Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай официално узакони Комунистическата Система на НСР за социален рейтинг

Комунистически Китай е моделът на планово общество на Новия световен ред [+Видео]

ИЗБОРИТЕ КОИТО ОПРЕДЕЛЯТ БЪДЕЩЕТО НА СВЕТА

Хората с нисък рейтинг не могат да си намерят на нормална работа, на тях не им се дават кредити, не им продават билети за обществения транспорт и дори им се отказва да вземат велосипед под наем.

Спазването на всички закони, честността и дори личното поведение са най различните страни от живота на гражданите, които се следят от китайската Система за социален рейтинг, която често се нарича и Социален кредит на доверие. В Китай от първи януари 2021 година влезе в сила новият граждански кодекс, който официално узакони китайската Система за социален рейтинг.

Тази идея на китайските специалисти, които много внимателно са изучили чуждестранния опит в тази област, е да дадат на гражданите точно определен брой точки. Тази първоначална сума от точки гарантира на всички китайци еднакви стартови условия и може както да расте, така и да намалява, в зависимост дали този човек е вършил нещо полезно или вредно. Аналогичната система действа и при юридическите лица – компаниите най-внимателно се проверяват дали спазват екологическите, юридическите и други норми. При предприятията се оценяват условията и безопасността на труда, както и тяхната финансова отчетност.

Сега се появи нова информация, че всеки китайски гражданин започва със стартов рейтинг от 1000 точки. Единен информационен център с мощни сървърни системи анализира всеки китаец по твърде сериозните 160 000 различни параметри, подавани от 142 държавни учреждения. Мениджъри на записите в тази огромна база данни, които имат право да дават оценки и да намаляват точки от рейтинга, са Националната комисия за развитие и реформи на Китай, съдебната система на страната и Народната банка на Китай. Те управляват базите данни въз основа на данните, които постъпват от финансовите, съдебните и правителствените документи, от органите за регистрация на семейните отношения и от кредитните платформи. Вземат се под внимание и различните аспекти на участие в обществения живот – от поведението в социалните мрежи до написаното в трудовата книжка.

Ако рейтингът ти е над 1050 точки, то системата те счита за образцов гражданин и те маркира с индекс ААА. С точно 1000 точки индексът е вече А+, а при 900 – индексът става В. Ако рейтингът ти е под 849 точки, то вече си твърде подозрителен представител на категорията С, който свободно може да бъде уволнен от държавните и общинските структури. А тези, които имат 599 точки и по-ниско, попадат в група D, което е един черен списък, и ако някой китаец е стигнал до толкова малко точки от кредитния рейтинг, не го взимат за работа дори и като таксиметров шофьор.

Хората с рейтинг D не могат да си намерят нормална работа, банките не им дават кредити, на тях не се продават билети за обществения транспорт и дори им се отказва даването на велосипед под наем. За сравнение, хората с рейтинг А+ мога да вземат същия велосипед за определено време без да плащат каквото и да било и дори могат да пробват велосипеда дали им харесва в продължение на половин час без да платят нито един китайски юан. Хората са среден рейтинг С могат да вземат същия велосипед под наем от 200 юана.

С хората от категория D останалите дори се страхуват да разговарят, понеже някой може да съобщи на властите, че си общувал с човек от черния списък, Аюа това води до понижаване на рейтинга. И още, твърде ниският рейтинг води до публично порицаване и масово осмиване. Намиращите се наоколо хора дори получават в смартфоните си съобщения, че се намират твърде близо до човек с нисък рейтинг.

Възможно е излизане от черните списъци. За тази цел е необходимо за определен срок от време да се поддържа добра кредитна история и разбира се, да се изплатят всички кредити и дългове или най-малкото да се наваксат закъсненията по вноските. Но това се отнася само за незначителните провинения. При сериозните нарушения това няма как да стане.

Според новия кодекс китайците ще получават ОСНОВНО точки за:

Поддръжка на правителството в социалните мрежи

Извършването на каквото и да било геройска постъпка

Наличието на добра финансова и кредитна история
И други

Според същия кодекс точките от социалния кредит се намаляват ОСНОВНО за:

Участие в протести срещу властта и поместване на антиправителствени съобщения в социалните мрежи

Разпространение на слухове и фалшиви новини в интернет

Нарушение на правилата на Закона за движение по пътищата

Неискрени извинения за извършено престъпление

Участие в секти ИЗВЪН КОМУНИСТИЧЕСКАТА и мошеничество в онлайн игрите

И други

И други държави обмислят въвеждането на подобни КОМУНИСТИЧЕСКИ МЕРКИ включително и подобен социален рейтинг. Тази идея активно се обсъжда в Социалистическа Европа и Русия. Чрез различни съвременни компютърни технологии руското общество все по-бързо се приближава към необходимостта от създаване на Единен цифров профил на всеки жител на Руската Федерация. Така например, през месец септември 2020 година руската Сбербанк, която е аналог на Банка ДСК, представи своя система за оценка на хората, които искат да започнат работа в тази банка. Във Сбербанк няма да бъдат взети на работа хора, които:

Имат големи кредити
Имат просрочени кредити, като някои от тях са вече изискуеми и се събират от съдиите-изпълнители
В момента ги съдят
Вече са осъждани, независимо че присъдата е изтекла
Казано с други думи, хората за които важат тези няколко точки, се считат за неблагонадеждни и са образно казано утайките на обществото.

Има и други държави, които обмислят въвеждането на близки по идея системи за поощряване и наказване на гражданите.

ИЗБОРИТЕ КОИТО ОПРЕДЕЛЯТ БЪДЕЩЕТО НА СВЕТА

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Китай официално узакони Системата за социален рейтинг - kaldata.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!