Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Хава ТОР. Epoch Times

Двадесетте най-вдъхновяващи места на Земята – част 2/4

Част 1/4

За тези места е изписано толкова много, че е невъзможно да се прочете. Посещавани са от толкова много хора, че не могат да се преброят. Без значение колко още време ще се върти Земята, тези места вече са записани на диска на вселенската памет...


6. Великата китайска стена

Великата китайска стена – безспорно свидетелство за могъществото на китайската цивилизация. Официалната версия гласи, че стената е била построена за защита срещу набезите на съседните номадски народи. Легендарният император Цин Ши Хуан Ди започва строителството на Стената през трети век пр. н.е., но някои китайски историци смятат, че строителството й започва два века по-рано.

Великата китайска стена е най-дългата в света, дължината й заедно с разклоненията е 8851,8 км., височината й е 6-10 м., а дебелината й е средно 5 м. Тя се разпростира от Жълто море до пустините в северозападните части на Китай.

6. Великата китайска стена, Китай. Снимка: art-architecture.ru
6. Великата китайска стена, Китай. Снимка: art-architecture.ru

7. Венеция, Италия

Венеция  – един прекрасен град-пристанище на Адриатическо море, град на острови, където вместо улици има канали, а транспортът е с гондоли, само по мостовете може да се ходи пеша, има около 400 постройки от 16 век. Градът постепенно потъва.
Потъването на Венеция започва още от древността. Хората се опитвали да преместят града преселвайки се на другите острови, докато не заселили цялата лагуна. Венеция потъва с 5 мм. на година. През последните 100 години, градът е потънал с 23 см.

7. Венеция, Италия. Снимка: ba-bamail
7. Венеция, Италия. Снимка: ba-bamail

8. Големият бариерен риф, Австралия

Големият бариерен риф – удивително творение на природата, две хиляди километрова верига състояща се от три хиляди рифа и хиляди острови. Коралови полипи, актинии, гъби – тези дребни създания са строителите на Големия бариерен риф, уникален със своето величие.

Първият европеец, открил Големият бариерен риф, е великият мореплавател Джеймс Кук. Корабът му „Индевър”показал голямо умение в мореплаването, успявайки да избегне „чудесния” риф и да не загине там. Това място на Земята е чудесно, но невероятно коварно. Тук са потънали стотици кораби, но за любителите на гмуркането, това място е незаменимо.

8. Големият бариерен риф, Австралия. Снимка: history.vn.ua
8. Големият бариерен риф, Австралия. Снимка: history.vn.ua

9. Гранд Каньон, САЩ

Едно от най-интересните и неповторими кътчета на Земята – национален парк Гранд Каньон в северозападна Аризона. Паркът е създаден през 1908 година с цел да се опази този уникален, най-грандиозен каньон в света. Каньонът заема площ от 5 хил. кв. км., дълъг е 350 км., а дълбочината му е 1200 метра. В долната част на ждрелото със скорост 20 км. в час текат червено-кафявите води на река Колорадо. Заедно с вятъра, водите на реката са създали гигантски, необикновени с величието и красотата си пагоди, пирамиди, кули и крепости. Сякаш Колорадо не е река, а гигантски шмиргел, управляван от невидим скулптор. Хората са дали имена на всички необикновени „скулптури” направени от природата, като например Храма на Вишну, Храма на Шива, Трона на Вотан.

9. Гранд Каньон, САЩ. Снимка: russianvegas.ru
9. Гранд Каньон, САЩ. Снимка: russianvegas.ru

10. Акропола, Атина, Гърция

В Гърция има много исторически паметници, но най-известният от тях е Акрополът – символ и гордост на Атина. Гръцката митология е пълна с разкази за него.

10. Акропола, Атина, Гърция. Снимка: ba-bamail

Част 3/4

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!