Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля Иванов, Великая Эпоха

В ККП обсъждат предстоящия крах

Фракцията на Джянг Земин губи в борбата с фракцията на Ху Джинтао. От ляво на дясно: Джянг Земин, Бо Шилай, Ху Джинтао.
Фракцията на Джянг Земин губи в борбата с фракцията на Ху Джинтао. От ляво на дясно: Джянг Земин, Бо Шилай, Ху Джинтао. Фотоколаж: Epoch Times

...Според него в настоящия момент длъжностни лица от различни рангове провеждат закрити заседания, на които присъстват само доверени хора. На тези срещи се обсъжда директно въпроса как Китайската комунистическа партия (ККП) да задържи властта. Но всички са единодушни, че падането на режима не е далеч и е малко вероятно да се предотврати...



Борбата в Китайската комунистическа партия продължава да се изостря. Ветераните в ККП подкрепят действията на Ху Джинтао срещу фракцията на Джянг Земин. В същото време китайски служители вече обсъждат предстоящото падане на комунистическата партия.
  
 

Закрити заседания


Постоянно живеещ в Япония китайски бизнесмен, чието семейство поддържа тесни връзки с висши държавни служители, наскоро се завърна от Китай и каза, че в рамките на режима на КНР всички обсъждат въпроса с колапса на комунистическата партия.

В интервю за Epoch Times той пожела да остане анонимен, казвайки само, че семейството му принадлежи към тези, които имат много влиятелни приятели сред режима на комунистическата партия, които помагат на техния бизнес.

Според него в настоящия момент длъжностни лица от различни рангове провеждат закрити заседания, на които присъстват само доверени хора. На тези срещи се обсъжда директно въпроса как комунистическата партия да задържи властта. Но всички са единодушни, че падането на режима не е далеч и е малко вероятно да се предотврати.

"Те често казват, че комунистическата партия е напълно прогнила, и този път тя няма да можа да устои, което ги плаши", - каза бизнесменът.


ККП е загубила доверието на хората


Бизнесменът каза още, че е в Китай имат приятел, който участвал в бунта на студентите през 1989 година. Сега той продава недвижими имоти и е успешен бизнесмен.

Той също вече е усетил неминуемия срив на комунистическата партия както и нейните лицемерие и лъжи. Но все още продължавал да гледа канала на държавната телевизия. На въпрос към приятеля си защо гледа след като там предлагат само лъжи, той отговорил: "Именно за да видя как комунистическата партия ни лъже всеки ден. Сега в средните и горни слоеве на китайското общество никой не вярва на комунистическата партия. Този режим е потънал в лъжи до такава степен, че китайците го наричат ​​"Правителство без лице".

Като пример той цитира случай от миналата година в град Далиен. Там е имало масови протести срещу замърсяването на околната среда от местно предприятие. Под обществения натиск градските власти са обещали да спрат предприятието, но то и досега си работи.

"Хората знаят за това, но никой не е излязъл на втори протест. Те казват: "Какво ще се промени? Не храним никакви надежди за това комунистическо правителство" - предава събеседника думите на приятеля си.


Ветераните в ККП подкрепят Ху в борбата му срещу Джянг


На 30 март Ню Йорк Таймс публикува интервю с китайски анализатори и издатели, както и информация от свои източници в ККП.

Джин Чунг, собственик на влиятелното хонгконгско списание China Watch заяви в интервю: "Те [лидерите на комунистическата партия] искат всеки да вярва, че в най-висшите ешелони на властта няма проблем, няма никакъв разкол и вътрешни борби. Но този образ е фалшив."

Източници на изданието, близки до Централния комитет (ЦК) на ККП съобщават, че в настоящия момент уволненият от поста председател на партийния комитет наЧонгчинг Бо Шилай се намира под домашен арест в дома си в Пекин и може да бъде обвинен за корупция и злоупотреби с властта. Освен това неговата съпруга, която е адвокат, вече е обект на разследване, тъй като е свързана с някои от корупционните схеми на мъжа си.

Други два източника на изданието, близки до Постоянния комитет (ПК) на Политбюрото на ЦК на ККП информират, че деветте члена на ПК са провели извънредно заседание на 7 февруари, денят след като Уанг Лиджун, заместник-кмет на Чонгчинг и главен помощник на Бо Шилай, отива в американското консулство да търси политическо убежище.

На тази среща се е решавала най-вече съдбата на Бо Шилай. За уволнението и разследването му са се застъпили осем от деветте най-висши служители в страната. Единственият, който е бил против, е ръководителят на Политическия и законодателен комитет на ККП Джоу Йонгканг, защото Бо Шилай е подготвян за негов наместник.

На следващия ден едно от най-популярните длъжностни лица в страната Бо Шилай пристига в Пекин сякаш нищо не се е случило, за да присъства на годишната парламентарна сесия, на която с цялото си поведение демонстрира, че всичко е наред около него. Въпреки това веднага след края на сесията на другия ден официалните китайски медии съобщиха за уволнението му.

Според източници, сегашният партиен лидер Ху Джинтао и премиерът Уен Джябао вече са били потърсили съвет от влиятелните ветерани на комунистическата партия за наказване на Бо Шилай и са получили тяхното одобрение и подкрепа. Сред тези ветерани са бившият премиер Джу Ронгджи, както и Ли Пън, Ли Джуйнуан, Чяо Ши и други.

Джоу Йонгканг е най-висшият служител от фракцията на Джянг Земин, която в момента търпи поражение. Много анализатори предричат ​​големи политически промени в Китай в случай на загуба от страна на фракцията на Джянг.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!