Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лео Чен и Жизел Сомер, Epoch Times

Експерт: репортажи за злоупотреба с човешки органи говорят за промяна

Джоу Йонгканг, член на Постоянния комитет на комунистическата партия, ръководи апарата по сигурността в Китай, който е въвлечен в широко разпространеното събиране на органи от осъдени заради вярата си затворници.
Джоу Йонгканг, член на Постоянния комитет на комунистическата партия, ръководи апарата по сигурността в Китай, който е въвлечен в широко разпространеното събиране на органи от осъдени заради вярата си затворници. (Liu Jin/AFP/Getty Images)

Миналата година тийнейджър в Китай продаде един от бъбреците си, за да си купи Apple iPad 2. След малко повече от година китайските държавно контролирани медии се хванаха за тази история и публикуваха серия коментари за черния пазар на органи в Китай. Даването на гласност на това, което обикновено е смятано за силно чувствителна информация – злоупотребата с органи за трансплантация – съвпада с жестоката битка между върховните лидери на режима...

Историята с бъбрека на момчето, отразена от държавната медия Guangming Daily на 17 април и получила многобройни отзиви в китайската преса, е за 17-годишен ученик от провинция Анхуей (Anhui) с фамилното име Уанг (Wang), който искал Apple iPad 2, но не разполагал с необходимите пари. Младият човек се свързал с онлайн агент на органи, който му казал, че бъбрекът може да се изтъргува за 20 000 юана (3200 щ. д.), и двамата сключили сделка. Но операцията, проведена без съгласието на родителите в провинция Хунан (Hunan), не протекла добре и оставила ученика със сериозни медицински проблеми.

Въпросът е защо сега китайските медии разрешават толкова голямо отразяване на нелегалната търговия с органи в Китай – тема, старателно избягвана в миналото.

Според Франк Шие (Frank Xie), професор от университета на Южна Каролина „Айкен“, причина има и времето е добре изчислено от лидерите на комунистическия режим. Като позволяват на новина за злоупотреба с органи за присаждане да навлезе в обществената съвест, партийните лидери подготвят нещата за неизбежното разкритие на по-голяма новина: използването на политически затворници, и по-конкретно на практикуващи Фалун Гонг, като източници на органи без тяхното съгласие. Тази прилагана от властите практика е довела до хиляди смъртни случая, според проучили въпроса експерти.

Разбирайки, че би било невъзможно да държат тази история под похлупака завинаги, партийните лидери умишлено повдигат въпроса в медиите сега, като прелюдия към атаката и свалянето на Джоу Йонгканг (Zhou Yongkang), ръководителя на силите по сигурността – това сподели проф. Шие в интервю за китайското радио Sound of Hope. Джоу е глава на мощния Комитет по политически и законодателни въпроси, който контролира полицията, въоръжената полиция и всички аспекти на прилагане на закона. Той е и член на Постоянния комитет на Политбюро – деветчленната група, управляваща страната. Джоу е основният човек, осъществяващ преследването на Фалун Гонг по заповедите на политическия му патронДжянг Земин (Jiang Zemin) – бившият лидер на режима, инициирал кървавата кампания.

Бо Шилай (Bo Xilai), чиновник, наскоро отстранен в борбата на политическия елит, също е въвлечен, твърди Шие.

През 1999 г., когато бившият лидер на ККП Джянг Земин разпорежда преследването, Бо е кмет на Далиан (Dalian), провинция Ляонинг (Liaoning), и е извън партийния елит. Той става ентусиазиран изпълнител на преследването в първите му години, от което трупа политически капитал и тогавашният партиен лидер Джянг му осигурява бързо изкачване в партийната йерархия.

Провинция Ляонинг става център на най-жестокото отношение към практикуващите Фалун Гонг, според Световната организация за разследване на преследването срещу Фалун Гонг (World Organization to Investigate the Persecution of Falun Gong/ WOIPFG). Правозащитната организация съобщава, че за три години, започвайки през 2002 г., провинция Ляонинг е инвестирала 930 млн. юана (112.3 млн. щ. д.) в изграждането и подновяването на затвори на своя територия. Над 500 млн. юана (60.41 млн. щ. д.) са похарчени само за Масанджя (Masanjia), превръщайки го в град-затвор, който днес е с капацитет от 10 000 затворници.

Провинция Ляонинг става и „епицентъра“ на принудителното отнемане на органи от живи практикуващи Фалун Гонг, според независимия изследовател Итън Гатмън.

Предвид, че събирането на органи обвързва Бо и Джоу, и в светлината на новопоявилата се свобода за търсене на информация по доскоро силно чувствителната  тема, Шие предполага, че това може да е прелюдия към чистка срещу Джоу и разобличаване на престъпленията, извършени от него и политическите му съюзници.

„Очевидно най-висшите китайски правителствени чиновници разбират, че злите престъпления на отнемане на органи от живи хора вече не могат да бъдат прикривани – коментира проф. Шие. – Разобличаването на доказателства по този крайно чувствителен въпрос служи за изобличаване престъпленията на Джоу Йонгканг, чиято  политическа позиция е в противовес на настоящите лидери.“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!