по големина град в провинция Ляонинг (Liaoning), е извън елита на ККП.

Бо има свои причини за жестокостта си спрямо практикуващите Фалун Гонг. Уанг споменава пред журналиста Джянг думи на тогавашния партиен глава Джянг Земин към Бо: „Трябва да покажеш твърдостта си в разправата с Фалун Гонг, подобно на твърдостта, демонстрирана от Ху Джинтао в отговор на тибетския бунт през 1989 г.; това ще е твоят политически капитал.“

Бо знае, че Джянг Земин има тесни връзки с баща му, Бо Йибо (Bo Yibo), един от „осемте безсмъртни“ на ККП. Примерът на Джянг с Ху Джинтао, който тогава вече е посочен за наследник на Джянг, вероятно подсказва на Бо, че един ден той също може да бъде глава на ККП, ако изиграе картите си правилно.

При всички случаи Джянг Земин се нуждае от съюзници за новата си кампания срещу Фалун Гонг (Фалун Дафа).

След като тази духовна практика е представена пред обществеността в Китай през май 1992 г., тя бързо се разпространява. Фалун Гонг включва пет медитативни упражнения и философия, базирана на принципите истинност, доброта и търпение.

В писмо до Политбюро от 25 април 1999 г. Джянг Земин настоява за потъпкване на Фалун Гонг поради страха си от неговата популярност – при изчислените 100 милиона последователи на практиката, те са повече от партийните членове. Джянг се страхува, че китайците ще предпочетат ученията на Фалун Гонг пред идеологията на ККП.

Решението на Джянг да вземе на прицел Фалун Гонг не набира популярност. Според статия, публикувана в хонконгското сп. Frontline (броя от 2 февруари 2011 г.), предложението му за преследване на Фалун Гонг е било посрещнато с несъгласие от Постоянния комитет на Политбюро, както и в собствения му град. На Джянг му се налага да „обедини“ (жаргон на ККП за налагане на волята от страна на генералния секретар) мненията на Постоянния комитет на Политбюро, за да придвижи кампанията си напред.

Преследването на Бо

Дзян Дзъмин бързо издига Бо. Докато продължава да служи като кмет на град Далиан (Dalian), Бо е назначен като временно изпълняващ длъжността губернатор на провинция Ляонинг (Liaoning) през 2000 г., а през 2001 г. и като губернатор. През 2002 г. той е включен в Централния комитет на ККП. През 2004 г. е направен Министър на търговията.

Междувременно град Далиан и провинция Ляонинг се превръщат в жив ад за практикуващите Фалун Гонг.

До октомври 2004 г. е потвърдено за 121 последователи на практиката, починали в резултат на преследването – което нарежда Ляонинг на четвърто място сред всички китайски провинции. Според Информационния център Фалун Дафа действителният брой на загиналите е далеч над официално потвърдения.

Според журналиста Джянг Уейпинг (Jiang Weiping) Бо лично е инспектирал затворите, центровете за задържане и трудовите лагери в края на всеки месец.

По думите на Джянг Уейпинг, Бо е казал на полицаи в един от клоновете на Бюрото по обществена сигурност, че макар и практикуващите Фалун Гонг да упражняват истинност, доброта и търпение, щом се сдобият с власт, „те ще ни избият и ние ще бъдем тези, заключени тук. Така че никога не бъдете добри и снизходителни към практикуващи Фалун Гонг.“

Учреждения под юрисдикцията на Бо – най-вече трудовите лагери „Масанджя“, „Далиан“, „Джангши“ (Zhangshi) и „Лонгшан“ (Longshan) – са известни с бруталните си и иновативни методи за изтезания.

„Масанджя“ и „Далиан“ са известни и с упражнявания в тях сексуален тормоз.

През 2001 г. специалният рапортьор на ООН по насилието над жените съобщи, че през октомври 2000 г. 18 практикуващи Фалун Гонг жени в трудовия лагер „Масанджя“ са били разсъблечени и хвърлени в килиите на мъже затворници, където са били групово изнасилени. Репортерът информира и че практикуващите Фалун Гонг жени в „Масанджя“ са били удряни с електрошокови палки по гърдите и гениталиите.

Отговорните за изтезанията над практикуващи са били възнаградени. Според Световната организация за разследване на преследването на Фалун Гонг (World Organization for the Investigation of the Persecution of Falun Gong / WOIPFG), на служителката, отговорна за женското отделение на „Масанджя“, е бил даден бонус от приблизително 6000 щ.д., а на заместничката й – 3000 щ.д. Има данни за бонуси и на други служители в „Масанджя“, както и за персонала на трудовите лагери „Джангши“ и „Лонгшан“.

Освен материалните награди са получени и признания. Трудовият лагер „Далиан“ е похвален от чиновници на ККП като една от „най-прогресивните институции“ заради „прочутите си постижения в „реформиращото“ обучение“. На полицейското управление на гр. Далиан е връчена награда за „най-високи постижения“ заради репресиите срещу Фалун Гонг.

Бо не пести средства за развитието на учреждения за преследване.

Според WOIPFG провинция Ляонинг е инвестирала 0,93 млрд. юана (112,3 млн. щ. д.) за три години, започвайки от 2002 г., за реконструкцията на затвори в провинцията. Над 500 млн. юана (60,41 млн. щ. д.) са похарчени само за „Масанджя“, което го превръща в първия град затвор в Китай, разпростиращ се на площ от 329 акра. Капацитетът на „Масанджя“ е увеличен, така че да побира 10 000 затворници.

Отнемане на органи

Независимият изследовател Итън Гатман (Ethan Gutmann) описва провинция Ляонинг като „епицентъра“ на насилственото отнемане на органи от живи практикуващи Фалун Гонг.

Това зверство е разкрито за пръв път, след като „Питър“ (китайски журналист, работил за японска телевизия в североизточен Китай) и „Ани“ (съпруга на хирург) бягат от Китай през март 2006 г. и разказват историите си пред Epoch Times.

Те говорят за хиляди практикуващи, държани близо до болница в Суджиатун (Sujiatun), предградие на Шенянг (Shenyang), столицата на провинция Ляонинг. Практикуващите са били държани като банка за органи за трансплантационни операции в болницата. Ани разказва, че за няколко години съпругът й е отстранил роговицата на хиляди практикуващи, които по думите му са били живи в началото на трансплантационните операции.

Уанг Лиджун (Wang Lijun), който е бил шеф на полицията на гр. Джинджоу (Jinzhou) в Ляонинг, преди Бо да го доведе в Чонгчинг, се похвали при получаването на награда за заслуги в трансплантациите на органи, че е оказвал надзор над хиляди операции за присаждане на органи. Неговият принос към трансплантациите най-вероятно включва разработването на медикаментозен режим, който парализира жертвата, без да я убива, чрез което предоставя по-висококачествени органи за трансплантации.

Военен лекар ветеран, назначен във военната зона на Шенянг, потвърди информацията от Ани и Питър за отнемането на органи в Суджиатун и изрази мнение, че трансплантациите на органи не са единственото приложение на телата на практикуващите. Той обясни, че тъй като партията е обявила Фалун Гонг за „класови врагове“, те могат да бъдат ползвани като предмет на търговията. Според този военен лекар съществува оживена търговия на черно с телесни части за комерсиални цели в Китай.

Бо е съден 14 пъти в 13 държави по обвинения в изтезания, убийства, геноцид и престъпления срещу човечеството. През 2007 г. това негово досие забавя бързото му издигане в партийната йерархия.

Когато фракцията на Дзян Дзъмин назначава Бо за вицепремиер и така го поставя в изчакване да стане приемник на Уен Джябао, Уен възразява, че предвид международните съдебни дела срещу Бо, той не е подходящ избор, според грама на Държавния департамент на САЩ, публикувана от Wikileaks. Така вместо това Бо е препратен на поста партиен секретар в мегаполиса Чонгчинг.

Далеч от смирението след загубата на премиерския пост, в Чонгчинг Бо удвоява усилията си в преследването на практикуващи Фалун Гонг. Той назначава Уанг Лиджун за началник на полицията и обявява, че ще постигне целите за „трансформиране“ на практикуващи Фалун Гонг, заложени в тригодишния партиен план, за две години.

*Духовната практика Фалун Гонг (Фалун Дафа) набира голяма популярност в Китай през 90-те години. Много скоро управляващият в страната режим открива, че броят на последователите на това движение превъзхожда броя на членовете на комунистическата партия, при това популярността на Фалун Гонг продължавала да расте. Затова, през 1999 година Фалун Гонг е обявен за незаконен в Китай. Репресиите и преследванията на Фалун Гонг в Китай продължават и до днес, съпроводени от арести, затвори и изтезания, които често водят до смърт.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!