Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля Иванов, Великая Эпоха

Китай отвори достъпа до информация за обвинения в геноцид срещу Джянг Земин

В най-голямата китайска Интернет търсачка Baidu на 8 април в рамките на няколко часа бе получен безпрецедентен достъп до информация за съдебни дела в чужбина срещу  Джянг Земин и други кадри в Китайската комунистическа партия (ККП), обвинени в геноцид срещу практикуващите медитативната практика Фалун Гонг. Това е още едно потвърждение на ожесточена вътрешнопартийна борба между двата клана...
 
Достъпът до тази информация, главно на хонконгските и тайвански сайтове, е бил открит между 16 и 22 часа пекинско време.  

Надписът на плаката: "Съд за Джянг Земин, Лиу Джин, Луо Ган, Джоу Йонгканг."
Надписът на плаката: "Съд за Джянг Земин, Лиу Джин, Луо Ган, Джоу Йонгканг." Снимка: Epoch Times

В отблокираните от цензурата статии се коментира за съдебните дела, подадени в повече от 30 страни срещу бившия генерален секретар Джянг Земин, бившия секретар на Централния политически и законодателен комитет на ККП Луо Ган, заместник-председателя на ККП Джен Чингхонг и сегашния секретар на Централния политически и законодателен комитет Джоу Йонгканг. Те са обвинени в геноцид, изтезания и престъпления срещу човечеството по отношение на практикуващите Фалун Гонг.
 
Преди два месеца, след инцидента с Уанг Лиджун, заместник-кметът на Чонгчинг, опитал се да получи политическо убежище в САЩ, вътрешнопартийната борба в ККП между двата клана изплува на повърхността.
 
Оттогава в китайския Интернет, който се подлага на строг контрол от режима на комунистическата партия, често започнаха да се случват "повреди" в цензурата на определена информация. Така периодично се позволява достъп до сайтове с информация за кървавото потушаване на бунта на студентите през 1989 г., което е тема табу в Китай, а също и към сайтове на привърженици на Фалун Гонг, където се  изобличават многобройни факти за преследването им от режима на комунистическата партия.
 
Според Ши Заншан, политически коментатор и експерт по Китай, отваряне достъпа до тези чувствителни теми за режима говори за това, че борбата между клановете на Ху Джинтао и Джянг Земин, последният от които се управлява сега от Джоу Йонгканг, вече е достигнал "безпрецедентен досега мащаб."
 
"За да се накаже врага, първо трябва да бъде унищожен в очите на обществеността, тоест да се позволи на хората да научат за престъпленията му и над тях да се осъществи морален съд. Когато широките маси се произнесат с морална оценка и му потърсят сметка, тогава ще бъде по-лесно и никой друг клан в комунистическата партия няма да се осмели да се противопостави. Отварянето на достъпа до тези чувствителни теми  говори красноречиво за факта, че Ху Джинтао и Уен Джябао са решили да нанесат удар в най-уязвимото място на групата на Джянг. Това е също така и предвестник на победата на Ху и Уен,"- каза Ши.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!