Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Matthew Robertson, Epoch Times

Китайски неуспял дезертьор може да е издал на САЩ данни за заговор

Уанг Лиджун (в средата), бивш ръководител на бюрото по обществена сигурност в Чонгчинг
Според информация, отиването на Уанг Лиджун* (в средата) в консулството на САЩ е било одобрено от централното командване на китайския режим, и най-вече от Ху Джинтао (Hu Jintao) (в дясно), като освен това бе разкрито, че обявената от Чонгчинг т. нар. "профилактична" отпуска на Уанг е лъжа.
* Уанг Лиджун (в средата), бивш ръководител на бюрото по обществена сигурност в Чонгчинг

Двама високопоставени чиновници на Китайската комунистическа партия са крояли планове да осуетят достъпа на Ши Жинпинг (Xi Jinping) до партийния връх и да поемат контрола над силите за сигурност, за да принудят Ши да сдаде властта, според известния дисидентски сайт Boxun, цитиращ вътрешни източници...

Информацията за заговора вероятно е предадена на служители от американското консулство в Ченгду (Chengdu) от Уанг Лиджун (Wang Lijun), зам.-кметът на Чонгчинг (Chongqing), който предизвика буря с наскорошния си опит за отстъпничество.

Уанг Лиджун е дясната ръка на Бо Шилай, партийния бос на мегаполиса Чонгчинг. Джоу Йонгканг е шефът на силите за сигурност на комунистическата партия. Ши Джинпинг е зам.-председател на НР Китай.

„Те са подготвили цялостен план за нападение над Ши – гласи статията в Boxun, позовавайки се на източниците си, които определя като високопоставени. – Планът е бил за след Китайската нова година. Той ще отприщи множество обвинения и критики спрямо Ши в чуждестранните медии. Това ще отслаби силата му и ще помогне на Бо да заеме поста секретар на Политико-законодателния комитет.“

Китайската нова година бе между 23 януари и 6 февруари. Уанг Лиджун се появява дегизиран в американското консулство в Ченгду вечерта на 6 февруари.

Уебсайтът Boxun се поддържа от намиращи се извън страната китайски активисти за демокрация и човешки права. В мрежата се разпространяват слухове, че партийни доверени лица в опозиция на Бо Шилай може да използват сайта като канал за изтичане на чувствителна информация относно вътрешнопартийните машинации.

Уебсайтът бе първият, публикувал новината за опита за бягство на Уанг Лиджун и присъствието на десетки полицейски коли пред американското консулство в Ченгду на 6 и 7 февруари – всичко от което бе по-късно потвърдено.

Политико-законодателният комитет е ключов партиен орган, отговорен за съдилищата, прокуратурата и силите за сигурност в Китай, включително и за полицията.

„Щом Бо поеме контрола над въоръжената полиция и системата за обществена сигурност, той ще принуди Ши да сдаде властта, когато моментът настъпи“, гласи статията в Boxun. Според цитираните от сайта източници Уанг Лиджун вероятно е предал това доказателство на САЩ.

Разкритията на Boxun отчасти съвпадат с твърденията на Бил Герц, писател по темата за националната отбрана, специализирал в китайските въпроси. На редактирания от него сайт Washington Free Beacon Герц пише, че според американски чиновници Уанг е предоставил информация относно корупцията сред високопоставени чиновници, връзките на Бо Шилай с организираната престъпност и подробности около потискането на инакомислието в Китай.

Герц посочва, че според източниците му Джоу Йонгканг, царят на сигурността на компартията, е поел контрола над Чонгчинг от Бо Шилай и не е позволил по-нататъшни действия или разследване срещу него.

Герц съобщава и че Лок е препоръчал предоставяне на политическо убежище на Уанг Лиджун, но предложението му е било отхвърлено от Белия дом, който не е искал да нарушава китайско-американските отношения непосредствено преди визитата на Ши Джинпинг в САЩ.

За Уанг стана ясно, че е разкрил солидна информация относно вътрешните операции на компартията. Epoch Times съобщи участието на Уанг – още от 2006 г. – в екзекутирането и отнемането на органи от затворници, много от които вероятно са практикуващи Фалун Гонг, задържани поради убежденията си.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!