Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Dong Yun

Бо Шилай шпионирал лидерите на режима, разярявайки топ чиновници

Появиха се съобщения, че уволненият партиен шеф на Чонгчинг Бо Шилай  и неговият могъщ приятел Джоу Йонгканг са наредили на подчинени да шпионират и разкрият тайните на най-високите нива от ръководството на Китайската комунистическа партия (ККП)...


Когато комунистическите лидери Ши Джинпинг, Хе Гуочянг, Ли Юанчао, У Банггуо и други посетили Чонгчинг, Уанг Лиджун уредил подслушване, според скорошно издание на Asia Weekly.

Уанг Пенгфей, лейтенант на Уанг Лиджун, го извършил, според Radio France Internationale (RFI).

А според последни данни Уанг Пенгфей също е задържан за разследване, съобщи медията Caixin.

Арестът на Уанг Пенгфей бе разкрит от репортер на Caixin след интервюирането на трима полицаи от областното полицейско управление на Юбей в Чонгчинг, където Уанг бе зам.-ръководител. Говори се, че Уанг Пенгфей е осигурил колата, с която Уанг Лиджун избяга в американското консулство в Ченгду.

Уанг Пенгфей бе най-довереният съюзник на Уанг Лиджун и отговаряше за разследванията на престъпления и шпионирането дълго време, съобщават източници на RFI. Полицаи от Тиелинг, провинция Ляонинг, казват за Caixin, че когато Уанг Лиджун е бил шеф на полицията в Тиелинг, Уанг Пенгфей е бил повишен в зам.-ръководител. Когато Уанг Лиджун се прехвърлил в град Джинджоу, Уанг Пенгфей също се прехвърлил и станал зам.-ръководител на полицията в Джинджоу. Когато Уанг Лиджун се преместил в Чонгчинг в края на 2010 г., Уанг Пенгфей също го последвал.

Поръчване на наблюдение на топ чиновници не е ново за Бо Шилай. Джянг Уейпинг, бивш шеф на бюрото за североизточен Китай на про-пекинската Уен Уей По каза за Epoch Times, че когато бившият лидер на ККП и Китай Джянг Земин посетил североизточния град Далиан през август 1999 г. разговорите му били записани. „За да подслушва разговорите на Джянг с други, Бо Шилай заповядва на Бюрото по национална сигурност в Далиан да наемат ново оборудване за шпионаж от Западна Германия“.

Разкриването на шпионирането на топ лидери може да е оказало влияние за отстраняването на Бо. Лидерите на комунистическата партия може да са били разярени, че е бил осведомен за техните ходове и частни разговори; с продължаващото появяване на доказателства за тактиките на Бо, бившите му лейтенанти падат като домино.

Уанг Лиджун бе първият. Той бе дясната ръка на Бо и топ ченгето на Чонгчинг. Нещата започват да се влошават, след като е отстранен от поста си от Бо на 2 февруари. На 6 февруари Уанг се обърна към американското консулство в близкия Ченгду с неясно количество информация и вероятно търсейки убежище.

Това постави началото на края на Бо – амбициозен мъж, който се изкачва в партията, оставайки лоялен към бившия лидер Джянг Земин и осъществявайки преследването  на Фалун Гонг практикуващи с усърдие. Бо бе отстранен от поста си на 15 март.

Уанг Лиджун бе само наемен убиец на Бо Шилай и най-вероятно е нямал способността да се свърже с Централното бюро по охрана, според анализатор, цитиран от Asia Weekly. Вътрешният достъп може да е бил осигурен от Джоу Йонгканг – партиен ръководител на сигурността и един от деветте члена на Постоянния комитет на Политбюро, за когото се смята, че е в жестока борба на клики с Ху Джинтао и Уен Джябао.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!