Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Последното желание на Джао Зиянг

Li Zhen, Epoch Times

Секретарят на Джао Зиянг (ZhaoZiyang) – уволненият за противопоставянето си да се използва армията срещу студентите на 4 юни ’89 г китайски премиер – каза в интервю, че публикацията на книгата с мемоарите на Джао е била ръководена от него, защото това е било последното желание на Джао.

Двадесет години след Кръвопролитията на пл. Тянанмън и четири години след смъртта на бившия китайски лидер, Джао Зиянг, неговият официален секретар, г-н Бао Тонг, успява да публикува на английски език биографичната книга на Джао, „Затворник на държавата” („Prisoner of the State”) точно преди 20-годишнината от Кръвопролитията на пл. Тянанмън, като публикацията на книгата на китайски език предстои.

По време на интервю за Epoch Times, г-н Бао потвърди автентичността на книгата, основана на аудио запис на Джао по време на неговия домашен арест: „Аз мога да потвърдя, че това е неговият (на Джао Зиянг) глас”, каза Бао, подчертавайки „публикацията на книгата е под моето директно ръководство”.

Бао обясни също така защо е решил да публикува книгата първо на английски: „Това решение беше взето съобразно ситуацията в Китай. Ако първо беше излязла китайската версия, тя щеше да бъде спряна [от комунистическата партия]. Ако английската версия се появеше първа и се признаеше от международната общественост, тогава оцеляването на китайската версия нямаше да е проблем”.  

Книгата може се състои от две части – преглед на китайските икономически реформи и събитията около Кръвопролитията на пл. Тянанмън, видени през очите на Джао. По това време той е свален от най-високия пост в Китайската комунистическа партия, затова, че се противопоставя на използването на военна сила срещу студентите.

Бао сподели също така, че тази книга е била дългогодишно желание на Джао: „Мисля, че той написа черновата през 1993 г, а аудио записа направи през 2000 г. През 1992 г., когато аз излежавах в затвора своята 7-годишна присъда, той вече бе питал моята

съпруга да ми предаде тази информация”. Джао е окуражавал Бао, като му е казвал, че затворът е почивка, затова да си почине добре и после да му помогне да публикува една книга. По това време Джао е решил книгата да бъде озаглавена „Десет години в Пекин”.

Но публикуването на книгата се усложнява от факта, че след своето излизане от затвора Бао живее под постоянно наблюдение в Пекин.

Касетите със аудио записите стигат до Бао едва след смъртта на Джао. „Аз получих тези материали 2007 – 2008 г. Първата ми мисъл тогава бе да забързам нещата и да я публикувам колкото се може по-скоро”, каза Бао. Но реалната ситуация се оказва много сложна.

Според Бао публикация на книгата в този момент е от голямо значение, тъй като тя излиза точно в навечерието на 20-годишнината от Кръвопролитията на пл. Тянанмън, така че сегашните лидери на Китай ще се наложи да вземат пред обществеността окончателното решение, дали ще могат да си позволят някога да използват отново националната армия срещу своя собствен народ. 

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!