Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Масово бдение в Хонконг за 20-та годишнина от Кръвопролитията на пл.Тянанмън

Lin Yi, Epoch Times

ХОНКОНГ – Около 150 000 души се събраха на бдение във Виктория Парк в Хонконг, на 4-и юни 2009 г., по случай 20-та годишнина от Кръвопролитията на пл. Тянанмън. Церемонията бе домакинствана от хонконгския Съюз в подкрепа на патриотичните демократични движения в Китай, и събра рекордно количество хора, надминавайки предишния рекорд от 100 000 души на 1-та годишнина през 1990 г.

Участниците в церемонията бяха предимно млади хора. Освен местни жители на Хонконг, сред тях имаше граждани от Китай и Тайван, както и туристи.

Много хора пристигнаха във Виктория Парк още преди 18 часа, а след залез слънце големи тълпи започнаха да изпълват парка. Шест футболни игрища се запълниха с хора преди 20 часа. За да поберат прииждащите хора, организаторите трябваше да отворят още площи, включително тревни такива и баскетболни игрища, което забави началото на церемонията с около 30 минути.

Бдението започна с аудио запис на реч на бившия китайски премиер Джао Зиянг (Zhao Ziyang). Президентът на Съюза в подкрепа на патриотичните демократични движения в Китай, г-н Жето Уа (Szeto Wah), доведе група млади хора, родени през 1989 г., които поднесоха цветя, след което бе запален огънят на демокрацията и бяха обявени имената на жертви от избиванията през юни 1989 г. Събралите се отдадоха почит на жертвите с едноминутно мълчание и изслушаха запис на реч на една от майките на убитите, г-жа Динг Зилин (Ding Zilin).

Г-н Шионг Ян (Xiong Yan), който е бил студент и лидер по време на протестите на пл. Тянанмън през 1989 г, каза похвални слова за Хонконг като гордост на Китай и света:

„Тази вечер, сред морето от светлини и страдащи наши сърца, ние отново споделяме една обща мечта – мечтата, че в най-близко бъдеще тоталитарният китайски комунистически режим ще бъде най-после свален от историческата сцена.”   

Вицепрезидентът на Съюза, г-н Лий Чюк-Ян (Lee Cheuk-Yan), заедно с двама членове на постоянния комитет на Съюза, прочетоха декларация, в която заявиха:

„4-и юни 1989 е най-тъмният ден в съвременната китайска история. Дън, Ли и Янг (Дън Сяопинг, бивш лидер на Китайската комунистическа партия; Ли Пенг (Li Peng), бивш премиер на Китай; и Янг Шангкун (Yang Shangkun), бивш президент на Китай, бел. ред.) наредиха заедно на армията да атакува площад Тянанмън и да стреля в беззащитните граждани и студенти, като мобилизираха танковете да мачкат опитващите се да избягат хора”.

„Светът беше шокиран от кръвопролитията на 4 юни на пл. Тянанмън. Китайците по цял свят скърбяха за жертвите. 4-и юни се превърна в паметен ден за нацията и хората не ще го забравят никога.”

Организаторите съобщиха, че рекорден брой хора – около 150 000 души – са се събрали на бдението, надминавайки предишния рекорд от 100 000 души по случай 1-ата годишнина през 1990 г.

Един от участниците беше г-н Лу, който не е участвал в това събитие години наред. Той каза за TheEpochTimes, че сега е дошъл, за да напомни на китайския комунистически режим за грешките, които е направил:

„Всъщност, сега китайският режим е още по-корумпиран от преди 20 години. Сега са колективно корумпирани. Този режим не знае как да провери себе си за грешки и съответно да направи корекциите”.

Той добави:

„Нещата се състоят в това, че те реализират огромни печалби от областите, за които са отговорни, въвличайки се в какви ли не незаконни дейности, включително палежи и убийства. Но онези апелиращи, които отидоха в Пекин – над 100 000 души, според консервативна оценка – управлението си затвори очите за тях. Как може човек да се примири с едно така корумпирано правителство?”

Държейки свещи в ръце, присъстващите пяха песни до 22 часа, когато бдението приключи.

 

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!