Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Детайли от бягството на Уанг в консулството на САЩ

Конгресмен на САЩ обещава разследване

Уанг Лиджун, началник на Бюрото по обществена сигурност на Чонгчинг (Chongqing)
Уанг Лиджун, началник на Бюрото по обществена сигурност на Чонгчинг (Chongqing)

Какво точно е станало в деня, когато Уанг Лиджун (Wang Lijun) избягва в консулството на САЩ още не е напълно ясно, но спекулации и коментари изобилстват в китайския интернет. Американски служители също публикуват информация за това, а Конгресът на САЩ обещава разследване на аферата...


Уанг е бивш зам.-кмет и шеф на полицията в Чонгчинг (Chongqing), мегаполис в югозападната част на Китай. Той е дясната ръка на Бо Шилай (Bo Xilai), лидер на комунистическата партия в Чонгчинг, известен като ултра-ляв хардлайнер. Бо е известен още с усилията си от всякакво естество да спечели пост в Постоянния комитет на Политбюро, групата от девет мъже на върха в йерархията на Китайската комунистическа партия (ККП).

На 2 февруари Уанг неочаквано е понижен от своите постове и назначен да оглавява отдел "Култура, образование и опазване на околната среда". На 5 февруари той говори за значението на новите си отговорности пред Педагогическия университет на Чонгчинг и на други места. Никой и не подозира, че той ще побегне в консулството на САЩ в Ченгду на следващия ден.

Следва хронология на събитията, публикувана за пръв път на Weibo, китайски микроблог сайт, от потребител на име Сун Дапао (Sun Dapao) в десет отделни постинги. Оттогава акаунтът на Сун е блокиран, но информацията се разпространява широко в китайския интернет. Автентичността й предстои да бъде проверена и потвърдена. 

След като Уанг се прибира в 5:00 ч. на 6 февруари, офицерът [отговарящ за охраната  на резиденцията на Уанг] рапортува "Всичко е нормално" и три от шестте групи за охрана са освободени. Останалите три групи са поставени в предната и задната част на сградата, и една като резерва. Всяка група се състои от трима служители.

Уанг наблюдава внимателно ситуацията през прозорците. Половин час по-късно, когато всичко се успокоява, той напуска сградата преоблечен като стара жена в кола с предварително поставен обикновен регистрационен номер и напуска спокойно. После заменя регистрационния си номер с такъв на полицията в Чонгчинг и поема пътя към Ченгду.

Близо до Ченгду Уанг се обажда на Генералното консулство на САЩ в Ченгду от временен мобилен телефон и казва: "Аз съм заместник-кметът на Чонгчинг, Уанг Лиджун. Искам политическо убежище. Ще пристигна скоро в Ченгду Сити".

След 30 минути, около 9:00 ч. на 6 февруари, Уан Лиджун, заместник-кмет на Чонгчинг Сити в Народна Република Китай, влиза с кола в Генералното консулство на САЩ в Ченгду.

Генералният консул на САЩ Питър Хеймънд (известен още като Цао Цао) и няколко заместник консули чакат и приемат Уанг в конферентна зала. При пристигането си Уанг веднага поисква политическо убежище. Като доказателство [че животът му е застрашен] Уанг предоставя снимки на негови подчинени, които са били тайно задържани и измъчвани до смърт, както и видео за заговор на Бо Шилай да убие Уанг, което да изглежда като самоубийство, автомобилна катастрофа, изчезване, или убийство по време на бягство, свързано с престъпления.

След дълъг разговор длъжностните лица на САЩ казват на Уанг: "Получихме Вашата молба за политическо убежище, но трябва да докладваме на Гари Лок, посланикът на САЩ в Пекин, който ще реши вашата молба. Надяваме се, че разбирате."

След като получава телефонния доклад от генералния консул в Ченгду в 11:00 ч., Гари Лок веднага пише подробен рапорт до Белия дом.

В същото време, използвайки договорености, сключени от САЩ [консулството] и използвайки кодови думи, Уанг се свързва със своето семейство, за да ги уведоми, че е в безопасност.

В 5:00 ч. на 7 февруари, посланикът на САЩ Лок официално уведомява генералния консул в Ченгду, че Белият дом е отхвърлил молбата на Уанг за политическо убежище. Но американското правителство упълномощава Лок да даде хуманитарна помощ на Уанг.

В 6:00 ч. американски официални лица придружават Уанг на закуска и обсъждат как да му помогнат. Уанг предлага да се предаде на централното ръководство на ККП, но не на Бо Шилай.

Уанг заявява пред консула на САЩ: "Аз бягам от политическото убийство на Бо Шилай, затова се крия в американското консулство."

Консулът на САЩ се съгласява, че това е единственото обяснение, което комунистическата партия ще приеме.

В 8:00 ч. сутринта (пекинско време) на 7 февруари Гари Лок е уведомил ККП. ККП веднага изпраща човек от Министерството на Държавна сигурност да лети до Ченгду, за да прибере безопасно Уанг в Пекин. [Информация, предоставена от] Уанг ще послужи да се разследва Бо Шилай, Хуанг Чифан (Huang Qifan) [кмет на Чонгчинг] и на техните хора.

В 7:00 ч. охраната [пред резиденцията на Уанг] осъзнава, че той се е изплъзнал. От информатор в Пекин Бо вече е научил, че Уанг е избягал в Генералното консулство на САЩ в Ченгду. Той веднага нарежда на кмета Хуанг да замине за Ченгду със 70 полицейски коли.

Виждайки, че ги обграждат с полиция, от консулството в Ченгду се обаждат до посланик Лок в Пекин, който уведомява ККП за станалото. Вбесени, от ККП незабавно заповядват на секретаря на ККП на провинцията (Сичуан) да се заеме с безопасността на Уанг и на американския персонал в консулството. Те експедират сили на Държавна сигурност и полиция от Сичуан да изгонят полицаите на Чонгчинг от Ченгду. Същевременно те чакат пристигането на длъжностното лице от централата [Министерството на Държавна сигурност в Пекин].


В 12:00 ч. чонгчингската полиция, начело с кмета Хуанг Чефан, е изгонена от Ченгду.

В 2:00 ч.Чию Джин (Qiu Jin), заместник министър на Министерството на ДС, пристига с министерски екип в Ченгду и поема ситуацията в свои ръце.

В 3:00 ч. Чию е уредил среща с Бо Шилай и поисква обяснение. Час по-късно Чию информира по телефона Уанг Лиджун за съобщение от Ху Джинтао: "Вашият проблем ще бъде разгледан справедливо от ККП, няма да обвиним добрия, нито ще простим на лошия."

Уанг отговаря, че е готов да бъде разследван от ККП. "Няма да отрека престъпленията си, но тези, които не са мои, никога няма да призная. Подавам молба за съдебен процес срещу Бо и семейството му с обвинение за корупция", казва той.

За периода 4:30-5:30 ч. Уанг се среща с американския Генерален консул и предоставя на Съединените щати редица документи.

В 6:00 ч. Уанг напуска сам Генералното консулство на САЩ в Ченгду.

В 8:00 ч. на 8 февруари Уанг е ескортиран до Пекин от заместник-министъра на Министерството на ДС.


Не може да се потвърди какво точно се е случило в консулството в Ченгду. Но Бил Гертц от Washington Free Beacon се позовава на неназован американски представител, според който администрацията на Обама е отхвърлила молбата на Уанг Лиджун за политическо убежище от страх да не разсърди китайския режим.

Американският конгресмен Дейна Рорбачер (R-CA), председател на Подкомисията по надзор и разследвания в Камарата на външните работи обеща, че подкомисия й ще разследва как САЩ е разглеждал случая с Уанг, пише още Гертц.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!