Нелепо е ”чекмеджето с пачките” да поздравява за Деня на будителите

.
Те искат бъдеще, а не формални приказки...

Мъдрите слова на комуниста-мутроБудител

Вижте още от прозренията на комуниста-мутроБудител:

Бойко: НЯМА ПО-ПРИЯТНО НЕЩО ОТ ЧУЖДИТЕ ПАРИ, ПОВЯРВАЙТЕ (есенция на мутро-комунистическата философия)

Будител е наше, българско понятие. Някога това са били предимно книжовни и бунтовни хора, които повдигали духа на българите в тежки времена. Неблагодарна работа, в името на достойното бъдеще, което заслужава всеки народ. Някои от будителите са били уважавани, други предавани и оплювани, защото са хвърляли камък в блатото на кроткото, макар и мизерно съществуване.

Бунтарството не е било масова мода, както и днес. Но с времето управници се научиха, а хората свикнаха да чуват красиви думи за будителите, макар в немалко случаи да са лицемерни и формални.

А и има още много въпроси без отговори. Например, будител ли е бил Стефан Стамболов, който от млад революционер минава през смел и умен управленец, но спечелва и славата на сатрап, курвар и комарджия? А Захари Стоянов, който изглежда неоспорим в списъка на будителите – и с право, - но нали той прости след Освобождението на предателя дядо Вълю, заради когото турците отрязаха главата на Бенковски? Защото овчаринът се оправдал, че му трябвали пари и затова...

Будител със сигурност е и поетът Никола Вапцаров, но нима не сте чули също, че е терорист, правилно осъден на смърт?

А Людмила Живкова, която била създала условия за „разцвет на българската култура“? Но пък нали стана член на Политбюро на ЦК на БКП, защото е дъщеря на Тодор Живков? Будител ли е учителя Петър Дънов, когото едни боготворят за учението му за любовта и доброто, а други смятат за имитатор? 

Формализирането на деня 1 ноември оставя без отговори много въпроси. А те са важни, защото биха формирали у всеки от нас повече разбиране за важните неща в живота. Биха ни дали разум и смелост да настояваме какъв живот да живеем и какъв да бъде той за новите поколения. 

Борисов поздравил лекарите и учителите за Деня на будителите, защото е премиер и такъв е протоколът. Не зам дали уважава истински тази дата, но думите му звучат нелепо на фона на някои общоизвестни и безпощадни статистики. За 11-та година негово управление страната ни е с най-лошо здравеопазване в ЕС, с най-много заболели, застаряващи и починали. Но сме първи по неграмотност и изтичащи млади българи и специалисти в чужбина. Непонятно е главният отговорен за провалите в тези сектори да нарежда красиви фрази в чест на будителите. А дали Борисов знае колко медици и преподаватели искат неговата и на Гешев оставки, както и смяната на цялото управление? 

И как въобще изглежда неговият поздрав на фона на чекмеджето, пълно с пачки и злато, и определението „проста кърджалийска п…а“ за председателя на парламента? Тези и други подобни примери духовна категория ли са или някаква перверзия? Трябва да сме наясно с тези неща, не да ги подминаваме като звук от досадна муха. Това води до апатия и примиреност. Затова не чухме поне един лекар или учител да откажат да приемат поздравлението на Борисов. Това подминаване на очевидното ще ни докара дотам, че утре сред будителите някой ще нареди и Делян Пеевски, защото е "човек на словото", притежаващ и контролиращ голям брой медии. Какво от това, че бълват фашизоподобна пропаганда... 

И все пак добрата новина е, че будители има. Гласът им се чува на площадите, в студентски аудитории, класни стаи, болници, в някои медии, театри, ателиета, лаборатории и другаде. Будителите са смели и скромни хора, рискуващи личното си спокойствие заради гражданските права и свободата. Да, будители има, но разбудените не са колкото трябва да бъдат. Мнозина се снишават по стара българска традиция, за да видят накъде ще задуха вятърът. Време е тези хора да направят своя избор: или „Наведена главица сабя не я сече“, или „Само онзи, който е свободен, само той може да се нарече човек в пълния смисъл на думата“, както е казал поета. 

Огнян Стефанов

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://frognews.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...