Следвайте "Буднаера" в Телеграм

NTD Television

Чистка в Чонгчинг на приятелите на Бо

Бо Шилай в Пекин на 13 март, два дни преди отстраняването му от поста партиен секретар на Чонгчинг(най-големият мегаполис в света). Членът на Политбюро на ККП Джанг Деджянг бе назначен на неговия пост. (Lintao Zhang/Getty Images)

Действията на Уанг Лиджун произведоха домино ефект. Явният опит на началника на полицията на Чонгчинг (най-големия мегаполис в света) да потърси убежище в САЩ хвърли китайските наблюдатели в объркване, тъй като всички признаци започнаха да сочат, че в Китай започва непримирима политическа борба...
 

След това Уанг Лиджун бе отведен бързо в Пекин от централните власти за разследване. Бо Шилай, шеф на Уанг и председател на градския партиен комитет на Чонгчинг, бе отстранен от длъжност. Бо е в момента под домашен арест в Пекин и е разследван за участието си в корупция.
 
Уанг Пенфей, подсигурил превозното средство за тайното пътуване на Уанг Лиджун до Ченгду, също е арестуван, според медията Caixin. До сега за задържането на Уанг Пенфей не се знае нищо в Бюрото за обществената сигурност в Чонгчин, където той е бил заместник-началник.
 
Политическата чистка продължава в Чонгчинг, има слуховете за това, че Шя Дейлянг, партиен секретар на област Нан'ан в Чонгчинг също е арестуван по подозрение за  корупция. На 26 март медиите в континетален Китай потвърдиха този слух и икономически онлайн наблюдател съобщава чрез местни източници, че Шя е отведен за наказателно разследване на 21 март.
 
Местен журналист в Чонгчинг каза, че Шя е бил в много напрегнати отношения с Бо Шилай и е бил назначен за партиен секретар на област Нан'ан през октомври 2009 г..
 
След това е заподозрян и У Уенкан, вторият заместник на генералния секретар на партията в Чонгчинг, назначен на този пост през януари 2008 г. по време на управлението на Бо. У е също така задържан и разпитван.
 
Задържането на Шя и У повлече след себе си и проблеми за голям брой висши служители в Чонгчинг, особено за тези, които са поддържали тесни връзки с Бо Шилай.
 
Новият председател на партийния комитет на Чонгчинг Джан Деджянг е според твърденията "лоялен" на Ху Джинтао и е назначен веднага след отстраняването на Бо.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!