Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Антипорнографски софтуер на китайския режим се оказва предназначен за Фалун Гонг

Китайското Министерство на индустрията и информационните технологии е наредило всички компютри, закупени в Китай след 1-и юли, да включват предварително инсталиран, филтриращ Интернет софтуер, за който режимът твърди, че е за порнография и друга „вредна информация”. Но всъщност софтуерът е насочен основно срещу Фалун Гонг и „Деветте коментара за комунистическата партия”, твърдят хакери, успели да стигнат до кода на софтуера

Въпросният софтуер, наречен “Green Dam-Youth Escort” е бил разработен от две китайски компютърни компании - Jinhui Computer Systems Inc. и Dazheng Language Process Inc., като първата е работила по филтрирането на имиджите, а втората – на ключовите думи. През 2005 г. Dazheng е участвала в разработката на „секретна система за прихващане на файлове”, предназначена за китайската армия. А съгласно информацията на уебсайта й, другата компания, Jinhui, също е работила в сътрудничество с китайската армия и с Министерството за обществена сигурност.

(фото: alvares.in)

Според режима новият софтуер Green Dam може да блокира порнография, да филтрира незаконно съдържание, да контролира сърфирането по мрежата и да проверява къде са били браузерите.

Но всъщност софтуерът е способен да блокира политически чувствителни уебсайтове, да филтрира съдържание въз основа на списък от ключови думи, да записва натискането на клавиши (включително въвеждането на пароли), да прави скрииншотс на всеки 3 минути, и да записва всички уебсайтове, които са били посетени от потребителя, както и цялата негова дейност в Интернет.

Фалун Гонг на прицел

Хакери от Китай са успели да стигнат да библиотеката с ключови думи и

административни кодове на Green Dam.

Според информацията от тези хакери, Green Dam има 2700 ключови думи, свързани с порнография, и 6500 политически чувствителни ключови думи. Докато последните включват такива за Кръвопролитията на пл. Тянанмън и Тибет, голямото мнозинство от тях са за преследваната от китайския режим духовна практика Фалун Гонг .

Някои от тези думи са: „Фалун Гонг” „Фалун Дафа”, „Фалун Гонг последователи”, „Фалун Гонг последователи в чужбина” и т.н. В ключовите думи са и свързани с Фалун Гонг думи, като трите принципа на медитативната практика, „Истинност-Доброта-Търпимост”, както и свързани с тях изрази, като „Ден на Истинност-Доброта-Търпимост” и „Месец на Истинност-Доброта-Търпимост”.

Освен това, в ключовите думи са и такива, свързани с „Девет коментара за комунистическата партия ”, редакторска серия от публикации на EpochTimes, поставила началото на движението за оттегляне от Китайската комунистическа партия, в резултат на което досега над 55 милиона китайци са се оттеглили от комунистическата партия и нейните дъщерни организации .

Безпрецедентен контрол

Анализатори смятат, че от една страна Green Dam позволява на режима да затегне още повече своя контрол върху китайските граждани, като събира личните им данни и ги изпраща тайно до централна база данни, а от друга засилва способността му да цензурира Интернет. Като събраната информация може да се използва за преследването на дисиденти.

През 2003 г. китайският режим пусна в употреба своя Интернет филтрираща система, известна като „Златен щит” (Golden Shield) или Great Firewall of China, струваща десетки милиарди юани. Според Консорциумът за свобода на Интернет (Internet Freedom Consortium), Златен щит е най-стриктната система за филтриране на Интернет. Системата поставя филтри на възловите точки за достъп до Интернет в Китай, така блокирайки достъпа до редица видове информация, като например политически чувствителни въпроси и Фалун Гонг. Системата може да филтрира IP адреси, да отвлича имена на домейни и донякъде да филтрира съдържание.

Но Златен щит може да бъде заобиколен от такива популярни анти-филтриращи софтуерни програми като Free Gate, UltraSurf и Garden. Green Dam обаче може да блокира тези програми.

Китайски потребители на Green Dam са установили, че той вмъква dll файл в Интернет Експлорера, което не позволява употребата на FreeGate. Анализатори предричат, че в бъдеще Green Dam ще добави код, който ще забрани и употребата на прокси, друга технология за заобикаляне на Интернет блокадата.

Производителите на Green Dam твърдят, че софтуерът действително ще е инсталиран предварително, но че на потребителите се дава избор да го деинсталират.

Компютърен специалист от Китай разбрал какво точно означава това, когато инсталирал и деинсталирал софтуера на компютъра си. Той споделя: „Когато използвахме неговата [на Green Dam] деинсталираща програма, за да отстраним софтуера, почти половината от неговите 110 системни файлове останаха в компютъра. След рестартиране на компютъра, проверяващата програма на Green Dam работеше активно на заден план. Единствената част на софтуера, която бе деинсталирана, бе неговият потребителски интерфейс”.

Експертът продължава: „Предварителното инсталиране на проверяваща програма и предоставянето на деинсталираща програма, която не деинсталира в действителност софтуера, е акт на изнудване. Затова проектът Green Dam е софтуер за изнудване”.

Уязвимости

Трима членове от Департамента за компютърни науки и инженерство към Университета на Мичигън – Скот Уолчок, Ранди Яо и Джей Алекс Халдерман – публикуваха анализ на Green Dam.

Резюмето за този анализ гласи в частност следното: „След като Green Dam се инсталира, всеки посетен от потребителя уебсайт може да се възползва от тези [програмни] проблеми и да установи контрол върху компютъра. Това може да позволи на злонамерени сайтове да крадат лична информация, да изпращат спам, или да включват компютъра в бот-мрежи. В допълнение на това, ние открихме уязвимости в процеса на обновяване на Green Dam, които може да позволят на софтуерните производители или други да поставят злонамерен код по време на процеса на обновяване".

Този анализ е базиран на 12-часова работа на трима инженери. Те смятат, че досегашните им резултати може да са едва върха на айсберга от уязвимости, на които Green Dam излага потребителите на компютри.

От своя страна потребители на Green Dam са установили сериозни технически проблеми в софтуера, като например лъжливо филтриране, забавяне скоростта на Интернет, неочаквана подмяна на паролата и принудително затваряне на Интернет Експлорера.  

Опозиция

Обществената опозиция на софтуера Green Dam се заформя както в Китай, така и извън него.

Китайският адвокат за човешки права, Ли Фангпинг (Li Fangping), е разпространил написано от него писмо до Министерството на индустрията и информационните технологии, в което настоява да се направи прослушване относно законността на Green Dam.

Списание Caijing и вестниците People’s Daily и China Youth Daily са публикували  критични статии за софтуера.

На 12-и юни, петиция, възразяваща срещу предварителното инсталиране на Green Dam, започна да циркулира в китайския Интернет, и Интернет-потребители изразяват в чатрумове открито своето недоволство.

Разбира се, точно такива Интернет вълнения са което Green Dam има за цел да контролира. Някои събития от миналия месец може би са провокирали у китайските власти въпроса, дали не са загубили контрола върху Интернет и способността да контролират общественото мнение.

Така например на 10-и май, сервитьорка име Денг Юджиао (Deng Yujiao), се защити от изнасилване от китайски служители на комунистическата партия, убивайки единия от тях и ранявайки друг. Китайският Интернет избухна от мнения в защита на Денг и в осъждане на служителите на ККП, като някои от държавните медии също бяха в нейна защита.

С току-що отминалата 20-а годишнина от Кръвопролитията на пл. Тянанмън и приближаващата 10-а годишнина от преследването на Фалун Гонг (на 20-и юли), комунистическият режимът може само да очаква, че неспокойният китайски народ все по-енергично ще търси начини да изразява своите мисли и чувства.    

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!