Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Jane Lin & Quincy Yu, Epoch Times

Ху Джинтао може да запази контрола си над армията след като предаде властта

Китайският президент Ху Джинтао инспектира Гарнизона на Народноосвободителната армия по време на посещение във Военната база на каменоделците в Хонконг, 30 юни 2007 г.
Китайският президент Ху Джинтао инспектира Гарнизона на Народноосвободителната армия по време на посещение във Военната база на каменоделците в Хонконг, 30 юни 2007 г. (Mike Clarke-Pool/Getty Images)

Кой ще получи подкрепата на армията в настоящата среда на ожесточени вътрешни борби в Китайската комунистическа партия (ККП), е жизненоважен въпрос. Неотдавна партийната централа многократно настояваше армията да декларира предаността си към Ху Джинтао. А според медиен репортаж е вероятно Ху да остане председател на Централната военна комисия (ЦВК) за поне още две години, след като предаде поста си на генерален секретар на ККП тази есен...


Неотдавна PLA Daily, официалният вестник на Народноосвободителната армия (People’s Liberation Army /PLA), публикува поредица статии с призив към армията „да следва решително командването на партийната централа, ЦВК и председателя Ху“.

В материал от 27 март специално се набляга, че „ние можем да загубим посоката си в тази сложна политическа борба за власт, ако не сме сериозни в политическата си позиция“.

Коментар, публикуван на китайската уебстраница на Deutsche Welle на 1 април посочва, че статията на PLA Daily споменава за политическа борба в Пекин. Според материала също така след като Ху успешно е отстранил бившия чонгчингски партиен шеф Бо Шилай (Bo Xilai), за него може да се очаква да запази влиянието си в ККП след предаването на властта през есента, както и да последва примера на бившия партиен лидер Джянг Земин (Jiang Zemin) и да остане председател на ЦВК до 2014 или 2015 г.

Тъй като ККП в действителност не е легитимно правителство, упълномощено от народа, във вътрешните си борби за нея е невъзможно да следва някакъв принцип или да възприеме някаква форма на управление от съда или арбитражна процедура като национален референдум, изтъква коментаторът по текущи китайски въпроси Уен Джао (Wen Zhao).

„Ето защо армията играе определяща роля – посочи Уен за базираната в Ню Йорк телевизия New Tang Dynasty TV (NTD). – Който държи властта [над армията], ще спечели.“

Предизвикателства от хардлайнерската фракция

Deutsche Welle съобщи, че Бо Шилай е полагал много усилия да изгради мрежа от връзки с армията.

След като взима властта като партиен ръководител в Чонгчинг, Бо продължава с усилията си да спечели старши чиновници от военния регион на Ченгду (Chengdu) в провинция Сичуан (Sichuan). Ху Джинтао и други чиновници определят тактиките му като „находчиви“.

След неуспешния опит на бившия полицейски шеф Уанг Лиджун (Wang Lijun) да дезертира в американското консулство в Ченгду на 6 февруари, Бо отива на посещение в 14-та армия в Юнан (Yunnan), която навремето е била под командването на баща му, Бо Йибо (Bo Yibo).

Посланието на Бо към Ху е ясно: „Не ми се бъркай. Имам подкрепата на Народноосвободителната армия“, посочва репортажът на Deutsche Welle.

Джоу Йонгканг, съюзник на Бо, е единственият член на Постоянния комитет на Политбюро, обявил се против уволнението на Бо. Джоу е ръководителят на влиятелния Комитет по политически и законодателни въпроси (КПЗВ) – китайският апарат за вътрешна сигурност – и следователно разполага със сравними с армията сили под свое ръководство.

Бюджетът за поддръжка на вътрешната стабилност за 2012 г., контролиран от Джоу, е 701.8 млрд. юана (111.39 млрд. щ. д.) – с увеличение от 11,5% спрямо изминалата година, като и двете цифри са по-високи от бюджета за армията.

Според някои изчисления апаратът на Джоу за вътрешна сигурност е с персонал от близо 10 милиона души, включително полицията по обществена сигурност, служителите на национална сигурност, на вътрешна сигурност, въоръжената полиция, специалната полиция, тайните служби, пътна полиция, силите за градско управление, Интернет полицията и информаторите. Общият им брой задминава далеч този на войниците в армията, според политическия коментатор Чен Поконг (Chen Pokong), като това представлява заплаха за Ху Джинтао и Уен Джябао.

Но според Чен армията на Джоу не е редовна армия и качеството и лоялността й не са непременно надеждни. Ху, от друга страна, командва редовната армия със съвременни оръжия, както и военноморските и въздушните сили, и технологията за управляеми снаряди.

Ху иска да се задържи на поста председател на ЦВК, за да се защити и да подсигури продължаването на политическия курс Ху-Уен, заяви политическият коментатор У Фан (Wu Fan) за NTD.

„Дори ако Ху и Уен се оттеглят от постовете си, докато ККП съществува, левите екстремисти със сигурност ще продължават да съществуват – коментира У. – Те със сигурност ще се противопоставят на курса на Ху и Уен.“

Проф. Юан Хонгбинг (Yuan Hongbing), китайски дисидент в изгнание и бивш професор по право, посочи пред Epoch Times, че дали Ху ще остане председател на ЦВК след като се оттегли от поста си на партиен лидер, е един от ключовите въпроси в партийната борба за власт преди 18-тия Национален конгрес тази есен.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!