Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Присъдата за китайската сервитьорка: виновна, но освободена от наказателна отговорност

Денг Юджиао (Deng Yujiao)

Денг Юджиао (Deng Yujiao) на 16-и юни в съдебната зала на Областния съд в Бадонг (Badong), провинция Хубей (Hubei). (Epoch Times Photo Archive)

Fang Xiao

Състоялият се на 16-и юни съдебен процес срещу Денг Юджиао завърши с решение за „виновна”, но „освободена от наказателна отговорност”. Нейните подръжници приветстваха решението, ноизразиха смесени чувства на облекчение и раздразнение.

Първоначално сервитьорката Денг Юджиао (Deng Yujiao), привлякла вниманието на Китай със своята защита срещу изнасилване от служители на Китайската комунистическа партия, убивайки един от тях, беше обвинена в убийство . Това обвинение беше понижено до непредумишлено убийство, и накрая до физическо насилие.

Изявлението на Областния съд в Бадонг (Badong), провинция Хубей (Hubei), гласи: „Денг Юджиао е извършила престъплението физическо насилие, но тъй като това се е случило при условия на ‘извънредна самозащита’, и защото Денг Юджиао може да поема само ограничена отговорност за престъплението си, а и защото се е предала веднага на властите, тя се освобождава от наказателна отговорност.”

С думите „ограничена отговорност за престъплението си” съдът има пред вид, че Денг  „страда от маниакална депресия”, както бе съобщено от държавно-контролирани китайски медии. 

Но в своето отворено писмо до ръководителите на Комисията за политически и законодателни работи към Централния комитет на комунистическата партия и Върховният народен съд, г-н Ли Ченгруи (Li Chengrui), бивш директор на Националното бюро за статистика в Китай, заедно с професор от Пекинския Университет и група от шест пенсионирани високопоставени държавни служители, твърдят, че повечето хора в Китай смятат, че Денг е психически здрава.  

Според публикация на базираното в Пекин списание Caijing, по време на съдебния процес Денг изглеждала физически отслабнала, но в добро психично състояние.

Около 500 поддръжници на Денг бяха пред съда във вторник, издигайки банери в нейна подкрепа. На тях не бе им разрешено да влязат в съда. Те смятат, че ако датата на процеса е била оповестена предварително, значително повече поддръжници са щели

да дойдат.

Те не приеха решението на съда, настоявайки, че то трябвало да бъде „невинна, освободена от наказателна отговорност, и нямаща никакви психически проблеми”.

Широката подкрепа за Денг от цялата страна превърна нейния случай в събитие от национално значение.

Писмото на пенсионираните държавници, подкрепящо Денг, твърди, че това ”е важен за нацията случай. Ако към този случай не се подходи правилно, това ще бъда като да се изкриви закона…Ще остави впечатлението, че подкрепяме покварени служители."

Загрижеността на пенсионираните служители се споделя и от други китайски граждани, като според един от поддръжниците на Денг „това съдебно решение е като намушкване на нашата китайска нация с нож. То е срам за Китай”.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!