Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля ИВАНОВ. Великая Эпоха

Хакери атакуваха Epoch Times

Да Джи Юен (Epoch Times)
Chinese cyber attack
 

След като във висшия ешелон на китайските власти се ожесточи битката между двете воюващи фракции, независимият от Китайската комунистическата партия вестник Да Джи Юен (Epoch Times / ЕТ) започна обстойно да отразява тези събития, които самият режим традиционно се опитва да скрие. В тази връзка, на 28 март сайтът на Да Джи Юен претърпя безпрецедентна хакерска атака и не функционираше в продължение на повече от два часа...


В момента работата на сайта е напълно възстановена. Джонг Танг, генерален директор на Да Джи Юен, каза: "Записахме всички възможни данни за хакерската атака на нашия сайт и ще предадем тази информация на ФБР и други отговорни органи. Определено ще направим пълно разследване на този инцидент."

Той каза също така, че ККП е на ръба на колапса, като изрази надежда, че членовете на партийните структури, които участват в хакерски атаки, ще се замислят относно това и ще си "оставят път за отстъпление".

В момента все още няма пълно потвърждение, че източникът на атаката е бил в Китай, но ръководството на Да Джи Юен смята, че това е направено по заповед на партийни служители.

"Проектът Epoch Times бе създаден преди повече от 10 години и оттогава нашите сайтове често са подложени на атаки от хакери в Китай. Малки нападения стават почти всеки ден. Но този път атаката е най-силната и мащабната за целия този период. При това тя е била насочена именно към нашия сайт. Свързахме се с наши колеги от други китайски независими медии извън Китай и техните сайтове нямат проблем. Тоест, хакерите са се съсредоточили именно на нашето издание " - каза г-н Шион, експерт от техническия отдел на Да Джи Юен.

След инцидента с Уанг Лиджун, заместник-кметът на Чонгчинг, опитал се да иска политическо убежище в САЩ, комунистическата партия се опитва да блокира информацията за разгарящия се вътрешнопартиен скандал.

Тъй като в продължение на много години ККП използва всички държавни механизми и средства, за да цензурира информацията, за много западни медии е трудно да преценят ситуацията, макар да имат в Китай собствени кореспонденти и източници, тъй като не познават същността на Китайската комунистическа партия.

Така например никой не можеше да предположи, че един опит за бягство на заместник-кмет на град може да доведе до голям скандал, и още повече, много малко хора дори и сега могат да прозрат в случващото се сигнал за крупни политически промени в Китай.

Западните медии започнаха да придават значение на случващото се едва няколко седмици след "инцидента Уанг Лиджун". Но Да Джи Юен направи това от самото начало и като медия първа предсказа падането на Бо Шилай и Джоу Йонгканг, както и краха на цялата фракция на Джянг Земин.

Ето защо хората на Джянг виждат в ​​Epoch Times пряка заплаха. Всичко това се случва на фона на факта, че през последните няколко седмици посещенията на китайския отдел на ЕТ се увеличиха 3,4 пъти и продължават да растат.

В континенталната част на Китай този сайт е блокиран от цензурата на ККП, но за много китайци това вече не е пречка, тъй като те използват широко разпространените там програми за пробив в блокадата на Интернет.

Според рейтинга на компанията Alexa Internet, занимаваща се със събиране на статистически данни за сайтове, Интернет изданието на Да Джи Юен сега се е превърнало в най-посещаваният сайт на китайски език извън Китай.

Медийният проект Да Джи Юан е основан през 2000 г. и понастоящем има над 40 редакции в различни страни, както и печатни издания на 11 езика и сайтове на над 20 езика. Печатната версия на Да Джи Юен (Epoch Times на китайски език) е със седмичен тираж от 2,000,000 екземпляра.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!